Постійний електричний струм. Електричні кола. Презентація

Про матеріал
Постійний електричний струм. Електрорушійна сила. Закони Ома. Електричні кола. Презентація
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тема уроку: * Електричний струм. Електричне коло

Номер слайду 2

Електричним струмом називається упорядкований рух заряджених частинок. За напрям струму приймають напрям руху позитивних зарядів. Постійним електричним струмом називають упорядкований рух заряджених частинок з постійною швидкістю.

Номер слайду 3

Умови існування електричного струму: наявність у середовищі вільних носіїв заряду (електронів, іонів тощо); наявність у середовищі причин, внаслідок яких вільні заряджені частинки переміщаються в певному напрямі, наприклад, наявність електричного поля; наявність замкненого кола.

Номер слайду 4

Струм, якщо він існує, обов’язково призводить: або до виникнення магнітного поля (магнітна дія струму); або до нагрівання провідника (теплова дія струму); або до зміни його структури (хімічна дія струму).

Номер слайду 5

Сила струму заряд, перенесений за одиницю часу; дорівнює відношенню заряду Δq, що переноситься через поперечний переріз провідника за інтервал часу Δt, до цього інтервалу часу

Номер слайду 6

Електричний опір фізична величина, яка характеризує властивість провідника протидіяти електричному струму; питомий опір провідника( ) - фізична величина, яка характеризує електричні властивості речовини та чисельно дорівнює опору виготовленого з неї провідника довжиною 1 м і площею поперечного перерізу 1 мІ

Номер слайду 7

Якщо сила струму з часом не змінюється, то струм називають постійним. Сила струму залежить від заряду, який переносить кожна частинка, концентрації частинок, швидкості їх напрямленого руху і площі поперечного перерізу провідника. Відповідно:

Номер слайду 8

Закон Ома для ділянки кола Сила струму на ділянці кола прямо пропорційна прикладеній напрузі і обернено пропорційна опору цієї ділянки:

Номер слайду 9

Відповідь: 0,1 А. 1. Конденсатор ємністю 100 мкФ заряджається до напруги 500 В за 0,5 с. Яке середнє значення сили зарядного струму? Розв’язання:

Номер слайду 10

У разі паралельного з'єднання початки і кінці провідників мають спільні точки приєднання до джерела струму Провідники в електричних колах постійного струму можуть з'єднуватись послідовно і паралельно. У разі послідовного з'єднання провідників кінець першого провідника з'єднується з початком другого і т.д.

Номер слайду 11

Послідовне з'єднання провідників

Номер слайду 12

Паралельне з'єднання провідників

Номер слайду 13

Закон Ома для повного кола Сила струму в повному колі визначається відношенням ЕРС кола до його повного опору:

Номер слайду 14

Джерела струму пристрої, в яких відбувається розділення заряджених частинок, за рахунок чого підтримується різниця потенціалів необхідна для існування електричного струму.

Номер слайду 15

Сторонні сили будь-які сили, що діють на електрично заряджені частинки, за винятком сил електростатичного походження (тобто кулонівських).

Номер слайду 16

Схема ввімкнення вольтметра в коло Схема ввімкнення амперметра в коло Вимірювання в електричних колах

Номер слайду 17

Відповідь: 4,5 Ом. 2. Сила струму в колі, що має реостат, 3,2 А. Напруга між клемами реостата 14,4 В. Який опір тієї частини реостата, в якій проходить струм? Розв’язання:

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Чернецька Наталія Йосипівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
ppt
Додано
7 липня 2020
Переглядів
10257
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку