Позакласний захід "Подорож до країни Чаю"

Про матеріал

Позакласний захід "Подорож до країни Чаю". Мета:сформувати в учнів знання про найцінніший серед напоїв – чай; ознайомити з історією походження чаю, зберіганням та правильним його приготуванням; охарактеризувати лікувальні властивості чаю.

Перегляд файлу

 

Тема: Подорож до країни Чаю

Мета: сформувати в учнів знання про найцінніший серед напоїв – чай; ознайомити з історією походження чаю, виникненням чаювання у Європі, а також зберіганням чаю та правильним його приготуванням; охарактеризувати лікувальні властивості чаю.

Обладнання: презентація, вислови відомих людей про чай,  чайні сервізи, різні види чаїв.

Хід заходу

Ведучий:

Добрий день, вам в нашій залі!

Ми вітаємо щиро вас

І запрошуємо ласкаво

Здійснити  подорож  до країни чаю!

Ведуча:

І солодкий, і гіркий

Чай духмяний, запашний.

Хворобу зцілить, і як на те

Навіть втому прожене.

Сил нових він додає,

Друзів всіх за стіл зове…

І з подякою весь світ

Славить чудо-еліксир!

Ведучий: Щорічно 15 грудня у всіх країнах, які мають статус провідних світових виробників чаю, відзначається Міжнародний день чаю – напою № 1 у всьому світі.

Ведуча: Чай – це прекрасний корисний напій, який тамує спрагу, знімає втому, додає бадьорості, підіймає настрій.

Ведучий: Він  має лікувальні властивості, допомагає уникнути багатьох хвороб.

Ведуча: Про чай  писали, складали оди імператори і богослови, лікарі і гурмани, філософи і художники.

Ведучий:

Чай є символом гостинності. Здавна чашка чаю була прикрасою будь-якої бесіди та зустрічі. І сьогодні, будучи у нас в гостях, ми запрошуємо вас, шановні гості,   на чашечку цього цілющого та тонізуючого напою.

Ведуча: Найпопулярніший  і в той же час повний загадок і незбагненних таємниць цей напій і став  для наших юних дослідників  актуальним.

Ведучий: Що ж цікавого та повчального  вони дізналися про чай?

Група 1

 

  1.        Наша група  досліджувала  родовід чаю. По всій планеті жителі різних країн не тільки люблять чай, але і називають його практично однаково або, в усякому разі, дуже схоже. Слово «чай» народилося в Китаї. Цей напій  має сотні назв в самій країні  залежно від району зростання, типу або сорту ("шуйсен","тунчі", "Байч", "чича", "хуача"). Але саме уживане найменування - це "ча", що означає "молодий листочок". Всі інші народи світу запозичили свої найменування чаю у китайців. В Індії, Пакистані його називають  – чхай, джай; Монголи – цай; Араби – шай; Японці, Корейці – тьа; Британці – ті; Французи, Італійці, Німці – те; Поляки – гербата)
  2.        Китайці не тільки подарували світові назву чаю і навчили людство вживати чай як напій, але відкрили саму рослину – чайний кущ (уперше згадували про нього майже 5 тис. років тому).   Одна з  стародавніх китайських  легенд розповідає: “Давним давно пастухи помітили, що досить вівцям пощипати листя однієї вічнозеленої рослини, що росте в горах, як вони починають пустувати, легко піднімаються на кручі. Пастухи вирішили випробувати чудодійну силу листя на собі. Вони висушили його, заварили, як робили з іншими травами, і стали пити цей запашний напій, відчуваючи прилив свіжої сили”.
  3.        Існує легенда про те, що чайна рослина виросла з кинутих на землю повік одного китайського монаха. Він відрізав їх після того, як заснув під час молитви, і, розгніваний сам на себе, захотів, щоб у нього ніколи не злипалися очі. Донині в китайській та японській мовах повіки і чай  позначаються одним і тим самим ієрогліфом.
  4.        Певний  час  вважалось,  що є лише  один  вид  чаю - китайський.  Пізніще  встановили, що є китайський  та  ассамський  чаї ( в провінції  Ассам  - Індія знайшли  чайні  дерева). Чай китайський – це вічнозелений кущ висотою 2-3 м, а чай індійський – це могутнє дерево, іноді заввишки до 15 м., з великими листками.  Чайний кущ може рости на бідних, майже кам’янистих грунтах, скелях, ледь присипаних шаром землі. Чай витримує різноманітні  кліматичні умови й атмосферу «парової лазні», і тропічну спеку, і сніговий покрив, і морози до -20, і п’ятимісячну зиму. Чайний кущ може жити до 100 років. Проте економічно вигідно вирощувати чайний кущ у долинах до 40-50 років, а на схилах – до 60-70 років. Таким чином, тривалість життя чайного куща дорівнює тривалості життя одного покоління людей.
  5.        Вирощування та виготовлення чаю в Китаї стало таким же таємним, як виробництво шовку, фарфору, паперу. Чайні плантації приховувались, суворо охоронялись від чужинців
  6.        Із Китаю чай починає свій тріумфальний похід по світу. У VІІІ ст. він проник до Кореї, Індії, Індонезії, Ірану, Монголії, Південно-Східного Сибіру та Середньої Азії. Хоча він став улюбленим напоєм більшості країн світу, але вирощувати його довгий час ніде не могли, а завозили з Китаю. Шлях чаю до європейських країн був важким і довгим.
  7.        Першими завезли чай в  свою країну  португальці в 16 ст, але  найміцніше  він закріпився в Англії, коли в  1664 р.купці  подарували  королю   Карлу 11 два фунти чаю. У наш час в Англії чаю п΄ють більше, ніж в будь-якій іншій країні світі. У Росію чай потрапив в кінці 19 ст. Перший чайний кущ було завезено до Нікітського ботанічного саду ще в 1814 р. Майже 60 років біля міста Мукачеве Закарпатської області росте чайна плантація. Це найпівнічніша ділянка чаю у світі. Нині плантація під загрозою зникнення.
  8.        Зараз чай вирощують у 33 країнах світу на плантаціях, які займають понад 1 млн. га землі. Загальне виробництво чаю в світі – 1 млн. тонн на рік. Найбільше чаю виробляє Індія – 1 місце, Китай – 2 місце, Шрі-Ланка – 3 місце, Японія – 4 місце. Вирощують чай у тропічних, вологих субтропічних районах Азії, Африки, Південної і Центральної Америки. Є невеликі плантації в Росії (на півдні Краснодарського краю), а також у Грузії та Азербайджані.
  9.        Я хочу  розповісти  як чайна рослина перетворюється у духмяний і ароматний чай, до якого ми з вами звикли. Збирачі з кошиками обходять всі кущі, цінуючи кожну хвилину: чайне листя, що гарне сьогодні, завтра не годиться. Із 100 кг зеленого листя отримують 25 кг чаю. З кожного пагона збирають верхню бруньку і три найближчих до неї листка. Причому з бруньки і верхнього листка походить народження чаю елітних сортів, другий листок йде на виготовлення чаю першого сорту, а з нижнього третього листа виходять сорти чаю нижчої якості. Молоді листочки піддаються багатьом змінам і перетворенням. Спочатку їх           зав’ялюють, вони втрачають вологу, стають дуже м’якими і легко піддаються згортанню. Згортання відбувається на спеціальних машинах (ролерах), що придає їм форму чаїнок. Після цього маса чайних листів піддається ферментації – це окислення на повітрі без участі людини і техніки. Це природне «дозрівання» смакових якостей чаю, утворюються ті речовини, які й визначають властивості та якості чаю, його смак та аромат. Після ферментації чай сушать у спеціальних печах, а потім сортують.
  10.   Вся величезна кількість чаїв складається з чотирьох основних типів: чорний, червоний, жовтий і зелений. Іноді виділяють білий чай, який не проходить майже ніякої обробки, лише висушується. Відмінність між ними не в кольорі, а в біохімічних процесах обробки чайного листя. Чорний чай повністю ферментований, зелений – взагалі не ферментований, а найдорожчий червоний чай – ферментований лише по краю листа. Червоний і жовтий чай виробляють лише у Китаї.
  11.   Торгівельні  сорти отримують   шляхом  змішування  різних  сортів, кожен  новий  купаж  включає  в  себе  від 10 до 25 сортів чаю не лише  з різних плантацій, а й  найвіддаленіших  куточків  світу.
  12.   Товарний чай поділяють на байховий (розсипний) – чорний і зелений, і пресований – цеглеподібний і таблетковий. Байховий чай виробляють із сортового листя. Пресований — з дрібняку й висівок, що утворюються під час сортування байхового чаю. Останнім часом виготовляють швидкорозчинні (екстраговані) чаї. А ще буває чай, розфасований у пакетиках. Смак і аромат напою залежить від умов зростання чайної рослини, віку пагона, умов збирання чайного листа й характеру їх обробки.

Група 2 

2.1.   Чай - це не тільки смачний, але і цілющий напій. Протягом багатьох століть і,   навіть, тисячоліть були встановлені цілющі властивості чаю. Наша група вивчала інформацію про цілющі властивості чаю.

2.2. Хочем вам відкрить секрет і пораду знаєм:

Коли хвороба трапиться, то лікуйтесь чаєм.

Чай у спеку освіжить, а в мороз зігріє,

Сон рукою відведе, втому вашу переб΄є;

Крушить будь-який недуг,

Чай здоров΄ю – кращий друг!

 

2.3 . З наукової точки зору чай містить близько 300 корисних речовин, які не руйнуються в гарячій воді, це кофеїн, танін, мінеральні солі, майже всі вітаміни, ефірні масла. Вони зміцнюють судини мозку, покращують роботу серця, обмін речовин, підвищують розумову та фізичну працездатність людини. Чай  зменшує зношуваність організму.

2.4. Цей напій  посилює протидію застуді, інфекційним хворобам, різним запаленням. З чаєм легко засвоюються білки, жири, вуглеводи. Навіть при надмірному харчуванні не буває ожиріння, якщо воно супроводжується чаюванням. Бідне харчування, але з чаєм підтримує сили людини.

2.5. Чай - «очищувач» організму, виводить з нього шкідливі речовини, в тому числі камені з жовчного міхура, тому в Китаї така хвороба практично не зустрічається.

2.6. Цікаво, що у склянці міцного чаю міститься  приблизно стільки ж кофеїну, скільки в пігулці від головного болю. Слід зазначити, що кофеїну міститься значно більше в чайному  листі, ніж у зернах кави, але для виготовлення чаю беруть значно менше заварки, ніж для кави.

2.7. Серед 17 вільних амінокислот чаїв безумовним лідером за корисністю є глутамінова кислота. Ця речовина активно відновлює виснажену нервову систему. Так і хочеться запропонувати частіше пити чай учителям, бо самі знаєте, що то за «спокійна»  професія.

2.8.  Екстракти чаю широко використовують як стимулюючий та охолоджувальний засіб для шкіри, у виробництві тоніків, кремів, лосьйонів. Ароматичні речовини чаю широко використовують у виробництві туалетної води, шампунів, парфумів. У Китаї висушену заварку використовують для набивання подушок. Аромат чаю у подушці, як вважають, поліпшує сон та заспокоює .

2.9 Я  хочу  ознайомити вас  з Чайним  табу

  • Табу на чай при порожньому шлунку. Коли п'єш чай на порожній шлунок, холодна «природа» чаю, проникаючи усередину, може охолодити селезінку і шлунок.
  • Табу на обпалюючий чай. Дуже гарячий чай негативно впливає на гортань, стравохід і шлунок.
  • Табу на міцний чай . Високий вміст кофеїну і теїну в міцному чаї може стати причиною головного болю і безсоння
  • Табу на довге заварювання чаю
  • Табу на багаторазове  заварювання
  • Табу на чай перед їжею. Чай, випитий перед їжею, веде до розрідження слини.
  • Табу на чай відразу після їжі. Якщо хочете попити чай після їжі, почекайте 20-30 хвилин.
  • Табу на те, щоб запивати ліки чаєм.
  • Табу на вчорашній чай. Чай, що постояв добу, не тільки втрачає вітаміни, але і стає ідеальним живильним середовищем для бактерій. Східна мудрість говорить: «Свіжий  чай подібний до бальзаму. Чай, що простояв ніч, подібний до змії »  

Танець

 

 

Група 3

3.1    У кожній країні і в кожного народу, де чай займає особливе місце в культурі, існує своя традиція чайної церемонії. Ми познайомимо вас з деякими з них.

3.2  Чайна  церемонія в Японії була введена в 1159р. Для цього в будинку, саду  відводять спеціальне місце. Прийом чаю – це спеціальний обряд у побуті  японців. В цій церемонії  беруть участь: майстер чаю – той хто заварює чай , розливає, присутні – ті, хто п’є чай.  Вода кипятиться в особливому  чайнику на вугіллі сакури. В спеціальний заварник особливими рухами руки кладуть чай, змішують, пють у вигляді пінної  маси.

Японці п'ють переважно зелений чай, рідко - жовтий.

 

 

3.3. Перегляд відео «Чайна церемонія в Китаї»

3.4. В Індії чай особливо популярний на півночі країни, тоді як південь полюбляє каву. Гарно заварений міцний чай зберігається гарячим тривалий час у посудині, подібній до самовара. Подають його дуже гарячим, з великою кількістю молока й цукру. Поспішаючи, п’ють з блюдечок. В Індії полюбляють додавати в чай спеції. Національним є заморожений чай. Заварюють чай звичайним способом, потім охолоджують. Спеціальний півлітровий стакан наповнюють шматочками льоду, додають цукор та лимон.

3.5. Цікавою є англійська чайна церемонія. У чай­ному етикеті англійців не можна обмежуватися одним сортом чаю. Зазвичай на вибір пропо­нується від восьми до десяти сортів.  Англійці  п'ють чай з молоком чи з вершками. Нагрівають сухий чайник , насипають  чай і відразу ж заливають  кипятком на 5 хв.,а в цей час  у підігріті  чашки наливають  підігріте  молоко – по 2-3 столові ложки, потім  доливають  чай  в  молоко, а не навпаки.  Англійці п'ють чай гарячим.

3.6  Узбеки п’ють зелений чай переважно з піал. В Узбекистані є традиція: від кількості налитого в піалу чаю залежить повага до тебе господарів. Чай на три ковтки – це нормальне відношення. Основа цієї традиції в тому, щоб гості могли частіше звертатися до господарів за добавкою, тим самим демонструючи повагу до них. Незваному, небажаному гостю наливають повну піалу.

3.7 Традиційно монголи використовують зелений цегельний чи плитковий чай, який легко зберігати і легко носити із собою. Коли хочеться пити, відламують частину плитки спресованого  листя, подрібнюють, заливають окропом. Чай готують по-різному, але завжди із смальцем чи маслом і сіллю.

3.8. У Т и б е т і люди вимірюють шлях кіль­кістю випитих у дорозі чашок чаю. Три великі піали у них дорівнюють 8 км шляху. Чайний напій у Тибеті називають часуйма. Це міцний чай, у який додають топлене масло та сіль за смаком.

3.9 В Індонезії чай п'ють зелений. Сім'я готує міцну заварку чаю на цілий день. Коли хочуть пити, то розбавляють свіжим крутим окропом.

3.10 Тайський чай відомий як «ча-йєн» - це міцний заварений чай з анісом (чи іншими спеціями) червоно-жовтого кольору, підсолоджений цукром або згущеним молоком і охолоджений льодом. Молоко доливається пе­ред вживанням. Подається у високих склянках.

3.11 У Марокко традиційно п'ють м'ятний або таурегський чай. Чаювання - важливий со­ціальний елемент життя. Готують чай у сім'ї і подають винятково чоловіки.. Промитий чай засипають у заварник, додають м'яту і цукор та заливають окро­пом. Розливають чай у склянки звисока, щоб утворилася піна.

 

3.12 Населення Сполучених Штатів споживає приблизно у 25 разів менше чаю, ніж кави. Чай активно п'ють у «старих» штатах східного узбережжя. Перевагу надають чорному чаю.

3.13 Чай по-латиноамериканськи - це холодний напій, приготовлений  з мате або суміші чорного і зеленого чаю. У заварений охолоджений чай додаються родзинки, кубики ананаса, просочені ромом, та лід, усе посипається цукровою пудрою.

3.14 Справжні  цінителі чаю пють його в чистому  вигляді,  не додають  нічого, навіть,  цукор. Тих, хто  так апробує чай називають  тітестерами. Тітестери  оцінюють чай за 10- бальною системою. Індійський оцінено  в 6-7 балів, цейлонський -8-9 балів. 10 балів – це не чай,  а  мрія.

3.15 (Демонстрація)

А я хочу зупинитися  на  класичних  правилах заварювання чаю, які треба неодмінно враховувати для того, щоб отримувати напій відмінної якості.

Перш за все необхідно добре прогріти порожній фарфоровий або керамічний чайник для заварювання. Це можна зробити таким способом: опустити чайник в окріп, поставити його в місце, де є гаряче повітря (наприклад, у духовку), обдати окропом 3—4 рази

До заварювання чайник повинен бути сухим, тому його рекомендується потримати над вогнем 2—3 хв. Далі в заварювальний чайник закладається порція сухого чаю й зразу ж заливається окропом із металевого чайника.

Спочатку окропом заливається половина чайника (якщо чорний чай), одна третина чайника (якщо суміш чорного та зеленого чаю) або одна чверть (якщо зелений чай). Після чого чайник закривають кришкою та накривають серветкою. Причому вона повинна закривати отвори в носику та в його кришці. Це робиться для того, щоб не втрачалися летючі ароматичні олії. В залежності від сорту чаю та жорсткості води час настою може тривати від 3 до 12 хв.

Після настоювання чайник необхідно долити окропом, але не повністю, а залишивши недолитим приблизно 1 см (для того, щоби піна не осідала на кришці чайника). Показником правильності заварювання чаю є наявність піни. Треба при цьому обов’язково перемішувати чай ложечкою. Це забезпечує найкращу екстракцію розчинних речовин. Тепер чай можна розливати по чашках.

 3.16  Чай у традиційній українській кухні з'явився у другій половині XIX ст. Здавна в Україні пили заварені трави звіробою,  материнки, чебрецю, м'яти, листя й цвіт суниці, пелюстки шипшини  й троянди, липовий цвіт, свіжозрізані гілки вишні, малини, смородини й сливи.

     Чай з липою заспокоює нервову систему, чай з вишневих гілочок  виводить шлаки з організму, чай з малинових гілочок очищує судини та має протизапальну дію.

3.17  У нашому  навчальному закладі функціонує фітобар «Вітамін», де учні й працівники мають змогу безкоштовно смакувати цілющими фіточаями.

То ж запрошуємо вас  скуштувати   нашого цілющого напою.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

docx
Додано
20 березня 2018
Переглядів
3034
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку