Позакласний захід "Усний журнал. Над прірвою великої біди"

Про матеріал

Позакласний захід проходить у формі усного журналу, мета якого розказати учням про негативну роль шкідливих звичок та їх дію на організм підлітків та дорослих.

Перегляд файлу

ЗАГАЛЬНООСВІТНЯ ШКОЛА І-ІІІ СТУПЕНІВ СЕЛА ВОЮТИН

вул. Шкільна 1а, с.Воютин, Луцького району, Волинської області, 45645,

 тел.(0332)79-59-40, e-mail: nata.shew4uk@yandex.ua

 

 

 

 

 

 

 

Позакласний захід з біології

 

Усний журнал

Над прірвою великої біди

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Матеріали підготувала:

Горбачук Тетяна Вікторівна

Вчитель біології

Класний керівник 5 класу

 

Ведуча.  Доброго дня, шановні гості!

Ми раді вас вітати у стінах нашої школи. Запрошуємо Вас відправитись разом з нами на сторінки усного журналу: « Над прірвою великої біди».

На цій землі ми птахи перелітні.

Пильнуймо крил, пильнуймо над усе.

Як втопиш їх у буднях безпросвітних.

Хто ж нас тоді у вирій понесе?

 До участі в усному журналі запрошені науковці та учні.

Перша сторінка нашого навчально – розважального журналу присвячена темі про алкоголь.

Як це сталося? Нема ні війни ні біди,

Та сум лягає на серці.

Помирають не тільки від віку баби та діди –

Помирають, на жаль, молоді українці.

Що ж так само тече і куртує Дніпро,

У так само в гаю зацвітає калина.

Молодь тратить дорогоцінне життя на вино,

Забуваючи, що ти на землі – людина!

Ми стикаємось з алкоголем всюди. Реклама пива й інших напоїв, якою насичений телеефір, бере нас в полон. Алкоголь продають у магазинах, у кіосках, у барах. Його вживають усюди – на вулиці, у громадських місцях. Його п’ють і батьки і родичі, сусіди і наші улюблені телевізійні герої.

І ми думаємо: то в чому проблема? Хіба алкоголь, який залюбки усі п’ють, такий вже шкідливий та поганий? А що ми знаємо про алкоголь? Вчені всього світу все гучніше і тривожніше заявляють про небезпеку, яка підстерігає підростаюче покоління. Мова йде про все зростаючий розмах споживання спиртних напоїв неповнолітніми. Чому ж люди п’ють?

На ці та інші запитання ми попросимо відповісти наших науковців:

Звичайна найбільш алкоголь впливає на підлітків, а особливо на їх психіку. Але як сама: на це запитання попросимо відповісти  психолога.

Психолог. Відомо, що неодноразове або часткове вживання алкоголю спустошливо впливає на психіку підлітка. При цьому затримується не тільки розвиток вищих форм мислення, вироблення етичних категорій і естетичних понять, але і втрачаються вже розвиненні здібності. Підліток тупіє інтелектуально, емоційно, етично.

Ведуча. А який біологічний вплив і хімізм дії алкоголю на організм. На це запитання попросимо відповісти біохіміка.

Біохімік. Ще академік  Павлов довів, що навіть невеликі дози спиртного ослаблюють внутрішні гальмівні зв’язки, кори великих  півкуль головного мозку. Цим і пояснюється виникнення самовпевненості, пониження критичної оцінки своїх дій. В молекулі етилового спирту є полярна гідроксогрупа і малополярний вуглеводневий  радикал. Завдяки водневому зв’язку спирт  легко розчиняється у воді. Етанол добре розчиняється в органічних розчинниках. В печінці проходить реакція дегідрування, перетворення фенолу в оцтовий альдегід, який порушує роботу хімічних сполук, що передають нервові імпульси всередині мозку.

Ведуча. Необхідно розповісти і про те як впливає алкоголь на жінок, тому що жінками, що є продовжувачами роду людського, закладається здоров’я майбутніх поколінь.

Біолог. Алкоголь негативно впливає на здоров’я жінки, вживання спиртних напоїв небезпечне протягом усієї вагітності, тому що алкоголь легко проникає від матері до плоду через плаценту по кровоносних судинах, що харчують його. Навіть незначні дози алкоголю, що потрапляють із молоком матері в  організм  немовляти, можуть викликати серйозні порушення в діяльності центральної нервової системи, в окремих випадках мати необоротні наслідки.

Ведуча. Але ж людство давно знало про шкідливість пияцтва і намагалося поставити перешкоди на його шляху, але алкоголізм прогресує.

Історик. Викрадач розуму, так іменують алкоголь із давніх часів. Про оп’яняючі властивості спиртних напоїв люди дізналися не менше ніж за 8000 років до нашої ери. Ії появою керамічного посуду, що дала можливість виготовляти алкогольні напої із меду, плодових соків, винограду.

Статист. За вживанням спиртного Україна більш ніж незвичайна. Тут свої, на жаль, сумні традиції, свої стандарти. Переважає в нас вживання ударних доз велика кількість випитого в стислий термін. Частіше вдень. І п’ємо ми з року в рік усе більше і більше.

Ведуча. На мою думку варто зупинитися на споживанні отрутних технічних рідин – різноманітних сурогатів алкоголю, їх вживають або помилково приймаючи за етиловий спирт, або навмисно нехтуючи небезпеками, як це роблять іноді запеклі п’яниці.

Лікар. Так, метиловий спирт входить до складу антифризів. Володіючи низькою температурою замерзання, але отруйні домішки є й у магазинному вині.

Ведуча. Як бачимо, алкоголь і його сурогати далеко не нешкідливі, а наслідки їх вживання небезпечні і потворні. Які ж причини вживання алкоголю?

Психолог. Напевно, ви неодноразово чули вираз: «вип’ємо, зігріємось.» вважається, що спирт є гарним засобом для зігрівання організму. Недарма спиртне часто називають зігріваючим напоєм. Чи відповідає це дійсності. Але я як психолог можу сказати одне позитивної сторони у алкоголю я не знаю, а шукають її ті люди, які часто вживають алкоголь.

Ведуча. Алкоголь це звичка чи хвороба?

Лікар – нарколог. Алкоголізм – важка хронічна хвороба, у більшості випадків важко виліковується. Вона розвивається на основі регулярного і тривалого вживання алкоголю. Алкоголізм не звичка, а хвороба. Звичка контролюється свідомістю, від неї можна позбутися. Пристрасть до алкоголю перебороти складніше через отруєння організму.

Ведуча. В народі кажуть: «П’ють батьки, а розплачуються діти».

Психолог. Це справді так. Поведінка батьків, що надмірно і часто вживають алкогольні напої негативно відображається на дітях. Страх , сором, зрештою ненависть, ось почуття які відчувають діти, що живуть в умовах п’яного побуту.

Ведуча. А про наслідки алкоголю нам розкажуть учні.

  •         Ти знаєш, що верблюд може  вісім днів робити і нічого не пити?
  •         Я знаю такого верблюда, що вісім днів п’є, і нічого не робить!
  •         То правду кажуть, що горілка вкорочує життя. От мій брат розказав, як вип’є  грам триста, то день йому пролетить як одна година. А як немає в кишені навіть на кухоль пива – то день йому такий довгий.
  •         Слухай! Там твій брат зі стовпом розмовляє.
  •         Та він знову п’яний!
  •         Та чи п’яний чи не п’яний, а він ледве на ногах стоїть.
  •         Можна б і нам піти. Слухай, збігай.
  •         Ну то давай гроші.
  •         За гроші всякий принесе. Та ти спробуй без грошей.
  •         Та ось пляшечка! Тримай!
  •         Та вона ж пуста!
  •         Так. З повної всякий вип’є, а ти спробуй з порожньої.
  •         Дивись, Вова, а місяць, виявляється трикутний?
  •         Нє не трикутний, він ромбічний!
  •         Ну не будемо сперечатися. Слухай друг, а ти про який місяць говориш , ось про цей, чи про той, що зліва?
  •         Ні тут так просто не розберешся! Пішли!
  •         Гаразд.

Ведуча. А ми перегортаємо наступну сторінку нашого журналу, яка присвячується темі куріння.

Твоє здоров’я у твоїх руках,

Хто здоровий не сумує,

Над загадками мудрує.

Він сміливо в світ іде.

Й за собою всіх веде.

Він долає всі вершини.

Це ж чудово для людини.

Ведуча. Куріння належить до шкідливих звичок. І перше запитання, яке мене хвилює найбільше. Це походження тютюну.

Історик. Тютюн родом із Америки. Серед подарунків, що піднесли острів’яни Колумбові, було сушене листя рослини петум. Це розгорнуте листя вони курили. Отже тютюн прийшов до нас із давнини.

Ведуча. Але чи багато людей курить?

Статист. Мільйони людей на планеті курять цигарки, що спричиняє багато захворювань, призводить до передчасної смерті. Зменшується і працездатність людей, котрі палять під час роботи.

Ведуча. А що можна сказати про таку рослину як тютюн.

Біолог. Тютюн – це однорічна рослина пасльонових, висушене листя якої подрібнюють використовують для куріння.

До складу  листя входить нікотин, вуглеводи, смоли. Основна особливість тютюну – вміст нікотину, однієї з найсильніших рослинних отрут. Недарма сказано крапля нікотину вбиває коня.

Біохімік. До складу тютюнового диму входить близько 30 отруйних речовин: аміак, кислота, чадний газ. Під час куріння втрачається здатність організму постачати тканинам кисень.

Ведуча. А які хвороби може викликати куріння?

Лікар. Тютюн – причина 95% випадків захворювання на рак легенів. Ті, що багато курять, хворіють на рак легень. Курці хворіють на серцеві захворювання, виразки шлунка, бронхіт. У дитини, яка дихає тютюновим димом, порушується обмін речовин.

Ведуча. На вашу думку куріння досить шкідливе і воно негативно впливає на організм людини, але є бажаючі, які, хочуть щоб тютюн зникнув взагалі, а хто цього бажає побачимо потрапивши на розважальну сторінку нашого журналу.

Тютюн. Добрий день, шановні. Давайте познайомимось. Я – тютюн, трав’яниста рослина, мене вирощують в 120 країнах світу. Я маю гарні квіти. Моє листя збирають, сушать, січуть, загортають у папір, упаковують у яскраві пачки, а потім на них пишуть мою улюблену репліку «Паління шкодить вашому здоров’ю».

Індіанець. Ти хто така! Ти де взялась!

Тютюн. Я найкорисніша рослина на світі, я тютюн, чув про мене!

Індіанець. Так. Нас споконвічних жителів Америки звинувачують в тому, що звичай курити т тютюн розповсюдився саме від нас. Але ж це ти винна, коли б тебе не було, то нас ніхто б не карав!

Воїн. Слухай, більшість народів нічого не знали про тютюн і прекрасно обходились без нього. Але ж ви індіанці пригостили вперше матросів Колумба, під час його першої експедиції до Америки, ще в 1492 році.

Індіанець.  Але ж запас тютюну швидко закінчився а у 1496 році Колумб вивіз насіння тютюну на батьківщину і почав там розводити його. Спочатку як декоративну рослину….  А потім…

Воїн. Так, потім кількість бажаючих полюбити це зілля зросла. А знаєш я чув що там є отруйна речовина. Яка дістала назву нікотин.

Індіанець. Слухай оту зелену лихоманку потрібно знищити. Давай подзвонимо пірату, щоб  ще він прийшов. Слухай а ти, щось знаєш про тютюн?

Пірат. До Англії тютюн завезли корсари, а мореплавці в Азіатські країни, де паління швидко розповсюдилось.

Воїн. Рослина почала швидко перетинати кордони держави, і вона спричинила тяжкі отруєння, пожежі.

Пірат. Курців почали карати, і навіть стинали голови. А за царювання Єлизавети І водили вулицями з зашморгом на шиї.

Воїн. А у Росії за тютюн карали засилала на Сибір.

Пірат. Слухай, та від неї немає ніякої користі, через неї знищено багато людей, то може ми її самі знищимо! Та напевне немає такої людини, що стане на твій захист!

Юнак. Зараз паління тютюну в усіх країнах досягло величезних масштабів. Триває епоха сигарет, яка розпочалася із винаходу у 1880 році машини, яка могла виготовити 10 тисяч сигарет за годину.

Пірат. О, слухай, то курити корисно, а які вони ті сигаретки! Слухай а в тебе нема сигаретки?

Тютюн. На візьми.

Індіанець. О, які вони смішні?

Дівчина. Стійте, стійте, цигарка, що горить справжня хімічна фабрика, яка містить в собі  близько 4 тисячі різних елементів. Серед них 40 речовин.

Індіанець. Це правда.

Дівчина. Зараз я запрошу лікаря, і він вам розповість.

Пацієнт. Лікарю, допоможіть, все що ви мені призначили не допомагає – як кашляв так і кашляю. І в грудях щось свистить.

Лікар. Крім ліків я вам радив кинути курити. Ви кинули.

Пацієнт. Лікарю, але всі  навколо курять, і ще ніхто від цього не вмер. Та й випалюю я одну пачку на день.

Лікар. Пачку на день!

Пацієнт. Так і купую я тільки якісні цигарки з фільтром.

Лікар. Які там фільтри! Ви не уявляєте, що ви робите зі своїм здоров’ям!

Пацієнт. Лікарю, може вистачить мене лякати. В мене серце заболіло.

Лікар. І серце вас турбує по тій же самій причині. Від куріння.

Пацієнт. Лікарю, але коли я палю, то страждаю від цього лише моє здоров’я.

Лікар. Ні , ви повинні також пам’ятати про оточуючих.

Пацієнт. Ви мене перо канали. Я спробую. Кинути.

Лікар. Чому на вас маска?  Ви маєте якусь таємницю.

Дівчина в масці. Які там таємниці!маскою я намагаюся прикрити сліди впливу цигарок.

Лікар. Вам ніхто не допоможе. Ви маєте кинути курити.

Дівчина. Так я згодна, я спробую.

Пірат. О бачите, що роблять цигарки, але ж дивіться, якщо не буде тютюну, то не буде сигарет. Слухайте, якщо подумати не буде її, то і не буде курців.

Індіанець. Все її потрібно знищити, а як!

Пірат. Пристрелити.

Воїн. Ні  підпалити.

Індіанець. А давайте її всадимо в мішок, і втопимо.

Всі. Згода. Згода.

Воїн. Залазь, залазь.

Пірат. Мовчи. І залазь, бо зараз пристрелю!

Пірат. Ну, що ж люди ми знищили, ось ту біду. А зараз все у ваших руках. Подумайте!

Ведуча. А зараз запрошуємо вас, шановні науковці на третю сторінку навчально – розважального журналу, яка присвячена наркотикам.

Наркотики…тихим кроком.

Увійшли вони в наше життя.

Залишаючи смерть і горе,

Крокують у майбуття.

Вже пізно. Ніде нікого.

Ні, наркотики все таки злочин,

Це повільна і тиха смерть.

Це хвороба, хвороба віку.

 Вона людство в могилу веде.

І немає від неї ліків.

Сила волі врятує лише.

Ведуча. Ми можемо поставити риторичне запитання: наркоманія – ще проблема, чи вже катастрофа? Наркоман – хто він? Дивитись на цих людей видовище жахливе, і що зробити, щоб цього не сталося. Як повернути їх до життя? Народна мудрість говорить: « хто друг поганим звичкам  - той ворог собі». Людина, зробивши перший крок на шляху до біди, рідко зупиняється. Ось ми сьогодні спробуємо з’ясувати, що потрібно зробити для того, щоб не потрапити на таку жахливу дорогу. І що таке наркоманія?

Психолог. Наркоманія - хвороба особлива, багато в ній зовсім незрозумілого нам. Чуємо про неї багато. Але саме головним винуватцем трагедії є наркотик. Тому треба не замовчувати проблем наркоманії, а говорити про страхітливі наслідки цієї страшної біди.

Ведуча. Але коли глянути на статистику, то що можна побачити, хто найчастіше вживає наркотики?

Статист. За статистичними даними, найчастіше прилучення до наркотиків відбувається в колі друзів.

Ведуча. А звідки походить наркоманія?

Історик. Саме термін наркоманія походить від грецького слова нарко – затемнення і манія – безумства.

Ведуча. До яких саме наслідків призводить наркоманія.

Лікар – наркотики – це речовини, які викликають токсичне отруєння, психологічну і фізичну залежність організму.

Лікар – нарколог. Наркоманія – це захворювання, під час якого психічний і фізичний стан людини, її самопочуття та настрій залежать від наявності наркотиків в організмі.

Ведуча. А які є різновиди наркотиків?

Біохімік. Марихуана – є одним із більш поширених наркотиків який отримують із рослини коноплі. Зазвичай її курять. Кокаїн – це білий порошок. ЛСД найбільш відомий і найбільш вивчений психотропний наркотик.

Ведуча. Зазвичай наше життя складається із білих та чорних смуг. Люди які веселять, щасливі здорові вважають що їх життя складається із білих кольорів, а у людей  які вживають наркотики життя посноване чорними кольорами.

Чорне і біле.

Чорне. Господи! Чому так усе погано? Я не вивчила уроків?

Біле. Стій не треба . ти вб’єш себе. Завтра засяє сонце і все буде гаразд.

Чорне. У мене цікава компанія. Ми живемо без проблем, не розмовляємо ні про сім’ю, ні про школу, жодних зобов’язань. Але всі мої друзі курять наркотичні речовини.

Біле. Не пробуй! У твоїх друзів немає майбутнього.

Чорне. Щодня одне й те саме. Школа – домівка – школа.

Біле. Саме так живемо лише один раз, шукай себе. Знайди собі цікаве захоплення, спорт, комп’ютер.

Чорне. Ну і дурня думай про якісь там спорт, комп’ютер.

Біле. Ні ти говориш страшні речі. А давай може я тебе переконаю.

Чорне. Ні ти мене  не переконаєш.

Біле. Можливо, давай ми з тобою пограємо гру, ти мені будеш називати про користь наркотиків, а я про їх шкідливий вплив.

Чорне. Домовились! Звичайно я виграю. І я розпочинаю.

Біле. Так, але давай домовимось так, коли ти права будеш чіпляти стрічку чорну, а коли я тобі білу.

Чорне. Гаразд. Наркотики це модно.

Біле. Це міф, який поширюють наркомани.

Чорне. Ти мене переконала. А слухай таке. Від наркотиків, ще ніхто не помер.

Біле. Люди дуже часто помирають від передозування.

Чорне. Люди, що вживають наркотики, мають міцне здоров’я. І зовсім не хворіють.

Біле. Відомі вчені Мечников Богомолець казали, що люди можуть жити до 150 , а люди що вживають наркотики помирають рано.

Чорне.. все мені набридло, давай так назви за і проти наркотиків.

Біле.

Я згодна:

Руйнує твій організм,

Виснажує себе,

Має нав’язливу ідею,

Прирікає на муки.

А тепер ти.

Чорне.

Полегшує страждання

Підносить настрій.

Біле. Ну і що я  виграла, подивись скільки в тебе білих стрічок, пам’ятай головне.

Єдина річ цінується найбільше,

Лише тоді, коли немає вже її.

І ти не знаєш втрати більшої,

Здоров’я найцінніше на землі!

Чорне. Гаразд ти мене переконала, я більше не буду думати про наркотики, буду вчитися, та буду займатися спортом, та піду танцювати.

Біле. Все  ми з тобою тепер товариші, будемо жити мирно, і цей твій чорний колір зникне взагалі. А я буду за тобою спостерігати.

Танець.

Ведуча. Ось і закінчились сторінки нашого журналу. Ми відмежували шкідливе від корисного зрозумівши найголовніше: що є у людини – це її життя. Воно дається їй тільки раз і кожному своє. Довге чи коротке, неповторне і звичне, радісне й сумне, солодке як мед, і гірке, як полин, воно триває лише від народження до смерті, і його не можна прожити двічі.

Життя – це шанс

Скористайся ним.

Життя – це краса,

Милуйся нею…

Життя –це мрія

Здійсни її.

Життя – це виклик

Прийми його.

 

 

 

docx
Додано
27 липня 2018
Переглядів
886
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку