Позакласний захід " Віртуальна екскурсія для учнів 1-х класів “У гостях у казки”"

Про матеріал
Позакласний захід " Віртуальна екскурсія для учнів 1-х класів “У гостях у казки”" містить демонстраційні експерименти, які учням представляють у вигляді фрагментів казок.
Перегляд файлу

Віртуальна екскурсія для учнів 1-х класів

“У гостях у казки”

Устаткування: магніт, суміш сірки і залізних ошурок, довгогорла колба, розчин аміаку, хлоридна кислота, спиртівка, порошкоподібний магній, купрум (І) хлорид, дві пробірки з розчином силікатного клею, кобальт хлорид, нікель сульфат, 7 пробірок з кольоровими розчинами, паперова квітка просочена розчином фенолфталеїну.

Всі діти люблять казки. Спочатку з цікавістю слухають, що читають їм мами, потім розглядають картинки в книжках, і, нарешті, самі читають, і весь час намагаються уявити, що робили, як себе відчували герої, як казкові події могли виглядати в житті.

Всі ви читали казку Шарля Перро “Попелюшка” і пам’ятаєте, що, виїзжаючи на бал, зла мачуха задала Попелюшці додаткову роботу – перебрати і розділити по зернятку суміш з мішка. Як це могло б виглядати?

(Демонстрація розділення магнітом суміші порошку сірки/залізні ошурки).

Ви знаєте казку про Аладдіна. Хто ще герой цієї казки? Безумовно, джин.

(Демонстрація реакції між амоній гідроксидом і хлоридною кислотою в довгогорлій колбі).

Пам’ятаєте, як Аладдін вперше зустрівся з царівною Будур? Він дивився на неї і говорив з нею, за що мав бути покараним. “Сторожа кинулася на Аладдіна... Але тут Магрібінець, підвівшись на лікті, жбурнув порошок з другого мішечка і вигукнув: О порошок, відбери в них пам’ять на цілі півгодини”. Якби Магрібінець скористався нашим порошком, який ефект був би в цьому випадку?

(Демонстрація горіння магнієвого порошку в полум’ї пальника).

Народна мудрість свідчить: “Немає диму без вогню”. Самий вогненний персонаж слов’янських казок – звичайно, Змій Горинич. У відомій казці огнедихаючому злому чудовиську протистоїть Кирило Кожумяка. Ми багато раз бачили полум’я, але, можливо, у казкового дракона воно було не зовсім звичайним, а, наприклад, зеленим?

(Демонстрація фарбування полум’я в зелений колір солями міді).

Ще один персонаж народних казок – Баба Яга. У казці, яка так і називається, мовиться про бідну дівчинку, яку зла мачуха відправила до Баби Яги за голкою і нитками. Дівчинці загрожувала смертельна небезпека, але їй вдалося втекти. “Баба Яга почала знову наздоганяти. Дівчинка приклала вухо до землі і чує, що Баба Яга близько, кинула гребінець: зробився ліс такий дрімучий і срашний”. Ми можемо також спробувати виростити ліс.

(Демонстрація зростання кольорових чагарників, що утворюються після додавання солей кобальту і нікелю в розчин силікатного клею).

У казках завжди все добре закінчується. Казка “Цветік-семіцветік” – теж з щасливим кінцем. А чому квітка саме так називалася? “Квітка була схожа на ромашку. У нього було сім прозорих пелюсток, кожна пелюстка була іншого кольору: жовтий, червоний, зелений, синній, оранжевий, фіолетовий і блакитний”. Ці пелюстки були всіх кольорів веселки, такі ж, як вміст цих пробірок. 

(Демонстрація пробірок з кольоровими розчинами).

Червоний – Роданід заліза;

Оранжевий – Метиловий оранжевий;

Жовтий – Хромат калію;

Зелений – Сульфат нікелю;

Блакитною – Сульфат міді;

Синій – Гліцерат міді;

Фіолетовий – Лакмус.

Ще одна дуже кольорова казка – “Аленький цветочок”. Ми можемо пригадати її зміст, але як представити її, адже у нас є тільки біла квіточка? Чарівництво в казці – справа звичайна. Хай і наша квіточка стане яскраво-червоною!

(Демонстрація фарбування аміаком білої квітки з фільтрувального паперу, просоченої фенолфталеїном).

Ми сьогодні пригадали добре відомі вам мудрі, прекрасні казки. Вони вчать добру і справедливості, чесності і взаємодопомозі. Пам’ятайте про це!

doc
Пов’язані теми
Хімія, Позакласні заходи
Додано
4 травня 2020
Переглядів
449
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку