Позакласний захід. Природничий квест "Подорож у світ ароматів"

Про матеріал
Даний позакласний захід надає можливість учням не тільки закріпити знання з теми "Естери", а й застосувати знання з біології та географії.
Перегляд файлу

1

 

Природничий квест   «У світі ароматів»

 

Мета: закріпити знання, отримані на уроках хімії, біології, географії; розвивати інформаційну та комунікативну компетенції; виховувати вміння працювати в команді.

 

Перебіг заходу:

 

Епіграф:

Кожна країна має свою історію, культуру,

природні багатства і, звичайно,

 свій неповторний запах

 

Вчитель хімії

Ми живемо у світі запахів. У ньому ще багато нерозгаданих таємниць. Запахи фізіологічно  дуже близькі до емоцій і можуть спонукати нас до спогадів чи до гарного  настрою.

 

Вчитель біології

Здавна було відомо, що запахи здатні діяти на підсвідомість людини, викликаючи цілу гаму почуттів і станів. Пахощами лікували ще в стародавній Атлантиді, вони вказані в рецептах древніх цілителів.

 

Вчитель географії

Тож ми сьогодні спробуємо здійснити подорож по Європі, адже кожна країна має свій неповторний запах.

 

Вчитель хімії :

Давайте побажаємо один одному:

(спочатку ми, а потім кожен капітан витягає один листочок

і  розміщуємо його на дошці. Таким чином команди отримають три кольори: зелений, червоний, блакитний. Можна одягти саме такого кольору галстуки.)

 

Вчитель біології:  Правила роботи:

Пройшовши 6 етапів нашого квесту і відгадавши країну, Ви повинні створити свій проект на листі ватману.

 

Вчитель хімії:  Маршрутний лист:

 

  1. Літературно-природничий етап      - (відгадати загадку про квітку)

Ну що б, здавалося, слова...

Слова та голос — більш нічого.

А серце б’ється — ожива, як їх почує!.. 

  1. Мистецько-природничий – (скласти пазл про прянощі)

Духмяні коштовності

3.Логіко-природничий  - (розгадати  ребус  про річку)

Загадки для кмітливих.

  1. Гастрономічно-природничий – (про що говорять слайди)

Від мистецтва – до кухні

  1. Практично-природничий – (відгадай за запахом)

Відгадай за запахом, що в мішечку

  1. Практично-природничий – (що приховує чорна скринька?)

Що приховує чорна скринька?

    7.  П’ять  хвилин слави - Захист проекту,

який починається словами: «Наша країна – це…

Вона славиться…

В ній є…» тощо

 

Вчитель хімії:

Що таке пахучі речовини з точки зору хімії.

 Ароматичні речовини містяться в рослинах у вигляді малесеньких краплин в особливих клітинах. Вони зустрічаються у квітах, листках, шкірках плодів, а інколи навіть у деревині. Їх називають ефірними оліями.

 Ефірні олії – це складні суміші духмяних органічних речовин найрізноманітніших типів. Серед них найчастіше зустрічаються складні ефіри (естери ), альдегіди та спирти насиченого,

ненасиченого й ароматичних рядів.

 Кількість різних органічних і неорганічних речовин, які входять  до складу ефірних олій, коливається в межах від 150 до 500.

 

Вчитель біології:

І так, запах - невід'ємна частина нашого життя. Природа створила  дуже багато неперевершених ароматів!

Проте ніщо у світі не зрівняється з ніжним запахом квітів! Ромашки і жоржини, левкої і троянди, волошки і конвалії, лілія і бузок, жасмин, орхідея, м'ята, айстра, півонія. Та чи можливо їх всіх перерахувати? І кожна з них має свій неповторний аромат: ніжний чи гострий, солодкуватий чи свіжий, п'янкий, грайливий і незабутній.

 

Вчитель хімії

Завдання№1. Виконавши його, Ви отримаєте першу букву в слові вашої країни.

У кожного в конверті (зелений) загадка, даючи відповідь, отримуєте картку з буквою

Епіграф:

«Людині для життя потрібні сонце, воля і маленька квіточка

Ганс Крістіан Андерсен

Одяглась у біле плаття

Примостилась на лататті

Задивилася у воду

На свою дівочу вроду. (Лілія буква І – талія)

Фото на слайді і друковане з буквою.

 

Червоний конверт

 

Такого буйства фарб не має жодна квітка

В перекладі із давньогрецької вона «веселка»

Із неповторним запахом для нас розквітла

І зветься схоже як цукерка  (Ірис – буква Ф ранція)

 

Конверт блакитний

 

Навесні  їх насіяла мати

У моїм світанковім краю.

Та й навчила веснянки співати

Про квітучу надію свою (Чорнобривці У- країна)

 

 

Вчитель біології:

Духмяні  коштовності

 

Епіграф:

Аромат - спосіб передачі таємних думок на близьку відстань.

 

А зараз інші аромати – прянощі. Вони мають свій неповторний смак, колір, аромат і навіть характер. Найпереконливішою причиною використання прянощей та спеції є те, що вони є потужними антиоксиданти, що забезпечують нам здоров`я, довголіття, красу та молодість. Атиоксиданти – це група хімічних сполук, які призупиняють процес окислення речовин. 

Вони мають цілющі властивості, і якщо ви знаєте, як правильно їх застосовувати, у вас буде завжди відмінний імунітет і прекрасне здоров’я.

Ваша задача №2. Складіть пазли і ви дізнаєтесь про улюблені прянощі вашої країни. А крім того відкриється друга буква.

 (В конвертах відповідного кольору пазли, з яких треба скласти картинки)

 

Вчитель географії.:

Епіграф:

 Вода… Не можна сказати, що ти необхідна для життя. Ти – саме життя

Антуан де Сент -  Екзепюрі

Вода, говоримо, не має запаху. І все ж водні ресурси кожної країни неповторні. Вони викликають  певні спогади і почуття, а значить  навіюють нам певний запах.

Завдання №3 . Загадки для кмітливих. Розгадай ребус

 

Вчитель біології:

 

Епіграф:

Знати про їжу людина повинна не менше, ніж про математику або про свою рідну мову. 

Гордон Джеймс Рамзі

 Найголовніше - це аромат кухні. Це як шарм для жінки. У кожної країни він свій. Його важко сплутати.  Недарма французи вважають кулінарію видом мистецтва, таким самим як поезія чи музика, а відомих кухарів вважають поетами.

Хіба не справжнім витвором мистецтва є ці страви?

 Завдання 4. Про яку національну кухню йде мова?

(На слайдах  національні блюда)

 

Вчитель географії:

Відчуття запахів… Ми рідко замислюємося, над тим, що у запахів є свій «смак», завдяки якому  людина чує інших людей, чує книги, місто, весну ...

Завдання №5.  Відгадай за запахом, що знаходиться в мішечку

  1. Парфуми – Франція
  1. Кава – Італія
  2.  Соняшникове насіння – Україна)

 

Вчитель хімії:

Епіграф:

Добрі серця - це сади, добрі думки - це коріння, добрі слова - це квіти, добрі справи - це фрукти. Подбайте

про своє сад  і бережіть його від бур'янів, наповніть його світлом добрих слів і добрих справ.

 Генри Лонгфелло

Ми насолоджуємося пристрасною жагою троянд, поцілунками духмяних фіалок, п'янким запахом магнолій, пахучим морем квітучого бузку і просто в захваті від ароматів фруктів в будь-яку пору року.

Завдання 6. Що  за фрукт лежить в чорній скриньці

Команди готують презентації і розгадують країну (в цей час звучить музика)

– Пять хвилин слави – захист проектів

 

Вчитель хімії

Ми вітаємо вас. Квест успішно завершено.

 Нехай із пахощів квітучих трав

                              Вінець сплетуть Вам ваші мрії,

                              Звільнившись від буденних справ                            

                              В цей день хай сповняться надії.

 

Додатки

 

Франція

Квітка

Ірис у перекладі з латини означає «райдуга», адже він увібрав усі кольори веселки. Майже 200 років на гербі королівського дому Бурбонів у Франції була квітка лілії, що більше нагадує ірис.  Ірис є національною квіткою Франції, 

Прянощі

Арсенал спецій французької кухні відрізняється широким використанням чебрецю, цибулі, кервелю, естрагону, розмарину та ін. Додавання цих ароматних трав надає їжі особливий смак і запах.

Розмарин - Цю рослину стародавні греки і римляни присвячували богині любові Афродіті (Венері). А в Середньовіччі розмарин став символом вірності, оскільки вважалося, що він покращує пам'ять. Недарма в трагедії «Гамлет» В. Шекспіра Офелія, простягаючи Леарту цю рослину, каже: «Ось розмарин ... Це для пам'яті ...» 

Чебрець - Назва цієї рослини тим’ян походить від грецького thymiama - «фіміам», так як в Стародавній Греції його курили в храмах, присвячених богині любові Афродіті. Французи традиційно включають чебрець до складу букета трав Провансу. Ароматне масло чебрецю використовується при маринуванні маслин.

Естрагон - Широко, починаючи з ХVII століття, він використовувався у французькій кухні. Цю пряність застосовують в кулінарії як в свіжому, так і в сушеному вигляді. Естрагон, який відрізняється гострим, що нагадує анісовий, смаком з довгим післясмаком, додають в салати, закуски, супи, страви з овочів, яєць (омлети), м'яса (біфштекси, відбивні, плови), птиці, риби, різні соуси, маринади, соління, використовують при консервуванні овочів (засолюванні огірків, помідорів, квашенні капусти

Річки

Найдовша річка, що має дуже гарну назву - Луара. Вона ще й найбільша в усій Європі на захід від Рейну, найунікальніша, загадкова і  найкрасивіша з усіх європейських річок. 

Запах – нерозгаданих таємниць.

Кухня

Французи - відомі гурмани, їхня кухня знана у всьому світі та вважається однією з найвишуканіших. Туризм і відпочинок у Франції немислимий без її знаменитих страв, які зробили країну гастрономічним центром Європи. Практично в кожному великому місті обов’язково є французький ресторан, де можна покуштувати вишукані і традиційні страви, відчути смак країни, що лежить між двох морів. 

Французи вміють і дуже люблять готувати супи. У ХІХ ст. це вважалося найскладнішим блюдом і включало в себе до ста інгредієнтів. Причому, прийнято їсти суп на вечерю. Як правило, всі супи відрізняються густою консистенцією. Виділяється серед них цибулевий  і «Дюббари».

Цибулевий суп

 

 

Аромати

Слово «парфумерія» походить від французького слова «парфум», що означає «приємний запах». Різноманітні парфуми – це витвір мистецтва і дуже складна наука. Як і в музиці, у парфумерії існує термін «нота запаху». Розкриваються ноти запаху в такому порядку: спочатку верхня, потім − нота серця, і нарешті − нота шлейфу.

         Аромат ефірних олій з часом змінюється, створюючи неповторне звучання і відтінки.

Найбільш відомі парфуми XX ст.− «Шанель №5». Головною технологічною новинкою, використаною Шанель, були альдегіди − синтетичні речовини, отримані в результаті відновлення жирних кислот. Працювати з ними було дуже важко і незвично: вони мали неприємний запах і, до того ж , їх було важко закріпити. Використати ці новинки міг лише досвідчений парфумер. Ним виявився емігрант із Росії Ернст Бо.

 Існує легенда, що, експериментуючи  із нестійкими альдегідами, Ернст Бо представив Коко Шанель декілька проб і вона вибрала одну, вважаючи п'ятий номер для себе найбільш приємним.

У Франції існує Музей Парфумів, де будь-хто може створити власний неповторний аромат, змішавши есенції, які йому сподобались. Отримані парфуми він може забрати з собою.

  Запах фруктів

 Лимонні дерева майже постійно плодоносять в місті Ментоне на Лазурному узбережжі. Там щороку проводиться знаменитий фестиваль лимонів, коли з різних сортів створюються чудові скульптури, що вражають різноманіттям відтінків: від ніжно жовтого до зеленого і червоно-оранжевого. Тисячі туристів і гостей з'їжджаються в цей час в Ментон, щоб помилуватися «лимонними чудесами».

Італія

Квітка

Національна квітка Італії – лілія. Лілії в Італії - символ чистоти, свободи  і надії. Поклоніння італійців лілії пов'язано з ім'ям Святого Понцио Меропіо  Паоліно. Щоб  врятувати мешканців свого міста Ноло, єпископ віддав в заручники себе. Пізніше, коли його відпустили, народ зустрічав з ліліями. З того часу, лілія - ​​символ міста, а щороку в другій половині червня в Ноло проходить свято лілій.

Прянощі

Неповторності стравам італійської кухні додають високоякісні продукти і різноманітні приправи, серед яких велике значення мають овочі та трави. 

Венеціанська Республіка була в середньовіччі могутньою державою та важливим торговим центром. Вже тоді в кулінарних рецептах з'явилися екзотичні на той час східні прянощі: імбир, шафран, кмин, кориця та мускатний горіх.

Приправа мускатний горіх використовувалася для приготування їжі більше п`яти тисяч років тому, в Європу він був завезений арабами ще в 15 столітті. Мускатний горіх – це пряність із сильним витонченим ароматом та терпким, пекучим смаком; сприяє покращеню розумової діяльності, підсилює концентрацію та пам'ять.

Імбир - пряність блідо-жовтого кольору з приємним ароматом і пекучим, пікантним смаком. Особливо смакуватиме імбир із тушкованими та запеченими овочами, грибами, рисом, бобовими, кашами, салатами, а також борщами, супами та розсолами; Неповторний аромат імбир надасть випічці та десертам, а також гарячим та холодним напоям;

У медичних цілях використовують імбирний чай при простудних захворюваннях.

Шафран - класична "золота" пряність, одна з найдавніших. Його нерідко називають королем усіх прянощів. Саме колір лежить в основі сучасної назви - "шафран" походить від арабського слова "Зафран", що в перекладі означає "бути жовтим".   У спеції міститися вітаміни груп В, А, С, РР, комплекс мінеральних речовин (кальцій, магній, залізо, фосфор, цинк, калій, марганець) і ефірних масел – шафранол, пінен, терпінен, лимонен, цинеол, гераніол, ліналоол. Калорійність 100 г досягає 315 ккал за рахунок високого вмісту вуглеводів (більш 60%).

Річки

Аді́дже (італ. Adige, нім. die Etsch)  річка на півночі Італії, друга за довжиною річка в Італії після По. На річці розташоване місто Верона,  Це невелике місто на півночі Італії славиться не лише древньою історією та культурою, а й вважається Меккою закоханих. Там і донині живе пам'ять про трагічну історію кохання Ромео і Джульєтти, яку відкрив світові великий англійський драматург. 

Місцеві жителі люблять приходити на береги Адідже надвечір і милуватися красою її вод в останніх променях сонця, що ховається за горизонтом. Запах романтики і кохання

Кухня

Італійська кухня є однією із найпопулярніших кухонь світу. Таку популярність вона здобула завдяки різноманітності і неповторності страв. В Італії деякі страви можуть готуватись не лише в окремому регіоні, а й тільки в одному населеному пункті.

 І одна з найулюбленіших страв -  піца! Тут слова зайві. Скажемо лиш, що найпопулярнішою в Італії є Маргарита, оскільки названа вона на честь королеви, а її основні інгредієнти репрезентують кольори прапору (червоний — помідор, зелений — базилік, білий — моцарелла).

Аромати

Італія – «цитадель кавоманів».  Кава для італійця - це стиль життя.

Цей підбадьорливий напій, виявляється, значно багатогранніший, ніж ми звикли його вважати.

Цей напій тут п'ють практично завжди і скрізь: на сніданок, обід і вечерю, а також у проміжках між вживанням їжі. Але є одне "але": італійці роблять це особливо майстерно!

В Італії еспрессо вважається настільки важливим напоєм, що його ціна регулюється на урядовому рівні.

Доречі, перша комерційна еспрессо-машина була зроблена в Італії в 1906 році.

 

 

Фрукти

Італія є великим виробником і експортером (як правило, перше або одне з перших місць у світі) також фруктів, особливо груш і персиків, апельсинів, лимонів, винограду .

Смачніших  апельсинів ніж в Італії, немає. Тут ростуть звичайні апельсини, які ми звикли бачити, і сицилійський червоні апельсини (або їх ще називають «криваві»). Це дуже смачні, солодкі, смачні і соковиті фрукти.

 

Україна

Квітка

Чорнобривці — один з українських народних символів. Це яскравий і цілющий символ. Немає України без білої хати і чорнобривців, які милують око до сивих морозів, тому десь в чужих краях , побачивши їх, завжди згадуємо про рідну землю.   

Я розлуки і зустрічі знаю.   

Бачив я і в чужій стороні   

чорнобривці із рідного краю,

що насіяла ти навесні   

М. Сингаївський

Прянощі

З давніх-давен в Україні цінували пахучі трави.

Базилик — однорічна трав’яниста рослина. Трава і квітки мають сильний
приємний аромат. Походять васильки (як ще інакше називають базилік)  з Південної Азії. На Україні культивуються як ефіроолійна рослина.  Він багатий вітамінами (С, групи В, каротин), мінеральними солями, містить ефірні масла, камфору, дубильні речовини, цукор, фітонциди.

Любисток   цей мешканець гір Південного Ірану вже дуже давно прижився на Україні. В селах він росте майже у кожному садку. Він - улюблена пряність, яка використовується кухнями багатьох народів, особливо української та німецької. У цій рослині корисно все: і листя, і коріння, і насіння. Один дорослий кущ здатний забезпечити прянощами цілу сім'ю, не кажучи вже про його лікувальні властивості.

Коріандр або кінза - це дуже популярна пряність, але коріандром називають насіння рослини, а кінзою - його зелень. Насіння коріандру багате  на ефірні масла (0,2-1,4%), містить вітаміни А і С, жирні масла, дубильні речовини, азотисті речовини, крохмаль, цукор і багато інших. 

Сушене насіння найширше використовується, в першу чергу,  для ароматизації хлібобулочних виробів, при виготовленні ковбас, рибних консерв, сирів, соусів.

Річки

Дніпро – одна з найбільших рік Європи. Вік Дніпра - майже 5-6 млн років тому. Назва Дніпро є скіфською за походженням. Скіфське Данапр перекладається як "глибока ріка".  Найдавніші письмові відомості про Дніпро залишив грецький історик і географ Геродот у четвертій книзі своєї історії, що називається "Мельпомена": Борисфен - так він називав Дніпро. Перші вітчизняні відомості про Дніпро є в літописах Київської Русі - "Повість врем'яних літ" і у великому поетичному творі "Слово о полку Ігоревім".

Запах величі,  могутності і славної  історії

Кухня

Українська кухня — національна кулінарія, яка має свою давню історію та славиться різноманітністю, нараховує сотні рецептів: борщі й пампушки, паляниці й галушки, вареники й ковбаси, печені та напої з фруктів і меду, відомі далеко за межами України. Деякі страви мають багатовікову історію, як-от, наприклад, український борщ.

Борщ! Що може бути краще, аніж справжній український борщик, зготований на густому наварі, до якого подають ароматні пампушки, часник і сало? Нічого! Як не крутіть, а українська кухня — найсмачніша та найбагатша.

Аромати

Наукова назва соняшнику Helianthus annuus - з латинського квітка сонця. Ці дивовижні життєрадісні квіти давно стали одним із символів української землі. В українській культурі соняшник шанують як особливу квітку. Для українців це один із образів Батьківщини.

Насіння соняшнику, належить до рідкісного класу продуктів: і корисне, смачне. Через відсутність в складі холестериролу та вміст холестерину, воно дійсно корисне для роботи серця. Насіння соняшнику містять багато кальцію, 18-20% протеїнів від денної норми людини.

Крім того, соняшникове насіння багате на клітковину і такі мінерали, як цинк, залізо, магній та селен. А також має дуже високий рівень вітамінів групи В і Е.

Фрукти

Завдяки сприятливим кліматичним умовам та родючим чорноземам, які становлять третину світового фонду, Україна може  стати величезною експортною базою фруктів. Серед них Яблука
Дуже корисні фрукти, які багаті на залізо.

 

 

Шалені темпи. Час не наша власність

Фантастика – не мріяв і Жюль Верн.

 Кипить у нас в артеріях сучасність.    

 Нас із металу виклепав модерн.

 Душа належить людству і епохам.

Чому ж її так раптом потрясли

Осінні яблука, що сумно пахнуть льохом,

І руки матері, що яблука внесли?!

 

 

docx
Додано
19 липня 2019
Переглядів
1447
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку