Позакласний захід «Фізичний футбол»

Про матеріал
Матеріал можна використати під час вивчення теми "Закон Всесвітнього тяжіння".
Перегляд файлу

Позакласний захід

«Фізичний футбол»

Тема: Невагомість. Перевантаження.

 

Організація та правила проведення гри.

Грає дві команди по 11 учасників в кожній: капітан, воротар, три захисники, три півзахисники, три нападаючих. Команди мають назви. Кожному гравцеві вручають емблему його команди і номер, що відповідає його посаді. Перед змаганням команди отримують завдання скласти чи підібрати з підручників, збірників задач 10 питань якісного характеру із вивченого матеріалу для своїх суперників (5 – для першого тайму, 5 – для другого).

Під спортивний марш команди виходять на сцену і вітають одна одну: “Команді... і їхньому капітану наш гарячий привіт! Привіт! Привіт!”. Вони займають відведенні їм місця по обидві сторони сцени. В глибині сцени для кожного воротаря натягнута сітка, на видному місці – табло, куди записуються голи.

Суддя пояснює правила гри: питання по черзі задає команда команді; команда, яка одержала право першого удару, тобто першою задавати питання, “кидає м’яч” нападаючим команди суперника. На обдумування відводиться 15 секунд. Якщо за цей час нападаючі не дадуть відповіді, то питання передається на півзахисникам. Якщо і вони за 15 секунд не дадуть відповіді, в гру вступає захист. Якщо і захисники не вкладаються у відведений час або дають не вірну відповідь, то питання передається воротареві. У випадку невдачі останнього команді зараховується гол. При обдумуванні відповіді обмін думками може відбуватися лише всередині групи нападу, півзахисту, захисту. За порушення цього правила суддя призначає 11 метровий удар – запитання задається прямо воротарю.

Після роз’яснення правил розігрується право першого удару. Для цього болільники обох команд одержують картки з однаковим завданням.

Завдання для розіграшу права першого удару.

Які це слова?

Ходом шахового ферзя, не заходячи двічі в одну й ту саму клітку, прочитайте слова К.Е.Ціолковського, сказані ним у 1911 році.

Відповідь. “Людство не залишиться вічно на землі, але в погоні за світлом і простором, спочатку обов’язково проникне за межі атмосфери, а потім завоює собі весь навколосонячний простір”.

Поки вболівальники виконують завдання звучать слова:

Виходив на кожний матч

Старий футбольний м’яч.

Футболісти цей м’яч

Били дуже сильно.

Зневажати бідний м’яч

Більше не дозволим,

І тепер ми тут футбол

Без м’яча влаштуєм.

Звучить свисток судді. Матч розпочато.

І тайм.

  1.              Коли виникає невагомість? (Невагомість виникає тоді, коли в тілах, що вільно рухаються тільки під дією сили тяжіння, зникають додаткові деформації і взаємний тиск. Людина перестає відчувати рух і свою вагу).
  2.              Як почувають себе космонавти в умовах перевантаження? Як можна зменшити перевантаження в космічних кораблях? (При старті і при посадці космонавти зазнають перевантаження, внаслідок чого їхня вага збільшується. Перевантаження шкідливе для людини: кров відливає від голови, внутрішні органи намагаються розірвати сполучні тканини. При п’ятикратному перевантаженні нетренована людина може втратити свідомість. Зменшити шкідливу дію перевантаження можна насамперед тренуванням, потім положенням космонавта в кріслі. Крісло створюють персонально кожному космонавту, при цьому його форма відповідає фігурі космонавта).
  3.              Як можна створити умови невагомості вдома? (Вага – це сила, з якою тіло тисне на опору чи підвіс. Немає опори – немає й ваги. Короткочасний стан невагомості відчуваємо у момент опускання на гойдалці з верхньої точки).
  4.              Часто доводиться переживати відчуття невагомості у транспорті. Назвіть цей транспорт і умови, за яких виникає подібне відчуття. (Літак провалюється у “повітряну яму”, у ліфті що вільно падає).
  5.              Як створити рівновагу, стан, коли не відчуваєш власної ваги, у звичайній ванні? (Людину поміщають у ванну, на обличчя надягають дихальну маску. Якщо вимкнути світло, блокувати інші орієнтири, вона втратить уявлення де верх, де низ, рухається вона, чи перебуває у стані спокою. Такий стан може тривати години і дні).
  6.              Чому людина, розміщена в центрі Землі, стане невагомою? (Рівнодійна всіх сил, що діють на тіло в центрі Землі, рівна нулю. Це означає, що й вага тіла рівна нулю).
  7.              Чи буде боляче космонавту, якщо він вдарить об стінку орбітальної станції? (Так. При оцінці результату удару важливі оцінки імпульсів взаємодіючих тіл).
  8.              Чи можна виміряти тиск повітря в кабіні космічного корабля барометром анероїдом? (Так. Стрілка барометра показує як змінюється тиск, а тиск газу визначається ударами молекул об поверхню).
  9.              Космонавту, що перебуває у відкритому космосі слід повернутися на корабель. Як йому зрушити з місця, адже відштовхнутися ногами немає від чого? (Потрібно кинути який-небудь предмет в сторону, протилежну ракеті, за законом збереження імпульсу людина набуде швидкості напрямленої до ракети).
  10.         Як буде поводити себе на космічній орбітальній станції, що перебуває в стані невагомості  гумова кулька наповнена воднем? (Вона буде зависати в тому місці де ми її залишимо).

 

В матчі оголошується перерва. Під час перерви виступають болільники однієї з команд із номером художньої самодіяльності. Після перерви оголошується конкурс капітанів.

Конкурс капітанів.

Капітани мають розгадати кросворд “Чи знаєте ви космонавтів”. Доки капітани міркують над кросвордом, перед глядачами виступає фокусник.

Фокуси:

  1.              Вежа з курячого яйця. Перед глядачами звичайне куряче яйце. Чи може хто-небудь побудувати з нього вежу, поставивши вертикально? (Для цього заздалегідь проколіть яйце з двох боків і вийміть його вміст. Яйце покладіть на стіл у горизонтальному положенні і різко розкрутіть за годинниковою стрілкою. Швидко обертаючись, порожнє яйце опиниться у вертикальному положенні й  залишиться в ньому, продовжуючи обертатися).
  2.              Самозаймисті свічки.

У ваших руках дві незапалені свічки. Покажіть їх глядачам. Після цього на якусь мить з’єднайте їх разом гнітами й вимовте закляття. Над ними з’явиться дим, а потім і вогонь. Роз’єднайте свічки – на подив глядачів, вони самі запалилися. (Дві однакові справжні свічки готують заздалегідь. Кінець гніту однієї з них має бути присипаний порошком марганцівки, а гніт другої просочений гліцерином. При контакті цих двох речовин протікає хімічна реакція, що супроводжується явищем горіння. Під час виконання фокуса свічки слід тримати подалі від обличчя та легкозаймистих речовин).

  1.              Слухняний ґудзик.

Налийте у склянку газованої води. Візьміть маленький ґудзик й опустіть туди. Ґудзик опиниться на дні. Відразу або трохи пізніше поводіть рукою над склянкою і вимовте “Ґудзик, вверх!” – він підніметься. Потім “Ґудзик, вниз!” і він опуститься. (Коли ґудзик перебуває на дні, бульбашки вуглекислого газу залишаються навколо нього і з часом їх стане достатньо аби підняти його на поверхню. Там вони лопаються і ґудзик знову занурюється на дно. Важливо це проробити заздалегідь, щоб точно знати коли давати команди ґудзику підніматися та опускатися).

ІІ тайм.

  1.              Чи можна виміряти вагу тіла в невагомості за допомогою пружинних терезів? ( Ні. В цьому випадку вага тіла відсутня і в пружини не виникає деформації).
  2.              Чи можна виміряти масу тіла в невагомості важільними терезами? (Ні, бо терези – це рівноплечий важіль. В невагомості і опори, і тіла, що лежать на них, падають до Землі з однаковим прискоренням. Тому при будь –якому відношенні мас тіла і маси гир будуть знаходитись у рівновазі).
  3.              Чи плаває корок в умовах невагомості на поверхні води? (Ні. Він буде плавати разом з іншими предметами по кабіні корабля).
  4.              Чи витікає вода з носика чайника, коли його нахиляють в умовах невагомості? (Ні. У невагомості зникає вага, а отже і тиск рідини на всіх рівнях однаковий. В невагомості рідина взагалі не витікає – її треба витрушувати або видушувати. Саме це є причиною спеціальних упаковок для їжі космонавтів).
  5.              Чи справедливий закон сполучених посудин у стані невагомості? (Ні).
  6.              У романі Ж.Верна “Від Землі до Місяця” описано політ групи дослідників на Місяць у величезному снаряді, який вилетів зі ствола спеціально збудованої гармати із швидкістю 16км/с. Чи можливо здійснити такий політ на Місяць? (Ні. Процес протікає дуже швидко і людина не здатна витримати таких перевантажень, що виникають при великих швидкостях руху. Крім того, пороховий заряд дає можливість розвинути швидкість не більше 3км/год).
  7.              Чи може астронавт в умовах невагомості викурити цигарку? (Ні. Сірник йому ще вдасться запалити, а ось цигарку – ні. У стані невагомості продукти згоряння не легші за навколишнє повітря і не піднімаються вгору. Цигарка не зможе горіти, бо немає доступу кисню, потрібного для процесу горіння).
  8.              У момент розкриття парашута парашутист зазнає значного перевантаження. Чим це пояснити? (Сила опру повітря викликає раптове зменшення швидкості падіння, яке сприймається парашутистом як збільшення його ваги. Це збільшення може досягати 7-8-кратного значення).

Оголошується закінчення гри з рахунком ... на користь команди...

На сцену запрошуються болільники другої команди, які виконують номер художньої самодіяльності.

Підсумки гри.

Суддя підводить підсумки гри. Називає команду переможця, кращого капітана, воротаря, захисника і т.д. Проводиться церемонія нагородження. Після цього команди ще раз вітають одна одну і під звуки маршу залишають сцену.

 

 

doc
Додано
17 березня 2022
Переглядів
467
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку