Новини

Зміни в трудовому законодавстві: роз'яснення Профспілки працівників освіти і науки України

Юридичний відділ ЦК Профспілки працівників освіти і науки України прокоментував основні зміни в трудовому законодавстві з 1 січня 2023 року.

1. Нові соціальні гарантії.

Мінімальна заробітна плата із 1 січня 2023 року складатиме у місячному розмірі – 6700 грн, а прожитковий мінімум – 2589 грн. Законом № 2710-ІХ (п. 3 Прикінцевих положень) зупиняється з 1.01.2023 дія Закону України «Про індексацію грошових доходів населення».

Передбачається, що основні видатки на освіту становитимуть 142,8 млрд грн, із них:

  • за загальним фондом – 122,1 млрд грн;
  • субвенції – 90,3 млрд грн.

Також додалися дві нові субвенції: 1,5 млрд грн – на облаштування безпечних умов у школах, а 1 млрд грн – на придбання шкільних автобусів.

2. Єдина державна система цивільного захисту.

Найголовніше – це продовження карантину з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, до 30 квітня 2023 року.

3. Вимоги щодо діяльності пунктів незламності.

Кабінет Міністрів постановою від 17.12.2022 № 1401 визначив вимоги щодо розгортання та діяльності пунктів незламності в умовах воєнного стану. 

«Пункти незламності» поділятимуться на стаціонарні та мобільні. Розгортання та функціонування пунктів незламності організовується органами виконавчої влади, місцевого самоврядування та суб'єктами господарювання державної та приватної форми власності (за згодою).

Місця розташування пунктів незламності розміщуються на офіційних інформаційних ресурсах центральних та місцевих органів виконавчої влади, в тому числі на офіційному інформаційному порталі Кабінету Міністрів України (за посиланням), органів місцевого самоврядування, суб'єктів господарювання та інших інформаційних ресурсів державної та приватної форми власності (за згодою), а також на дошках оголошень

4. Зміни в Порядку обчислення середньої зарплати.

Передбачається, що період призупинення дії трудового договору у зв’язку з військовою агресією російської федерації проти України визначається як поважна причина і виключається з розрахункового періоду під час обчислення виплат за страхуванням на випадок безробіття, від нещасного випадку на виробництві та у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності, що дозволяє уникнути зменшення розмірів допомог по тимчасовій непрацездатності, по вагітності та пологах, по безробіттю тощо працівникам, з якими під час військової агресії було призупинено дію трудового договору.

5. Порушення прав у сфері праці.

Ідеться насамперед про мобінг та про захист працівників від нього. Кодекс України про адміністративні правопорушення було доповнено новою статтею 173-5 «Мобінг (цькування)» такого змісту: 

  1. Вчинення мобінгу (цькування) – тягне за собою накладення штрафу від ста до ста п’ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (1700 – 2550 грн.) або громадські роботи на строк від двадцяти до сорока годин.
  2. Вчинення такого діяння групою осіб або повторно протягом року після накладення адміністративного стягнення, – тягне за собою накладення штрафу від двохсот до трьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (3400 – 5100 грн.) або громадські роботи на строк від сорока до шістдесяти годин.

Закон визначає мобінг як діяння роботодавця або окремих працівників трудового колективу, які спрямовані на приниження гідності та честі працівника, його ділової репутації у формі: психологічного та економічного тиску, зокрема із застосуванням засобів е-комунікацій; створення щодо нього напруженої, ворожої, образливої атмосфери, що змушує особу недооцінювати власну професійну придатність.

Нагадаємо, що 1 грудня 2022 року було прийнято Закон «Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо протидії порушенню прав у сфері праці», спрямований на захист учасників трудових відносин від різних форм мобінгу на робочому місці і встановлення адміністративної відповідальності за такі дії.

6. Робота за сумісництвом.

Окремо Профспілка надала роз’яснення щодо роботи за сумісництвом. Зокрема:

  1. Постановою Кабміну від 22 листопада 2022 року № 1306 скасована постанова від 03.04.1993 № 245 «Про роботу за сумісництвом працівників державних підприємств, установ і організацій», а розпорядженням № 1047-р цього ж дня скасований наказ Міністерства праці України, Міністерства юстиції України, Міністерства фінансів України від 28 червня 1993 року № 43 «Про затвердження Положення про умови роботи за сумісництвом працівників державних підприємств, установ і організацій».
  2. Визначено, що при укладенні трудового договору про сумісництво необхідно враховувати норму статті 102-1 КЗпП України про те, що сумісництво – це виконання працівником, крім основної, іншої оплачуваної роботи на умовах трудового договору у вільний від основної роботи час. Тобто при укладенні трудового за сумісництвом працівнику необхідно встановити графік роботи, який є поза робочими часом за основним місцем роботи. 

ЦК Профспілки наголошує на важливості відновлення Переліку робіт, які не вважалися сумісництвом у зв’язку зі скасуванням постанови, адже скасування цього Переліку позбавляє можливості багатьох висококваліфікованих фахівців, серед яких педагогічні, науково-педагогічні працівники, а також працівники відділів та управлінь освіти, інших органів, які переважно є вчителями та викладачами, виконувати зазначені види робіт впродовж основного робочого часу, забезпечуючи налагоджений освітній процес. Тож Профспілка звернулася до МОН, Уряду та профільного Комітету ВРУ. 

Дізнатися більше про важливі зміни в законодавстві, зокрема про мобінг, відпустки військовослужбовцям під час дії воєнного стану та новий Порядок організації військового обліку, ви можете за посиланням.

Підписуйтесь на нас у Telegram https://t.me/naurok
Дякуємо! Ми будемо тримати Вас в курсі!
Поширити у соціальних мережах
facebook viber telegram Twitter