Позакласний захід "Кращий знавець історії міста Дніпро"

Про матеріал
Матеріал для проведення заходу у гуртожитку, мета- виховання шанобливого ставлення до історії рідного краю,його історії та духовної спадщини
Перегляд файлу

Доброго дня шановні присутні, сьогодні ми зібрались тут з метою визначити найкращих знавців міста Дніпро, міста який принаймні на час навчання став вашим домом.


В незалежній Україні Дніпро по праву є одним з найвизначніших політичних, промислових, фінансових, наукових та культурних центрів.  Спочатку наведу декілька цікавих фактів

  • Дніпро розташований у центральній частині України. Місто Дніпро є найважливішим центром металургійної промисловості та машинобудування, а також центр ракетобудуванн саме тут розроблені і виготовляються ракети «Зеніт», «Циклон», «Сатана». Дане місто є також головним промисловим і торговим центром Східної України. Для студентів в місті відкриті двері одинадцяти вищих навчальних закладів, кількох приватних та Національного університету. Чекають своїх відвідувачів музеї міста, працює міжнародний аеропорт і метрополітен.
  • Монастирський острів - це найвідоміше і легендарне місце в місті. Це було місце для привалу на торговому і військовому шляху по річці Дніпро. Тут за переказами зупинялися багато відомих людей такі, як учень Христа - Андрій Первозванний, князь Володимир Великий та княгиня Ольга. На території старого міста Дніпропетровська були розташовані три фортеці: Кодацька, Новобогородицька і Нові Кайдаки. Через річку Дніпро перекинулися 5 великих мостів.
  • Місто Дніпро славиться житловими висотними будинками. У 1983 році був побудований висотний 28-поверховий житловий будинок. З 2000 по 2003 рік був побудований найвищий житловий будинок в країні - 123 м. Поруч з 30-ти поверховим готелем "Парус" передбачається зведення хмарочоса в 45 поверхів, а споруджуваний житловий масив "Брама", який знаходиться на красивому Європейському бульварі, повинен бути висотою близько 200 м - це більше 50 поверхів. У Дніпрі багато цікавих і гарних місць - це Набережна, Фонтан-лебідь, різні пам'ятники архітектури, парки і сквери.
  • Дніпропетровський метрополітен, відкритий в грудні 1995 р, до сих пір можна вважати однією з найкоротших повнофункціональних "підземок" світу. 6 станцій, довжина лінії всього 7,8 км. "Платна демо-версія" - сучасне жартівливе прізвисько місцевого метро.
  • У Дніпрі сама найдовша набережна в Європі її довжина 30 км
  • Найбільша кількість історичних пам'яток! Дніпропетровська область лідирує за цим показником.

 

 

Пропоную вам  невеличкий конкурс  з історії нашого міста

Розділіться будь ласка на три команди

1.Перший комплекс питань буде присвячений відомим особистостям що певний час проживали в нашому місті і залишили свій внесок в різних галузях життєдіяльності Ваше завдання вгадати дану постать

1.Ця легендарна особистість- козак, саме завдяки його зусиллям в нашому місті з’явився один з найкрасивіших парків нашого міста(Лазар Глоба)

2.В буремні часи визвольних змагань його анархістська армія  війшла в місто Катеринослав,і певний час перебувала тут, встановлюючи свої  «анархістські порядки»(Нестор Махно)

3.Відомий російський письменник,якого цар Олександр перший за бунтарський дух і непристойні вірші вирішив заслати до Сибіру, і лише завдяки втручанню директора гімназії де навчався юний талант Сибір було замінено на провінційний південний Катеринослав (О.Пушкін)

4.Поміщик,краєзнавець,особисто сприяв промисловому видобутку залізних руд Кривого Рогу, які визначили подальший бурхливий економічний розвиток Придніпровського регіону(Олександр Поль)

5.Історик , археолог,  етнограф, фольклорист, лексикограф, письменник, дослідник історії українського козацтва(Дмитро Яворницький)

6. Всесвітньовідома письменниця теософ, що народилася в нашому місті(Олена Блавацька)

7.Відомий радянський хімік жив і працював у дніпропетровськуСтворив основи електронної теорії окислювально-відновлювальних реакцій, запропонував теорію гальванічного елементу, яка враховує термодинамічну рівновагу між іонами та електронами у металі (Лев Писаржевский)

9 Український радянський письменник, літературний критик, громадський діяч. Лауреат Сталінської премії (1948), перший лауреатпремії імені Тараса Шевченка (9 березня 1962), голова Спілки письменників України (19591971), академік НАН України. Автор роману Тронка, собор та ін(О.Гончар)

9. Випускник дніпропетровського індустріального технікуму, в подальшому міністр чорноі металургії СРСР з 1965 по 1985 рр ( Іван Казанець)

2 Доберіть прикметники до кожної букви назви нашого міста (ДНІПРО)

3.Уявіть,що в наше місто   приїздить ваш товариш з іншої країни і просить щоб ви показали йому Дніпропетровськ, ваше завдання скласти маршрут(3 місця, які обов’язково покажете своєму другу) і обґрунтуйте чому саме ці місця на розмірковування 3 хв

4 пропоную переглянуть давні фото відомих вам місць і впізнати що це за місця

  1. Залізничний вокзал
  2. Кінотеатр Родіна Зараз ресторан Старгород(кінотеатр Рот Фронт)
  3. Зимовий театр)
  4. Готель Асторія
  5. Дім Інзова, зараз музей Літературне Подніпровя, саме тут 18 днів жив Пушкін
  6. Головпоштампт
  7. Театр української драми(ім. Шевченко)
  8. Міська бібліотека
  9.  Дім Яворницького

5 Пам’ятні знаки та пам’ятники,повна відповідь – кому пам’ятник, де знаходиться

  1. Пам’ятник Лазарю Глобі (В однойменному парку)
  2. МАЛЕНЬКИЙ ПРИНЦ (Парк Глоби)
  3. Пам’ятник голкіперу Сергію Перхуну, біля інституту фізкультури на набережній
  4. Пам’ятник Д. Яворницькрому (проспект Яворницького, історичний музей)
  5. Пам’ятник ліквідаторам Чорнобильської катастрофи (бульвар Кучеревського)
  6. Олександру Полю (проспект Яворницького)
  7. Генералу Юхиму Пушкіну, саме його танкові частини звільняли місто від нацистів в 1943рр (пр.. Д. Яворницького)
  8. Гоголю на розі вулиці Гоголя та пр.. Д. Яворницького
  9. Пам’ятник» Скорботна- студентам що загинули в роки Другої світової «(Парк Шевченко)
  10. Брянсько- Миколаївська церква- будинок органної та камерної музики (п-т Нігояна)
  11. Бронеплощадка бронепоїзда, яка була побудована робітниками Брянського заводу у 1918 р.,  Проспект Нігояна
  12. Місце барикадних боїв (11.10.1905 р.). Обеліск, Дніпропетровськ, Калініна просп., 45
  13. Мерефо-Херсонський залізничний міст через р.Дніпро у Дніпропетровську, Україна
  14. Пам'ятник Шевченку Т.Г.  
  15. Пам’ятник Ломоносову М.В. (1711-1765), Дніпропетровськ,  проспект Яворницького19

 

6. Український народ завжди був дотепний і любив рідну землю, пропоную Вашій увазі конкурс на знання українських приказок, присвячених рідній землі. Ваше завдання, витягти три частини різниз приказок про рідну землю та її значення для людини, та спробувати їх закінчити

У своєму болоті і жаба співає, а на чужині і соловей мовчить.

Дурна та пташка, якій своє гніздо не миле.

В чужий край не залітай, щоб крилечка мати

 За морем тепліше, та дома миліше

 Люблять Батьківщину не за те, що вона велика, а за те, що своя.

рідна земля і в жмені мила

Добре тому, хто в своєму дому.

 За рідним краєм і в небі сумно.

Кожен край має свій звичай.

 На чужій стороні й весна не красна.

 Люби і знай свій рідний край

 

 

 

 

docx
Додано
24 січня 2022
Переглядів
284
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку