Позакласний виховний захід для учнів ГПД

Про матеріал
Позакласний виховний захід "Кавові фантазії на папері" для учнів початкової школи
Перегляд файлу

Тема:   «Кавові фантазії на папері»

http://ooiuv.odessaedu.net/uk/article/pozaklasnii-zakhid-z-khimiyi-chashechku-kavi-nalle.html

Мета:

розвиваюча: розвивати творчі здібності учнів,

навчальна: поглиблювати  знання учнів про каву як рослину

виховна:  виховувати позитивні мотиви до навчальної діяльності, впевненість у своїх силах, почуття дружби.

Обладнання:,вислови про каву, комп’ютер,, кава, альбом, пензлик.

Хід заняття

1 Вступне слово вчителя

Сьогодні наш позакласний захід  ми вирішили присвятити поширеному і благородному напою, який любимо вживати щодня – каві. Невеличка чашка кави завжди приваблює нас своїм неповторним  ароматом та незвичайним смаком. Ми зібралися разом за чашечкою ароматної, неповторної кави , щоб дізнатися як ще можна використати цей чудовіий напій.Крім цього ви дізнаєтесь про каву багато цікавого і корисного.

Доброго ранку, вітає нас день!

Доброго ранку, кажу я ласкаво!

Годі вже спати, співаймо пісень!

Але спочатку – вип'ємо кави!

Ка́ва — напій, що виготовляється зі смажених плодів кавового дерева. Це стародавній напій, який має багату історію. За деякими оцінками, кавовий напій є другою за об'ємами споживання речовиною на Землі після води. Розчинна кава увійшла до десятки найгеніальніших винаходів людства. Кава - не тільки чудовий напій, це і своєрідний уранішній ритуал, і привід для спілкування, Приготувати «правильну» каву вдається не всім, і навіть рівень ресторанних закладів - кафе, барів, ресторанів - визначають по тому, чи уміють там готувати справжній «еспрессо».

 Людство в середньому щорічно випиває більше 400 млрд. чашок цього запашного напою.

Кава широко використовується в геральдиці поряд з пшеницею, рисом, пальмою та дубом. Гілки з плодами цієї рослини можна побачити у гербових вінках Бразилії, Уганди, Сальвадору, Коморських островів.

Робота в творчих групах.

Виступ «літературознавців»:

Однією з найпопулярніших версій про походження кави вважається версія про Ефіопського пастуха на ім'я Калді.. Він відрізнявся спостережливістю і допитливістю. Він став помічати, що його кози з великим апетитом поїдають невеликі червоні плоди, які росли на місцевих чагарниках. Після такої трапези тварини вельми незвично поводилися. Вони ставали дуже збудженими, збадьорилися і несамовито скакали по схилах і степах пасовиська. Здавалося, що всередині їх заробив вічний двигун. Калді не втримався і вирішив сам покуштувати цих загадкових червоних плодів. З'ївши кілька зерен юнак відразу відчув прилив сил. Калді розповів про своє цікаве відкриття своєму наставнику — настоятелю місцевого монастиря. Послухавши його, священнослужитель вирішив випробувати відвар з плодів і листя кави на своїх монахів. Він поїв їх відваром, щоб ті не сміли засипати під час нічних молитов, які були дуже тривалими. На подив настоятеля монастиря, напій дійсно володів надзвичайними властивостями. Всі хто випивав його, вмить ставали бадьорими і повними сил.

 Чарівний напій вирішили назвати «Кава» в честь персидського правителя Кави Кая, якого в той час як раз зарахували до лику святих.

Виступ «захисників кави»:

 Кава захищає печінку.

Кава допомагає акліматизації

Кава допомагає концентрації. Для далекобійників кава -  найкращий помічник у боротьбі з сонливістю і втомою, ніж розмови з напарником.

Кава покращує функцію мозку.

Виступ «дослідників здоровя»

- Ми дізналися про корисні  властивості кави. Але ж кава шкодить здоров’ю.

Вона підвищує ризик появи серцевих проблем!Однак медики дотримуються думки, що негативні ефекти напою викликані присутністю в ньому кофеїну при частому вживанні кави. Уживання кави як напою дітям протипоказано, тому що може спричинити в них стан тривоги й нервозності.

У разі споживання кави ввечері й у пізні години, передозування може розвинути безсоння. Надмірне споживання кави — небезпечне. Воно підсилює збудливість організму, іноді зумовлює головний біль, навіть напади страху, запаморочення.

 Виступ «баристів кави»:

Рецепти приготування кави.

Кава по-східному Кавові зерна розмелюють в дуже мілкий порошок. Беруть джезл потрібного розміру (на одну, дві, чотири порції). Кладуть туди цукор і наливають свіжу воду. Після того як вода закипить, додають кавовий порошок. Піднімається піна. Каву двічі або тричі підігрівають, не доводячи до кипіння. Пропорція така: на 50-60 г води (маленька кавова чашка) один шматочок швидкорозчинного цукру і повна чайна ложка кавового порошку.        

Кава з молоком. Готують тим способом, якому ви віддаєте перевагу, а потім додають в нього молоко. Пропорція залежить від смаку, найчастіше каву і молоко змішують в різних кількостях. Італійці додають ще дрібку тонко розмолотої кориці.

Мармурова кава.  Готують її так: тепле молоко в невеликій кількості наливають тільки на дно кавової чашки, а потім обережно додають каву. Перемішувати напій не треба.

Кава з лимоном.  До чашки кави подають скибочку лимона і цукор. Замість лимона можна подати  дрібно накришену лимонну кірку.

Італійська кава-капуцинів. Спочатку готують звичайним способом дуже міцну експрес-кава. Потім у кавоварку наливають таку ж кількість молока і проганяють його через кавоварку так само, як і звичайну каву. Напій розливають у чашки і злегка присипають шоколадною пудрою. Не забудьте добре вимити кавоварку (краще зробити це невідкладаючи).

Кава по-віденськи. Готують дуже міцну чорну каву і розливають її  в чашки. Потім на поверхню кави кладуть чайну ложку вершків, збитих у міксері. При бажанні в вершки додають небагато цукрової пудри й щіпку ванілі. Щоб у напою був гарний вигляд, вершки посипають зверху дрібними крихтами шоколаду.

Кава "Нью-Орлеан". У  невеликій каструльці змішують 1/ 3 чашки дуже міцної кави, 1/3 чашки молока і 1/3 чашки вершків. Суміш ставлять на вогонь і нагрівають майже до кипіння. Потім розливають у чашки і подають на стіл.

Кава з шоколадом. На дно кавової чашки кладуть шматочок шоколаду, а потім наливають гарячу каву. Злегка помішують ложечкою до тих пір, поки шоколад не розплавиться. Звичайно, для такого напою більше підходить кава, зварена в кавоварці. Якщо ж кава зварена по-східному у джезлі, то треба простежити, щоб у чашку не потрапив осад.

Бразильська кава.  Плитковий шоколад (125г) кришать на дрібні шматочки і розчиняють в міцній гарячій каві (половина чашки). Три чашки гарячого молока додають до суміші, безперервно її при цьому збиваючи. Кладуть цукор за смаком і розливають напій в маленькі чашки, кожну з них прикрашають чайною ложкою збитих вершків. Рецепт розрахований на приготування чотирьох порцій.

Французька крем-кава. Доводять до кипіння приблизно 0,5 л молока, попередньо перемішавши його з 150г цукру. Кипляче молоко знімають з вогню і додають 4ст. ложки вершків. Енергійно збивають, а потім доливають 0,25 л міцної гарячої кави. Перемішують і розливають в маленькі чашки.

  1. Основна частина

В тих місцях, де вирощують каву, знають безліч способів застосування її у повсякденному житті. У нас застосування кави обмежене, але все-таки…

 -Зараз ми навчимося малювати кавою.

Пояснення процесу роботи з кавою.

-Розведіть декілька крапельок води з кавою. Добре розмішайте пензликом густу суміш. Тепер такою фарбою можна створити малюнок.

Малювання кавою

  1. Виставка робіт. Підведення підсумку.

 

docx
Додано
13 квітня 2020
Переглядів
586
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку