Позакласний захід "Екологічний турнір" з біології для учнів 8-9 класів

Про матеріал
Розширити коло екологічних знань учнів, розглянути основні екологічні проблеми сучасності, проаналізувати негативні наслідки науково - технічного прогресу; формувати переконаність, що лише розумне використання досягнень хімії принесе користь людині; удосконалювати вміння мотивувати власну позицію, захищати свою думку; розвивати творчі здібності учнів, уміння виступати публічно;
Перегляд файлу

Тема:  Екологічний турнір

Мета : розширити коло екологічних знань учнів, розглянути основні екологічні проблеми сучасності, проаналізувати негативні наслідки науково - технічного прогресу; формувати переконаність, що лише розумне використання досягнень хімії принесе користь людині; удосконалювати вміння мотивувати власну позицію, захищати свою думку; розвивати творчі здібності учнів, уміння виступати публічно; виховувати бережливе ставлення до оточуючого світу. Обладнання: плакати з цитатами :

Або люди зроблять так, щоб на Землі було менше диму, або дим зробить так, щоб на Землі було менше людей.

                                                                                                                    П.Батон

Природа - такий же унікум, як картина Рафаеля. Знищити її легко, відновити неможливо.

                                                                                                                   І. Бородін

Подумай про час - про все, що було, подумай про день сьогоднішній і віки, що прийдуть за ним.

                                                                                                                  Уолт Уітмен

Той, хто рубає дерево лише тому, що йому подобається рубати вкорочує власне життя.

                                                                            Старовинне прислівʼя індійців майя

 Вступне слово ведучого.

 

       У наш час людство переживає досить складний період своєї історії - період загрозливої для існування цивілізації дії негативних факторів: знищення природи, незворотні явища в біосфері, деградація людської моралі, зростання бідності, поширення хвороб, голоду, посилення конфліктів між техносферою та біосферою. Проблема екологічного стану довкілля надзвичайно важлива у нашому XXI столітті. Наскільки кожен із нас переймається екологічними проблемами сьогодення, ми зможемо переконатися в ході проведення нашого турніру.

 

Конкурс І. «Представлення команд»

Учні презентують девіз команди, емблему, назву. Конкурс оцінюється від 1 до 3 балів.

Конкурс ІІ. «Розминка»

Бліц-турнір. Кожна команда має без обмірковування дати відповідь на 15 запитань. За кожну правильну відповідь— 1 бал.

Запитання команді 1:

  1. Які оксиди зумовлюють кислотні дощі? (NO,CO, S02.) 
  2. Крапля якої речовини вбиває коня? (Нікотину) 
  3. Як називається велика кількість пилу і газів, що викидаються у повітря? {Смог.) 
  4. Який шар атмосфери захищає Землю від дії УФ-променів? (Озоновий.) 
  5. До чого призводить збільшення вуглекислого газу в атмосфері? (До «парникового ефекту».)

6.Яка сполука важкого металічного елемента додається для підвищення октанового числа бензину та спричиняє отруєння організму? (Тетраетил свинець.) 

7. Як називається наука про взаємодію рослин, тварин, людей та середовища, у якому вони перебувають? (Екологія.)

8. Яку назву має боротьба із забрудненням за допомогою природних процесів? (Самоочищення.) 

9. Назвіть основну вимогу до синтетичних миючих засобів. (Розклад мікроорганізмами.)

10. Як називається обробка води озоном? (Озонування.) 

11. Назвіть газ, який зв’язує гемоглобін крові, накопичується в організмі, спричиняючи нудоту, блювоту, запаморочення і смерть. (Чадний.) 

12. Які хімічні елементи викликають онкологічні захворювання? (Радіоактивні.) 

13. Назвіть отруйну сполуку, утворену хімічними елементами Карбоном, Оксигеном і Хлором, яка є хімічною зброєю. (Фосген, СОСl2) 

14. Який найкращий спосіб очищення повітря від вуглекислого газу? (Озеленення.)

15. Як називаються споруди, що запобігають потраплянню промислових забруднених вод у довкілля? (Відстійники.)

Запитання команді 2: 

1. Яку назву має різке зменшення шару озону? («Озонова діра».)

2.  Які захворювання можуть спричинити УФ-промені? (Ракові, катаракту очей.) 

3. Назвіть атмосферний газ, що пропускає сонячне світло, але затримує теплове випромінювання Землі. (Вуглекислий.) 

4. Яка причина руйнування споруд з мармуру? (Кислотні дощі) 

5. Які речовини, що руйнують озоновий шар, містяться в аерозолях? (Фреони.) 6. Назвіть фільтри, що зменшують викиди шкідливих газів в атмосферу. (Пилогазовловлювачі.)

7.Які речовини входять до складу вихлопних газів автомобілів? (СО2 ,СО.) 

8. Назвіть тварин-індикаторів чистоти водойм. (Щука, окунь, судак.)

9. Який радіоактивний елемент застосовується в медицині? (Радон, радонові ванни.) 

10. Яка речовина стала причиною пожежі на Чорному морі? (Сірководень.) 

11. Яке екологічно чисте паливо ви знаєте? (Водень.)

12. Назвіть речовину, що лякає перехожих поблизу боліт та кладовищ. (Фосфін)

13. До якої катастрофи призвела аварія на ЧАЕС? (Радіоактивне забруднення довкілля.)

14. Назвіть родину рослин, що є замінником нітратних добрив. (Бобові.)

15. Який елемент застосовують у медицині у звʼязаному вигляді, а у відкритому він є небезпечним для здоровʼя? (Меркурій, ртуть.)

Конкурс ШІ. «Історичний»

Команди мають відповісти на три запитання (на кожне 1 хв. для обговорення). При неправильній відповіді питання переадресовується іншій команді. За правильну відповідь— 1 бал.

 

Запитання команді 1:

1. Сполуками якого хімічного елемента було отруєно Наполеона? (Арсену) 

2. Який газ використовували під час Першої світової війни як зброю масового знищення? Його ще називали «окопним» газом. (Хлор.)

3. Цариця Клеопатра, яка чудово зналася на нюансах медицини та алхімії, носила часто не золоті та срібні браслети, а з іншого металу. З якого? (Мідні. Мідь впливає на процеси кровотворення, синтез гемоглобіну, енергообмін. Компреси зі спеціальних мідних пластин прикладають до хворих місць.) Запитання команді 2: 

1. Який метал у давнину в далеких походах використовувався для знезараження питної води? (Срібло.) 

2.Який винахід врятував життя сотням солдатів під час Першої світової війни і хто був його творцем? (Протигаз, сконструйований М. Зелінським.) 

3.Отруйні властивості цього газу, що міститься у вихлопних газах автомобілів, фашисти під час Другої світової війни використовували у спеціально обладнаних автомобілях для масового знищення людей. Що це за газ і яка його дія на організм? (Чадний, звʼязує гемоглобін крові, перешкоджаючи переносу кисню до життєво важливих органів організму.)

Конкурс IV. «Чомучки»

Капітани Конкурс капітанів команд. Капітан кожної команди має відповісти на три запитання, аргументуючи свою відповідь. За кожну правильну відповідь—2 бали.

Запитання капітанові команди 1:

1. Поблизу Неаполя в Італії є Собача печера. Дорослі люди в ній можуть знаходитися як завгодно довго, а от коти й собаки задихаються і гинуть. Чому? (Вуглекислий газ важчий за повітря, виділяючись із вулканічного грунту печери, осідає на дно, спричиняючи загибель тварин.)

2. З давніх-давен у Японії вважається великою удачею одружитися з людиною, яка живе на островах Окінава та Токуносіма. Чому? (Їх мешканці відзначаються довголіттям та  чудовою спадковістю, бо на цих островах вода фільтрується коралами і насичується йонами Кальцію)

3. Одна лондонська багачка, дізнавшись, що рослини очищують повітря, звеліла своїм слугам перенести із зимового саду до її спальні, що не провітрювалась, пʼять вазонів із тропічними рослинами. Вранці вона прокинулась із головним болем. Чому? (Уночі фотосинтез проходить не дуже інтенсивно, а великі рослини під час дихання вживають багато кисню. Крім того, деякі тропічні рослини виділяють небезпечні для здоров 'я ефірні олії.)

Запитання капітанові команди 2:

1. У Франції  з першої половини XVI ст. до 30-х років XVIII ст. функціонував водогін зі свинцевими трубами та резервуарами. У цей же період лікарі спостерігали високий рівень смертності серед дітей та спадкові порушення серед членів королівської родини. Чому? (Свинець, утворюючи йони Рb2 водопровідній воді, спричинює отруєння організму, накопичується в органах і тканинах, руйнує статеві клітини.)

2. Альпіністи та туристи, які йдуть у гори, мають памʼятати, що намет потрібно ставити так, щоб вхід до нього був повернутий до підніжжя гори. Чому? (Це потрібно дія вільного «витікання» вуглекислого газу. Якщо намет повернути до вершини, то він швидко наповниться видихуваним вуглекислим газом і під час сну люди можуть задихнутися.)

3.Англійці, які дуже люблять молочні продукти, розвели в Австралії велику кількість корів. Але сталося непередбачуване : активізувалась ерозія ґрунтів. Чому? {Гній почав отруювати рослинність, зачисляти ґрунти. Становище можна виправити, якщо завезти до Австралії природних санітарів — гнійних жуків.)

Конкурс V. «Вірю — не вірю»

Кожній команді задається по сім запитань, на які вони мають відповісти однозначно — «вірю» чи «не вірю» — і по можливості аргументувати відповідь. Кожна правильна відповідь оцінюється в 1 бал.

Запитання команді 1:

 Чи вірите ви, що... 

1 …. поліетиленові пакети стали однією з причин вимирання велетенських морських черепах. (Вірю. Черепахи помилково вважають медузами напівпрозорі у воді поліетиленові пакети і ковтають їх.)

2…. інсектициди не було знайдено лише там, де їх ніколи не використовували, наприклад, у Антарктиді. (Не вірю. В Антарктиді було знайдено інсектициди у печінці пінгвінів.)

3…. лише 1 т нафти розлитої на поверхні моря, вбирає кисень з 400 тис. л морської води, знищуючи навколо себе все живе. (Вірю.) .

4….найсильніший адсорбент, отриманий із похідного крохмалю, здатний утримувати воду, маса якої в 1300 разів перевищує його власну. (Вірю.) .

5…. нітроген( IV) оксиду у 100 разів небезпечніший, ніж чадний газ. (Не вірю. Він небезпечніший у 10 разів.)

6....у США проводився конкурс на кращу конструкцію міського автомобіля, де першість виборов німецький «Фольксваген», що працював на водні. (Вірю. Адже продукт згоряння водню — вода, а вихлопні гази такого мотора чистіші за міське повітря?)

7....у сільській місцевості перед спусканням людини у колодязь для його чищення, туди збирається в колодязях.) поміщають запалену свічку. (Вірю. Запаленою свічкою виявляють вуглекислий газ, що збирається в колодязях.) Запитання команді 2:

Чи вірите ви, що...

1.... для вбирання розлитої на поверхні моря нафти використовують килимки,

виготовлені із синтетичного матеріалу, які вибірково вбирають нафту, відштовхуючи воду. (Вірю. Килимки скидають на нафтові плями. А потім збирають у пластикові мішки. На спеціальних пресах віджимають нафту і використовують знову.) 

2….протягом тижня від смогу в Лондоні 1935 р. загинуло близько 2850 людей. (Вірю.)

3.... мешканці Землі за 1 рік споживають стільки кисню, що якби цей обʼєм кисню помістити в сталеві цистерни, то поїзд був би довжиною понад 3*108 км, тобто відстань від Землі до Сонця і назад. (Вірю.)

4.... білий фосфор та його пари не токсичні. (Не вірю. Смертельна доза для людини 0,1- 0,15 г.)

 5... сульфур (IV) оксид, який є токсичною домішкою повітря промислових міст, викликає подразнення очей, горла, верхніх дихальних шляхів. (Вірю, якщо його концентрація у повітрі становить 0,03-0,06 мг/л.)

6.... можна отруїтися повітрям. (Вірю. Перший випадок отруєння людини забрудненим атмосферним повітрям відомий з 79 року до н.е., коли знаменитий римський природодослідник Пліній Старший задихнувся отруйними газами при виверженні Везувію.) .

7....кімнатні рослини не здатні поглинати забруднення з повітря. (Не вірю. Протягом доби вони поглинають до 87 % забруднень.)

Конкурс уболівальників VI.

«Здоровʼя кожного — здоровʼя нації»

За кожну правильну відповідь додається по 1 балу команді вболівальника. 

1.Нестача якого елемента в організмі призводить до карієсу? (Кальцію.) 

2.Нестача якого елемента в організмі призводить до захворювань щитовидної залози? (Йоду) .

3. Потрапляння в організм якої природної сполуки спричинює захворювання легень, що призводить до туберкульозу та раку легенів? (Азбесту.)

4. Нестача якого хімічного елемента в організмі викликає судоми та перебої в роботі серця, а його надлишок призводить до дефіциту Кальцію? (Калію.) 

5. Який хімічний елемент є регулятором кровʼяного тиску? (Натрій.)

6.Найважливіший мікроелемент в організмі людини, нестача якого може викликати 150 захворювань. (Кальцій.)

7. Назвіть «елемент життя та мислення». (Фосфор.)

8. Елемент, що бере участь в утворенні гемоглобіну, нестача його призводить до недокрівʼя. (Ферум.)

9. Нестача якого елемента призводить до зниження інтелектуального потенціалу людини? (Йоду.)

10.Елемент — могутній антиоксидант і важливий мікроелемент з омолоджувальними властивостями. (Селен.)

11. Яку сіль використовують (у чітко визначеній нормі!) для виготовлення ковбас, шинок, сиру, а вживання дещо перевищеної дози її вражає печінку, сприяє розвиткові злоякісних пухлин? (Натрій нітрит.)

 12. Які солі використовують у сільському господарстві як добрива, а при потраплянні в організм їх надлишкових доз спричинюють набряк легенів, кашель, блювоту, серцеву недостатність?  (Нітрати)

13. Газ, який раніше використовували як охолоджувач у холодоустановках, викликає подразнення слизових оболонок верхніх дихальних шляхів та очей. (Амоніак.)

14.Речовини, що уповільнюють окиснення харчових жирових продуктів, проте бувають причиною алергічних, канцерогенних змін в організмі людини. (Антиоксиданти.)

Конкурс VII. «Художній»

Домашні заготовки. Зобразити екологічні знаки. Оцінюється в 2 бали.

Заключне слово ведучого.

 (Підбиття та оголошення результатів турніру) Мало який день у наш час минає без великих екологічних бід та катастроф. Нам є над чим подумати. Завдання нашого покоління — зберегти планету квітучою для прийдешніх!

docx
Пов’язані теми
Біологія, Позакласні заходи
Додано
14 березня
Переглядів
127
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку