Позакласний захід. Менделєєвська мистецько-хімічна вітальня «ХІМІЯ І ЛЮБОВ»

Про матеріал
Даний позакласний захад надає можливість поглибити знання учнів щодо використання хімічних знань;сформувати уяву про любов на основі інтеграції знань учнів з хімії та біології;ознайомити учнів з історіями кохання видатних людей; виховувати високоморальну особистість, здатну на глибокі щирі почуття.
Перегляд файлу

Менделєєвська мистецько-хімічна вітальня

«ХІМІЯ І ЛЮБОВ»

 

Мета:

поглибити знання учнів щодо використання хімічних знань;сформувати уяву про любов на основі інтеграції знань учнів з хімії та біології;ознайомити учнів з історіями кохання видатних людей;

виховувати високоморальну особистість, здатну на глибокі щирі почуття.

 

Перебіг заходу

 

Епіграф:

Так ніхто не кохав. Через тисячі літ
лиш приходить подібне кохання.
В день такий розцвітає  весна  на  землі
І  земля  убирається зрання.

Володимир Сосюра

 

 

Ведучий 1

Сьогодні, напередодні приходу весни,  ми зібралися тут в

мистецько-хімічний вітальні для того, щоб спробувати розгадати таке  загадкове, тендітне і в той же час  неосяжне почуття – ім’я якому ЛЮБОВ.

 В Біблії про любов написано: «Таємниця це велика є…». І з цим не можна не погодитися.У всі часи люди намагалися зрозуміти, що є ЛЮБОВ, за що люди люблять один одного.

 

Ведучий 2

Над визначенням поняття кохання  б'ються не одне століттяфілософита вчені. Одні кажуть, що це почуття дароване нам Богом, інші, що це хімічні процеси в мозку людини, але як одне так і інше ще не доведено  остаточно і відповідь на це вічне питання так і залишається відкритим.

Від філософів до істориків, від поетів до вчених, любов запалює нашу уяву протягом століть.

Саме кохання надихало на створення шедеврів  мистецтва. Кохання водило пензлем Рафаеля, коли    він створював свою «Сікстинську мадонну». Кохання

виливалося у невмирущі рядки   Шевченка, Франка,  Сосюри. Саме кохання надихнуло Родена на створення чудової скульптури «Вічна весна».

 

Ведучий 1

Стародавні японські і китайські мудреці знали, що любов - це глибока неконтрольована пристрасть. Тому вже тоді малося на увазі хімічне походження любові, як почуття.

Тож слово хімікам.

( презентація - перша група «Хімія любові»)

Але ж любов виникла з появою людини. І ці чудові  відчуття

ніколи не зможуть бути остаточно вивчені та сформульовані наукою.

Сучасні технології дозволяють зрозуміти, як працює мозок. Але це зовсім не виключає почуттів, неземного в любові. Біохімічне розуміння кохання анітрохи не заперечує духовних витоків любові — тієї, що народжується і живе в нашому серці довго-довго. (танець)

 

Ведучий 2

Ми можемо знати всі ноти сонат Бетховена і все одно із задоволенням слухати їх. За аналогією ми можемо багато чого знати про кохання, але все одно втрачати голову і робити божевільні вчинки заради неї. Так, любов, може, і хімічна реакція організму на безліч зовнішніх чинників, таких як посмішка, дотик, запах симпатичної тобі людини, але осягнути її до кінця неможливо.

 

Ведучи 1

Тож продовжимо нашу зустріч в галереї великих хіміків і митців. Адже недарма хімію раніше вважали мистецтвом. Хіміки в своїй душі лірики і їх відкриття, як і їх кохання, пролунали на весь світ як симфонії та поеми, стали для нас вічністю.

Олександр Бородін, Альфред Нобель, Марія-Складовська та П’єр Кюрі, Дмитро Менделєєв, Архип Куїнджі. Люди однієї епохи, але такі різні за місцем проживання, унікальні у своїх відкриттях, неповторні  своїми історіями кохання.

Тут і : любов біда і любов – щастя, любов – спалах, і любов – довжиною в життя, любов з першого погляду і любов до останнього подиху, любов вистраждана і любов остання…

 

Ведучий 1

Марія Складовська - Кюрі  та П’єр Кюрі

«Любити – це не значить дивитися один на одного. Любити – означає дивитися разом в одному напрямку», – багато років по тому  напише французький письменник і льотчик Антуан де Сент-Екзюпері.

Подружжя Кюрі можна назвати ідеальним прикладом саме такої любові. Обмінявшись першими словами, вони зрозуміли, що дивляться в один бік -у бік таємниць, які приховує природа і які вони хочуть розгадати.

Послухайте історію їх кохання.

 

(Група – Марія Складовська - Кюрі  та П’єр Кюрі)

 

Ведучий2

Олександр Бородін

Людина, яка була великою у всьому – інакше, напевно, не можна було сказати – це був видатний хімік, блискучий композитор, самовідданий організатор жіночої освіти.

Таким був О. П. Бородін, позашлюбний син князя Луки Степановича Гедіонова і А. К. Антонової, який після народження (31 жовтня 1833 року) був записаний сином кріпосного Порфирія Бородіна.

Кріпак у рідного батька.

Свій перший музичний твір Олександр Бородін написав в 9 років, а цікавитися хімією почав в 10. Так, розриваючись між наукою і мистецтвом, він прожив все життя.

А  про його любов сказано словами Шекспіра 

Этосердце не дерзало  

о любви тебе шептать:

Только там, гдеты дышала,

там хотелось мне дышать….  

 

До уваги історія  кохання Олександра Бородіна.

 

(Група – Бородін)

Ведучий 1

Альфред Нобель

Кохати — нові землі відкривати,
Нюанси свіжі і відтінки нові.
Кохати — це щомиті дивуватись,
Це — задихатись з подиву — любові. (Іван Драч)

Що відрізняє талановиту людину? Розум, міцне здоров’я чи, можливо, жага до всього нового? Альфред Нобель — яскрава особистість, яка увійшла в історію людства, як геніальний хімік та винахідник динаміту. Він – інженер. Йому належать 355 патентів. Нафтовий магнат, драматург та найбагатший з найбагатших людей світу, він володів прекрасним і шляхетним серцем ...

В одному з останніх листів він напише: «Хвороба серця затримає мене в Парижі на декілька днів, поки лікарі не визначаться з моїм лікуванням. І хіба не іронія долі, що мені приписали приймати нітрогліцерин!»

Про любовні історії Нобеля можна знімати фільми, і дивно, що вони досі не зняті.

Тож слово знавцям Нобеля.

(Група – Нобель)

(Звучить  пісня)

Ведучий 2

Дмитро Менделєєв

Дмитро був у родині останнім, сімнадцятою дитиною,з яких вісім померли ще в дитинстві.  Пізніше Дмитро Іванович скаже про матір:  «... Вашого останнього сімнадцятого народженого Вами Ви підняли на ноги, вигодували своєю працею після смерті батюшки, ведучи заводську справу, Ви навчили любити природу з її правдою, науку з її істиною, батьківщину з усіма її нероздільними багатствами, дарами, найважчу працю з її болями і радощами»

Він жив і любив  в ті часи, коли коханим писали листи.   Жаль, що сьогодні ми не можемо виразити себе в слові, боїмося, соромимося, а чи може вже і не вміємо знайти потрібні слова. У наш час ми довіряємо свої почуття автовідповідачу, смайликам, СМСкам, освідчуємося через Інтернет, забуваючи, що це тендітне інтимне почуття повинне передаватися не через електромагнітні поля, і навіть в епоху інформаційних технологій залишатися особистим, а не публічним. А листи ми не пишемо.

Дмитро Івановим їх писав, і не один рік.

Історія кохання Д.І. Менделєєва

(Група – Д. Менделєєв)

 

Ведучий 1

Архип Куїнджі

Жодна подія в художньому житті Петербурга не проходила повз увагу Дмитра Менделєєва. Власне, з однієї з таких подій почалася і його дружба з Куїнджі. Це був 1880 рік. Майстер щойно закінчив роботу над своєю картиною «Ніч на Дніпрі», вона ще ніде не виставлялася, але чутки про це диво вже розійшлися містом. До майстерні Куїнджі почали вчащати любителі живопису і кореспонденти. Хтось привів до нього і Менделєєва, а той, у захваті, повернувся знов, але вже з Ганною Іванівною.

Хочеться проникнути в таємницю непереборної майстерності Куїнджі. Відповісти на питання: «Звідки він почерпнув небувалі в мистецтві фарби, а може бути так, що він їх отримав від самої цариці-ночі, яка обдарувала художника за його полум'яну любов до неї цим чарівним ультрамарином, що хвилює, з переливами срібла?».

Вже у другій половині 1870-х років Куїнджі усвідомив, що вдосконалювати живописні ефекти можливо шляхом використання нових хімічних і фізичних відкриттів, що стосуються закономірностей взаємодії світла і кольору, а також властивостей барвистих пігментів.

Саме завдяки Куїнджі люди, з різних куточків землі,  дізналися, що  виявляється, є земля, яка схожа на казку, що над нею опускаються оксамитові ночі, яких ніде більше у світі немає, і там пахнуть тополі і тече могутній Дніпро, і втихомирено вечорами світять вогники далеких сіл, і ім'я цій землі - Україна. Хто раніше не чув про Україну - тепер полюбив її.

Тож слово знавцям художника

(Група – Куїнджі)

 

Ведучий 2

 Кохання – це щось завдовжки у вічність,

завширшки у безмежжя,

завбільшки у всесвіт,

завглибшки з  провалля,

заввишки як небо.

Ведучий 1

Це те, що проникає у наше серце зі швидкістю світла і виходить із силою цунамі.

Тож, кохайте, будьте коханими !

Заключна Танець - пісня

docx
Додано
20 липня 2019
Переглядів
850
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку