Позакласний захід "Симфонія природних див"

Про матеріал
Природа заворожує нас своєю неперевершеною красою та величчю. Саме вона залишається найвеличнішим митцем, що творить картини безсмертної естетики. Висловлює свою потужність через могутні гори, нескінченні водоспади, загадкові тумани та вогні небес. Всі ці природні явища несуть у собі таємниці. Дана подорож допоможе дітям зануритися в цей чарівний світ і відкрити його велич, сформувати в учнів знання про явища природи. Даний захід допоможе в формуванні ціннісного ставлення до природи. Досліди та сценки, які учні виконують, сприяють активному навчанню, розвитку аналітичних навичок та творчого мислення учнів.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Симфонія природних див: від веселих веселиць до вогню святого Ельма. Підготувала: Гутів Наталія Василівна

Номер слайду 2

Гори. Масивні гірські хребти, які височіють над землею, нагадуючи нам про могутність геологічних процесів.

Номер слайду 3

Багряний ліс. Унікальні ліси, де дерева або кущі набувають червоного чи багряного забарвлення, створюючи надзвичайні пейзажі.

Номер слайду 4

Великі водоспади Водоспади, які обрушуються у безмежні прірви, такі як Великий Ніагара чи Ангельські водоспади, дарують видовище неймовірної сили.

Номер слайду 5

Гейзери. Гейзери - це джерела, які під тиском періодично виштовхують струмені гарячої води.

Номер слайду 6

Водяні вири. Маси води утворюють вири зазвичай через сильні припливи і відливи, і видовище це досить вражає. У затоці Корріврекан біля західного узбережжя Шотландії часто трапляються подібні явища, коли величезні хвилі висотою до 4,5 метрів шумно несуться назад в океан, утворюючи вир.

Номер слайду 7

Піщані буріПіщані бурі можуть бути досить видовищним явищем, проте знаходитися поблизу них - не найкращий варіант. Піщані бурі трапляються тоді, коли сильні вітри підіймають в атмосферу частинки грунту і піску. Деякі з цих бур настільки величезні, що їх можна побачити з космосу. Щороку 40 мільйонів тонн пилу переноситься з пустелі Сахара в басейн річки Амазонки через Атлантику.

Номер слайду 8

Вогняний торнадо. Вогняні торнадо утворюються тоді, коли жар від вогню, піднімаючись вгору, закручує повітря, створюючи вихор. Вихор захоплює з собою язики полум'я, таким чином, виходить вогненний стовп, який рухається в просторі.

Номер слайду 9

Озера киплячої лави. Лаву або розплавлену при високих температурах породу, можна спостерігати в природі виключно при виверженнях вулканів. Проте всього в п'яти точках на планеті лава випливає на поверхню, утворюючи порівняно спокійні «озера», до яких можна підібратися дуже близько без загрози для життя. Ці озера лави - справжній скарб для вчених, так як вони мають можливість зібрати її зразки, чого не можна зробити, коли поруч вирує розлючений вулкан. Озера відкривають прямий доступ до розплавленого центру Землі.

Номер слайду 10

Веселка. Веселка виникає тоді, коли промені сонця проходять крізь краплі води. Через заломлення світла ми бачимо різнобарвну арку. Одне з найнезвичайніших природних явищ – це веселка нагору ногами. Вона буває дуже рідко. Для її появи потрібно, щоб на висоті мінімум 8 кілометрів утворилася тонка хмара з замерзлих кристалів. Світло сонця має падати під таким кутом, щоб відбувався поділ на спектр, що відбивається навпаки. У такому разі звичні для нас кольори також відображатимуться вгору ногами – червоний знизу, а фіолетовий вгорі.

Номер слайду 11

Сонячне затемнення. Затемнення Сонця відбуваються тоді, коли диск Місяця закриває його для земного спостерігача. Діаметр Сонця приблизно в 400 разів більше діаметру Місяця, але за збігом обставин Сонце знаходиться в 400 разів далі від нас, ніж наш супутник. Саме тому іноді ми можемо спостерігати повне сонячне затемнення, при якому видно сонячну корону - шар плазми навколо Сонця.

Номер слайду 12

Блискавка. Блискавка – це іскровий розряд всередині хмар або між хмарами і землею. Він виникає в результаті поділу позитивних і негативних зарядів всередині хмари. Це відбувається, коли краплі води стикаються із кристалами льоду. При температурі до 30 000 градусів блискавка гарячіша, ніж поверхня Сонця. Щодня в небі спалахує 10 мільйонів блискавок. Найбільше блискавок виникає в Конго, де щорічно на квадратний кілометр припадає понад 70 блискавок. Коли блискавка вдаряє в пісок, її величезне тепло може створити скло.

Номер слайду 13

Гало. Гало зазвичай з’являється навколо Сонця і Місяця, але іноді його можна побачити навколо інших потужних джерел світла, таких як вуличні вогні.

Номер слайду 14

Полярне сяйво. Полярне сяйво відбувається тоді, коли частинки сонячного вітру стикаються з магнітним полем в атмосфері Землі. Коли частинки вдаряються об атмосферу, вони іонізують атоми, які виділяють світіння.

Номер слайду 15

Світловий стовп. У дуже холодну погоду, коли кристалики льоду потрапляють в атмосферу, у небі можуть утворитися так звані світлові стовпи. Вони утворюються навколо природних джерел світла, наприклад, на заході Сонця чи Місяця, але також можуть створюватися за допомогою джерел світла, створених людиною. Кристали льоду, які ми бачити не можемо, відбивають світло, таким чином, виходять стовпи світла в небі. Чим вище кристали, тим довшим буде стовп.

Номер слайду 16

Ночесвітки. Цвітіння водоростей у морях і океанах може здатися не таким вже ефектним, а от коли одноклітинні живі організми «запалюють» океан красивим блакитним світлом ночами - це справжнє диво. Ночесвітки змушують води світитися красивим блакитним світлом, особливо під час хвиль.

Номер слайду 17

Вогні святого Ельма. Вогонь святого Ельма — досить тривалий електричний розряд, який виникає при великому напруженні електричного поля в атмосфері в вигляді світлових пучків на гострих кінцях високих предметів. Під час грози їх можна спостерігати на корабельних щоглах, кінцях крил літака і навіть на чагарниках. Блакитне, зелене або фіолетове світіння супроводжується потріскуванням. За фізичною природою ці розряди — особлива форма коронного розряду.

pptx
До підручника
Фізика 7 клас (Бар’яхтар В.Г., Довгий С.О., Божинова Ф.Я., Горобець Ю.І., Ненашев І.Ю., Кірюхіна О.О.; за редакцією Бар’яхтара В.Г., Довгого С.О.)
Додано
8 січня
Переглядів
164
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку