Презентація: "Писанка"

Про матеріал
Презентація "Писанка" є додатковим матеріалом до уроків. має на меті познайомити дітей з писанкою, її видами, матеріалами створення та традиційним орнаментом.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Писанка. Пи́санка — яйце, декороване традиційними символами, які пишуться за допомогою воску й барвників. Писанка — символ Сонця; життя, його безсмертя; любові і краси; весняного відродження; добра, щастя, радості

Номер слайду 2

Види писанок. Крапанка На яйце наносять писачком воскові краплі та занурюють у світлу фарбу, потім знов ставлять цятки і занурюють в фарбу темнішого кольору. Коли на крапанці вже будуть цятки всіх бажаних кольорів, загальне тло вкривають темною фарбою (найчастіше темно-вишневою, темно-зеленою або чорною). Після цього віск розтоплюють над свічкою та обережно обтирають яйце від залишків воску м’якою тканиною.

Номер слайду 3

Крашанка. Це найпростіший спосіб виготовлення фарбованих яєць. Раніше для їх приготування господині збирали лушпиння від цибулі та варили в ньому яйця (інколи для декору до яйця прив’язували листочки петрушки чи дрібні листочки смородини, які залишали на готовому яйці білі відбитки-листочки). Також як барвники використовувались відвари трав, кори дерев.

Номер слайду 4

Дряпанка. Якщо у вас немає під рукою писачка, то можна по експериментувати драпанками. Берете крашанку темного кольору та занурюєте її в темну фарбу. Як яйце висохне наносите олівцем орнамент та продряпуєте його голкою (шилом чи цвяхом – що є в господарстві).

Номер слайду 5

Писанка. Це найскладніший у виготовленні варіант кольорових яєць, адже потребує майстерності, терпіння та часу. Спочатку олівцем промальовуються основні орнаменти, потім по цим лініям наносять писачком віск, після цього яйце занурюють у фарбу, розтоплюють віск, видаляють його та, за бажання, розписують орнаменти іншими кольорами (можна залишати й білими).

Номер слайду 6

У писанкарстві найчастіше використовували 7 основних кольорів (червоний, жовтий, помаранчевий, зелений, вишневий, коричневий, чорний), але можливі й інші кольори (залежно від регіону кольорова гама писанок розширювалась).

Номер слайду 7

Знаки та орнаменти в писанках. Сонце -символізує воно правду та істину, справедливість. Хрест - “божим знаком”, який пов'язують з деревом життя. Ружа, зірка- символізує дівчину, а місяць — парубка. Завиток, змія - символізує життєву силу та зародження життя. Хвилі - символ вічності та багатства. и Виноградна лоза — символізує духовне відродження. Дубовий листок — сила, довголіття і терпіння. Баранець — достаток, родючість і успіх. Пташка — символ душі людини.

pptx
Додано
17 квітня 2020
Переглядів
777
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку