Презентація дослідження "Унікальність економічної системи Китаю"

Про матеріал
Це вчительська презентація, яка надається учням як зразок для проведення власного дослідження і оформлення роботи.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Унікальність економічної системи Китаю. Дослідження з географії10 клас

Номер слайду 2

Мета дослідження: Сформувати знання про чинники економічних успіхів Китаю; дізнатися про унікальність поєднання командної і ринкової економік та існування підходу «Одна країна – дві системи»; зясувати переваги і недоліки економічної системи Китаю.

Номер слайду 3

План дослідження: Пригадайте досягнення Китаю в економічному розвитку. З'ясуйте, яке значення в успіхах відіграли реформи, які відбулися в країні. Зберіть дані й покажіть на конкретних прикладах унікальність сформованої після 1980-х років економічної системи Китаю. З'ясуйте, які труднощі виникли в результаті поєднання командної і ринкової економік. Зробіть висновок про загальну успішність унікальної економічної системи Китаю.

Номер слайду 4

це один з найбільш вражаючих прикладів економічного зростання кінця XX і початку XXI століття. Динамічний розвиток КНР - Піднебесна змінюється щоденно. Сьогодні Китай є другим за величиною економічним суб’єктом світу, потужною промислово-торговельною державою, країною з найбільшим об’ємом золотовалютних резервів. Щорічне 10-відсоткове економічне зростання протягом трьох десятиліть – явище дійсно унікальне. Лише кілька десятиліть п’ята частина людства перейшла від відсталості до сучасного укладу життя. За 40 років трансформації, реформ і модернізації країна не тільки вийшла на друге місце в світі за обсягом ВВП, але і досягла якісного прогресу в усіх напрямах розвитку держави

Номер слайду 5

Завдяки продуманій політиці, яка чітко враховує національні інтереси Китаю, його економічний потенціал і, разом з тим, тенденції світового розвитку, цій країні вже десять років поспіль вдається утримувати темпи економічного зростання на високому рівні близько 10% Динаміка росту ВВП Китаю

Номер слайду 6

Основна стратегія Китаю при переході від планового господарства до ринкової економіки поступова децентралізація прийняття рішеньлібералізація недержавної економіки розширення сектора недержавної економіки

Номер слайду 7

Унікальність економічної системи Китаю. Двоколійний підхід. Ринкова економіка (перша «колія»)Планова економіка (друга «колія»)конкретні реформи в секторах економікивстановлення цін на товарифорсування регіонального розвитку і торгівліуправління валютним обміномфіскальні відносини між центром і місцевими органами самоврядуванняемісія національної валютивідкриття вільного ринку без зміни обсягів державних поставок за нижчими плановими цінамипоступова зміна планових цін і вихід на рівень ринкових. Установка квот на поставки за плановими цінами. Заходи. Заходи

Номер слайду 8

Успіхи Китаю КНР є найбільшим у світі виробником коксу, чавуну, сталі та сталевих труб, алюмінію, цинку, олова, нікелю, телевізорів, радіоприймачів і мобільних телефонів, пральних і швейних машин, велосипедів і мотоциклів, годинників та фотоапаратів, добрив, бавовняних і шовкових тканин, цементу, взуття, м’яса, пшениці, рису, сорго, картоплі, бавовни, яблук, тютюну, овочів і шовковичних коконів. Китай має найбільші в світі поголів’я птиці, свиней, овець, кіз, коней та яків, а також лідирує по вилову риби. КНР є найбільшим світовим автовиробником, тримає 1 місце за продажами автомобілів і загалом за обсягами експорту. Державний сектор в промисловості складає приблизно 30% ВВП.

Номер слайду 9

Динаміка зростання виробництва легкових автомобілів (динамічна інфографіка)

Номер слайду 10

Успіхи Китаю Очікується, що Китай у поточному році також стане найбільшим у світі роздрібним ринком. Прогноз становить $5,8 трильйонів, повідомляє японський банк Mizuho. Китайська економіка рухається вгору у світовому ланцюжку постачань. Країна, яка 60 років тому страждала від браку їжі (за різними оцінками жертвами голоду в 1958-61 рр. стали від 10 до 30 млн. китайців), у 2017 р. лише до США ввезла своїх товарів на суму $505,5 млрд. На часі – розкриття потенціалу власного споживчого ринку. Якщо у 2020 р. хоча б у кожного третього китайця доходи будуть не нижчими, ніж у середньостатистичного жителя США, це вже означатиме формування в Піднебесній споживчого ринку, аналогічного американському.

Номер слайду 11

Динаміка зростання виробництва пшениці

Номер слайду 12

ЧОМУ ПІДНЕБЕСНІЙ ВДАЛОСЯЧинники, які сприяли «китайському феномену»Піднебесна змінюється щоденно. Сьогодні Китай є другим за величиною економічним суб’єктом світу, потужною промислово-торгівельною державою, країною з найбільшим об’ємом золотовалютних резервів.

Номер слайду 13

Як Китай це зробив

Номер слайду 14

Принципи Китаю Китай не брав кредитів (і досі не бере). У КНР тоді не було і зараз немає кредитної державної заборгованості. Сьогодні це велика перевага Китаю. Кожну хвилину у Китаї будуються 600м доріг

Номер слайду 15

Освіта і розвиток науки Китаю Сьогодні в КНР існує і запроваджується безліч різних програм щодо навчання китайців за кордоном. Висококваліфікованим науковцям і фахівцям, винахідникам і талановитій молоді з різних куточків світу тут надають необхідні можливості (в плані соціального статусу, рівня життя, стандартів споживання), які раніше на Заході надавалися китайцям. Нещодавно, за результатами щорічного опитування Expat Explorer у рейтингу найвищих зарплат для експатів експерти слідом за Швейцарією, США, Гонконгом розташували Китай.

Номер слайду 16

Проблеми Китаю надмірна залежність від експорту, неповний перехід до ринкової економіки,сильне державне втручання до банківського сектору, надлишкове кредитування і зростаючий борг, високий рівень корупції та відсутність верховенства права, екологічні наслідки (з’їдають 6,5% ВВП) демографічні проблеми.

Номер слайду 17

Висновки На форумі іноземних експертів у Шанхаї 22 травня 2014 р. голова КНР Сі Цзіньпін у наголосив: «Китай повинен завжди прагнути до нового знання. Незалежно від того, який рівень розвитку країни, Китай буде старанно вчитися у людей з різних країн світу, більш відкрито та інклюзивно посилювати взаємну терпимість з іншими країнами світу, а також взаєморозуміння та взаємний обмін, щоб підняти відкритість зовнішнього світу на новий рівень». Можна стверджувати, що успіх китайським реформам забезпечило з’єднання передової світової практики з національною китайською специфікою, тобто з урахуванням стану і конкретних умов Піднебесної. Можливо, корисні висновки з китайського досвіду слід зробити і Україні. Україна, як і Китай, приречена продовжувати реформи заради майбутнього. На цьому шляху нам дуже важливо мати досвідчених і потужних партнерів, одним з яких може і має бути Китай.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
4.7
Відповідність темі
5.0
Загальна:
4.9
Всього відгуків: 7
Оцінки та відгуки
  1. Кокарєва Лідія Григорівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Самойленко Ніна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Ралко Валентина Василівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Горовий Іван
    Загальна:
    4.7
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
  5. Ярош Юрій Миколайович
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  6. Нежигай Оксана Валентинівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  7. Никитюк Андрій Олександрович
    Загальна:
    4.7
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 4 відгука
pptx
Додано
24 січня 2020
Переглядів
45700
Оцінка розробки
4.9 (7 відгуків)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку