Позакласний захід "Що ховається за склянкою кави?"

Про матеріал
Ми зробили красиво: з дегустацією під "Кавову кантату" Баха і роздачею цікавих рецептів бажаючим. Сценарій "на стику" хімії, культурології і географії, Тому брали участь у підготовці студенти з 1 по 3 курс.
Перегляд файлу

Міністерство освіти І науки України

Полтавський політехнічний коледж

НАЦІОНАЛЬНОГО ТЕХНІЧНОГО УНІВЕРСИТЕТУ «ХПІ»

 

 

Сценарій виховного заходу

для студентів І і ІІ курсу з опорою на матеріал з предметів

«Соціальна і економічна географія», «Хімія» та «Культурологія»

 

 

D:\загальна\фото,рис\кофе\1350675605_kofe31.jpg

 

Підготували і провели:

викладач економічної географії та культурології

МАЄВСЬКА С.В.

та викладач хімії

СИДОРОВА Н.Г.

 

ПОЛТАВА

2016

МЕТА:

навчальна: систематизувати знання студентів про хімічний склад і вплив на організм людини кавового напою, їхні типи; засвоїти інформацію про  культурну різноманітність, про рівень економіки країн, де сільськогосподарською монокультурою є кава, про різні рецепти приготування цього напою; привернути увагу студентів до проблеми  різноманітності і рівноцінності культур, розширити їхні знання з хімії, географії та культурології; виробляти  вміння  усвідомлювати проблему  в цілому.

розвиваюча: розвивати активність, пошукові здібності, вміння розкрити суть певної проблеми, стисло і коротко висловлювати її, зацікавити в незвичному знанні про звичні навколишні предмети і явища.

виховна: виховувати загальну культуру студентів, усвідомлення необхідності толерантного ставлення до людей інших культур.

ОБЛАДНАННЯ: мультимедійне обладнання, таблиці, електрофікована карта, кавові сервізи, ложечки, турка, хімічні горілки, кава мелена, вода, цукор, какао, молоко, шоколад, морозиво, підноси, рушники, серветки.

ВИД:   виховний захід з предмету.

ТИП: заняття з систематизації й узагальнення знань, практичне заняття.

МЕТОД:  частково – пошуковий, робота в підгрупах, робота за попередніми домашніми завданнями.

 

Епіграф:

Коли Аллах перестав гніватись на людей, які втратили рай і захотів їх трохи втішити, він подарував їм з райського саду каву.

(арабське прислів’я)

 

Методичні рекомендації.

  Для про­ведення даного заходу необхідною є достатньо тривала підготовка. Наш проект ґрунтується на практичних діях, тому підсумком має бути  набуття необхідних навичок.

Підготовка та реалізація проекту включає такі етапи:

1-й етап — мотиваційно - орієнтувальний. Включає створення ініціатив­ної групи з студентів, які і стануть ор­ганізаторами та ведучими цього заходу. Їх мета: визначити головну проблему (чи проблеми) і завдання, що випливають з неї; обговорити методи роботи, на основі яких реалізовуватиметься проект (статистичний, картогра­фічний, порівнянь, метод «мозко­вої атаки»).

2-й етап — конструктивний. Вклю­чає безпосереднє здійснення про­екту, збирання даних про проблему.

3-й етап — презентаційний. Студенти демонструють набу­ті знання, вміння, творчий потен­ціал, отриманий досвід, підводять підсумки своєї діяльності.

4-й етап — практичний.

5-й етап — оцінювально-рефлексив­ний

 ВСТУП

 

На сцену виходять викладачі.

 

Викладач географії:

 Для багатьох прокинутись вранці без чашечки кави видається неможливим. Очі вперто злипаються і тягне до сну, доки тілом не прокотиться  тепла хвиля напою, що бадьорить. А після горнятка улюбленої кави життя налагоджується, і ранкові   справи не лякають організм, що тільки -но прокинувся.

Кава, мабуть, найулюбленіший напій у всьому світі, її п’ють чоловіки і жінки в Європі, Азії, Америці. Австралії. І при цьому на ній дехто непогано заробляє – це насамперед господарі плантацій, де вирощують каву, біржовики, власники кав’ярень і компанії –виробники. Кавова промисловість -  одна з найбільш розвинених галузей світової економіки. Від неї залежить добробут мільйонів людей. Найбільший виробник кави – Бразилія. На другому місці – В’єтнам, на третьому- Колумбія. Особливістю українського ринку кави є споживання розчинної кави, що складає 80%. Виробниками кави в Україні вважаються фірми, які обсмажують, мелють, фасують кавові зерна, роблять з них продукти кавової групи або виконують лише одну з перерахованих операцій. Свого часу Україна обсмажувала каву для усього колишнього Союзу у трьох центрах – Львові, Дніпропетровську та Одесі.

 

Викладач хімії:

Загадку чарівного напою кави можуть розгадати хіміки. Вони вже встановили більше 220 її компонентів. Але цього не досить, щоб відчути всю гармонію смаку кави. Хімікам майбутнього ще є над чим працювати.

 

Викладач географії:

Життя різноманітне і непередбачуване. Кожен день дивує нас неочікуваними поворотами, несподіванками та сюрпризами. Так і кава має безліч виняткових смаків та ароматів Часом вона солодкувато-ніжна, а часом – міцна до терпкості та гірчинки. Усі прагнуть знайти для себе смак, відповідний до настрою та вподобань. Ми ознайомилися сьогодні з чарівним світом кави, улюбленим напоєм багатьох людей. Людину можна порівняти із кавою – кожен має свій смак, присмак, аромат, свою гірчинку. Ми, як і кава, народжуємося зеленим зерном і зростаємо в різних умовах у відповідності до того, скільки навколо нас тепла, вологості і сонця. І змішуємося також у різних пропорціях, створюючи чудовий гармонійний смак напою. А підкреслити характер і оригінальність кожного з нас допоможе аромат кавових зерен. Хочете подарувати собі і друзям радість? Даруйте каву!

 

Викладачі йдуть зі сцени. Відкривається завіса.

 

 

ОФОРМЛЕННЯ СЦЕНИ:

     фізична карта світу — прапорцями відмічено країни, де виробляють каву: Бразилія, Колумбія, Уганда, Коста-Ріка, Камерун, Сальвадор, Гватемала, Мексика, Перу, Індонезія, Кенія, Конго, Нікарагуа, Еквадор, Гондурас, Гаїті, Венесуела, Камерун;

 • малюнок кавового дерева з квітами і плодами; схеми хімічних формул: кофеїн, кавова кислота, нікотинова кислота, хінна кислота;

    таблиця «Хімічні елементи, які входять до складу кавового зерна»;

 • на столі кавовий сервіз та картки з різними рецептами приготування кави.

 

У залі гасне світло, ведучий біля плакату із зображенням кавового дерева.

 

Географ 1. Кавове дерево — рослина з білими духмяними квітками, з яких утворюється плід — ягода червоного або фіолетово-синього кольору з двома насінинами в соковитій м'якоті. Воно належить до родини Маренові, розповсюджене у тропіках Східної півкулі й Африці. Його вічнозелені або листопадні дерева та чагарники утворюють хащі в Ефіопії та долинах річок Абіссінського нагір'я. Точно невідомо, коли людина вперше почала використовувати зерна кави. У XIV—XV ст. на Аравійському півострові виведено культурні сорти цієї рослини. З тих часів кавове дерево поширилося на інших континентах і визначає прибуток деяких країн.

 

Показує на карті й називає країни, у яких зараз вирощують каву.

 

Географ 2. Кава широко використовується в геральдиці поряд з пшеницею, рисом, пальмою та дубом. Гілки з плодами цієї рослини можна побачити у гербових вінках Бразилії, Уганди, Сальвадору, Коморських островів. Кавове дерево — це вічнозелена рослина заввишки 5—10 м (у культурі максимально — 3 м) зі шкірястими листками та білими квітками із запахом жасмину. Цвіте протягом усього року. Під яскравою м'якоттю сховане насіння «кавові зерна», з яких готують каву. Нестиглі зернята мають сіро-зелений колір. Батьківщиною кавового дерева аравійського, до якого належать сорти «Арабіка», є гірські райони Ефіопії, інших сортів — Східна та центральна Африка.

 Бразилія і Колумбія — основні світові виробники кави. Більшість плантацій розташовані на південному сході Бразилії, де налічується майже 3 млн. кавових дерев. Для Уганди та Сальвадору кавове дерево — провідна культура сільського господарства.

 

Фільм. Уривок з телепрограми «Світ навиворіт. Ефіопія, серія 14»

 

Культуролог 1. Мабуть, багатьом буде цікаво знати, як готують каву на батьківщині цієї рослини — в Ефіопії. Кавові дерева тут ростуть усюди — вздовж доріг та вулиць, на подвір'ях будинків, шкіл, лікарень і, звичайно, будь-якому гостю тут пропонують чашку кави. Давши згоду скуштувати цей дивовижний напій, я став свідком його приготування.

 А було все ось як. Хлопчик-посильний збігав у сад і приніс оберемок свіжої трави. Частину її він розсипав навколо мого столу, а решту поніс на кухню. Через декілька хвилин офіціант виніс звідти низенький стілець — тацю, посипану травою і заставлену кавовими чашками. У центрі стояла жаровня на вугіллі, чорний скляний глечик, каструля з водою, тарілка із зернами кави і дерев'яна ступка з товкачем. З'явилися дві дівчини в національних сукнях з накидками. Одна з них запалила у спеціальній кадильниці кілька кульок пахощів. Друга показала мені, що зерна кави свіжі, тобто зеленого кольору. Їх вимили, висипали на пательню і стали підсмажувати на вугіллі, безперервно помішуючи. Туди ж кинули кілька зернят імбиру і гвоздики. Хвилин за сім насінини стали золотаво-коричневими. Дівчата ретельно розтерли їх у ступці, висипали в глечик (джбану) і, заливши сирою водою, поставили на жаровню. Через кілька хвилин над вузькою шийкою джбани з'явився блакитний пар, а потім пінка. Після того, як кава трішки відстоялася, її урочисто налили в чашку і поставили переді мною на блюдце, яке прикрашала гілочка м'яти. Напій був настільки ароматним, чудово гіркуватим і освіжаючим, а сама атмосфера церемонії така неповторна, що ясна річ, однієї чашки було замало!

 

Культуролог 2. А ось як готують каву в країнах Близького Сходу. У Сирії та Лівії з ранку до вечора п'ють каву. Немає хатини, де б вам не запропонували чашечку кави. Я розповім вам, як покуштував каву в однієї поважної духовної особи.

 Слуга в білому приніс на таці маленькі кавові чашечки. Я заглянув у чашку і побачив, що вона майже пуста — тільки на самому дні трішки коричневої рідини. Злизнувши її, відчув нестерпну гіркоту, немов би проковтнув гарну порцію хіни. Гіркота наповнила мій рот, але швидко пройшла, а через деякий час зі мною почало відбуватися щось незвичне. Я відчув себе бадьорим і легким. Навіть дихалося по-іншому. Відчувався незвичайний прилив енергії, немов би провів відпустку в горах або біля моря і повернувся сповнений сил. Безперечно, це зробив темно-коричневий напій. Я не втримався і при прощанні запитав, що за каву я пив? Це була краща Геджавська кава (область у Саудівської Аравії, розташована вздовж берегів Червоного моря). А чому було так мало? Чому не подають повну чашку? Вони відповіли, що якщо випити цієї кави повну чашку, можна померти. Ось, виявляється, які бувають сорти кави.

 

Хімік 1. Поглянемо на каву очима хіміка.

Кавове дерево – це  дивовижна  природна лабораторія. Природа об’єднала в каві різноманітні  органічні речовини . За допомогою новітніх методів  хімічного аналізу  було встановлено декілька сотень таких речовин.

Смак і аромат кави залежить від способу обжарювання  зерен і технології приготування, в процесі яких органічні речовини приймають участь  в складних хімічних перетвореннях.

 

Хімік 2. До складу сирих кавових зерен входять: кофеїн, тригонелін, хлорогенова кислота, білок і мінеральні  солі. Цей набір, речовин складає 25 % маси  сирого зерна. Інші 75% припадає на клітковину (целюлозу), кавове масло і воду.

 

Демонструються таблиці «Хімічні сполуки, які входять до складу насіння кави», формули сполук.

 

Хімік 1. Тепер в загальних рисах про значення окремих органічних сполук, що входять до складу кави. Хіміки відносять кофеїн до групи алкалоїдів, наявність кофеїну надає каві збуджуючої властивості. Кофеїн має вигляд безбарвних кристаликів з гіркуватим присмаком. В кінці ХІХ ст. розташували структурну формулу кофеїну (показати формулу). В 1897 році німецький хімік Г. Фішер вперше синтезував його.

 

Хімік 2 . Дія кофеїну  на  організм перевірялась багаточисленними дослідами медиків і фізіологів. Невеликі дози кофеїну збуджують  центральну нервову систему, в першу чергу головний мозок. Така реакція викликає покращення загального обміну, підсилення  дихання, кровообігу, підвищення життєдіяльності всіх тканин організму. Кофеїн входить в склад багатьох лікарських препаратів, які випускають фармацевтичною  промисловостю.

 

Хімік 1. Відсотковий вміст кофеїну в кавових зернах залежить від сорту. Найбільша кількість була знайдена в робусті із  Гвінеї (1,7-2,3 % ), сантосі (1,3-1,5%), ходейді (1,2%) .

 

Кофеїн має гіркуватий присмак,  проте змінює смак кавового напою в незначній мірі. Помилково пов’язувати гіркоту кави з наявністю в ній кофеїну і жалітися, що кава не міцна. Якщо в таку каву добавити щіпку цикорію, то гіркота збільшиться і відчуєте неіснуюче збільшення міцності

 

Хімік 2. Кофеїн є не лише в кавових зернах, а і в чайному листі і горіхах коли.

Другий алкоїд, що міститься в кавових зернах, - тригонелін. Він не має збуджуючої дії, але від нього залежить формування смаку і запаху обсмаженої кави.

 

Хімік 1. Виникає питання, яка ж роль кофеїну та інших алкалоїдів в самих рослинах. В природі немає нічого лишнього і не потрібно. Спеціалісти стверджують, що кофеїн з’явився  в кавових деревах в процесі еволюції для захисту рослин від шкідливих комах, він – інсектицид.

Хімік 2. При обсмажуванні кавових зерен вміст води в них зменшується з 11% до 3%. Відбувається карамелізація цукру. Цукор перетворюється в карамелін, що надає коричневого кольору кофейному напою. При цьому не розчинні полісахариди розпадаються на більш прості, розчинні вуглеводи. Утворюється речовина – кофеоль, з якою пов'язаний специфічний кавовий аромат. В обсмаженій каві його вміст 1,5%. Кофеоль виділили під час дистиляції обсмаженої кави з перегрітим паром. Це дуже складна речовина, що має більше 220 компонентів. Кафеоль – душа кавового напою.

 

Хімік 1. Висока температура обсмажування не впливає на вміст кофеїну. Він повністю зберігається. Тригонелім при обсмажуванні руйнується, а при його розкладанні утворюється значна кількість нікотинової кислоти. Ця кислота є одним з вітамінів групи В, що попереджує важкі захворювання типу пелагри.

 

Хімік 2. Кава містить більше тридцяти різних органічних кислот: яблучна, лимонна, оцтова і кавова. Хлорогенова кислота міститься лише в кавових зернах, її вміст від 4 до 8%, в залежності від сорту. При обсмажуванні ця кислота розкладається і утворюються продукти, що забезпечують каві характерний в’яжучий смак. Наявність різних кислот в каві позитивно впливає на діяльність шлунку і покращує травлення.

 

Хімік 1. Кава містить ряд складних органічних речовин – танінів. Вони придають кавовому напою присмак гіркоти. Молоко і сливки, які часто добавляють в каву, взаємодіють з танінами і зв’язують їх, тоді кава частково втрачає гіркоту.

 

Хімік 2. З усіх зазначених речовин найкраще вивчений кофеїн. А почалося все з того, що 1821 р. німецький хімік Ф.Рунге виділив з кавового екстракту прозорі кристали речовини гіркуватого смаку. Водний розчин цієї речовини за своєю збуджуючою дією в багато разів перевищує кавовий відвар. Розшифрував склад і структуру кофеїну  1897 р. німецький хімік Фішер. Він отримав кофеїн синтетичним шляхом. Кофеїн — 1,3,7-триметилксантин — алкалоїд, який міститься в насінинах кавового дерева, листях кави, горіхах кола. Це похідне пурину. Кава містить понад 30 різних органічних кислот — яблучну, лимонну, оцтову, але найбільше хлорогенової кислоти (від 4 до 5 %). При обжарюванні ця кислота розкладається, утворюючи речовини, що надають каві своєрідного в'яжучого смаку. У кавових зернах міститься і складна органічна речовина танін, яка надає їй гіркого смаку. Але хімія кави вивчена не до кінця, дослідження продовжуються й нині. Досліджуючи попіл, вчені встановили, що в каві містяться сполуки Феруму, Магнію, Калію, присутні елементи — Сульфур, Нітроген, Фосфор, Хлор.

 

Біолог. По суті, кофеїн - це отрута. Кофеїн, що міститься в чашечці кави, яку ви випиваєте для бадьорості, протягом довгих років «розроблявся» рослинами в якості захисту від комах. Дія кофеїну на людину полягає в блокуванні певних рецепторів в мозку та інших органах, що викликає процеси, в результаті яких виробляється адреналін. Адреналін викидається у кров, збільшуючи кількість серцевих скорочень і підвищує артеріальний тиск.

 

Культуролог 1. Кава як лікувальний засіб застосовувалася в арабській медицині ще в 900—1000 pp. н. е., її друге народження відбулося після відкриття кофеїну. Роком появи кави в Росії вважається 1665 p., коли придворний лікар призначив царю Олексію Михайловичу рецепт — варена кава. Перси і турки вважали її ліками, які допомагають проти нежитю і головних болів. Бразильська кава зі штатів Ріо і Вікторія має характерний  «лікарняний» запах і смак через йодисті сполуки, які є в ґрунті.

 

Культуролог 2. У результаті багаторічної селекції араби створили один з найкращих сортів «Мокко». Там, де цвітуть кавові дерева, бджолиний мед має зовсім незвичний для нас колір. У павуків під впливом кофеїну виникає щось подібне неврозу: змінюється закономірність плетіння павутини і виходить хаотичний візерунок. Уперше спосіб приготування розчинної кави був запропонований 1901 р. японським хіміком, але в той час до цього відкриття поставилися байдуже.

 

Культуролог 1. А тепер – кілька цікавих фактів, повязаних з кавою. Щоб відновити аромат кави — «оживити» зерна, треба промити їх у холодній воді та просушити в гарячій духовці.

 

Культуролог 2. Ескіз ілюстрації башти Кодар Люксембурського Палацу, яка стала відомою завдяки книжкам Віктора Гюго, належить руці самого письменника: він намалював її сірником на кавовій гущі, коли снідав в одному з паризьких бістро.

 

 Культуролог 1.  Здається, ми ще не відвідали кафетерій, не випили чашечки кави. Отож проходьте.

 

Сценки (Задіяний театральний гурт «КіС»)

 

 Розмовляють за чашечкою кави дві колежанки:

- У тебе чудова кава, моя люба!

- Ще б пак! Адже цю каву мій чоловік привіз із Бразилії!

- Чудово! До того ж вона ще зовсім гаряча!

                             * * * * *

 У ресторані відвідувач покуштував каву і покликав офіціанта:

- Ви що мені подали, каву чи чай?

- А ви не можете відрізнити?

- Ні.

- Тоді яке це має значення?

                            * * * * *

 Обурений відвідувач покликав офіціанта:

- І це ви називаєте міцною кавою?

- Так, певне. І доказом є те, що після першого ж ковтка ви стали дуже збуджені.

                           * * * * *

 Відвідувач кав'ярні звертається до офіціанта:

   Чому кава зовсім не солодка?

   Напевно, ви розмішували цукор не в той бік.

 

 * * * * *

 

 Господар кав'ярні говорить клієнту:

- Сьогодні я не можу подати вам каву — вона закінчилася.

- Це мене зовсім не дивує. Вона слабшала у вас з кожним днем.

 

                             * * ** *

- Офіціанте, що ви мені подали — каву чи суп?

- А це як вам завгодно. Але я пропоную думати, що це кава. Вам це обійдеться дешевше.

 

                            * * * * *

 Відвідувач, який довго очікує, підкликає до себе офіціанта:

- Коли ви вийдете на пенсію, то не забудьте сказати своєму наступнику, що я все ще чекаю каву.

 

                                        * * * * *

 Відвідувач входить у кав'ярню і запитує офіціанта:

- Чи є у вас в запасі цикорій?

- О так, мсьє, майже 30 пакетів.

- Чудово, несіть їх всі сюди і ми проведемо експеримент.

Здивований офіціант приніс пакети і поклав їх на стіл.

 — Дуже вам вдячний, а тепер принесіть мені чашку міцної кави.

 

Географ 2. Час подумати про гостей. Пропонуємо вікторину для знавців кави. Приз, знову ж таки, кава.

 

Які країни є експортерами кави? (50 країн: Бразилія, Колумбія, Уганда, Гватемала, Сальвадор, Мексика, Індонезія, Коста-Ріка, Камерун, Перу, Кенія, Конго, Нікарагуа, Еквадор, Гондурас, Гаїті, Венесуела та ін.)

 

У якій країні каву вживають найбільше? (Країни Латинської Америки, Швеція — 7,3 кг у рік на людину, США, Фінляндія, Данія, Італія.)

 

Де п'ють кави найменше? (У Англії, там п'ють чай.)

Скільки є сортів кави? Які з них ви знаєте? (Є понад 1000 сортів кави. Ефіопія (аравійський сорт) — Арабіка, Робуста, Харар, Джимо; Бразилія — Сантос, Парана, Мінас; Гвінея — Робуста; Йемен — Мокко; до Мокко додають інші сорти, бо його дуже мало вирощують, Яффей, Шаркі, Матарі, Хеймі).

 

Як називають посуд, у якому заварюють каву в Туреччині? (Джезва, турка).

 

Як краще зберігати кавові зерна? (Щільно закритими у скляному посуді.)

 

У якій країні є бронзовий пам'ятник кавовому дереву? (У Бразилії.)

Який великий композитор прославив каву в своєму творі? (Бах. Кантата №211).

 

В якому місті є пам’ятник українському козакові з кавником в руці? І з якою історичною подією цей пам’ятник пов'язаний? (Відень, пам’ятник Юрію Кульчицькому, який привів на допомогу обложеним турками віденцям союзників і отримав у нагороду право відкрити у Відні першу у Європі кав’ярню).

 

Культуролог 1. Велика і відповідальна справа — правильно приготувати і подати каву.

 Пропонуємо кілька маленьких порад для приготування смачної кави:

 

Культуролог 2. Вода — один з найважливіших компонентів кави, вона повинна бути чистою і свіжою.

 

Культуролог 1. Каву не варять, а заварюють, не доводячи її до кипіння, перед цим заливають вологі зерна холодною водою, тоді під час нагрівання органічні речовини більше екстрагуються водою і смак стає ароматнішим.

 

Культуролог 2. Подають каву в тому посуді, де її готували, або в кав'ярнику. Але наливають не всі чашки відразу, а по одній кожному гостю.

 

Культуролог 1. І нарешті, у кожній країні каву готують по різному. Наприклад, по-східному, бразильська кава, кава по-яванськи, кава по-ірландськи, віденська кава, кава з шоколадом, мармурова кава.

 

Культуролог 2.  Саме час почастувати вас нашою кавою.

 

Кава готується на сцені під пояснення. Обладнання виносять хлопці з «КіСів».

 

 

 

Віденська кава

 Готують дуже міцну каву, розливають у чашки. На поверхню кладуть чайну ложку вершків, збитих із цукром. Зверху посипають шоколадом.

 

Бразильська кава

 125 г шоколаду кришать і розчиняють в 0,5 чашці гарячої кави. Потім доливають 3 чашки гарячого молока, безперервно збиваючи суміш. Цукор кладуть за смаком і розливають у 4 чашки. Подають кожну чашку зі склянкою холодної води.

 

Кава по-арабськи

 Змішують чашку дуже міцної кави з чашкою какао і додають зверху трохи вершків.

 

Мармурова кава

 Тепле молоко наливають на дно чашки й обережно додають каву, не перемішуючи.

 

Кава по-турецьки

 Беруть джезву, кладуть цукор за смаком і доливають воду. Як тільки вода закипає, додають каву (на 50 г води два шматочки цукру й одну чайну ложку кави). Повільно нагрівають на слабкому вогні.

 

Кава по-ірландськи

 Чашку прогрівають гарячою водою, а потім витирають, щоб була сухою. Наливають у неї дві чайні ложки горілки і насипають одну-дві ложки цукру, доливають дуже гарячу каву і зверху кладуть дві чайні ложки збитих вершків.

 

Кава гляссе

Для приготування напою знадобиться: чашка охолодженого еспрессо; морозиво - необов'язково брати класичний пломбір, використовуйте те, що вам подобається; цукор за смаком; трохи тертого шоколаду, кориці або какао - посипати гляссе зверху. Співвідношення кави і морозива повинно бути 3: 1, тобто на три частини кави беруть одну частину морозива. Етапи приготування: Будь-яким доступним способом зварити каву - в кавоварці, в турці або у френч-пресі. Можна також використовувати розчинну каву, але смак буде вже зовсім іншим. Охолодити приготований еспрессо до 10-15 ° С. У високий келих покласти трохи підтале морозиво і обережно залити каву. Посипати зверху шоколадом. Смачний і підбадьорливий напій готовий!

 

Поки бажаючі п’ють каву, культурологи читають такі факти по черзі:

 

18 фактів про кофеїн, які потрібно знати.

1) Виділений з кавових зерен в 1820 році кофеїн став найпопулярнішим, а головне доступним наркотиком, який входить до складу величезної кількості різних напоїв і медичних препаратів.

У кофеїну дуже смачне хімічна назва - 1,3,7-триметилксантин.

 

2) Кофеїн екстрагують у вигляді безбарвного розсипчастого порошку з чайних відходів, бобів і листя кавового дерева, які варять під високим тиском і з нагнітанням вуглекислого газу.

 

3) Кофеїн присутній в 60 видах рослин. Найбільше цієї речовини міститься в:

a) Кавові зерна, що є найпоширенішим джерелом кофеїну.

б) Чайне листя.

в) Гуарана - кофеїновмісні рослина, що є основним інгредієнтом для більшості енергетичних напоїв.

г) Листя мате.

д) Горіхи кола.

 

4) 85% росіян і 90% американців щодня споживають кофеїн.

 

5) Кофеїн збільшує рівень дофаміну, який робить Вас більш щасливим і блокує аденозинові рецептори, не даючи Вам заснути.

 

6) Кофеїн стимулює мозкову активність, тимчасово покращуючи:

а) Пам'ять;

б) Сприйняття;

в) Рефлекси;

г) Мислення.

 

7) Кофеїн впливає на ті ж самі ділянки мозку, що і амфетаміни, героїн та кокаїн. Тільки не так сильно.

 

8) Кофеїн, як і будь-який інший наркотик, надає на Ваш організм негативні впливи:

а) Завзяті кавомани часто страждають безсонням. Всьому причиною кофеїн, який блокує аденозинові рецептори і стимулює роботу вашого мозку, не даючи Вам задрімати.

б) Але навіть якщо у Вас немає безсоння, заснути буде не так то просто: кофеїн надає сечогінний ефект і новачкам, вперше покуштувати тонізуючий напій, доведеться по кілька разів за ніч бігати в туалет «по-маленькому».

в) Діарея.

Кофеїн сприяє прискоренню травних процесів, що, загалом-то, і не погано, за тим винятком, що все з'їдене Вами рано вранці запроситься назовні в самий розпал робочого дня.

 

9) Стимулюючий вплив кофеїну допомагає атлетам ставити рекорди

Людський організм є найдосконалішим двигуном у світі і як будь-який інший механізм він працює на паливі - глюкози, яка, «згораючи», забезпечує його необхідною енергією. Однак у клітинах нашого організму практично немає «вільної» глюкози, саме тому під час фізичних навантажень ми так швидко втомлюємося.

А тепер рецепт чемпіонів: 5 мг кофеїну на кілограм ваги дозволять Вашому організму використовувати як паливо жири, а не глюкозу, що призведе до збільшення показників витривалості і сили.

 

10) Міжнародний Олімпійський Комітет заборонив змагаються приймати кофеїн. Якщо в організмі атлета буде виявлено більше 12 мікрограмів (5 чашок кави) цієї речовини, то він буде негайно дискваліфіковано.

 

11) Щорічне світове споживання кофеїну становить приблизно 12000 тон.

Розподіл споживання виглядає наступним чином:

54% - кава

43% - чай

3% - їжа та інше.

Середньостатистичний американець вживає 280 мг кофеїну в день, що відповідає 2-3 чашкам кави, для жителів Росії ця цифра на порядок нижче.

 

12) Передозування кофеїном може призвести до смерті.

Летальна доза кофеїну для людини становить 150-200 мг на кілограм ваги, тобто, якщо 76-кілограмовий чоловік, який знаходиться у повному розквіті своїх сил, залпом вип'є 76 чашок (1 чашка = 200 мг кофеїну) міцного меленої кави, то, швидше за все, віддасть Богу душу.

 

13) У 2007 році був прецедент, коли від серцевого нападу загинув студент, який прийняв 100 таблеток No-Doz (популярні серед американських школярів і студентів тонізуючі таблетки, що відпускаються в аптеках без рецепта. У кожній таблетці міститься 200 мг кофеїну).

У 2007 році був прецедент, коли від серцевого нападу загинув студент, який прийняв 100 таблеток No-Doz (у кожній таблетці міститься 200 мг кофеїну).

Максимальний вплив кофеїну на організм досягається через 30-40 хвилин після вживання, ефект тривати не більше 3 годин.

 

14) Кофеїн - це наркотик, який викликає не тільки психологічну, а й фізичну залежність.

Ломка починається через 12-24 годин після відмови від наркотику і може тривати від 2 до 9 днів.

Симптоми кофеїновою ломки:

а) Головний біль;

б) Судоми;

в) Апатія;

г) Депресія;

д) Сонливість;

е) Втома;

ж) Втрата сил;

з) Дратівливість.

У всіх «безкофеїнових» продуктах є кофеїн. Так в США ремарка «безкофеїновий» або «декофеїнізований» означає, що вміст кофеїну в продукті не перевищує 2,5%.

 

15) В останні дні Другої Світової Війни Адольф Гітлер отримував всю необхідну йому енергію через внутрішньом'язові ін'єкції глюкози і кофеїну.

 

16) Кава в зернах є найправильнішим способом придбання і зберігання кави. 

 

17) Варити каву ми будемо в турці. Пару слів про неї. Це не просто посуд, який "варить каву", ні! Саме по турці можна зрозуміти, чи справжній перед Вами кафоман. У кавоманів турки завжди негламурні і нечисті! Ні, звичайно, в шафці, для гостей, є і гарні екземпляри. Але для себе – рідна бруднуля. Чому брудуля? Та тому, що зсередини турку не можна мити! Не можна! Тільки сполоснути відразу після варіння кави.

 

18) Отже, для справжньої кави, потрібні ще й спеції. Часто додають просто чорний мелений перець. І все! Часом тільки корицю. Для чого? Загадка.

 

Якийсь час, поки всі допивають каву звучить «Кавова кантата» Баха. Потім на сцену виходять викладачі для завершення заходу.

 

Заключне слово викладача хімії:

Ми ознайомилися сьогодні з чарівним світом кави, улюбленим напоєм багатьох людей. Мільйони людей зі всього світу насолоджуються кавою. Після низки досліджень зростає відсоток наукових доказів, який демонструє, що споживання кави може бути складовою здорового способу життя. Кава сприятливо діє на психічну і фізичну продуктивність. Три горнятка кави щодня – ідеальна порція, що допомагає вберегтись від хвороби Альцгеймера. До такого висновку дійшли працівники Університету Південної Флориди.

 

 

 

Заключне слово викладача географії:

Кава не просто напій, це своєрідний ритуал. Смакування кави потребує вдумливості і неквапливості, вміння насолодитися запахом мелених зерен, неповторним смаком чорного напою, невагомими горнятками з найтоншої порцеляни. Кава висмикує нас з шаленого ритму, сповільняє плин часу, змушує оцінити красу інтер’єру, який нас оточує. Це ритуал, під час якого забувають усі справи, негаразди, потреби. Це ритуал, який об’єднав нас сьогодні в єдину сім’ю. Ритуал, наповнений неймовірною палітрою смаку, насолоди та втіхи. Ми вдячні вам усім, що ви розділили з нами сьогодні цей ритуал.

 

Завіса.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Ковальова Інна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
docx
Додано
24 травня 2019
Переглядів
1768
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку