Позакласний захід "Екологічний семінар. Квітує Воютин як Венеція"

Про матеріал

У даній розробці знаходяться матеріали для проведення екологічного семінару, захід проходить під відкритим небом у вигляді подорожі по островах, на яких учні розповідають про типи та форми квітників.

Перегляд файлу

ЗАГАЛЬНООСВІТНЯ ШКОЛА І-ІІІ СТУПЕНІВ СЕЛА ВОЮТИН

вул. Шкільна 1а, с.Воютин, Луцького району, Волинської області, 45645,

 тел.(0332)79-59-40, e-mail: nata.shew4uk@yandex.ua

 

 

 

 

 

 

 

 

 Позакласний захід

 

 

Екологічний семінар

 

«Квітує Воютин як Венеція»

 

 

 

 

 

 

Матеріали підготувала:

Горбачук Тетяна Вікторівна

Вчитель біології

Класний керівник 5 класу

 

Ведучий.

Є добрий звичай на Волині

В святковий день, в щасливий час

Гостей вітати хлібом – сіллю

Бажати щастя і добра

Ведуча. Скільки сонця і тепла

Збереглося у кожній зернині

Скільки сили цілющої в хлібі святім

Хай цю силу Господь подарує вам всю до краплини

Щоб вона вам давала наснагу в роботі й житті.

Учні виносять коровай.

Ведуча.  Повен сонця і пісень

Добрим людям – «Добрий день!»

Ведучий.  Доброго дня, моя рідна Земля.

Квіткою в серці моїм проросла

Доброго дня, шановні гості.

Уклін вам низький до самої землі.

Ведуча. Волинь моя, мій диво – край Волинь.

Омріяний, оспіваний, розквітлий

Чи то озерна світанкова синь,

Чи шум лісів при весняному вітрі.

І в чім твоя найвидатніша краса

Що так мене з тобою поріднила.

Уклін тобі, поліський диво краю,

Я вдячна долі, що тебе я маю.

Ведучий.  Життя прекрасне! Прекрасна Земля на якій ми живемо. І наше село одне з найгарніших  сіл Волині. В ньому живуть справжні  господарі землі, щирі, горді, працьовиті люди.

Ведуча. Моє село, мов пісня журавлина

Що в серці лине, ще з дитячих літ.

Моє село – зелених трав стежина,

Де ясних квітів майоріє цвіт.

Співай  Волинь, голубоокий краю

В своїх піснях день новий прославляй

Співай Волинь,  нехай весь світ співає

Співай Земля, любов, моя співай.

Пісня « Дзвіночки»

Ведуча. Квіти. Диво природи. Боже творіння, райська насолода, невичерпне багатство нашої Землі. Тільки таких словосполучень варта ця земна краса.

Ведучий.  Які дивовижні ці квіти,

У кожній чарівність своя,

Всі різні, та й що говорити –

У квіти закоханий я.

Дивитись годинами можна

На ніжні пелюстки в росі.

Дивує і радує кожна.

А щастя дарують усі.

Ведуча. А, щоб у ваших серцях було радості, ще більше ми подаруємо вам веселий танок від танцювального колективу «Пролісок».

Танець

Ведучий.  Квіти – вічні супутники нашого життя. Палахкотять вони біля вікон українських осель животрепетними вогнем мальви і жоржини, чорнобривці й маки, буяють різнобарв’ям нагідки, троянди, дзвіночки й  айстри.

Ведуча.  Але і пройшла уже пора прощатися з теплими сонячними днями. Осінь – чарівниця розвішує на гілках свої золоті дукати. Природа на прощальний бенкет одягає  найгарніше вбрання.

Ведучий. Як приємно бачити не лише красу що оточує нас, а також і ту красу яку створили ми учні та вчителі екологічно клубу «Чарівний дивосвіт». У клубі займається близько 50 учнів старших класів. При клубі діє чотири секції.

Ведуча. Велика увага у школі приділяється дослідницькій роботі. Уже чотири роки поспіль наші учні є переможцями районних, обласних та Всеукраїнських конкурсів. Ще у 2009 році учениця зайняла перше місце на Всеукраїнському конкурсі « Юних зоологів» що проходив у місті києві. Та отримала золоту медаль.

У 2010 році учениця зайняла також перше місце на Всеукраїнському конкурсі, та була абсолютним переможцем. Цього ж року приймали участь у міжнародному конкурсі «Інтел -еко»

У 2011 році приймаючи участь у Всеукраїнському конкурсі «Юних зоологів» зайняли третє місце.

У 2012 на Всеукраїнському конкурсі посіли третє місце.

Отже, доброю традицією є у нашій школі поїздка до столиці України. І в цьому році  учень нашої школи їздив в Київ захищав  роботу на тему «Дослідження якості питної води в селі Воютин», де посів друге місце.

Ведучий. А більше про шкільне життя нам розкаже директор школи.

Презентація  школи

Ведуча. Учні Воютинської школи з великим задоволенням приймають участь у конкурсах природничого напрямку. Але з найбільшою цікавістю ми приймали участь у Всеукраїнському конкурсі з квітникарства та ландшафтного дизайну «Мальовнича країна футбольна країна»

Основним джерелом натхнення були квіти. Я  закохалася в них одразу й на все  життя, бо вони найкраще, що є у природі. У них своя – мова, кожна квітка має власне , притаманне тільки їй обличчя, більше того вона має душу!

Ведучий. Вашій увазі хочемо представити проектну роботу « Синьоока Волинь»

Ведуча. Озирнувшись навколо зовсім не віриться що закінчилось, ще одне сповнене веселощів і радості літо. Якби не впертий календар, то ми б і не повірили в це, адже зелень на деревах ще така свіжа, а небо таке пронизливо синє і високе.

Ведучий. І лише вечори напоєні сяйвом осінніх зірок підтверджують правоту календаря. Осінь – це пора коли потрібно підвести підсумки роботи екологічного клубу.

Ведуча. А отже настав час вирушати у захоплюючу мандрівку по квітниках, для того щоб оцінити важливість тієї роботи, яку ми робимо протягом літа.

Подорожуючи квітниками – острівцями ми візьмемо на згадку найгарніші квіти, які потім вплетемо у вінок. А ще на вас чекає навчальний майстер – клас, який будуть проводити учні та вчителі нашої школи.

Ведучий. Отож рушаємо у подорож, але для того щоб відправитись на квітники ми хочемо познайомити вас із нашою школою, яка була збудована 1988 році.

Перший острів « Багряні вітрила»

Доброго дня! Шановні гості, ми раді вітати вас на острові «Багряні вітрила».

Скільки пригод і відкриттів на шляху кожного мандрівника. Разом з літературними героями  ми проходимо крізь численні випробування розуму, спостережливості і людяності.

Звичайно не тільки у персонажів є мрії, вони були і в нас, найзаповітнішою – це створити красу біля школи.

І сьогодні на цьому фрегаті ми вирушимо разом з благородним Греєм та Ассоль до пізнання прекрасного і красивого. Перед вами розгорнеться квітковий світ який нам нагадує про людські почуття, високі мрії, романтичне кохання.

Отож на моєму острові ви  бачите корабель з вітрилами в якому висадили жовті чорнобривці, біля нього на заплаві знаходяться два малих човни у яких посаджена петунія, човни омиває вода із агератуму.

Неначе морські хвилі припливають до нашого корабля розкішні петунії та чорнобривці.

Отож, якщо ви готові  то можемо вирушати нашим кораблем у далеку подорож, а супроводжувати вас будуть наші літературні герої – це ведучі Ассоль і Грей.

А на згадку про наш острів я хочу подарувати вам багряну петунію.

Другий острів « Чарівний віз»

Чарівна завершеність та досконалість форм перелив кольорів та неповторні пахощі квітів не залишають байдужою жодну людину на Землі. Я захоплююсь квітами, але найбільш мене зачаровує художнє оформлення, а особливо старовинні вироби.

Отже, на своєму острові я хотіла втілити свою мрію, для того поставила гарний український віз, який прикрасили петуніями та хризантемами.

Прилеглий до мого острова квітник має назву «державна символіка». На острові викладений квітник у формі України на якому майорить жовто – блакитний прапор. Ниву символізують жовті чорнобривці, а розкіш блакитного неба – агератуму.

Третій  острів «Квіткова панорама»

Доброго дня ми раді вітати вас на острові який має назву квіткова панорама. Наш острів утворений двома великими рокаріями. Рокарій – це квітник в якому поєднують живу та неживу природу. Ділянку для створення рокарію закладали весною 1999 року. На розкопаній частині розкладали каміння неправильної форми. Простір між камінням заповняли сумішшю землі. Після чого висаджували квіти, але рослини розподілено так, що рокарій цвіте з ранньої весни до пізньої осені.

Серед розмаїття осінніх барв на рокаріях височать різнобарвні сальвії, погойдуючись на вітрі та  приваблюючи комах.

Окрасою одного із рокаріїв є водойма, яка була зроблена три роки тому.. серед квітучих рослин у другому рокарії можна побачити дві гірки та молочний шлях утворений білими петуніями.

І звичайно неможна обійтися у рокарії без зеленого кольору, який надає контрастності квітнику саме ялівець приваблює своєю красою і взимку і засніженою зимою.

Придивившись у рокарій можна побачити різноманітну гаму кольорів. Квіти неначе на казковому балу грайливо переплітають одна одну, але коли придивитися ближче то кожна квітка красива по-своєму і кожна хоче стати королевою квіткового балу.

Серед квітів, які заселяють наші рокарії можна побачити: лілійник, іриси, очиток, сальвія, агератум, портулак, біла петунія, айстра, хатьма, вербена.

Четвертий  острів «Лебедина пісня»

Ми раді вітати вас на острові лебединої пісні.

Розпочинається наш острів красивими рабатками на яких квітують розкішні петунії, та красива червона сальвія.

Заснований острів ще у далекому 1989 році. Розсаду сальвії та петунії вирощували самі та насаджували  на початку червня. Цей квітник нагадує симфонію життя, переплітаючись то темними то яскравими кольорами.

Гордістю острова є пара лебедів, яка  поселилася у водоймі цієї весни. Водойму створили також весною попередньо викопавши заглибину, яку пізніше застелили плівкою, на прибережну смугу поклали декоративний камінь. Водойму прикрасили ряскою. Навколо водойми висадили рогіз. Від водойми проклали доріжку з кори, що символізує сухий струмок, який веде високо до гірського каміння. За струмком розташовані дві гірки, на одній із них є глечик із якого ніби струмінь води у водоспаді стікає  очиток. Також  на мій острів дуже часто потрапляють казкові  герої, для того щоб погрітися  на сонці, та милуватися лебедями. І сьогодні крокодил Гена та черепаха Тортила милуються нашої красою.

Крокодила та черепаху викладали цього літа попередньо насипавши землю з якої зробили потрібну форму. Крокодила обсадили мохом та очитком. Черепаху прикрасили мохом та каштанами.

А для того щоб підкреслити їх чарівність насипали пісок.

 

П’ятий   острів «Українська скриня»

Україна… Золота, чарівна сторона. Земля рясно уквітчана, зеленню закосичена. Скільки ніжних, поетичних слів придумали  люди, щоб висловити гарячу любов до краю, де народилися й живуть.

На моєму острові, можна побачити ту частину  України, яка відійшла уже в минуле.

Гордістю острова є старовинна бабусина скриня з якої виглядає український рушник. Від сивої давнини і до наших днів, у радості і горі рушник – невід’ємна частина нашого побуту. Його можна порівняти з піснею, вишитою нитками на полотні.

Звичайно не можна уявити Україну без білосніжної хати та тину сплетеного з вербової лози. Тин прикрашають жовті хризантеми та соняшники.

Немов у задумі стоїть на острові корзина плетена із  лози, у якій виграють симфонію агератуму двох кольорів. Зачаровує поглядом перехожих також утворена стежка із зрізів дерев в яких ростуть самшит та ялівець. Прикрашають острів також три квітники у вигляді кругів, в яких зростають агератуму та очиток.

А завершується мій острів прибережною смугою на якій зростають червоні сальвії та розкішні петунії. Які наповняють своєю красою барвистий рушник.

Шостий   острів «Веселий хоровод»

Я рада вас вітати на острові який має назву веселий хоровод. З трьох сторін його прикрашають прибережні довгі смуги рабатки.

З однієї сторони раною весною на мій острів прилітає палкий аромат конвалії. З  іншої сторони спостерігаємо гарно квітучу жовту хризантему.

А найбільшою загадкою є те, що на моєму острові може співати дзвінку пісню соловей коли лежить сніговий покрив, який утворений білою петунією та жоржиною.

Білий колір – це символ чистоти, привабливості, зелений уособлення життя, молодості, вічності.

Петунію та жоржину у квітник висаджували на початку червня двічі підживляли.

Велику за розміром клумбу утворює розкішний очиток, жовті чорнобривці, червона сальвія, оранжевий лілійник. Всі ці квіти горять яскравими вогнями на протязі літа. А екзотичну нотку надає квітнику канна її красиві квіти та ефектне листя завжди зачаровує перехожих.

Сьомий   острів «Близнюки»

Добро дня ми раді вітати вас на острові Близнюки. Острів наш був заснований, ще в далекому 2000 році. Назва його походить  від того, що на острові розташовані два однакових квітники, з’єднаних між собою.

У даному квітники хотіли поєднати красу рослинного світу, оспівану в піснях, змальовану на полотнах. Весною близнюки прикрашають нарциси, мускарі, тюльпани. А зараз на квітнику квітують очиток, чорнобривці, агератуму, жоржини і неначе веселі феєрверки розташувалися канни, які потребують особливої уваги.

Всі квіти на моєму квітнику дихають прохолодою та свіжістю. Біля квітів можна побачити декілька каменів, які красиві самі по собі і виділяються на тлі квітів.

А на згадку про наш острів я хочу подарувати красиву канну.

Ведуча.  Отже , на такій квітковій ноті завершилось подорож островами, але ми рухаємося далі, і на нашому шляху, і на нашому шляху я бачу певну перешкоду, та це ж напевно пірати…

Входять пірати

М.Тихо! Тихо! Велика кількість людей наближається до нас!

В. Чекай, я щось не зрозумів! Це хто?

М. Тихо, та це ж напевно наукова делегація яка вже деякий час рухається по наших островах!

В. Угу напевне! Слухай, а давай ми також будемо розумними, я буду великим науковцем.

М. А я буду вченим!

В. Тю, та які з нас вчені, ми пірати, ми ті, хто першими відкривали ці острови.

М. Чекай, ми зараз з ними вийдемо на переговори!

В. Добрий день, а ви науковці!

Ведуча.  .Так ми біологи, ми працюємо над створенням прекрасного і красивого.

В. А ми пірати, можемо робити добро, а ще хочемо щоб ви нас взяли в свою наукову делегацію.

Ведучий  Вас, не смішіть – хоча зачекайте, якщо ви виконаєте наше завдання, то ми вас візьмемо.

Разом. Згода, кажіть своє завдання.

Ведуча. Вам потрібно за короткий час, зробити будь-який художній виріб, який можна розмістити у квітниках.

В. Добре ми згодні, але нам будуть допомагати наші помічники!

Ведучий. Домовились! Покажіть нам, що ви можете зробити!

В. Вашій увазі хочемо представити майстер-клас «Я роблю це так».

Майстер-клас

Ведуча. Молодці, ви гарно виконали наше завдання, і як вам обіцяли, забираємо  вас у свою наукову делегацію, і з сьогоднішнього дня ви будете науковцями! І разом з нами будете працювати над створенням прекрасного!

Ведучий. Ось і подолали ми останню перешкоду, яка трапилась на нашому шляху. Подорожуючи ми побачили різні барви квітів, які переплітаються одна в одна та наповнюється  наше життя  красою. Квіти є невід’ємними супутниками нашого життя.

Ведуча. Від колиски до сьогоднішнього дня.

Квітник барвистий –це наше життя!

Квіточки дрібненькі – діточки маленькі.

Квіти розцвітають – діти виростають.

От коли майори зарясніли.

Кохання в серці запалили.

Хризантеми зацвіли – дивись і діти підросли.

Осінні жоржини – натяк на сиві волосини

Квітник життя, ось так цвіте – турботи і сили нові несе!

Ведуча. А для того, щоб у наших серцях завжди було добро і ніколи не помирала надія хочу вплести  вінок з тих квітів, які залишилась на згадку про острови. Бо саме вінок – це символом добра і надії.

Плетуть вінок

Ведуча. Також у вінок хочу вплести стрічки, які виконують у вінку магічну силу, та оберігають людей.

Вплітають стрічки

Ведучий. Шановні гості, ось і підійшла до завершення наша подорож.

Ведуча. Для людей відкрита

Школа наша рідна

Тільки б жодна кривда

В неї не забігла

Хліб  ясниться в хаті

Сяють очі щирі

Щоб жилось по правді

Щоб жилось у мирі.

Ведучий. Нехай вам усім буде затишно,

Хай в кожній душі розквітне радість, любов і доброта.

 

 

 

docx
Додано
27 липня 2018
Переглядів
684
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку