Позакласний захід "Суд над бактеріями"

Про матеріал
Матеріал "Суд над бактеріями" може бути використаний як у позакласній роботі та вчителями біології на тематичних тижнях.
Перегляд файлу


Виховний захід у спеціальній школі для дітей з вадами слуху

 

Тема: Суд над бактеріями.

Мета: в ігровій формі ближче познайомити дітей з різноманітністю бактерій на землі і з різноманітністю функцій, які виконують ці живі істоти в природі. Змусити задуматися над значенням бактерій для життя на Землі і в господарській діяльності людини. Розвивати інтерес до вивчення живих істот і пізнання їх унікальності в природі.

Обладнання: зіпсована деревина, зіпсовані консерви, гнилі овочі. На інтерактивній дошці фотографії, картинки, які ілюструють різноманітну діяльність бактерій в природі.

 

Вступне слово.

Поруч з нами існує цілий світ невидимих​​організмів. Вони є скрізь: у грунті, в повітрі, у воді, на всіх предметах, на живих організмах і всередині їх.

Але оскільки вони невидимі, то ми часто не помічаємо їх роботи і не замислюємося над їх значенням. А вони грають величезну роль в природі.

У нашому виступі ми хочемо ближче познайомити вас з різноманітністю бактерій і з наслідками тієї роботи, яку виконують в природі ці невидимі істоти.

(За столом: суддя, захисник, обвинувач і два засідателі. У залі постраждалі і свідки).

 

Секретар: Суд до засідання готовий. У залі присутні суддя, обвинувач, захисник, два засідателя, а також потерпілі і свідки.

Секретар: Встати! Суд іде! Слово надається судді!

Суддя: Шановні засідателі, обвинувач, захисник, постраждалі і свідки. Сьогодні ми зібралися, щоб судити відкритим судом бактерії. Засідання починається! Слово надається обвинувачу.

Обвинувач: Страшне зло творять бактерії на Землі. Вони збудники багатьох жахливих хвороб.

Смертельна хвороба чума!

Давно вона лютувала по всій земній кулі: на всіх материках і континентах. Епідемія чуми забрала життя 150 мільйонів людей.

 

Холера - небезпечна кишкова інфекція.

В середині ХІХ століття вона морила людей в Європі і Азії, Росії, Німеччині, Франції, Великобританії, і у нас, на Україні, а пізніше перебралася в США і Канаду.

Холера залишила після себе мільйони жертв.

А скільки життів забрали смертельні хвороби: сибірська виразка, правець, проказа.

Яка жахлива хвороба проказа!

Вона повільно, але неухильно руйнує людину. Тіло вкривається ранами, буграми, які не загоюються. Хвороба мучить людину багато років, а потім настає смерть!

Вимагаю засудити бактерії і вигнати їх з природи!

Ваша честь, у залі є постраждалі і свідки, прошу їх вислухати.

Суддя: Дозволяю вислухати.

Секретар: Перша потерпіла, що ви хочете сказати суду?

Домогосподарка: Я домогосподарка. Немає порятунку від гнилісних бактерій. Вони не дають мені спокою. Варто залишити м'ясо на кілька годин вони починають його псувати. Забудеш суп в холодильник поставити - теж зіпсують. Ось! Подивіться! Зіпсований суп!

Я вимагаю покарати бактерії за шкідництво.

Секретар: Другий потерпілий скажіть суду ваше слово.

Постраждалий: Я обурений! Треба постійно стежити, щоб не з'їсти несвіжої їжі. А чому? Тому, що там розмножилися ці мікроби. Вони виділяють отрути, токсини і викликають важкі захворювання людей. Вони псують м'ясні, рибні та навіть овочеві консерви. Мій приятель з'їв таку консерву і опинився в лікарні! Так було і зі мною.

Я вимагаю вилучити бактерії з природи!

Суддя: Суд вислухав ваше слово. Чи є в залі ще постраждалі?

Секретар: Ще один потерпілий просить слово, що ви хочете розповісти суду?

Третій постраждалий: А ще, шановний суд, прошу врахувати, що вони псують деревину.

У мене дерев'яний будинок. Минуло небагато часу і бактерії разом зі своїми спільниками грибами почали його руйнувати. Ось! Подивіться! Це їхня робота!

Це шкідливі істоти! Я за те, щоб їх не було в природі!

Суддя: Суд врахує ваші свідчення.

Секретар: Слово надається захисту!

Захисник: Шановний пане суддя! Є безліч фактів, які доводять величезну користь бактерій в природі! У залі присутні люди, які мають свої аргументи на користь збереження царства бактерій в природі! Дозвольте їх вислухати.

Суддя: Дозволяю.

Секретар: Слово надається свідкам зі сторони захисту!

Свідок: Тут виступав потерпілий, сказав, що у нього бактерії руйнують будинок. У мене теж дерев'яний будинок, але я просяк деревину спеціальною рідиною проти гниття, пофарбував. І тепер бактерії і гриби йому не страшні.

Я вважаю, що тут бактерії не винні!

Секретар: Шановний суддя, дозвольте надати слово вченому - мікробіологу.

Суддя: Дозволяю.

Вчений - мікробіолог: Чи знають ці люди, що руйнуючи деревину та інші органічні речовини, бактерії позбавляють нашу планету від відмерлих рослин і трупів тварин!

Без них планета Земля перетворилася б на звалище сміття і нечистот! Бактерії справжні санітари нашої планети.

Без них неможливий кругообіг речовин в природі!

А без молочно - кислих бактерій люди не змогли б приготувати йогурт, ряжанку і інші молочно - кислі продукти.

На нашому столі ніколи б не було квашеної капусти, огірків та інших солінь.

Ціанобактерії здатні до фотосинтезу. Це вони постачали природу органічними речовинами і киснем, коли на Землі ще не існувало рослин.

Я заявляю, що життя на Землі без бактерій неможлива. У мене все!

Секретар: Слово надається захисту.

Захисник: Ваша честь! Хочу підсумувати виступ свідків.

По перше:

Гнилісні бактерії знищують тіла мертвих тварин, опале листя, відмерлі рослини і іншу непотрібну органіку. Вважати їх головною ланкою в кругообігу речовин в природі!

По-друге:

Продукти можна вберегти від шкідливих бактерій. Їх можна консервувати, сушити, солити, заморожувати!

По-третє:

Бактерії використовують в приготуванні дуже багатьох продуктів харчування, лікарських препаратах, кормів для тварин. Я знаю, є доведені наукою факти, що бактерії живуть там, де життя практично неможливе! На дні океану є «чорні курці» місця, де висока температура води і багато отруйного сірководню. Бактерії використовують цей сірководень для свого життя.

Шановний суд! Це ще не всі факти корисної діяльності бактерій в природі. Вважаю, що без Царства Бактерій існування життя на Землі було б під загрозою!

Суддя: Суд вас уважно вислухав і врахує все сказане вами. Останнє слово надається підсудним бактеріям.

Бактерії: Ну що говорити! Ви почули всі факти нашої діяльності! Так! Є через нас клопоти. Ми різні. Але просимо врахувати, шановний суд, що користі від нас набагато більше, ніж шкоди. У нас все.

Секретар: Суд видаляється на нараду.

Секретар: Встати! Суд іде!

Право зачитати вирок надається судді!

Суддя: Суд ретельно розглянув факти, викладені обвинувачем, потерпілими, свідками, захистом і прийняв наступне рішення:

Перше.

З огляду на то, що бактерії псують продукти харчування, дерев'яні споруди, цінні рукописи з великої халатності, недбалості і неуцтва людей не вважати їх винними.

Друге.

З огляду на величезні заслуги бактерій в очищенні Землі від непотрібного сміття вважати їх головною ланкою в колообігу речовин в природі.

Третє.

Нехай живуть і працюють на благо людей молочно - кислі, нитрофікуючі, грунтові та інші види корисних бактерій. Що стосується хвороботворних бактерій, від багатьох хвороб, викликаних бактеріями, розроблені вакцини. Закликаю робити щеплення.

Вченим слід ретельно вивчити шкідливі види бактерій, хвороботворні бактерії і розробити методи боротьби з ними. Вони підлягають найсуворішому контролю!

Царству Бактерій бути в природі!

Вирок остаточний і оскарженню не підлягає!

Заключне слово вихователя.

doc
Пов’язані теми
Біологія, Сценарії
Інкл
Додано
2 березня 2020
Переглядів
687
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку