Позакласний захід "Поле чудес. Біорізноманіття водно-болотних угідь"

Про матеріал
Гра "Поле чудес" до Всесвітнього дня водно-болотних угідь. Гра розрахована на учнів 6-8 класів.
Перегляд файлу

Лісківський ЗЗСО І-ІІІ ступенів

 

 

 

 

 

Поле чудес

До Всесвітнього дня водно-болотних угідь

Біорізноманіття водно-болотних угідь

C:\Users\ADMIN\Desktop\Новая папка\SAM_9242.JPG

Вчителя хімії, географії та біології

Шульги Ганни Іванівни

 

 

 

 

 

 

 

Ліски- 2021

Мета заходу:

навчальна: сприяти підвищенню навчальної мотивації учнів; створити умови

для пізнання біорізноманіття водно-болотних угідь ,

використовуючи ігрову ситуацію;

 

розвиваюча: сприяти розвитку пізнавального інтересу, творчій активності

учнів, розширенню кругозору, формуванню інформаційної

культури учнів; сприяти розвитку навичок чіткого викладу своїх

думок, умінню моделювати ситуацію;

 

виховна: сприяти вихованню поваги до суперника; допомогти учням виявити стійкість, волю до перемоги,

винахідливість, уміння працювати в команді; прищеплювати бережливе ставлення до природи, навколишнього середовища.

 

Форма проведення заходу: гра для учнів 6-8 класів.

Матеріальне забезпечення: барабан «Поле чудес», проектор, мультимедійна

презентація, картки з завданнями конкурсів

 

Місце проведення: кабінет, оснащений мультимедійною дошкою.

Хід заходу

 

Учитель: Доброго дня, шановні гості та учасники   гри «Поле чудес» за темою «Біорізноманіття водно-болотних угідь»!

Наша гра – це змагання розуму, кмітливості, винахідливості, творчості! (Учитель може бути сам ведучим, чи обрати з учнів)

Ведучий. Щорічно відзначається Всесвітній день водно-болотних угідь. Саме 2 лютого  1971 року в м. Рамсар (Іран) була підписана конвенція про водно-болотні угіддя, які мають міжнародне значення, головним чином як місця масового розмноження та сезонних концентрацій водоплавних птахів. Кожна країна повинна для цього переліку надати хоча б одну територію. Україна приєдналась до цієї Конвенції у 1996 році. Зараз цей список налічує 1162 водно-болотних комплекса загальною площею майже 80 млн. км2.

Ведуча. Що таке водно-болотні угіддя? Згідно з визначенням Рамсарської конвенції,  ВБУ( або ветланди - від англ. вологе, мокре місце) – це райони мілководдя, боліт, торф'яників; водоймища природні або штучні, постійні або тимчасові, стоячі або протічні, прісні, солені, а також морські акваторії, глибина яких на перевищує 6 метрів під час відливів.

Ведучий. 4% території України вкриті річками, озерами і водосховищами, ще 1,6% - болота. Крім того, в нашій країні є морські акваторії, які відіграють важливу роль для мігруючих птахів загальною площею 650 тис. га . На Одещині в цей перелік увійшли озера Кугурлуй, Картал, Сасик, система озер Шагани-Алібей-Бурнас, Кілійське гірло ріки Дунай, територія Дністер-Турунчак, північний берег Дністровського ліману та Тилігульський ліман, українськая дельта Дунаю – всього 600 тис. га! Цей факт підкреслює не тільки особливе значення нашої країни серед шести країн причерномор'я в охороні ВБУ регіону, а також і особливу відповідальність України за збереження цієї світової природничої спадщини.

Учитель: Почнемо нашу гру. Оберемо першу трійку гравців (Хто перший відгадає загадку)

  1. На болоті біля річки
    Виросли пухнасті свічки.
    Забіжу я наперед –
    Це звичайний.
    (Очерет)
  2. Стоїть над водою з розплетеною косою.
    (Верба)
  3. З води росте,
    На воді сидить,
    У воду дивиться.

(Латаття )

 

Ведуча: Питання І туру

C:\Users\Admin\Desktop\В БОЛ УГОДЬЯ\баранець.jpgБолота і зволожені ділянки лук є місцями оселення багатьох видів куликів – коловодника звичайного,  грицика великого, кульона великого, чайки та інших. При значній кількості всі вони можуть утворювати напівколоніальні поселення. Квиління чайки в польоті і шурхітливий звук, що виникає від руху повітря між стерновими перами цього птаха, коли він стрімко летить над лукою, – невід’ємні складові весняного звукового фону у водно-болотних угіддях. Що це за птах?

 

Відповідь: Баранець

Учитель: Вітаємо! Оберемо другу трійку гравців

  1. Довгі ноги  - довгий ніс.
    Прилетів – обід приніс.
    Смачних жабеняток
    Для своїх маляток.
    (Лелека)
  2. Швець – не швець,
    Кравець – не кравець,
    Тримає в роті щетину,
    А в руках – ножиці.
    (Рак)
  3. Що то воно: у воді водиться,
    З хвостом родиться,
    А як виростає,
    Хвіст відпадає?
    (Жаба)

Ведучий: Питання ІІ туру

На берегах водойм, у низинах заплав, на острівцях серед боліт влаштовують гнізда так звані благородні качки – крижень, чирянки велика й мала, шилохвіст і цей птах. Свої гнізда розмішують нерідко за кілька сотень метрів від води. Одна  з найбільш хижих річкових качок - основу її харчування складають крихітні рачки, молюски, комахи та їхні личинки, яких птахи проціджують за допомогою язика і пластинок свого дзьоба. Також харчуються насінням і вегетативними частинами водних рослин. Часто здобувають поживу групами та збираються в місцях годівлі інших птахів. Їжу збирають з поверхні води або з дна водойми, опускаючи дзьоб у воду. Щоб підняти її на поверхню з нижніх шарів води, можуть тривалий час крутитися на одному місці, створюючи таким чином вир. Що це за птах?

C:\Users\Admin\Desktop\В БОЛ УГОДЬЯ\2Anasclip-2 широконіска.jpg

Відповідь: Широконіска

 

 

 

 

 

Учитель: Вітаємо переможців другого туру. Третя трійка гравців! Хто потрапить на гру?

  1. По болоту ходить птиця,
    Довгошия, мов цариця.
    Жабок і малька шукає,
    Бере дзьобом та й ковтає.
    Довгі ноги, дзьоб мов шабля,
    Називають птицю ….. .
    (Чапля)
  2. По воді пливе, мов цар,
    Водоймища господар.
    Довга шия, білі крила –
    Пливе поруч його мила.
    Ще й сніги не випадають –
    До вирію відлітають.
    Хто із вас весною вгледить,
    Як летить до дому …… .
    (Лебідь)
  3. В нього дзьоб ніби мішок
    Для всіляких іграшок.
    Він йому немов карман.
    Чудо-птиця ……. .
    (Пелікан)

Ведуча: Питання ІІІ туру

C:\Users\Admin\Desktop\В БОЛ УГОДЬЯ\еоловодник болотний.jpgЦі птахи з'являються весною, зазвичай у квітні, рідше в кінці березня. Переліт триває до середини, іноді до кінця травня. Під час весняного перельоту вони тримаються на берегах річок, озер і ставків, вкритих трав'янистою рослинністю. Летять вони звичайно зграйками по 10—20 особин. Часто навесні їх можна спостерігати разом з чайками,  грициками та іншими куликами на широких відкритих луках в місцях, де застоюється тала вода і розвинена рослинність. Однак згодом для гніздування птахи обирають  більш затишні місця життя і не тяжіють до сусідства з іншими куликами.   Живляться  переважно водяними і прибережними личинками двокрилих і водяними жуками та їх личинками, а іноді також ракоподібними.

Відповідь: Коловодник

Вчитель: Запрошую переможців турів до фіналу.

Ведучий: Питання фіналу.

Xenus cinereus (Alnus).jpgПтах  невеликих розмірів із ряду Сивкоподібні родини баранцеві з короткими ногами та довгим, злегка загнутим догори дзьобом. Ззовні цей птах нагадує Набережника. В Україні гніздовий, перелітний вид. Улюбленими місцями гніздування є річки і струмки з піщаними, мулистими або кам'янистими мілинами і пов'язаними з ними хоча б невеликі сухі луги. На мілинах розшукують їжу, на луках влаштовують гнізда. Іноді живуть і поблизу ставків.

 

Відповідь: Мородунка

 

Учитель: Вітаємо переможця фіналу і пропонуємо зіграти супергру.

Супергра складається з трьох питань. Після зачитування усіх питань можна назвати (5-7) букв (кількість букв  залежить від можливостей дитини). Після цього дається 1 хвилина на обдумування.

Ведучий: Супергра

ДеркачПитання 1. Невеликий  птах родини пастушкових. Більшу частину життя проводить на землі у заростях високої трави. Найулюбленіші місця — трависті луки, луки із заростями чагарників, хлібні та конюшині поля. За небезпеки намагається врятуватися втечею. Бігає досить швидко, вправно перебігає поміж травою та часто змінює напрямок бігу. Сполоханий птах перелітає недалеко та знову опиняється у траві. Під час перельоту літає швидко. Його побачити вдається рідко, але його можна почути за його криком у шлюбний період.

 

Відповідь: Деркач

Сальвінія плаваюча (Саратовська область)Ведуча: Питання 2. Невелика плаваюча різноспорова папороть, В Україні зростає в повільних або стоячих водах і озерах спорадично в багатьох районах (в басейнах Сіверського Дінця, Дніпра, Дністра), на Поліссі, у Закарпатській  і Львівській області, у низов'ях Дунаю. Однорічна рослина. Горизонтальне стебло завдовжки від 3 до 8 см, часто утворює відгалуження, котрі, у свою чергу, можуть відділятися від материнської рослини. У кожному вузлі стебла несуть по три вайї, з яких дві — цілокраї плавучі, третя — розсічена на 9–14 долей і занурена у воду, виконує функцію кореня

Відповідь: Сальвінія

Ведучий:  Acipenser ruthenus Prague Vltava 1.jpgПитання 3. Представник роду Осетер  з родини осетрових. Ця риба та озерний осетер — єдині з осетрових, які живуть у прісних водах. Як й інші представники родини, відкладає ікру за один прийом. Вони влаштовують свої нерестовища в руслах річок, де є кам'янисті місця, або дно вкрите галькою чи грубозернистим піском. До них і приклеюються ікринки, з яких виводяться личинки. Веде придонний спосіб життя, обираючи найглибші місця в річках. Вона віддає перевагу прохолодній, чистій, швидкій воді, Це надзвичайно обережна риба. Інколи, переважно вночі або ввечері, вона піднімається до поверхні води, щоб поживитись комахами, зокрема одноденками, які падають на воду. Для цього риба перекидається догори черевом. Живиться  придонними організмами: черв'яками, личинками комах, іноді поїдає ікру інших риб. Узимку не живиться. У цей час перебувають у глибоких ямах. Вони залишають їх лише після скресання криги, перед початком нерестової міграції.

Відповідь: Сте́рлядь

 

 

 

 

С

 

 

 

Т

С

Д

Е

Р

К

А

Ч

 

Р

 

Л

 

Л

Ь

Я

В

Д

І

Ь

Н

 

І

 

Я

 

 Привітання гравців.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Чала Світлана Петрівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Чала Світлана Петрівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
docx
Пов’язані теми
Біологія, Сценарії
Додано
9 лютого 2021
Переглядів
823
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку