Поради та приклади завдань для проведення виховної години до Дня вишиванки.

Цього року День вишиванки випав на 19 травня. Святкувати його почали не так давно, але ця традиція вже встигла міцно закріпитися у свідомості багатьох людей. Свято відзначається щороку у третій четвер травня, а головне, що треба зробити цього дня – вдягти вишиванку на роботу, навчання чи просто на прогулянку. І особливо важливо це зробити зараз.

День вишиванки цікавий тим, що не прив’язаний до жодного державного чи релігійного свята, він цілком самодостатній та цікавий без зайвих нюансів. Тож і проводити тематичні виховні години варто на радісній ноті, без надмірного пафосу. Пропонуємо декілька варіантів робіт та заходів, які зроблять ваше свято ще кращим!

Трохи історії

Насамперед варто провести для школярів невеличкий історичний екскурс: свято вишиванки було запроваджене не так давно, лише у 2006 році, тому багато хто не знає деталей. А починалося все дуже цікаво: ідею проведення акції «Всесвітній день вишиванки» запропонувала Леся Воронюк, на той час студентка факультету історії, політології та міжнародних відносин Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича. Однокурсники дівчини часто приходили на пари в гарних вишитих сорочках, тож вона і запропонувала вибрати один день та вбратися в національний одяг разом.

Спочатку ідею підтримала лише частина студентів, але вже 2008 – 2009 року вона набула поширення не лише у Чернівцях, а й в інших містах. А вже 2010 року до свята долучилися і держслужбовці.

Насправді День вишиванки не вимагає якихось особливих акцій чи заходів, достатньо лише відповідно вбратися і ви вже стаєте частиною святкування. Але з ініціативи звичайних людей почали проводитися різноманітні ярмарки, концерти, конкурси, флешмоби тощо.

Після цього можна звернутися саме до історії вишиванки як українського національного вбрання. Ви можете як зупинитися на найбільш цікавих та визначних моментах, так і детально розглянути усі відомі факти – все виключно на ваш розсуд. За можливості у старшій школі дуже доречним буде показ першого повнометражного документального фільму про вишиті сорочки «Спадок нації».

Історичні вікторини

Такий тип роботи є доречним для будь-якої ланки освіти. Адже цікаві вікторини подобаються учням незалежно від їхнього віку. Напередодні святкування запропонуйте школярам самотужки або з допомогою батьків пошукати інформацію з історії вишиванки. А самі тим часом підготуйте для них запитання та влаштуйте вікторину. Дітей можна об’єднати у команди, і яка з них дасть більше правильних відповідей, та і переможе.

Приклади запитань:

  1. Коли з’явилися вишиванки? (Точних даних немає, але археологічні розкопки свідчать, що мистецтво вишивання відоме в Україні ще з часів енеоліту).
  2. Які ви знаєте традиційні способи вишивання сорочок? (Мережка, хрестик, вирізування, заволоч, низь, лиштва, кольоровий шовк).
  3. Які мотиви орнаменту використовувалися найчастіше? (рослинні, геометричні, зооморфні).
  4. Який письменник став законодавцем моди та почав носити вишиванку зі звичайним піджаком? (Іван Франко).
  5. Коли науковці України вперше почали займатися вивченням національного одягу? (Після того, як у 1876 відома письменниця Олена Пчілка видала альбом вишиванок).
  6. Коли почався перший модний бум на вишиванки в радянській Україні? (У 1920–1930-х роках).
  7. Коли відбулася перша вишиванкова хода? (У 2008 році).
  8. Які всесвітньо відомі дизайнери використовують фрагменти української вишивки під час створення одягу? (Gucci, Valentino, Dolce&Gabbana, Джон Гальяно та Жан-Поль Готьє).
  9. Який мурал намалював на київському будинку австралійський художник Гвідо ван Хелтен? Чим він цікавий?(Дівчину у вишиванці. Висота муралу – 43 м, це найбільший твір художника в Європі).

Творчі конкурси

Ідея проведення творчих конкурсів у День вишиванки напрошується сама собою. Наймолодшим школярикам можна запропонувати проявити фантазію, вигадавши та намалювавши власні візерунки для вишиванок. Попередьте дітей, що не обов’язково старанно перемальовувати візерунок із сорочки мами чи тата, або з якоїсь світлини, адже можна вигадати власний! А з використанням принесених дітьми малюнків можна влаштувати справжню художню виставку, під час якої буде обрано найкрасивіші зображення.

Дітям старшого віку можна запропонувати вже не малювати, а самостійно вишити яскраві візерунки. Зробити це вони можуть у межах уроків трудового навчання. Тут також не варто встановлювати обмежень – нехай діти самі обирають стиль та візерунки, а може навіть вигадують його самостійно. А вже готові вишивки також можуть брати участь у конкурсі.

Поробки до дня вишиванки

Листівка «Вишиванка»

Така поробка – прекрасний подарунок для батьків, бабусь, хрещених та інших родичів! Листівки з вишиванкою будуть доречними на будь-яке свято, тож їх можна підготувати із запасом.

Знадобляться:

  • ножиці;
  • картон;
  • кольоровий папір;
  • клей;
  • стрічковий орнамент (із паперу або тканини).

Паперові вишиванки

Створюючи національний одяг із паперу, діти відчувають себе модельєрами та розуміють, що бути українцем – не лише гордо, а й красиво. Такі вишиванки можуть стати самостійним сувеніром, листівкою або одягом для ляльок.

Знадобляться: 

  • ножиці;
  • кольоровий папір;
  • клей;
  • стрічковий орнамент (із паперу або тканини).


Віночок

Прикраса чарівних україночок символізує життя, кохання та, за повір'ями, може вплинути на долю людини. Український віночок доповнить вбрання навіть сучасної маленької модниці.

Знадобляться:

  • кольоровий папір;
  • ножиці;
  • клей.

Китички та мотузочки для вишиванки

Для створення автентичної вишитої сорочки знадобиться багато часу, сил, ресурсів і, звісно ж, активна допомога батьків! Але можна додати саморобний елемент до готової вишиванки, вклавши частинку тепла і творчого самовираження. Це просто!

Знадобляться:

  • нитки-муліне;
  • шпилька;
  • ножиці.

Дослідницька робота

Хочете, щоб ваші учні точно запам’ятали якнайбільше фактів із історії вишиванок? У такому разі запропонуйте їм самим знайти непересічні дані та оформити у вигляді дослідницького проєкту! Нехай вони самотужки дізнаються, чим відрізняються візерунки на вишиванках у залежності від регіону країни. Об’єднайте школярів у декілька команд, кожна з яких отримає для розгляду певний регіон. Діти мають зібрати якомога більше даних про стиль крою та вишивання сорочок, розповісти про традиції та особливості візерунків, а потім представити свій проєкт перед класом.

Ще однією цікавою ідеєю для проекту буде дослідження особливостей святкування Дня вишиванки у світі. Додайте нотку творчості та запропонуйте дітям вигадати оригінальні заходи, які могли б прикрасити це свято.

Флешмоби

Флешмоби зараз дуже популярні, а вишиванкові, що викликають відчуття єдності, тим паче! То чому б не організувати цікавий захід не лише в межах класу, а усією школою? Запропонуйте учням усім прийти до школи (з'явитися на онлайн-трансляції у Zoom) у вишиванках, а потім запросіть їх на подвір’я та мотивуйте виконати запальний танок або ж, вишикувавшись у певному порядку, створити контур сорочки, так звану «живу вишиванку». Якщо ви працюєте виключно онлайн, то можна разом заспівати пісню, наприклад, «Ой у лузі червона калина» або «Стефанія». 

Ще один варіант для тих, хто працює в очному або змішаному форматах: Якщо діти вже святково вбрані, то не варто втрачати чудовий момент: запросіть їх взяти участь в імпровізованому показі мод, влаштувавши дефіле у вишиванках. Це універсальний захід, у якому можуть взяти участь фактично всі, до того ж до нього зовсім не обов’язково ретельно готуватися.

А «на солоденьке» оголосіть про фотоконкурс селфі у вишиванках. Готові світлини діти можуть викладати на сторінці школи у соцмережі. Обирати переможців можна як загальним голосуванням, так і за допомогою поважного журі з викладачів. 

Руханка, яку можна перетворити на класний флешмоб!

Запропонуйте дітям вивчити прості рухи флешмобу «Казковий гопак»! Музика складається із трьох національних мелодій: гопак, коломийка та полька. Цікаво буде не лише повторювати рухи танцю, а й познайомитися з історією цих мелодій.

Також можна запропонувати учням одягнути вишиванки чи інші елементи національного одягу, записати свій танок на відео та змонтувати у флешмоб класу чи всієї школи!

Проєкт «Вишиванка у світі»

Вишиванки стають все більш популярними не лише в Україні, а й в усьому світі. Запропонуйте дітям дізнатися більше про історію нашого національного одягу у світі та створити проєкт. Нехай у своїх проєктах діти спробують відповісти на такі запитання:

  1. Як сприймають вишиванку у світі?
  2. Які дизайнери використовують елементи української вишивки у своїх колекціях?
  3. Які світові зірки вдягали вишиванки та коли? Хто робив це нещодавно на підтримку України?
  4. Чи є десь у світі музеї вишиванок? А які є в Україні?
  5. Як ставляться до традиційного одягу представники діаспори?
  6. Які народи мають схожий траційний одяг, чим він відрязняється від наших вишиванок?

Над проєктом можна працювати як самостійно, так і у групі. Так, можна об'єднати учнів у групи по 5-6 осіб: кожен школяр у такому випадку працюватиме над одним запитанням. Потім діти об'єднують знайдену інформацію та презентують перед класом. 

Цікаві факти про вишиванку

Хто з українських телеведучих першим з'явився у прямому етері у вишиванці? Яка вона, борщівська вишиванка? Коли було створено першу школу вишивки? Чи знають ваші учні відповіді на ці запитання? Запропонуйте їм створити добірку цікавих і непересічних фактів про вишиванки. Для цього, звісно, доведеться як слід поблукати інтернетом, завітати до шкільної бібліотеки тощо.

Нехай діти зберуть найцікавіші на їхній погляд факти, а потім у групах створять яскраві брошури або презентації, присвячені нашому традиційному одягу. Можна навіть влаштувати голосування за найцікавіший та найнеочікуваніший факт!

Підписуйтесь на нас у Telegram https://t.me/naurok
Дякуємо! Ми будемо тримати Вас в курсі!
Поширити у соціальних мережах
facebook viber telegram Twitter