Позакласний захід "Подорож у світ води"

Про матеріал
Позакласний захід "подорож у світ води" дає можливість ознайомити учнів з цікавими фактами про воду, зосередити увагу на її унікальних властивостях; формувати творчу, працелюбну особистість з усвідомленням себе як часточки природи; формувати уявлення про роль та значення води у житті людини. Під час проведення заходу створюються 4 команди (до 5 осіб), які змагаються між собою проходячи чотири водних станцій.
Перегляд файлу

«Подорож у світ води»

Мета: ознайомити учнів з цікавими фактами про воду, зосередити увагу на її унікальних властивостях;  формувати творчу, працелюбну особистість з усвідомленням себе як часточки природи; формувати уявлення про роль та значення води у житті людини; виховувати шанобливе ставлення до навколишнього середовища, інтерес до народних звичаїв; стимулювати до   пошукових та експериментальних дій; сприяти духовному розвитку особистості учнів

Тип заходу:  позакласний захід

 Види діяльності: ігрова, практична, дослідницька

Створюються команди (до 5 осіб), які змагаються між собою проходячи чотири водних станцій:

Станція 1 – Загадкова вода.

Станція 2 – Вода на поверхні Землі.

Станція 3 – Прислів’я про воду.

Станція 4 – Пісні про воду.

Х І Д   З А Х О Д У:

 Слово вчителя.

В її краплині криється життя.

Вона багата і водночас бідна.

Ну що там є - є тільки лиш вода,

Ну що там є - вода, Вода-царівна.

В її краплині світиться весь світ,

Усе життя проблискує у ньому.

Твоє життя – її життя відсвіт,

І ти повинен лиш радіти цьому.

    У цьому вірші Алекса Павак якнайкраще передає сутність та роль води в нашому житті. З появою води приходить життя. Пропала вода – й життя стає неможливим. Але над водою, а відповідно й над життям, нависла загроза забруднення, отруєння та зникнення. За рішенням Генеральної Асамблеї та Організації Об’єднаних Націй 22 березня в усьому світі відоме  як День водних ресурсів або Всесвітній день води. І цей день відзначається не тому, що на планеті багато води, а тому, що вона все частіше вимагає захисту. Сьогоднішня наша зустріч буде присвячена саме воді, цьому надзвичайному подарунку природи, цій силі, цій необхідності в нашому житті.

Як ви бачите, в нас є 4 команди, які будуть змагатися між собою проходячи чотири водних станцій. На цих зупинках учасникам будуть запропоновані завдання на які потрібно дати відповідь. Відповідатиме та команда, яка першою дасть сигнал. Якщо відповідь невірна, то інші команди мають право відповісти. Підрахувати бали та визначити переможців нам допоможе наша суддівська команда (представлення суддівської команди). Давайте починати.

Станція 1 – Загадкова вода.

Воду завжди вважали джерелом усього живого. Вона слугувала середовищем, в якому в процесі довготривалої еволюції на нашій планеті розвивалися рослини й тварини. Встановився нерозривний зв'язок людини з водою, оскільки вода є постійним учасником біохімічних процесів, що відбуваються в живих організмах. Саме завдяки цій властивості вона стала «носієм життя». То ж поговоримо детальніше про роль води в житті живих організмів.

Завдання 1. Кров людини на 90% складається з води, а кров становить 8% маси тіла людини. Скільки літрів крові має людина масою 50 кг? (4л)

Завдання 2. Найдорожча вода в світі продається в Лос-Анджелесі. Виробники упаковують дорогоцінну рідину зі збалансованим смаком і значенням рh в пляшки. Коштує така вода 90 доларів за 1л. Чому вода така дорога? (Виробник використовує пляшки для води зі стразами «Swarovski»)

Завдання 3. З одного туалетного зливного бачка із зношеними прокладками може витікати до 20л кожної години. Скільки втрачається за добу? (480л)

Завдання 4. Під час намилювання рук з крана намарно витікає 20л води. Скільки води намарно витече якщо людина миє руки 5 разів на день та в сім’ї 4 людини? (400л)

Завдання 5. Де в Сонячній системі найбільші запаси води? (на Сонці)

Завдання 6. Чому айсберги ніколи не тонуть? (Замерзла вода має менш щільну структуру, а також містить у собі бульбашки повітря, тому не тоне)

Станція 2 – Вода на поверхні Землі.

Завдання 1. Якщо кинути у воду залізну кульку потрібно більше години, щоб вона досягла найглибшої точки океанічного дна. Що це за місце? (Маріанський жолоб)

Завдання 2. Недалеко від села Кергалан в Азейбарджані є горюча вода. Від сірника вода спалахує блакитним полум’ям. Чому виникає таке явище? (У воді наявний метан)

Завдання 3. В якій країні найчистіша вода? Відомо, що 25% території цієї країни знаходиться за полярним колом, до її складу входять 179000 островів і 188000 озер, 69% території покрито лісами. (Фінляндія)

Завдання 4. Яке море не має води? (Те, що на географічній карті)

Завдання 5. В якій європейській державі існує музей у якому зберігаються експонати води? В цій країні найпопулярнішим видом спорту і є футбол, тут вперше виготовили аспірин та жуйку. (У Німеччині існує музей, де зберігаються проби води)

Станція 3 – Прислів’я про воду.

Хто швидше доповнить прислів’я

1.  Кров не водиця, проливати не годиться.

2. Хліб та вода — козацька їда.

3. Не спитавши броду, не лізь у воду.

4. Під лежачий камінь і вода не тече.

Станція 4 – Пісні про воду.

Команди по черзі співають пісень в яких є слово вода.

 

Підбиття підсумків та оголошення результатів. Нагородження переможців.

 

 

 

 

 

docx
Додано
10 червня 2020
Переглядів
737
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку