Новини

Учителі зможуть використати державні кошти на підвищення кваліфікації

Чудова новина для вчителів: уже невдовзі монополія інститутів післядипломної освіти скінчиться. КМУ ухвалив постанову, згідно з якою профільне навчання, вже пройдене поза межами ІППО, може бути зараховане як обов’язкове підвищення кваліфікації

Ще масштабніші зміни чекають на нас уже з початку 2020 року: вчителі не тільки без проблем зможуть обирати, де навчатися, а ще й отримають можливість використати для цього кошти, виділені державою на підвищення кваліфікації. 

«Гроші ходять за вчителем на підвищення кваліфікації – це фундаментальна новація, запроваджена Законом «Про освіту». Наша мета – дати вчителю свободу вибирати найкращі для його зростання курси. Дуже довго ми дискутували про процедури та механізми, як саме цей інструмент мало бути впроваджено. В результаті довгих консультацій з Міністерством фінансів та іншими ЦОВВами ми дійшли до варіанту, прописаного в цій постанові. Як на мене, це не найкращий з можливих варіантів, задумували ми цей механізм трохи інакше, проте це вже оптимістичний початок. Я сподіваюся, що надалі цей інструмент ще вдосконалюватиметься. Особливо важливо переглянути умови після певного часу з моменту впровадження, щоб відкоригувати, врахувавши отриманий досвід»

                                                                                              Міністр освіти і науки Лілія Гриневич

Відтепер підвищення кваліфікації проходитиме таким чином:

  1. Після затвердження річного кошторису керівники закладів освіти мають оприлюднити дані про загальний обсяг фінансування підвищення кваліфікації.
  2. Отримавши цю інформацію, педагоги повинні у найближчі 15 днів подати керівництву власний план підвищення кваліфікації. У ньому необхідно вказати тему, форму та обсяг курсів, які вчитель хоче пройти. А також обов’язково зазначити зазначити, хто є суб'єктом підвищення кваліфікації і скільки коштують його послуги.
  3. План розглядає та затверджує педагогічна рада (з огляду на кошторис).
  4. Керівник закладу освіти укладає договори з суб’єктами підвищення кваліфікації. 

Зауважимо, що вчителі мають пройти щонайменше 150 годин підвищення кваліфікації впродовж 5 років. Та навіть якщо норму виконано, необхідно продовжувати підвищувати кваліфікацію – це обов’язкова умова для проходження атестації.

Підписуйтесь на нас у Telegram https://t.me/naurok
Дякуємо! Ми будемо тримати Вас в курсі!
Поширити у соціальних мережах
facebook viber telegram Twitter