Позакласний виховний захід "День захисника України"

Про матеріал
виховувати повагу до українських захисників землі, до історичного минулого своєї держави, формувати почуття патріотизму, толерантності, національної свідомості та гордості за свою Батьківщину.
Перегляд файлу

Позакласний виховний захід

"День захисника України"

 

Мета: виховувати повагу до українських захисників землі, до історичного минулого своєї держави, формувати почуття патріотизму, толерантності, національної свідомості та гордості за свою Батьківщину.
Хід заходу

1. Дівчата по черзі читають вірші про осінь

Учениця 1.

Золота красуня  осінь-чарівниця!

По землі ступає, золотом іскриться.

В жовте і червоне листячко фарбує,

І картини дивні, чарівні малює!

Учениця 2.

Небо синє-синє, листя кольорове,

А яке довкілля радісне, чудове!

А які жоржини, наче сонце, квіти.

Світ наш неповторний, гарний, розмаїтий!

Вчитель:

  • Діти, а ви знаєте яке свято ми святкуємо цього осіннього тижня?

14 жовтня, православні християни усього світу святкують величне свято - ПокровПресвятої Богородиці. Народилося це свято ще дуже-дуже давно в Греції. На столицюцієї країни  місто Константинополь напали вороги, жорстокі воїни. Відчувши небезпеку,жителі міста заховалися від нападників у церкві і щиро благали Божу Матір про допомогу.Тоді у високості з’явилася Пречиста Діва. Вона тримала у руках свій Покров, яким вкрилахристиян. Ворогам не вдалося протистояти силі Божій і вони залишили місто, так і незахопивши його. Новина про чудо, яке сталося тоді, обійшла увесь світ. Кожен хто чув її,дивувалися Величі Господній.

Особливо шанували на Україні Покрову запорозькі козаки. Вона була їхньою заступницеюу далеких походах. Священною для кожного козака на Січі була Покровська церква, відпорога якої січовики вирушали на захист рідної землі і куди з подякою за порятунокповерталися після походів. Козаки настільки вірили в силу Покрови Пресвятої Богородиці інастільки щиро й урочисто відзначали свято Покрови, що впродовж століть в Україні вононабуло ще й козацького змісту та отримало другу назву - Козацька Покрова. А з 1999 р.свято Покрови в Україні відзначається ще й як День українського козацтва.

 

Вчитель:

Як відомо людина нерозривно пов’язана з минулим свого народу, його історією, і сьогодніми перегорнемо одну із сторінок нашого славного минулого. Ми можемо пишатися тим, щоУкраїна ніколи не поневолювала інші народи, а вміло захищала себе від ворогів. Був час,коли всю нашу землю загарбали й поділили між собою сусідні держави. Нестерпно буложити українському народу в неволі. І почав він утікати в пониззя Дніпра, за пороги, дебули дикі степи. Втікачі називали себе козаками, тобто вільними людьми. На островах, щолежали посеред бистрої Дніпрової води, вони заснували Запорозьку Січ. Свято Покровибуло найбільшим святом для козаків. Цього дня у них відбувалися вибори нового отамана.Наші лицарі вірили, що свята Покрова охороняє їх, а Пресвяту Богородицю вважалисвоєю заступницею і покровителькою. Багато церков маємо побудованих на честь святаПокрови( показ презентації про козаків).

 

Хлопчик 1.

Ми роду козацького діти,

ми любимо сонце і квіти,

і сонце нам шле свій привіт.

Ми роду козацького діти,

землі української цвіт.

Хлопчик 2.

Ми є діти українські,
Український славний рід.
Дбаймо, щоб про нас маленьких
Добра слава йшла у світ.

Хлопчик 3.

Добром тримається весь світ,
Ця істина йде із роду в рід.
І ми, сміливі козачата,
Добро це будем захищати.

Хлопчик 4.

Все, що рідне  хай нам буде
Найдорожче і святе!
Рідна віра, рідна мова,

Рідний край наш над усе.

 

Вчитель. Зараз у жилах кожного Українця тече козацька кров, тече сміливість, мужність,героїзм і любов до Батьківщини, бо ми роду козацького діти, землі української цвіт.

Згідно з указом № 806/2014 Президент України постановив: «Установити в Україні свято — День захисника України, яке відзначати щорічно 14 жовтня». Це свято є направду всенародним святом, бо захисниками Вітчизни є учасники національно-визвольних рухів ХХ століття, учасники Революції

гідності, добровольці і військові, волонтери , діти і дорослі — всі ті, хто в різний спосіб наближають перемогу над російськими загарбниками. Таким чином, Покрова святкуватиметься в нас не тільки як народно релігійне, а й національне свято. Достойними нащадками Української повстанської армії є сьогоднішня молодь, яка вже має право називатися захисниками Вітчизни ,бо брала активну участь у Революції гідності,  допомагає і підтримує українську армію з початку війни з загарбниками на сході.

Вчитель.

Боротьба за незалежність України продовжується і зараз . На Донеччині  і Луганщині, на превеликий жаль, гинуть наші патріоти - добровольці  та воїни української армії, але дух свободи не вмирає. Вони будуть жити в нашій пам’яті. У цій страшній борні  наш народ і наша армія мужніє, вдосконалюється і перемагає.

  Вчитель: Всі наші хлопчики хочуть бути схожими на своїх батьків та дідусів, які виявили високе почуття патріотизму, національної гідності, мужність та героїзм.Тому, мабуть, немає жодного хлопчика, який би не мріяв стати мужнім, хоробрим, надійним захисником Вітчизни. Та щоб стати мужнім, надійним захисником Батьківщини, потрібно готуватися до цього з дитинства. Адже солдат має бути дужим, спритним, кмітливим, винахідливим. Він повинен вміти багато чого робити. Ми маємо впевнитися, що ви для цього готові, а тому влаштуємо вам випробування.

За допомогою різноманітних конкурсів спробуємо це з’ясувати. А зараз слово нашим майбутнім захисникам, познайомимось з правилами козачат і вперед…

ПРАВИЛА , ЗА ЯКИМИ ЖИВУТЬ козачата

1. Козачата традиції поважають, Історію України добре вивчають.

2. Козак закони добра й честі добре знає, близьких і рідних поважає.

3. У козака завжди навчання і труд, Спорт і здоров’я поруч ідуть.

4. Козак завжди людей поважає, І про повагу до себе не забуває.

5. В нас закони пречудові

Честі, доброти, любові.

Любим близьких, рідних дуже

І сусід нам не байдужий.

6. У козаків завзятих

Гарних друзів є багато.

Малюків оберігаєм,

Старшим в праці помагаєм.

7. Як весняна квітка рання

Ми веселі, щирі, вправні,

Допоможем в кожнім ділі,

Бо старанні, добрі, вмілі.

8. Ми всі учні - козачата,

Знаєм казочок багато,

Любим пісню колискову,

Українську рідну мову

 

Пісня .

Конкурс № 1

 

Кожен знає, що ранок починається з пробудження та одягання. Солдатам в армії одягатисяпотрібно дуже швидко, щоб не порушити дисципліну. І зараз ми побачимо, як наші хлопцівміють швидко вдягатися. Оголошується перший конкурс: «Хто швидше одягнеться».

 

Конкурс  2

Мабуть, усі знають, що солдати  надійні помічники своїх батьків і особливо мам. Мами часто заклопотані домашніми справами. Отже перевіримо, як ви допомагаєте своїм мамам доглядати менших сестричок та заплітати їм коси. Ваше вміння ви можете виявити вконкурсі: «Хто краще заплете косу».

 

Конкурс  3 «Відгадай загадку».

 Лицарі всіх часів багато мандрували, тому багато знали. Наші хлопці  лицарі також багатознають та можуть відповісти на будь  яке складне питання. Тому ми проводимо конкурскмітливих.

Обладнання: капелюх, картки із загадками, наприклад:

1.     Що станеться з білою хусткою, якщо її занурити у Чорне море? (Вона стане мокрою).

2.     На ґанку гралися 5 мишенят. Прибігла кішка і сіла на ґанку. Скільки тварин стало наґанку? (Одна кішка)

3.     Із якого посуду неможливо нічого з’їсти? (Із порожнього)

4.     Андрійко зсипав разом три купки піску, а потім висипав туди ще одну. Скільки сталокупок? (Одна велика купа)

5.     На ставку плавало 7 качок. Три з них пірнули. Скільки качок залишилося на ставку? (7, бо 4 плавали на воді, а 3 пірнули під воду)

6.     Матуся розрізала шоколадний батончик на три частини. Скільки розрізів їй довелосязробити? (Два розрізи)

7.На що схоже пів’яблука? (На іншу половину)

8. Коли чорній кішці легше зайти в будинок? (Коли двері відчинено)

 

Конкурс  4 «Художники».

Наступний конкурс визначить ваші мистецькі здібності. Намалювати з геометричних фігур фортецю козаків.

 

Конкурс  5 «Склади прислів’я».

  Наступним  конкурсом ми можемо виявити, як майбутні захисники рідної землі цікавляться літературою.

  • Козацькому роду нема переводу.
  • Де козак там і слава.
  • Береженого Бог береже, а козака – шабля.
  • Козак з бідою, як риба з водою.
  • Сам загинай, а братчика виручай;
  • Степ та воля — козацька доля.
  • У козака життя коротке, а слава вічна

 

Конкурс  6 "Черговий кухар".
Український солдат має бути ситим. І нагодованим добре. Треба пояснити, що  кожен з нихможе бути черговим по кухні. А своїх однополківців треба нагодувати швидко і смачно.Зараз ми будемо перевіряти, яким буде солдат - голодним чи ситим - якщо ви його годуватимете. «Приготуй український борщ» (записати інгредієнти для борщу).

 

Конкурс  7 "Медсестри".

В цьому конкурсі головним чином беруть участь дівчата. Треба пояснити, що жінки маютьпіклуватись про солдатів. І щоб бути готовими до всього - будемо вчитися бинтуватипоранених солдатів. Кожна дівчинка підходить до хлопця, який сидить перед нею настільчику. В руках у кожної по моточку бинтика. 
По команді вони починають бинтувати голови хлопцям і руки. Хто перший впорається -той і переможець.

 

Конкурс  8 Віджимання від підлоги.

Найголовніше у житті кожної людини  це її здоров'я. А щоб бути здоровим, потрібнодружити із спортом. А ще, як співають у відомій пісні, з сонцем, повітрям та водою. 
Кожна з чарівних леді мріє мати поруч із собою сильного, мужнього, відважногоджентльмена. Наступний конкурс — «Богатирські сили». Він нам допоможе виявитинайсильнішого. Переможе той, хто зробить це найбільшу кількість разів.

 

Конкурс №9 «Збери защіпки».

 Учасникам зав’язуються очі. Надвох асистентах закріплюють по десять защіпок.  Учасників підводять до асистентів яким засигналом ведучого потрібно зняти з

 асистентів защіпки. Виграє той, хто зніме більшезащіпок).

Вчитель: Ось і закінчилася наша конкурсна програма. Молодці діти! Ви дуже старалися.Проявили свою витримку, сміливість, кмітливість. (Нагородження переможців). Ростіть здоровими, загартовуйте тіло і душу. Будьте готові до випробувань у житті. Любіть Україну, вивчайте її історію і примножуйте її славу.

Пісня , виконують дівчата класу.

 

docx
Додано
22 лютого 2019
Переглядів
2456
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку