Позакласний захід "Хімічна вікторина"

Про матеріал
Вікторина – це гра у запитання та відповіді, яка найчастіше використовується ознайомлюють із запитаннями, а вони дають відповіді, за якими потім визначають на вечорах цікавої хімії або в години дозвілля. Учасників вікторини переможців.
Перегляд файлу

Хімічна вікторина

Вікторина – це гра у запитання та відповіді, яка найчастіше використовується на вечорах цікавої хімії або в години дозвілля. Учасників вікторини ознайомлюють із запитаннями, а вони дають відповіді, за якими потім визначають переможців.

 

  1. Чи цікавився хімією Петро І ?  ( Він цікавився дослідженням руд, фарбуванням деревини, піротехнікою)
  2. У яких елементів Д. І. Менделєєв уточнив атомну вагу ? ( На підставі періодичного закону йому довелось виправити атомну вагу бору, урану, торію, церію, індію відповідно до їх положення в періодичній системі).
  3. Які метали можна «запалити» холодною водою ? ( Калій, Рубідій, Цезій, Францій. Вони настільки активні, що, взаємодіючи з холодною водою, виділяють водень, під час реакції утворюється велика кількість тепла.)
  4. Які найбільш відомі сплави міді ? ( латунь – Купрум та Цинк, бронза – Купрум та Станум, мельхіор – Купрум та Нікель, манганін – Купрум та Манган. )
  5. Чи є « свячена вода»?  ( « свяченою водою» може стати всяка чиста, в якій присутня мізерна кількість йонів срібла. Вона не псується, згубно діє на мікроби. Багато релігійних «чудес» пов’язано з «свяченою водою» )
  6. Чи є метал, що плавиться в руці?  ( У руці можна розплавити Цезій, який має температуру плавлення 280 С. )
  7. Що таке « сусальне золото» ? ( Це сполука олова з сіркою)
  8. Яка рідина вважається найлегшою? ( Найлегшою рідиною вважається зріджений газ, його питома вага у 14 разів менша від води.)
  9. Де вперше був винайдений фарфор ?  ( Секретом виготовлення фарфору першими  оволоділи китайці, у Європу фарфор завіз Марко Поло)
  10.                    Чому вода не горить?  (Вода є продуктом повного згоряння водню і тому не горить)
  11.                    Чому вода в морі солона?  ( Концентрація солей у морях і океанах дуже велика і до пиття не придатна)
  12.                    Чому м’якушка хліба пориста? ( Дріжджі, які додаються до тіста, мають у своєму складі дріжджові гриби. Під час випікання хліба вони виділяють велику кількість вуглекислого газу, який і утворює пори.)
  13.                    Де знаходиться «отруйна долина» ? ( На острові Ява, там вуглекислий газ виділяється прямо із землі.)
  14.                    Що ви знаєте про « Собачу печеру» ? ( Вона розташована поблизу м. Неаполя в Італії. Печера заповнена вуглекислим газом, який стелиться по землі, бо важчий за повітря. Людина в печері почуває себе добре, а собаки і дрібні тварини гинуть.)
  15.                    Яке молоко не п’ють? ( Не п’ють «вапняного молока», яке являє собою розчин гашеного вапна у воді.)
  16.                    Що таке «царська водка» ? ( Це суміш однєї частини концентрованої нітратної кислоти з трьома частинами концентрованої хлоридної кислоти.)
  17.                    Як обчистити хімічним способом куряче яйце? ( Шкаралупа курячого яйця складається з вуглекислого кальцію, який легко реагує з кислотами,розчиняється в них і зникає.)
  18.                    Що ви знаєте про мильне озеро? ( Це озеро Моно в США. У воді цього озера розчинена сода, яка здатна видаляти бруд.)
  19.                    Що таке янтар? ( Це скам’яніла смола хвойних дерев.)
  20.                    Яка вибухова речовина вживається як ліки? ( Нітрогліцерин надзвичайно вибухова речовина)
  21.                    Що таке «льодяна кислота»? ( Це майже 100% оцтова кислота, кристали якої нагадують лід.)
  22.                    Що таке «болотний газ» ? ( Утворюється на дні стоячих водойм із мулу під впливом анаеробних бактерій. Головною складовою частиною його є метан, він горить.)

 

 

docx
Пов’язані теми
Хімія, Позакласні заходи
Додано
25 жовтня 2021
Переглядів
482
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку