Підбиваємо підсумки інтернет-конференції «Мотивація в освіті: інструменти, прийоми та принципи» та публікуємо основні тези виступу тренерки, психолога та медіаторки – Вікторії Преображенської. У доповіді лекторка торкається наступних тем: фактори та причини професійного вигорання, стадії, симптоми та методи запобігання.

Що таке професійне вигорання?

У першу чергу це процес, що розвивається у часі, тож на ранніх стадіях, зазвичай, не ідентифікується як щось, на що варто звернути увагу. 

Емоційне вигорання – це вироблений особистістю механізм психологічного захисту у формі повного або часткового виключення емоцій у відповідь на певні психотравмуючі впливи.

Його сутність – реакція на згубні, виснажуючі обставини, та заощадження енергії організму. Інакше кажучи – вигорання, це сигнал, що тривалий час людина діє у ситуації недостатнього відновлення (віддає більше фізичних/психічних сил, ніж отримує). Подібний стан не ворог, а захисник організму, тож впливайте на причини, а не симптоми вигорання.

Фактори що сприяють вигоранню

Вигорання – це синдром, що виникає в результаті хронічного стресу на робочому місці. 

Основна причина: робота у напруженому ритмі, з великим емоційним навантаженням. Ви знаходитесь у групі ризику, якщо постійно не задовольняєте свої потреби – у сні, відпочинку, спілкуванні з родиною (базові), нестача похвали, самовираження, перспектив професійного зростання (духовні) та ін.

Основні етапи на які варто звернути увагу.

  1. Стадія 1: Приглушення емоцій, згладжування гостроти почуттів, відстороненість у стосунках із членами сім’ї, тривожність, незадоволення.
  2. Стадія 2: вчитель зі зневагою говорить про колег або учнів, згодом неприязнь проявляється у їх присутності. Зазвичай, подібна поведінка –  неусвідомлений прояв почуття самозбереження при спілкуванні.
  3. Стадія 3: притупляється уявлення про життєві цінності, емоційне ставлення до світу стає пласким, людина небезпечно байдужа до всього, навіть власного життя.

Інколи вигорання проявляється у нетипових реакціях, як, наприклад – сміх. Людина стає схильною до цинізму, поверхового ставлення до інших, знецінювання небезпечних ситуацій, за сміхом ховаючи переживання. 

Більш докладно про подолання вигорання та інші моменти обговорення можна дізнатися безпосередньо з виступу:

Конференція «Мотивація в освіті: інструменти, прийоми та принципи» відбулася 18 січня. Це був день, насичений корисною інформацією, дієвими порадами та приємним спілкуванням. Перегляньте запис конференції на нашому Ютуб-каналі та отримайте свою дозу мотивації!

Підписуйтесь на нас у Telegram https://t.me/naurok
Дякуємо! Ми будемо тримати Вас в курсі!
Поширити у соціальних мережах
facebook viber telegram Twitter