Повторення. Лексикологія. Групи слів за значенням

Про матеріал

Презентація "Повторення. Лексикологія. Групи слів за значенням" містить сучасний матеріал. Може бути використана для роботи в класі, а також під час дистанційного навчання.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Повторення. Лексикологія. Групи слів за значенням 5 клас

Номер слайду 2

Актуалізація опорних знань Яка наука називається лексикологією? Назвіть відомі вам групи слів за значенням. Дайте визначення синонімам, антонімам, омонімам. Що таке пароніми?

Номер слайду 3

Вибіркова вправа «Пошук» Виписати з поданих речень антоніми 1. Зима спитає, де літо було. 2. Ластівка день починає, а соловейко кінчає. 3. Як напише один дурень, то сто розумних не розберуть. 4. Доброго тримайся, поганого цурайся. 5. Брехня стоїть на одній нозі, а правда на двох. 6. Багато диму, мало тепла. 7. Вдень від спеки ховається, а ввечері від комарів. 8. Щастя і нещастя на однім коні їздять. 9. Знайшов – не скач, загубив – не плач. 10. Далі покладеш, ближче знайдеш.

Номер слайду 4

Вправа «Ланцюжок» до поданих слів дібрати антоніми заплести - піднімати - в’янути - з’єднувати - заходити - загадувати -

Номер слайду 5

Вправа «Я редактор» Прочитайте текст. Які лексичні помилки у ньому допущені? Замініть повторюване слово синонімами Літній день Гаряче сонце стоїть високо над головою.  Його гарячі промені щедро поливають гарячу землю. Гаряче повітря гарячими хвилями затопило все навкруги. На небі немає жодної хмаринки. - Як змінився текст? Яку роль відіграють синоніми в мові?

Номер слайду 6

Робота зі словником До поданих слів доберіть синоніми за словником синонімів української мови. Розмова -… Ввічливий -…

Номер слайду 7

Вправа «Добери український відповідник» До поданих іншомовних слів дібрати і записати синоніми – власне українські слова. У разі потреби скористатися словником. Аплодисменти, антракт, істина, дистанція, аргументувати, флора, пейзаж, армія.

Номер слайду 8

Складіть словосполучення з поданими паронімами писемний - письмовий тактичний - тактовний компанія - кампанія адрес - адреса

Номер слайду 9

Дякую за роботу!

ppt
Додано
6 травня 2020
Переглядів
1639
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку