Позакласний захід на тему: "Волосся, права і здоров'я"

Про матеріал
Перші докази того, що людина почала приділяти увагу волосяному покриву свого тіла, належать до XX тисячоріччя до н.е. Чоловіки в ті часи вуси і бороду обмазували глиною, а коли вона висихала – віддирали разом з волоссям. У деяких місцях обличчя скоблили кам'яними ножами, заточеними раковинами молюсків. Новаторами в перукарській справі вважають воїнів.
Перегляд файлу

Позакласний захід на тему: «Волосся, права і здоров’я»

Перші докази того, що людина почала приділяти увагу волосяному покриву свого тіла, належать до XX тисячоріччя до н.е. Чоловіки в ті часи вуси і бороду обмазували глиною, а коли вона висихала – віддирали разом з волоссям. У деяких місцях обличчя скоблили кам'яними ножами, заточеними раковинами молюсків.

Новаторами в перукарській справі вважають воїнів. Воїни голили не тільки обличчя, але й голови для додаткового захисту в рукопашному бою. Згідно з історичними даними, першопрохідником у цій справі був Олександр Македонський, котрий до цього додумався перед вирішальною битвою з перським царем Дарієм. Гоління наголо волосся голови рятувало в армійському житті від комах-паразитів. Цей ритуал переріс у традицію і був закріплений у перших армійських статутах.

У Стародавньому Єгипті бороду голили під страхом покарання, тому що борода була привілеєм фараонів. Однак «прикраса обличчя» вінценосних осіб майже завжди була фальшивою: довгі й вузькі бороди, що ми бачимо на скульптурах і барельєфах, прив'язували нитками до вух.

У 330 році до н. е. виникло слово «варвари» (від лат. борода) яким римляни охрестили дикі (тому що вони неголені) народи. От чому ідеальний вигляд римського легіонера – гладке обличчя й лисий череп.

У Римі молоді люди, що досягли 21 року, за традицією повинні були відповідно до ритуалу вперше позбутися волосся на обличчі, що означало перехід юнака до дорослого життя й офіційне визнання його чоловіком. Дозволялося носити вуса й бороду лише тим, хто навчався на філософів.

Ацтеки Центральної і Північної Америки видаляли волосся за допомогою бритов, зроблених з вулканічного скла – обсидіану. Американські індіанці в юнацтві робили епіляцію волосся на обличчі за допомогою річкових черепашок. Після двох років такої епіляції волосся переставало рости.

У Франції прихильники Генріха Наварського носили коротке волосся і складної форми бороду й вуса, а при Людовикові ХІУ волосся на обличчі його придворних цілком зникло.

У Росії Петро І власноручно різав довгі боярські бороди. Старі бояри обливалися сльозами, коли їх примушували відступатися від звичаїв їхніх батьків і дідів. Пізніше майбутній імператор почав брати плату з тих, хто не хотів позбавлятися бороди: до 5 карбованців з людини. А замість цього видавав мідну бляху з написом: «Гроші взяті». Особи духовного звання й мужики ходили з бородами безкоштовно. Голінню борід були присвячені петровські укази 1713, 1714, 1722 і 1723 років. Сам Петро І зображений з невеликими вусиками, задаючи тон у моді на «зачіску для обличчя».

У ХІХ-ХХ cт. носили бороду й вуса виразники революційної думки - Маркс і Енгельс. Найбільш видатні особистості мимоволі ставали засновниками власної моди: Пушкін, Толстой, Чехов, Ленін, Гітлер, Хемінгуей, Солженіцин.

Виробництво небезпечних бритов почалося з англійського міста Шеффілд, потім перейшло до Німеччини. Німецькі бритви прославилися першокласним заглибленим заточенням, а за характерний звук, видаваний ними в роботі, були названі «співаючими».

«Золоте» століття небезпечної бритви закінчилося в 1895 р з винаходом аматором Жиллетом безпечного станка, використовуючи його, не можна було позбавитися життя, навіть зробивши невдалий рух, у противагу небезпечній бритві. Перші бритви Жиллет надійшли на ринок тільки в 1903 році, а з 1928 року в них виник конкурент – електробритва запатентована англійським відставним полковником Якобом Шиком.

З 1975 року Марсель Бік створив першу одноразову бритву з голівкою, що не знімається, зручна у використанні, що гарантує чисте гоління і дуже прийнятну за ціною.

Чоловік з 18 років, який щоранку витрачає на гоління 10 хвилин, до пенсії проводить за цим заняттям більше 3,5 місяців.

У наш час визначальними критеріями в питанні «носити чи голити» є імідж і традиції. В іудеїв борода і вуса – ознака волі й міцної віри. Для арабів протягом століть вуса були символом чоловічого достоїнства. Практично всі набожні мусульмани відпускають бороду й вуса, вважаючи, що саме так виглядав  Пророк Магомет і його сподвижники. Для іракців найгіршою лайкою є вираз: «Я обстрижу твої вуса!» . Уже в наш час афганські таліби вважали підозрілими особами тих, у кого на обличчі рослинність була убогою і могли за це й убити.

Густа рослинність на обличчі несе чимало незручностей їх власникам, наприклад, складності під час їжі.

В індійській провінції Мадхья-Прадеш поліцейським платять надбавку до зарплати за пишні вуса, як винагороду за їхню ретельність у роботі над своєю зовнішністю, тому що відповідні вуса викликають повагу оточуючих.

Якщо говорити про різноманіття фасонів борід, то можна назвати деякі з них. Фрези носили семіти у Вавилоні – найдавніша штучна форма бороди: бакенбарди разом з бородою і без вусів. Шкіперська (піратська) – коротко підстрижена широка, що обрамляє обличчя від вуха до вуха: підборіддя гладко виголене, вуси відсутні. Цапина – клинцем без вусів. Еспаньйолка – коротка гостра борідка, з'єднана з вусами з боків від рота. «Ледача» російська, для тих, хто не любить голитися, а лише підстригають бороду і вуса.

Бакенбарди з'явилися в Англії наприкінці ХУІІІ cт.  У XIX cт. виникло 2 види бакенбард: римсько - вампірні (вузькі, що обрамляють щоки), англійський варіант, при якому волосся бакенбард довге і відстають від щік. Народ прозвав цей вид бакенбард «свиня в кущі». Чоловіка зрілого віку і з богемного середовища носять бакенбарди і борідки складної форми: у виді смужок волосся, що чергуються, з уплетеними в них кісками.

Учені (США) після вивчення типу і виду зачісок прийшли до висновку, що в лівші локони можна укладати в обидва боки, а у правшей (більше 95%) волосся на голові завиваються.

Якщо говорити про здоров'я, то варто звернути увагу на професії і довжину волосся. Так у січні 2004 року керівництво великої британської нафтової компанії Exxon Mobil видало нові правила безпеки, відповідно до яких її співробітникам заборонено носити бакенбарди, а також пишні і цапині борідки. Керівництво пояснює це тим, що густа рослинність не дозволяє захисним маскам герметично прилягати до обличчя.

 

ФАКТИ

   Учені з університету Оттава знайшли, що бджоли мають уроджену перевагу до фіолетових і синьо-зелених квітів. Щоб з'ясувати це, дослідники побудували спеціальний лабіринт, у якому розмістили подібні до квіток зображення і конструкції різних квітів і форм. Запущені в лабіринт бджоли відразу ж летіли до жовтих і синіх зразків. Будівельник Миклош Варга з угорського міста Печ створив на основі 19 цілющих гірських рослин і лісових ягід, настояних на розчині спирту і джерельної води, цілющий бальзам, що допомагає облисілим людям повернути колишню шевелюру.

   У тих, хто взимку ходить без шапки, часто болить голова, часом ниє серце. Як показали дослідження, волосся взимку псується як у тих, хто ходить на вулиці без шапки, так і в тих, хто носить головні убори, але не знімає їх у приміщенні чи опалювальному салоні транспортних засобів. Холодне повітря викликає спазм судин, через що зменшується харчування волосяних цибулин, волосся стає ламким і рідіє. Такого ж наслідку викликає і перегрівання.

 

 

 

 

docx
Додано
4 червня 2020
Переглядів
421
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку