Вчимося у вигаданих персонажів.

Є твори, сторінки яких заворожують із першого погляду та залишають слід у серці читача. А є й такі, що окрім гарного стилю та емоцій, допоможуть отримати важливі життєві уроки, інколи від найнесподіваніших персонажів. Ми можемо довго розповідати дітям про роль тих чи інших творів у культурному процесі, але все одно найважливішою залишається постать головного героя. Давайте звертати увагу на ті постаті та на ті вчинки, які можуть зацікавити учнів, вразити їх та змінити погляд на життя. 

То які вони – героїні та герої, яким може наслідувати навіть учитель? Запасіться ручкою й записником, адже нищенаведена інформація є справжнім маст-хевом для вчителя!

1. Фемінізм Олени Ляуфлер

Твір: «Людина», Ольга Кобилянська

Короткий опис: «Лихий і небезпечний демон заволодів душею доньки – ідея про рівноправність між мужчиною і жінкою!». Олена дотримується феміністичних поглядів і вірить, що жінки теж повинні мати право отримувати освіту і самі утримувати себе. Вона підтримує ідею необхідності відстоювання жінками своїх прав та свобод, прагнення до освіти, гідної праці та поваги до жінки, як до особистості. Попри те, що нині суспільство законодавчо дещо змінило своє ставлення до жінок, такі героїні не втрачають своєї актуальності.

2. Позитив у буденності Чеширського Кота

 
Твір: «Аліса у країні див», Льюіс Керрол

Короткий опис: Погодьтеся, якби ми посміхалися ледь не на кожному кроці, люди б бігли від нас, як від пришелепкуватих. Але все ж, позитивному ставленню до речей слід повчитися, а найкращий орієнтир у цьому – Чеширський Кіт, дивакуватий персонаж Люіса Керролла. Це постійно всміхнений кіт, який вміє швидко переміщуватися, зникати або, навпаки, поступово розчинятися у повітрі, залишаючи на прощання лише посмішку. А ви так можете?

3. Відвага Гаррі Поттера

Твір: «Гаррі Поттер», Джоан Роулінг

Короткий опис: Якщо уявляти ідеального персонажа, наврядчи на думку прийде Гаррі. Його батьки померли, коли він був немовлям. За роки навчання у Школі Магії Хогвартс, герой зустрічається із величезними перепонами та складностями. На допомогу приходить відвага – і саме завдяки їй він перемагає обставини. Погодьтесь, іноді сміливість просто необхідна під час виступу, конференції або просто батьківських зборів.

4. Токсичні стосунки Скарлетт і Ретта

Твір: «Звіяні вітром», Марґарет Мітчелл

Короткий опис: Стосунки Скарлетт О'хара і Ретта Батлера схожі на цілковиту катастрофу. І справа навіть не в ураганній пристрасті або надто яскравих емоціях. Скарлетт і Ретт не цікавляться коханими: дівчина придумала собі ідеального Ешлі, а Батлер, поживши з завойованої жінкою, втік після смерті дитини, адже тільки вона їх і пов'язувала. І де тут кохання?

5. Екосвідомість Маленького принца


Твір: «Маленький принц», Антуан де сент Екзюпері

Короткий опис: «Ми відповідаємо за тих, кого приручили». А чи справді це лише про тварин? «Прокинувся, вмився, привів себе до ладу і відразу приведи до ладу свою планету». Людина – не цар, який може керувати природою. Людина – лише житель планети. Твір учить піклуватися про природу, дбайливо до неї ставиться, адже все живе має душу. Ми приручили Землю і повинні бути за неї відповідальні.

6. Матеріалізм Голума

Твір: «Володар перснів», Джон Толкін

Короткий опис: «Моє чудо!» – так називав Голум найцінніше у своєму житті. Ні, не дитину та навіть не кішку! Насправді ж – каблучку. Як часто ми підпадаємо під чари матеріальних речей, називаючи їх подібним чином, бодай подумки? Але Голум, заради каблучки, навіть убив власного друга! І хоч перстень був магічним, але це чудова метафора людської жадібності, що здатна змінити людину так, що й не впізнати.

7. Справедливість Шерлока Голмса

Твір: «Шерлок Голмс», Артур Конан Дойл

Короткий опис: Перша риса характеру, що спадає на думку, коли згадуєш культового героя – гіперболізована спостережливість, аж іноді докучливість! Уміння визначити марку сигари за попелом навряд знадобиться пересічній людині. Однак можуть знадобитися інші навички: уміння помічати поганий настрій людини, виборювати справедливість і допомагати тим, хто цього потребує.


Рівність, справедливість, екологічне кохання та думки… А уявіть усе це в людині, яка викладатиме життєві мудрості (або просто математику) у школі! Гаррі Поттер та Шерлок Голмс не витримають такої конкуренції, а лаври учнівських симпатій отримуватимуть лише вчителі.

Підписуйтесь на нас у Telegram https://t.me/naurok
Дякуємо! Ми будемо тримати Вас в курсі!
Поширити у соціальних мережах
facebook viber telegram Twitter