Державний навчальний заклад
«Запорізький професійний торгово-кулінарний ліцей»
Методична розробка
позакласного заходу на тему:
«Гарбузова магія»
Розробила викладач:
Маковоз Т.М
Запоріжжя
2023
Тема заходу: Гарбузова магія
Мета:
навчальна: - сприяти отриманню здобувачами освіти нових знань та навичок у професії кухар;
- прививати здобувачам освіти культурні цінності, що відображають багатство загальнолюдської культури, а також культури свого народу.
розвиваюча: - розвивати у здобувачів освіти пам’ять, увагу, логічне мислення, спостережливість, стимулювати творчий підхід до вирішення завдання;
- сприяти розвитку навичок спілкування, вмінню працювати в команді, говорити на публіку.
виховна: - сприяти вихованню почуття поваги до проведення колективних заходів в ліцеї;
- формувати у здобувачів освіти наукового світогляду, моральних якостей особистості, поглядів, переконань.
Методи і прийоми: навчально-пізнавальна діяльність
Матеріально-технічне оснащення: ноутбук, презентація
Місце проведення: лабораторія
Хід заходу
І. Організаційна частина
Вчитель : Ми раді всіх вітати на нашому виховному заході «Гарбузова магія», який відбувається під час проведення «Тижня з професії «Кухар»».
Ведучій 1: Чи багато треба людині для щастя осіннього дня?
Ароматні груші у духовці, новомодна кава у чашці, цікаве читання та надихаючі історії у улюбленому журналі. Ми не живемо спогадами і в той же час не надто зазираємося в майбутнє, у нас і восени – насичене життя, сповнене чудесних відкриттів.
Ведучій 2: Де сонце світанок малює яскравий,
Збираємо ми в осені урожай,
Родючі земле та з них щедрий дар,
Дарує з дитинства знайоме насіння
У щирі долоні нам.
Ведучій 1: Гарбуз - король осінньої пори.Слайд 1
Культуру почали вирощувати 5.5 - 8 тисяч років тому і вона швидко зайняла своє місце в кулінарії. Гарбузове насіння так само, як і сам плід, неймовірно корисне.
Гарбузове насіння – один з головних модних трендів в правильному харчуванні. Про нього говорять багато блогерів і моделей, а ВООЗ рекомендує включати його у свій раціон, у вигляді здорового перекусу.
Ведучій 2: Як ТИ? Як ВИ? Як МИ? Слайд 2
Початок змішаного навчання змушує всіх нас хвилюватися, і це нормально. Адже до стресових умов додається новий режим, взаємодія учнів з одногрупниками та вчителями, адаптація до нових уроків, а ще багато питань безпеки. Усе це вимагає від нас додаткового зусиль і може стати ще одним джерелом стресу. Як з цим впоратися, як допомогти собі? Поговоримо під час проведення даного заходу. А саме…..Використання цього сезонного овоча, для покращення нашого ментального здоров’я.
Ментальне здоров’я – це стан щастя та добробуту, в якому людина реалізовує свої творчі здібності, може протистояти своїм стресам, працювати та внести внесок у суспільне життя.
Вчитель: А теперь користуючись “Тарелка ментального здоров’я” учні групи КК-122 продемонструють, як можно використовувати гарбуз, для покращення самопочуття.
Ведучій 1:Час на сон – сон відновлює мозок, після напруженого дня.
● Вчені помітили, що при регулярному вживанні цієї осінньої красуні нормалізується сон, тому тим, хто страждає безсонням, варто обов’язково ввести гарбуз в свій раціон.
● Страви з гарбуза показані особам, які проводять довгий час за комп’ютером – вони дозволяють компенсувати високі зорові навантаження.
● Що міститься в гарбузі у великій кількості потужний природний антиоксидант вітамін Е дозволяє підтримувати на належному рівні еластичність, свіжість і пружність шкіри.
Ведучій 2: Час фокусу – повністю концентруватися на завданні.
Ведучій 1: Час глибини – спокійна рефлексія, сфокусуйся на думках та емоціях.
Ведучій 2: Час пограти – Творчість та «вільна гра». На жаль, під час кризи ми забороняємо собі веселитися, але РАДІСТЬ - ЦЕ ДЖЕРЕЛО РЕСУРСУ, без якого нам не впоратися у важкі часи. Знаходьте час для радощів, тіште себе!
Ведучій 1: Час зв’язків – єднайтеся з іншими, з природою. Зупиніться понюхати квіти.
Ведучій 2:Час стишитися – дозволяє думкам поблукати. Не думайте про щось конкретне
Ведучій 1: Час зарядитися – вставайте й ворушіться.
Ведучій 2: Це справжня енергетична бомба, тож чудово підійде для перекусу під час навчання.
Список літератури:
1. Доцяк В.С. Українська кухня. Підручник. Л. Оріяна-Нова, 1998.
2. Шумило Г.І. Технологія приготування їжі. Навч. Посібник.К: Кондор, 2003.
3. Зайцева Г.Т. Горпинко Т.М. Технологія виготовлення борошняних кондитерських виробів. Підручник. «Вікторія» 2002.
https://youtu.be/oYKghWKb8_w https://youtu.be/G5Zy-edAw4w?feature=shared