Добірка майстер-класів та шаблонів для створення паперових фігурок різноманітної тематики методом кірігамі.

Орігамі. Цей японський вид мистецтва міцно осів у нашій культурі. Кожен з нас хоч один раз пробував робити поробки з паперу, вигинаючи його відповідним чином! А чи знайомі ви з мистецтвом кірігамі? Ви навіть не знали, що практикуєте його щороку з дитинства, вирізаючи різноманітні сніжинки! Але цим кірігамі не обмежується, за допомогою вирізання паперу відповідним чином можна створювати справжні шедеври!

Кірігамі – це японський вид мистецтва, сенс якого полягає у виготовлені окремих фігурок та цілих сюжетів за допомогою вирізання паперу чи тонкого картону з подальшим загинанням відповідним чином.

Кірігамі з'явилось не так давно. Його засновником вважається японський архітектор Масахиро Чатані, а датою започаткування цього окремого виду мистецтва –1980 рік.

1. Метелик

Тендітний паперовий метелик, який, мов готовий злетіти з аркушу. Якщо виготовити його з кольорового паперу з використанням готового шаблону, така листівка може стати яскравим подарунком до будь-якого свята.


2. Листівки техніками кірігамі та pop-up

Кірігамі дещо схоже на мистецтво листівок pop-up. Однак ключовою відмінністю кірігамі є те, що паперові моделі зазвичай надрізають і складають з одного аркуша паперу. Найчастіше створюють тривимірні архітектурні моделі, геометричні візерунки, окремі об'єкти та цілі сюжети.

Шаблони:


3. Різнобарвна листівка

Яскраву листівку можна створити за власним ескізом або використовуючи готовий шаблон. Обклеювання деяких елементів виробу кольоровим папером додасть листівці різнобарвності.


4. Геометричні візерунки

Технікою кірігамі зовсім нескладно робити ефектні об'ємні фігури та моделі цілих архітектурних ансамблів. Листівку такого типу можна створити з використанням всього 1 аркуша звичайного паперу. І хоча, дивлячись на результат, може здатися, що зробити таку штуку самостійно надзвичайно складно, насправді все значно простіше!

Шаблони:


5. Листівка-трансформер

Створюючи геометричні візерунки за допомогою аркушу та ножиць, можна створити не тільки статичні листівки, а й динамічні! Елементи такої поробки будуть рухатися в процесі відкривання та закривання листівки.

Для виготовлення листівки-трансформера ми радимо використати готовий шаблон.


6. Модульні кірігамі

Модульне кірігамі подібно модульному орігамі, складається з окремих елементів, які поєднуються між собою. Однак, на відміну від орігамі, при створенні поробки методом модульного кірігамі, складові частини не потрібно додатково згинати – шаблонні елементи просто вставляються один в однин.

Шаблони:


7. Балерина

Всі ми у дитинстві на передодні Нового року робили сніжинки різних форм, розвішуючи їх по кімнаті або приклеюючи на вікна. Подібним чином можна зробити поробку, яка не втратить своєї актуальності протягом року, і може бути красивим оздобленням класної кімнати чи оселі. Для цього необхідно поєднати 2 шаблони – вирізаний шаблон балерини  жіночого силуету та сніжинку будь-якої форми, зробивши по центру отвір.


8. Святкова гірлянда

Один із способів створити святковий настрій – різнобарвно прикрасити шкільний кабінет чи кімнату! Якщо використати кольоровий папір, то це дозволить за невисокої собівартості досягти очікуваного результату!

Гірлянда, створена способом кірігамі, може бути оригінальним оздобленням, і не тільки під час новорічних свят!


 9. Тадж-Махал та інші архітектурні кірігамі

Тадж Махал – одна з найбільш відомих архітектурних пам'ятків у світі, восьме чудо світу. За своїм зовнішнім величним виглядом Тадж Махал нагадує храм, але насправді це мавзолей, побудований на честь коханої дружини шахом могутньої Імперії Величних Моголів, яка існувала на теренах Індії, Пакистану та Бангладешу понад 300 років.

Моделі архітектурних споруд виглядають надзвичайно оригінально, а з використанням шаблонів не потребують багато часу та особливих навичок для їх виготовлення.

Шаблони:


10. Колесо огляду

Таку надзвичайно красиву паперову модель можна з легкістю створити зі школярами середніх та старших класів.

Якщо подивитись на готовий паперовий виріб, то виникає враження, що її може створити виключно професіонал. Однак, з використанням готових шаблонів, це під силу і новачкам. Єдине, вирізати та складати аркуші майбутньої паперової моделі треба дуже акуратно та на це доведеться витратити кілька годин. Але ж результат того вартий!


Більшості дітей подобається щось створювати власноруч! Тож навчіть їх робити справжні витвори мистецтва, використовуючи один з найдешевших матеріалів – папір!

Підписуйтесь на нас у Telegram https://t.me/naurok
Дякуємо! Ми будемо тримати Вас в курсі!
Поширити у соціальних мережах
facebook viber telegram Twitter