Ключові тези виступу Ющенко Людмили.

Критичне мислення – це навик, який постійно потрібно тренувати. Таким чином ви навчаєтесь орієнтуватися у величезному інформаційному потоці, а будь-які дані ставите під сумнів. Про дієві методи розвитку критичного мислення розповіла у своєму вступі Людмила Ющенко у межах Всеукраїнської інтернет-конференції «На Урок»: «Мислення логічне, креативне, критичне».

Лекторка детально розібрала загальні та конкретні методи для розвитку критичного мислення, які вчителі можуть використати у своїй роботі. Кожен із них вартує уваги та цікавий по-своєму. 

Загальні методи:

  1. Аналіз (наприклад: запитання-відповідь).
  2. Комунікативна логіка.
  3. Накопичення знань і розширення світогляду. 
  4. Пошук доказів, що підтверджують або спростовують отриману інформацію.

Конкретні методи:

  1. Анімаційні ролики (мультфільми, науково-популярні ролики тощо).
  2. Кубик Блума (учні навчаються знаходити відповіді на проблемні питання самостійно, спираючися на вже здобуті знання і вміння). 
  3. Я-повідомлення (аналіз події, реакції на неї та бажаний результат). 
  4. Вірю – не вірю (перевірка достовірності інформації в офіційних джерелах).
  5. Читання та письмо для критичного мислення. 

Бажаєте дізнатися більше про те, які існують методи для тренування критичного мислення та про способи їхнього використання під час занять? У такому разі радимо переглянути виступ Людмили Ющенко «Від конвеєрного до критичного мислення». Спікерка – доцент кафедри професійного розвитку педагогів комунального навчального закладу «Черкаський обласний інститут післядипломної освіти педагогічних працівників Черкаської обласної ради».

Підписуйтесь на нас у Telegram https://t.me/naurok
Дякуємо! Ми будемо тримати Вас в курсі!
Поширити у соціальних мережах
facebook viber telegram Twitter