Повторення вивченого про види речень за метою висловлювання та інтонацією. Однорідні члени речення.

Про матеріал

Презентація допоможе закріпити засвоєння учнями поняття про речення, про види речень за метою висловлювання та інтонацією, про однорідні члени речення.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

Повторення вивченого про види речень за метою висловлювання та інтонацією. Однорідні члени речення

Номер слайду 3

Номер слайду 4

РЕЧЕННЯперше слово у реченні пишеться з великої буквислова у реченні пишуться окремоу кінці речення ставиться крапказнак питаннязнак оклику

Номер слайду 5

Граматична основа речення

Номер слайду 6

Види речень за метою висловлювання. Розповідні( про когось або про щось повідомляється, розповідається) Згаяного часу і конем не доженеш. Питальні( про когось або про щось запитується) Ви знаєте, як сплять старі гаї?Спонукальні( спонукає до якоїсь дії: наказ, прохання, порада, побажання, вимога)  Нехай цвіте життя, як пишний сад!

Номер слайду 7

Види речень за інтонацієюокличнінеокличнірозповідні, питальні, спонукальні речення, що виражають емоційні переживання і вимовляються з окличною інтонацією розповідні, питальні, спонукальні речення, що не виражають особливих переживань і вимовляються спокійним тоном. Привіт вам, Карпатські гори, і вам, сріблясті річки!Пахне хлібом земля, що дала мені сонце і крила. Сядь поряд!

Номер слайду 8

Однорідні члени речення це члени речення, щовідповідають на те саме питання (одне питання)пов’язані за змістом із одним словом у реченні (належать до одного слова)виступають однаковими членами речення.

Номер слайду 9

Однорідні члени речення Однорідними можуть бути різні члени речення:підмети. В білих снігах потонули гори, степи і долини.присудки. Сніг мете, наміта кучугури, замітає рови.другорядні члени речення. Научився я ніжної мови у трави, у дерев, у птахів.

Номер слайду 10

Бажаю успіхів у засвоєнні і повторенні матеріалу.

pptx
Додано
14 травня 2020
Переглядів
2577
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку