Добірка цікавих книг для зими.

Зима – найбільш книжкова пора року. Якщо за вікном хурделиця, книга зігріє не гірше імбирного чаю. Якщо ж найзатишніша пора року не бавить сніжною погодою, занурення у зимовий твір – найкращий спосіб підняти настрій.

Наша добірка з 10 унікальних книг прийдеться до смаку будь-кому з поціновувачів літератури: маленьким і дорослим, адже кожен може знайти «ту саму» книгу серед розмаїття запропонованих жанрів.

1. «Напередодні Різдва» Розамунда Пілчер 

«Не впусти свого шансу. Не сумнівайся. Час обмежений. Життя лише одне».

Напередодні Різдва хуртовина зібрала під одним дахом п'ятьох незнайомих людей. Шотландський будинок прихистив від незгод героїв і героїнь різного віку, які мають різні інтереси. Кожен має свої проблеми: у когось розбите серце, хтось переживає біль від втрати сім’ї, а інший – тяжку розлуку з коханою людиною. Чи здатні зимові свята загоїти рани героїв? Розамунда Пілчер доведе, що добрі та щирі люди можуть зцілити душі одне одного.

Вибір подарунків, приготування різдвяної вечері, оздоблення ялинки та зустріч гостей під тріскіт каміна й аромату випічки з корицею… Авторка вкриває зимовим настроєм усіх читачів, пропонуючи неспішно поринути у світ, де різдвяне диво очікує на кожного.

2. «Лев, чаклунка і чарівна шафа» Клейв Льюіс

«Коли-небудь ти доростеш до того дня, коли знову почнеш читати казки».

Стародавні міфи і перекази, дитячі враження і дорослі роздуми англійського письменника Клайва Льюіс лягли в основу семи повістей епопеї «Хроніки Нарнії» – відомої у всьому світі книги. Дві сестри та два брата випадково опиняються у дивовижному світі фавнів, левів, велетнів та відьом, де їм доведеться побороти вічну зиму своєю хоробрістю.

Уже півстоліття зимова казка завойовує серця дорослих і дітей, а легкий стиль оповіді захопливо переносить у світ справедливості, дружби, довіри та любові.

3. «Ожинова зима» Сара Джіо

«Найскладніші речі зазвичай приносять найбільшу винагороду».

Зима на початку травня або ожинова зима – не тільки дивовижна властивість природи, але й точне зображення внутрішнього стану головних героїнь роману. Дві матері з різних епох розділили одне горе: втратили своїх дітей під час хуртовини. Журналістка Клер знаходить зв’язок між подіями, що відбулись у 1933 та 2011 роках, та проводить власне розслідування, що піднімає завісу таємниці.

Загадкова та холодна атмосфера історії не залишить байдужими поціновувачів романтичних детективів, особливо батьків, адже тема материнства проходить червоною ниткою через увесь роман. Читачі називають цей роман терапією, що здатна зцілити від втрати та нагадати про найголовніше.

4. «Чоловік, який вирощував комети» Анжела Нанетті

«Якщо ти не вмієш чекати, то навіщо тобі сіяти комети?»

Магія живе серед нас, а якщо у неї повірити – будь-яка мрія стане реальністю. Саме у це вірив хлопчик Арно, який залишився без тата, але продовжував чекати на нього та комету, яка б здійснила його заповітне бажання. Десятирічна дитина знайшла того, з ким можна поділитися найзаповітнішим: чоловіка, який замість цибулі та моркви вирощував комети, та вчив ніколи не переставати мріяти.

На перший погляд це дитяча казка, але вона дає відповіді на дорослі запитання: як бути собою, слухати своє серце та йти за його покликом. Ця книга про довіру, безмежну любов та можливість завжди почати знову, яку б скруту не готувало життя.

5. «13 різдвяних історій» упорядковниця Мар’яна Савко

«Різдво все одно має прийти, і мають перемогти сили добра».

Видання-антологія від українських письменниць і письменників, кожен із яких отримав одне завдання: написати добру різдвяну оповідку. Дух Різдва закарбували на папері Софiя Андрухович, Сергiй Жадан, Iрена Карпа, Лариса Денисенко, Андрiй Курков та інші. Усі історії багатогранні та емоційно різні: є по-справжньому різдвяні, а є трагічні й оповіді з щасливим фіналом, містерії, іронічні оповідання та навіть роздуми про буття та комерціалізацію свята.

Українська «доросла» книжка допоможе створити чудовий настрій, зображуючи зиму по-справжньому розмаїтою, при цьому вона відходить від традиційної картинки родинної ідилії та неперервного снігу за вікном.

6. «Коротаємо зиму: Затишне керівництво, як провести холодну пору року» Емма Мітчел

«Гарячими слідами натхнення».

Усі ми бажаємо зимової казки, натомість подеколи зіштовхуємось із холодним сумом та втрачаємо сили. Знаючи це, Емма Мітчел подарувала нам керівництво для створення дива самотужки. Полюбити зиму допоможе неймовірної краси книга, що містить кроки для подолання зимового суму: від витончених срібних ювелірних виробів, прикрас із паперу та в'язаних рукавичок до букетів із осіннього листя, смачних рецептів і щоденників натураліста.

«Природа як джерело сил», «Обіймемо одне одного міцніше», «Зимові свята», «Найпохмуріші дні» та «В очікуванні весни» – розділи книги, що надихнуть вас та зарядять енергією на цілий рік.

7. «Біле Ікло» Джек Лондон

«Біле Ікло ніколи не ліз йому на очі, не метушивсь і не стрибав, щоб довести свою любов, ніколи не кидався назустріч, а чекав осторонь, – але чекав завжди».

Внутрішній світ тварини подібний до людського: у ньому теж є відчуття злості, недовіри, зради та, зрештою, вірності й любові. На сторінках книги показаний шлях, яким проходить вовк на ім’я Біле Ікло. Його життя нагадує постійну боротьбу: з холодом, голодом, людською жорстокістю та внутрішніми принципами. Останніми Біле Ікло жертвує заради Уідома Скота, який своєю любов’ю та лагідним словом зцілює рани вовка.

Дивовижна історія від майстра пера Джека Лондона, який від імені вовка зобразив північні краї, а також розкрив психологію тварини, показав розвиток його характеру та еволюцію цінностей. Історія про тварину, яка вчиться любити через любов та довіряти через вірність.

8. «Дари волхвів» О Генрі

«Із усіх, хто підносить і приймає дари, істинно мудрі лише подібні до них. По всіх усюдах. Вони і є волхви».

Цінність подарунків не у витрачених грошах, а у докладених зусиллях та жертвах заради коханої людини. Ця таємниця була відома Деллі і Джеймсу, які кохали одне одного та не зважали на брак коштів. Кожен із них віддав найцінніше, що мав, аби у зимові свята ощасливити кохану людину. Їхні подарунки – справжній дар щирого кохання.

Ця дивовижна розповідь зовсім невелика, втім, майстерність письменника дозволила у декілька сторінок вмістити найважливіші життєві уроки: любов, жертовність та розсудливість.

9. «Найжахливіша пригода» Епслі Черрі-Гаррард

«Полярна подорож – найкращий спосіб погано провести час в умовах відокремленості і стерильності».

Британська антарктична експедиція «Терра Нова» 1910-1931 років – драматична і героїчна сторінка в історії Південного Полюса. Наймолодший виживший очевидець написав на основі тих подій книгу. І вона є не стільки передачею полярного досвіду, скільки повістю про силу духу та любов до науки, що здатна зробити неможливе. Виснажливий шлях, непідйомні санчата, брак їжі, пекельний холод, підсилений пронизливим вітром, та неможливість відпочити – щоденні умови, за яких люди виживали протягом 970 днів.

На відміну від багатьох книжок жанру науково-популярної літератури, «Найжахливіша пригода» не задумувалась автором як науковий трактат. Автор описує експедицію скоріше для того, щоб пережити її заново, та примиритися зі своїми моторошними спогадами.

10. «Сяйво» Стівен Кінг

«Просто замружся – і все зникне».

Із засніженого готелю виїжджають на зиму всі, крім сім’ї Торрансів, моторошних таємниць та привидів. Готель «Оверлук» розташований далеко у горах, а снігові буревії ізолюють його від цивілізації, що тільки підсилює темну сутність цього місця. Що страшніше: паранормальні явища, які хочуть заволодіти душею маленького хлопчика, чи досить реальний батько, який поступово втрачає розум? 

Майстер жахів Стівен Кінг поступово занурює читачів у найстрашнішу зиму: ту, де маленькому хлопчику сняться жахи, а пусте приміщення сповнене таємничих звуків ліфта, поскрипувань у кутках та кроків за дверима.

А які твори ви любите читати за чашкою гарячого чаю?

Підписуйтесь на нас у Telegram https://t.me/naurok
Дякуємо! Ми будемо тримати Вас в курсі!
Поширити у соціальних мережах
facebook viber telegram Twitter