Поверхневі води. Основні річкові басейни та їх характеристика. Характер гідрографії й водного режиму.

Про матеріал
Поверхневі води. Основні річкові басейни та їх характеристика. Характер гідрографії й водного режиму.Поверхневі води. Основні річкові басейни та їх характеристика. Характер гідрографії й водного режиму.Поверхневі води. Основні річкові басейни та їх характеристика. Характер гідрографії й водного режиму.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Поверхневі води України. Основні річкові басейни та їх характеристика. Характер гідрографії й водного режиму

Номер слайду 2

План уроку 1. Загальна характеристика річкової сітки України.2. Гідрографічний режим.3. Характеристика основних річкових систем.4. Сторінками цікавої гідрології

Номер слайду 3

Завдання: Дати визначення “ падіння ”, “ похил ”, “ живлення ”, “ річковий стік ”, “ водний режим ”, “ робота річок ”. Визначити загальні особливості річок, найбільші річки. З'ясувати залежність річок від рельєфу і клімату. Продемонструвати вміння порівняти, використовувати інформацію і робити висновки. Висловити власне ставлення до проблеми значення води для побуту і господарського життя.

Номер слайду 4

Річки України належать до басейнів: Азово-Чорноморського(Дніпро, Дністер, Південний Буг, Дунай, Прут, Тиса, Сіверський Донець)Балтійського(притока Вісли – Західний Буг, Сян)

Номер слайду 5

Гра “ Хто більше ”Завдання: Записати якнайбільше назв будь-яких лівих приток Дніпра

Номер слайду 6

Дивний Дніпро в тиху погоду, коли вільно і лагідно несе крізь ліси і гори повні свої води. Ні колихнеться, ні загримить. Дивишся і не знаєш, плине чи не плине його величава широчінь, і уявляється, ніби весь він вилитий зі скла, і ніби голубий дзеркальний шлях, без мір широкий… Рідко яка птиця долетить до середини Дніпра. Пишний. Немає ріки йому рівної на світі…Микола Гоголь

Номер слайду 7

Як визначити падіння річки?Падіння – це перевищення рівня висоти витоку річки над гирлом. П=hв-hг. П – падіння річкиhв – висота витокуhг – висота гирла

Номер слайду 8

Завдання: визначити падіння річки Дніпроhв – висота витоку річки Дніпро дорівнює 252мhг – висота гирла річки Дніпро 0м. П=252м-0м=252м. Відповідь: падіння річки Дніпро дорівнює 252м

Номер слайду 9

Як визначити похил річки?Похил – це відношення падіння (см) до її довжини. Похил = П: ДП – падіння річки. Д – довжина річки

Номер слайду 10

Завдання: визначити похил річки Дніпро. П – падіння річки Дніпро дорівнює 252 м. Д – довжина річки Дніпро 2201 км. Похил=25200см : 2201км=11см/км. Відповідь: похил річки Дніпро дорівнює 11см/км

Номер слайду 11

Дніпро. ЕТНОГРАФ Згадки про Дніпро знаходять в стародавніх літописах. Відомості про нього є в працях Геродота, Птоломея. У 440 р. до н. е. Геродот назвав річку Борисфеном, вважав її головною річкою Скіфії, а по значенню порівнював із Нілом.назва походить від ірано-скіфського слова “данаіпр”, де “дана” - вода, потік. На мові осетин, це слово і сьогодні означає “падаюча вода”. Слов'яни по доброму називали - Славутичем.

Номер слайду 12

Дніпро ГЕОГРАФ1. Дніпро по довжині 3 річка в Європі.2. Витік на Валдайській височині із невеликого болота Аксенінський мох.3. Дніпро впадає в Дніпровський лиман Чорного моря.4. Річка тече з півночі на південь. 5. Дніпро належить до басейну Атлантичного океану і до басейну Чорного моря.6. Живлення в основному талими водами, а також за рахунок дощових та підземних вод.7. Розливається навесні, межень – восени.8. Дніпро типова рівнинна річка.9. Найбільші притоки: праві - Прип'ять, Тетерів, Інгулець, Рось; ліві - Десна,Самара, Псьол.

Номер слайду 13

Номер слайду 14

Дніпро. ЕКОНОМІСТПо Дніпру йде головний вантажообіг: лісоматеріали, хліб, будівельні матеріали. На Дніпрі знаходяться великі річкові порти: Київ, Черкаси, Дніпропетровськ, Запоріжжя, Херсон. На річці побудовані ГЕС , та каскад водосховищ. Дніпровська вода використовується, як питна, в ній виловлюють рибу. Другим за площею басейном України і 14 в Європі є Дністер.

Номер слайду 15

Дністер. ЕТНОГРАФ Дністер відомий ще з праць давніх греків від Геродота (5 ст. до н.е.) до Птоломея (2 ст. н.е.) під назвою Тирас. З 4 ст. річку іменують Данас, що значить “швидка річка” від скіфського “дон” – річка і фракійського “істор” – сильна водна течія, потік.

Номер слайду 16

Дністер. ГЕОГРАФ 1. Дністер – найбільша річка Західної України. Його довжина 1362 км. 2. Річка бере початок із гори Разлун в Карпатах. 3. Впадає в Дністровський лиман Чорного моря. 4. Тече з північного-заходу на південь. 5. Відноситься до басейну Атлантичного океану. 6. Живлення в основному снігове, а влітку – дощове. 7. В верхній течії – це типова гірська річка, в нижній – рівнинна. 8. Для Дністра характерні часті паводки. 9. Головні притоки: праві – Стрий, Свіча, Бистриця; ліві – Збруч, Серет.

Номер слайду 17

Дністер. ЕКОНОМІСТСудноплавний від міста Галич. Головні порти: Бендери, Тираспіль, Могильов-Подільський. Побудована ГЕС. Водосховища: Дубосарське, Дністровське.

Номер слайду 18

ЕТНОГРАФПівденний Буг був відомий ще давнім грекам . Геродот у своїх працях згадував його під назвою Гіпаніс. Річка оспівана в народних піснях та думах. Південний Буг. ЕТНОГРАФПівденний Буг був відомий ще давнім грекам . Геродот у своїх працях згадував його під назвою Гіпаніс. Річка оспівана в народних піснях та думах.

Номер слайду 19

Південний Буг. ГЕОГРАФ1. Довжина 806 км.2. Бере початок на Подільській височині.3. Впадає в Бузький лиман Чорного моря.4. Належить до басейну Атлантичного океану.5. Тече із півночі на захід та південь.6. Живлення дощове, снігове, підземними водами.7. Річка рівнинна, на ній є пороги.8. Притоки: Інгул, Синюха.

Номер слайду 20

Південний Буг. ЕКОНОМІСТДля господарства країни водні ресурси Південного Бугу мають значення як джерело зрошення. На річці побудовано 13 невеликих ГЕС , ряд водосховищ. Річка судноплавна тільки в нижній течії. Порти: Миколаїв, Вознесенськ.

Номер слайду 21

Висновки ЕКОЛОГАРічки України протікають через господарсько освоєні та густозаселені райони, тому забруднені відходами виробництва (фенолами, сполуками міді, цинку) і комунального господарства. Значну загрозу для річок становлять добрива, отрутохімікати, які потрапляють з полів разом з талою та дощовою водою. Потребують розв'язання питання очищення використаних вод, щоб зменшити “цвітіння” води. Створення штучних водойм призвело до вилучення з сільськогосподарського використання земельних угідь.

Номер слайду 22

Висновки ЕКОЛОГАВелике економічне лихо прийшло на Дніпро в квітні 1986 р., коли сталась трагедія на Чорнобильській АЕС. У донних відкладах Дніпровських водосховищ виявлені значні площі з підвищеним рівнем радіації. СУСПІЛЬСТВО ПОВИННО ЗВЕРНУТИ УВАГУ НА ОЧИЩЕННЯ РІЧКОВИХ СИСТЕМ УКРАЇНИ

Номер слайду 23

Бережімо річки !!!Важливу роль у житті природи відіграють і малі річки, які потребують належної і постійної охорони, кількість їх останніми роками помітно зменшилась. Їх збереження та оздоровлення набуває першочергового значення.

Номер слайду 24

Сторінками цікавої гідрологіїЗавдання: знайдіть річки на карті, назви яких починаються зі слів:“мокрий”,“сухий”,“гнилий”. Визначте, до басейнів яких великих рік вони належать.

pptx
Додано
9 січня 2022
Переглядів
768
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку