Постер "Іван Піддубний. Чемпіон чемпіонів"

Про матеріал
Дидактичний матеріал, який може бути використаний під час проведення виховних годин.
Перегляд файлу

         «Щоразу                                                  

     виходячи на                           Іван Піддубний

ринг, я молився

за Україну…»                       Чемпіон чемпіонів

 

                                                         Біографія                   8 жовтня 1871 року в Полтавській губернії в родині

                                                                                                          спадкового козака  Максима Піддубного народився


Куди б він не приїздив – у Росію, Європу чи Америку – слава


 

Цікаві факти

ü За свою кар’єру Іван Піддубний відвідав 50 міст в

14 країнах на чотирьох континентах;

ü Батько Івана кидав на віз п’ятипудові мішки і легко гнув підкови;

ü Від матері Івану Піддубному дістався винятковий музичний слух;

ü У 17 років Піддубний з легкістю пригинав до землі бика за роги;

ü За 40 років Піддубний не програв жодного чемпіонату;

ü Іван вів здоровий спосіб життя. Він ніколи в житті не вживав алкоголю та не палив;

ü Івану Піддубному пропонували просто астрономічні суми за поразку, але він відповідав категоричною відмовою.

ü у 1927 році Іван Піддубний отримав титул найкрасивішої людини у США. За це він мав отримати грошову винагороду у розмірі 500 000 доларів США. Однак попередньо йому слід було прийняти американське громадянство. Іван відмовився.

ü Іван Піддубний збирався одружитися на дівчинігімнастці зі свого цирку. Проте незадовго до їхнього весілля Марія зірвалася з-під куполу цирку і розбилася на смерть. Іван дуже важко переживав цю трагедію, навіть хотів кинути роботу в цирку;

ü Проводжаючи Піддубного в Севастополь на заробітки, його батько сказав: ―Пам’ятай, Іване, що роду ти батьківського і материнського – козацького, запорозького, і що козакові честь дорожча за матір, дорожча за батька рідного. Запам’ятай, Іване, якщо продаси честь – не син ти мені, і я не батько тобі‖. Цікаво знати

Медична комісія, яка оглядала борця, зафіксувала такі антропометричні дані його атлетичної статури: зріст – 184 см, вага – 118 кг, груди – 137 см, біцепс – 44 см, передпліччя – 36 см, зап’ястя – 21 см, шия –60 см, стегно – 68 см, гомілка – 47 см.

image

У Дніпропетровському національному історичному музеї експонується картина художника М. Струннікова, де Піддубний зображений в образі запорожця. Портрет виконано в повний зріст відомого атлета. Експонат привозили в рідне село Піддубного Красенівку на черговий богатирський турнір, аби борці могли помірятися фізичними даними з всесвітньо відомим борцем. Рідне село Піддубного Красенівка вже кілька десятиліть поспіль є місцем паломництва сучасних богатирів зі всього світу. Починаючи із 60-х років минулого століття, сюди з’їжджаються найвідоміші богатирі світу позмагатися в силі. За часів незалежності місцеві започаткували Всеукраїнське свято Богатирської сили на призи пам’яті Івана Піддубного, на яке щороку приїздили спортсмени з України, Європи та Росії.

            майбутній шестиразовий чемпіон світу з боротьби Іван                                йшла поперед нього. Його однаково знали на рідній землі, так і за

         Піддубний.                                                                                                                     океаном. Про нього багато писали правди, а ще більше – вигадок.

Всього в родині Піддубних було шестеро дітей – три Його неодноразово намагалися підкупити й навіть убити. Та сини та три дочки. Батько Піддубного Максим був справедливо визнавали найсильнішим та унікальним в історії високого зросту та дужий. спорту: свій останній бій він провів у віці 70 років.

Через багато років Іван Піддубний скаже, що людиною, Він заробляв мільйони на рингу і з легкістю міг відмовитися від сильнішою за нього, був лише батько. заробленого, якщо це суперечило його цінностям. Іван Піддубний Мати Івана Ганна походила зі старовинного козацького – це історія сили та козацької честі. Історія, яку вкотре роду, який славився своїм довголіттям. Кажуть, дід привласнили росіяни, і понині називаючи Івана Піддубного Івана по лінії матері, колишній солдат, відслуживши в ―русским‖ богатирем. армії чверть століття, дожив до 120 років. ―Рід Івана Піддубного досліджено, починаючи із середини XVIII Сам Іван з дитинства був привчений до роботи по століття. Цікаво, що і по батьковій, і по материнській лінії він господарству. У вихідні дні співав у церковному хорі. тягнеться зі славної козацької доби. Пращури Івана Піддубного Бажаючи одружитися з дочкою заможного селянина, служили в Кропивнянській сотні Переяславського полку‖.

Оленкою Вітяк, Іван поїхав на заробітки. Працював Один із прапрадідів Івана Піддубного під проводом кошового вантажником у Севастополі. Але пізніше дізнався, що отамана Запорізької Січі, видатного військового і політичного Оленку видали заміж за багатія. діяча Костя Гордієнка воював проти Московії за суверенну Потім доля звела Івана з двома учнями морехідних Україну.

           класів Антоном Преображенським і Василем                                                        Після закінчення козацької доби Піддубні були землеробами. В

Васильєвим — спортсменами, шанувальниками важкої юнацькі роки Іван також обробляв землю та наймитував у атлетики. місцевої поміщиці. А згодом, щоб хоч якось прожити, подався на

Іван вирішив серйозно тренуватися. Південь у пошуках заробітків. Батько благословив сина та заповів завжди пам’ятати, що ―козацька честь і гордість – понад усе‖. У спадок Піддубному передалося не лише козацьке коріння, а й гордий, нескорений козацький дух. У світі спорту, де Піддубний зробив приголомшливу кар’єру, він запам’ятався не лише як професіонал спортивного ремесла, а й волелюбний та принциповий борець.

Чотири роки поспіль із 1905 до 1909 року Іван Піддубний виграв 6 світових чемпіонатів із французької боротьби. Цей період у спортивному світі прийнято вважати ―золотим‖ століттям французької боротьби (класична, греко-римська).

imageЗа життя Івана Піддубного неодноразово намагалися вбити його конкуренти, кілька разів арештовували вже за часів радянської влади. Першого разу одразу ж відпустили, коли дізнались, що затримали всесвітньо відомого спортсмена. Іншого разу працівники НКВС затримали нібито, щоб дізнатися номери рахунків у американських банках. Після На чемпіонаті світу в Парижі 1905 року Івану Піддубному довелося того на спині спортсмена лишилися рубці. Подейкують, що ці боротися з найсильнішим важковаговиком Європи, данцем Є. гроші й нині зберігаються за океаном. Сам Піддубний не Педерсоном, який мав колосальну силу та витривалість. Проте Піддубний дуже любив говорити про це. Кажуть, що лише жартував, блискавично його переміг. Зрозумівши тактику данця виснажити мовляв, то Енгельс учив його Ленінізму. Кожен по-своєму противника, Піддубний зробив вигляд, що втомився. І так змусив данця розумів таку фразу, бо не всі знали, що саме на вулиці змінити свій стиль і перейти до інших методів. А далі була справа техніки Енгельса було Ростовське управління НКВС.

та як наслідок – 10 000 призових франків та звання абсолютного чемпіона  світу.      За іншою версією, спортсмена затримали через паспорт.

Ця перемога стала великою подією в історії професійного спорту. Також Розповідають, що в цьому документі Піддубного записали як вона підтвердила, що думати під час бою так само важливо, як і мати росіянина і написали російський варіант його прізвища. відмінну спортивну підготовку. Сам Піддубний любив казати: “У боротьбі Натомість Піддубний ручкою поправив своє прізвище та

важлива також і голова”.                                                                                                                                  написав “українець”. Сьогодні важко сказати, як то відбулося

За 40 років спортивної кар’єри Іван Піддубний провів близько 2 000 насправді. Достеменно відомо лише те, що на всіх листівках, двобоїв. Він став символом непереможної сили, блискучої майстерності та поштових марках і рекламних вивісках прізвище Піддубного техніки. А глядачам та спортсменам найбільше запам’ятався не лише записано російською мовою. А самого уродженця України через фізичні дані та перемоги, а й через загострене почуття представляли суто як “русский” богатир. До речі, в Єйську, де справедливості. український богатир прожив останні роки, на меморіальному

“Під час чергового бою чемпіон Франції Рауль ле Буше вийшов на ринг музеї викарбовано російський варіант українського намащений оливковою олією, що суворо заборонялося правилами греко- прізвища. І на могилі написано “русский” богатир. У Росії досі римської боротьби. Проте судді не захотіли дискваліфікувати Рауля. І вшановують річниці з дня народження Івана Піддубного, зарахували несправедливу перемогу, мовляв, за вмілі рухи. Після того вважаючи його своїм. Та цитують М. Горького, який свого випадку Буше неодноразово пропонували ще раз поборотися із часу назвав спадкового козака “русским” богатирем. Піддубним, однак французький фаворит категорично відмовлявся. Проте  згодом на чемпіонаті світу Піддубний таки зустрівся у двобої із Буше і оригінально помстився. Блискавично перемігши Буше, він 41 хвилину протримав того у позі партер(навколішки), розповідаючи про чесні правила гри.

Іншого разу Піддубний свідомо закінчив бій унічию. Це було в Америці під час поєдинку з польським чемпіоном Станіславом Збишко-Циганевичем, котрий, нібито, лежачи на килимі, жалібно прошепотів: “Не клади мене, Іване Максимовичу”. Іван Піддубний пошкодував уже немолодого борця, який закінчував свою спортивну кар’єру”, – розповіла Марія Приліпко. А якось організатори чергового турніру запропонували Піддубному за чималий гонорар піддатися. У відповідь Іван підняв супротивника над собою, а сам ліг на спину, вдаючи себе переможеним. Публіка обожнювала свого героя, а сам Піддубний, попри непоступливий характер, непогано заробляв.

Він мав реальну змогу залишитися в США і отримати громадянство та мільйонні статки. Вже маючи славу, він поїхав до Америки, де боровся на міжнародних чемпіонатах уже за правилами вільної боротьби. Все, що не дозволяли борцям у класичній французькій боротьбі, у вільній боротьбі викликало захват. Головна вимога гри – за будь-яку ціну вирвати перемогу! Піддубний опанував і цей вид гри. А після його перемог американська публіка почала називати вже немолодого Піддубного “Іван Страшний”, “Іван Непереможний” і навіть “Тарас Бульба”.

Рідне село Піддубного Красенівка вже кілька десятиліть поспіль є місцем паломництва сучасних богатирів зі всього світу. Починаючи із 60-х років минулого століття, сюди з’їжджаються найвідоміші богатирі світу позмагатися в силі. За часів незалежності місцеві започаткували Всеукраїнське свято Богатирської сили на призи пам’яті Івана Піддубного, на яке щороку приїздили спортсмени з України, Європи та Росії.

 

pdf
Додано
15 грудня 2020
Переглядів
524
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку