Новини

У МОН розраховують, що до 1 вересня переважна більшість освітян отримає щеплення проти COVID-19

Про це на презентації результатів дослідження «Пояснити 30%: Як українці оцінюють освіту та вступ в умовах пандемії» заявила заступниця міністра освіти і науки України Любомира Мандзій.

«Ми розраховуємо, що більшість педпрацівників будуть провакциновані до 1 вересня, це дозволить почати навчання у закладах освіти без дистанційних процесів. Але все це залежить від епідемічної ситуації».

                                           Заступниця міністра освіти і науки України Любомира Мандзій

Також вона відповіла на запитання стосовно можливості щеплення дітей віком від 12-ти років. Любомира Мандзій зауважила, що рішення про залучення тих чи інших категорій громадян до кампанії вакцинації належить до компетенції МОЗ. Нараз ж діти не підпадають під вакцинацію. Втім, якщо МОЗ надасть відповідні рекомендації, будуть проводитися бесіди з батьками.

Нагадаємо, що освітній омбудсмен Сергій Горбачов зазначає, що вимога обов'язкової вакцинації учнів не є порушення права на освіту:

«До мене дуже багато запитань, звернень, і до мене як до освітнього омбудсмена дуже багато претензій, що я рішуче і беззаперечно вважаю, що вакцинація рятує нас від інфекційних хвороб. І коли я чую звинувачення, що обмеження, які пов’язані з вакцинацією, насамперед заборона очно відвідувати заклади освіти, порушує право на освіту, то я змушений артикулювати дві важливі тези. Перше, це не обмежує права на освіту, бо закон “Про повну загальну середню освіту” передбачає різноманітні форми здобуття освіти. Можна знайти різні варіанти, якщо з різних причин дитина не вакцинована без медичних показань, що важливо. По друге, ми маємо розуміти, що будь-які права мають рівень пріоритету. Найголовнішим правом людини, в тому числі і в освіті, є право на життя і здоров’я. Всі інші права є наступними».

 

Підписуйтесь на нас у Telegram https://t.me/naurok
Дякуємо! Ми будемо тримати Вас в курсі!
Поширити у соціальних мережах
facebook viber telegram Twitter