Поява науково-технічної мови в результаті бурхливого прогресу науки і техніки.

Про матеріал

Велика кількість нових лексичних одиниць з'явилося у зв'язку з розвитком комп'ютерної техніки. У галузі культури і мистецтва відбувається бурхливий процес експериментування, створюються нові твори, і, відповідно, нові назви. Особливо багато неологізмів з'являється в науково-технічній мові в результаті бурхливого прогресу науки і техніки.

Перегляд файлу

Ми розглянули метафори як язикові одиниці та проблеми значення метафор. Ми дали визначення метафорам та для чого вони використовуються, яке значення мають. Систематизували прийоми метафоризації, де ми зясували мовну природу метафори. Тобто, метафора як мовне явище являє собою основну ментальну операцію, яка об’єднує дві понятійні сфери і створює можливість використовувати потенції структурування сфери-джерела за допомогою нової сфери. Слід зазначити, що вивченням метафори в мові займаються багато вчених, всі вони дають різне визначення метафори, розглядають її з різних точок зору. Ми виявили найбільш загальні положення визначення метафори і визначили її основні функції. Такі, як: інформативна, ігрова, мнемонічна, текстобудуюча, евристична та інші.

Дослідили значення поняття «неологізм», його характеристики та способи будови.  Отже, в роботі було розглянуто кілька основних способів утворення неологізмів в англійській мові. Як відзначають лінгвісти у сфері морфологічного, і зокрема, суффиксального словотворення основним продуктивним суфіксом в даний час є суфікс – ER. На основі сложнопроізводной моделі + суфікс – ER створено значну кількість англійських неологізмів в останні 15-20 років: baby-boomer, дитина, що народилася під час післявоєнного демографічного вибуху (нині покоління бебі-бумерів виросло в yuppies i yumpies, пройшовши в 70-ті роки через період me - generation (medecade) десятиліття, що характеризується пошуками самовираження і особистого успіху); page-turner – надзвичайно цікава книга; all-nighter – щось, що триває всю ніч, наприклад, заняття під час сесії. У повній відповідності з цією тенденцією продуктивність даної суффіксальной моделі надзвичайно висока. У даній роботі ми зупинилися на найбільш частих з цих способів утворення неологізмів, а саме: афіксальних спосіб (префіксальний і суфіксальний способи), словоскладання, конверсія, скорочення, запозичення з інших мов, зворотна деривація, зрощення, абревіація. Найбільш характерними способами утворення неологізмів в сучасній англійській мові є словоскладання, конверсія й зміна значень слів. Неологізми зазвичай утворюються за законами відповідної мови, за його продуктивним моделями словотворення. Однак літературно-книжкові неологізми іноді створюються і непродуктивними способами словотворення. У таких випадках дієва сила словотворчих засобів стає рельєфніше, наочніше, відчутніше. Найкращі засоби утворення нових слів тому виступають часто як стилістичний прийом.

Вивчили специфіку нововведень в лексиці англійської мови. У результаті суспільного і науково-технічного прогресу англійська мова збагатилася новими слова, новими термінами. Велика кількість нових лексичних одиниць зявилося у звязку з розвитком компютерної техніки. У галузі культури і мистецтва відбувається бурхливий процес експериментування, створюються нові твори, і, відповідно, нові назви. Особливо багато неологізмів зявляється в науково-технічній мові в результаті бурхливого прогресу науки і техніки. Розглянули метафори, як один із шляхів формування неологізмів, де ми зупинилися на сферах в яких створюються метафори. Також ми побачили, які саме з’являються слова і як.

 

docx
Додано
9 серпня 2018
Переглядів
556
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку