Комунальний заклад «Чугуївський ліцей № 2»
Чугуївської міської ради Харківської області
Відкритий позакласний захід з біології
«ВІТАМІНИ ДЛЯ ДИТИНИ»
Розробила: Сєрік О.В., вчитель біології, спеціаліст І категорії
Чугуїв 2021 р.
Розробка відкритого позакласного заходу з біології
Вчитель: Сєрік Ольга Вадимівна
Тема: Вітаміни для дитини Клас: 7 Завдання:
1. Навчальні: сформувати поняття вітаміни, авітаміноз, гіпотітаміноз, гіпервітаміноз; опрацювати класифікацію вітамінів, характеристику, значення; наводити приклади продуктів багатих на певні вітаміни, дослідити вміст аскорбінової кислоти у соках ТМ України.
2. Розвивальні: розвивати навички роботи з мас-медіа, творчі здібності, логічне, критичне та креативне мислення на основі встановлення причинно-наслідкових зв’язків, вміння використовувати раніше вивчену інформацію, уміння порівнювати та аналізувати, узагальнювати матеріал, робити аргументовані висновки, розвивати вміння застосовувати отримані знання у повсякденному житті.
3. Виховні: формувати науковий світогляд, виховувати бережливе ставлення до власного здоров’я.
Форми роботи: фронтальна, парна, індивідуальна.
Методи: словесні (бесіда), словесно-наочні (робота з наочністю, слайдами презентації, відеофрагментом), практичні, проблемно-пошуковий, самостійна робота (за Ю.К. Бабанським).
Дидактичні та методичні матеріали: авторська презентація, авторська інтерактивна вправа, відеофрагмент за посиланням, робота з мас-медією (дидактичним матеріалом, сматфонами), авторський тест.
Обладнання та матеріали: мультимедійний комплекс, мережа Internet, тематичні зображення та фото.
Міжпредметні зв’язи: основи здоров’я, екологія, хімія.
Тип: використання знань, умінь та навичок (за В.О. Онищуком).
Вид: практична робота.
Хід заходу |
Вид діяльності вчителя та здобувачів освіти |
Час |
Організаційний момент. Доброго дня мої учні! Я рада вітати вас на відкритому позакласному заході «Вітаміни для дитини»! Девіз нашого заходу: Видумуй, пробуй і твори Розум, фантазію прояви! Активним і уважним будь! І про кмітливість не забудь! Бажаю кожному діяти і досягти високого рівня засвоєння теми! |
Вступне слово вчителя та учнів. |
1 хв. |
І. Корекція опорних знань, умінь, навичок. Пропоную вправу мозковий штурм «Вітаміни» |
Вправа на активізацію. |
4 хв. |
|
|
|
ІІ. Мотивація навчальної діяльності. Давайте разом поміркуємо: в чому полягає актуальність теми? Проблема: яблуко чи сік ТМ України?
|
Створення проблемної ситуації. Бесіда. |
8 хв. |
IІІ. Повідомлення теми та завдань заходу. Тема: Вітаміни для дитини. Завдання уроку: сформувати поняття вітаміни, авітаміноз, гіпотітаміноз, гіпервітаміноз; опрацювати класифікацію вітамінів, характеристику, значення; наводити приклади продуктів багатих на певні вітаміни, дослідити вміст аскорбінової кислоти у соках ТМ України; розвивати навички роботи з мас-медіа, творчі здібності, логічне, критичне та креативне мислення на основі встановлення причинно-наслідкових зв’язків, вміння використовувати раніше вивчену інформацію, уміння порівнювати та аналізувати, узагальнювати матеріал, робити аргументовані висновки, розвивати вміння застосовувати отримані знання у повсякденному житті; формувати науковий світогляд, виховувати бережливе ставлення до власного здоров’я.
|
Вступне слово вчителя. |
1 хв. |
ІV.Усвідомлення змісту й послідовності використання практичних дій. Пропоную подорож по країні «Вітаміни» Зупинки 1. Поняття: вітаміни, авітаміноз, гіповітаміноз, гіпервітаміноз. |
Повідомлення вчителя та запис учнів.
|
12 хв. |
2. Класифікація вітамінів. 3. Характеристика. 4. Дослідницька. 5. Заключна.
1. Вітаміни – це низькомолекулярні органічні сполуки різної хімічної природи, що необхідні для життєдіяльності живого організму в малих дозах, і не утворюються в самому цьому організмі в достатній кількості, через що повинні надходити із їжею. Відкрив М.І. Лунін 1881 році. Авітаміноз – відсутність Гіповітаміноз – недостатньо Гіпервітаміноз – надлишок 2. Класифікація вітамінів:
3. Характеристика:
|
Динамічна пауза.
Робота з дидактичним матеріалом. Обговорення результатів. Виконання завдань в парах за допомогою мас-медіа.
|
|
|
|
|
|
|
|
Обговорення результатів роботи. Динамічна пауза. |
|
Вітамін С (аскорбінова кислота) |
|
|
|
||||
Вітамін D (кальциферол) |
|
|
|
||||
Пропоную перегляд відеофрагменту «Що ти знаєш про ВІТАМІНИ?» відкривши посилання https://www.youtube.com/watch?v=ujt0BqMH4Qo:
Таким чином, ми можемо зробити наступну характеристику вітамінам
Руки в сторону та вгору – на носочки піднялись. Підніміть голівку вгору й на долоньки подивись! Руки в сторони розводим опускаєм плавно вниз Присідати ми почнемо, добре ноги розімнемо Раз присіли – руки прямо, встали. Знову все так само Вправу дружно почали нахил вліво – раз, два, три! Повертаємося вправо все виконуємо гарно Вліво, вправо повернулись ось розминці вже й кінець Хто старався – молодець! |
|||||||
V. Самостійне виконання учнями завдань під контролем і за допомогою вчителя. 4. Дослідницька. Інструктаж з техніки безпеки:
Мета: дослідити вміст аскорбінової кислоти у соках ТМ України. Обладнання: мірний стакан, до якого наливаємо сік 20 – 30 мл. Потім додаємо крохмального клейстеру і в мірний стакан капаємо з піпетки розчин йоду Хід роботи Техніка дослідження йодометричним методом заснована на тому, що молекули аскорбінової кислоти легко окислюються розчином йоду. Як тільки йод окислить всю аскорбінову кислоту, наступна крапля, прореагувавши з крохмалем, пофарбує в синій колір. Рекомендації |
Рішення тестових завдань індивідуально. Проведення практичної частини. |
12 хв. |
|||||
|
|
|
|||||
VI. Узагальнення й систематизація результатів роботи. Проблема: яблуко чи сік ТМ України? Отже, результат:
|
Бесіда.
|
4 хв. |
|||||
VIІ. Підсумок заходу. ➢ Ми працювали над темою… ➢ Ми працювали за планом… ➢ Новим для мене… ➢ Корисно знати… ➢ На практиці я застосую… |
Фідбек. Пояснення учнів з урахуванням критичного мислення. |
3 хв. |
Список використаних джерел
1. https://www.mentimeter.com/s/bbdaddcdcca681af821867025a4c5772/253fe950988a
2. Вітаміни. [Електронний ресурс] // Вікіпедія: Вільна енциклопедія. Режим доступу:
https://uk.wikipedia.org/wiki/%D0%92%D1%96%D1%82%D0%B0%D0%BC%D1%96%D0%BD %D0%B8. – Назва з титул. екрана.
3. Що ти знаєш про вітаміни? [Електронний ресурс] // YouTube: https://www.youtube.com/watch?v=ujt0BqMH4Qo. – Назва з титул. екрана.
4. Гуськова В.П., Сизова Л.С. Визначення вмісту вітаміну С йодометричним методом // Хімічні методи дослідження властивостей сировини і продукції. Кемерово: Кемеровський технологічний інститут харчової промисловості. 2007. – 29 с.
Роль |
Продукти харчування |
Гіповітаміноз |
Гіпервітаміноз |
||
Жиророзчинні вітаміни |
|||||
(ретинол) |
Синтез зорових пігментів, підтримання цілісності шкіри і слизових оболонок, нормального розвитку зубів і кісток, забезпечення репродуктивних функцій, антиоксидант |
Риб'ячому жирі, яєчних жовтках, печінці, молоці; у червоних, оранжевих, жовтих і темно-зелених овочах |
Нудота, блювання, анорексія, головний біль, втрата волосся, біль у суглобах, ламкість кісток, збільшення печінки і селезінки, ризик захворювання на рак легень у курців |
||
Сприяє всмоктуванню кальцію у ШКТ, разом з паратропним гормоном мобілізує кальцій з кісток. Обидва механізми необхідні для підтримання сталої концентрації кальцію в крові, що у свою чергу потрібно для нормальної роботи нервової системи, скорочення м'язів, зсідання крові, формування кісток і зубів. |
Вітамін D3 формується у шкірі під впливом ультрафіолетового випромінювання, подальше перетворення в активну форму відбувається у печінці і нирках. Джерелами вітаміну D є риб'ячий жир, яєчні жовтки, молоко.Вітамін D стійкий до нагрівання, дії кислот і лугів, світла і окиснення. |
У дітей рахіт, у дорослих — остеома ляція; порушення мінералізації кісток і зубів, знижений тонус м'язів, слабкість у ногах, неспокій, дратівливість. |
22—25 мг на добу може бути токсичним для дітей, більші дози — і для дорослих. До симптомів належать: блювання, діарея, втома, втрата ваги, гіперкальціємія і кальцифікація м'яких тканин, незворотне ушкодження серця і нирок. |
||
(кальцифер ол) |
|||||
Антиоксидант, помагає запобігти окисненню ненасичених жирних кислот і холестеролу, зокрема у клітинних мембранах, перешкоджає розвитку атеросклер озу. |
Зародки пшениці, рослинні олії, горіхи, злаки, темно-зелені листкові овочі.Нечутливий до дії тепла, світла, кислот, нестійкий до кисню. |
Дуже рідко, точні симптоми не до кінця з'ясовані: можливе зменшення тривалості життя еритроцитів і гемоліз, ламкість капілярів, дегенерація спинног о мозку. |
Навіть у великих дозах не викликає значних побічних ефектів. Можливе сповільнене загоєння ран, зниження адгезії тромбоцитів і зростання часу утворення згустку крові. |
||
E (токофер оли, антистерил ьний, вітамін розмножен ня) |
|||||
Необхідний для синтезу печінкою факторів зсідання крові і деяких інших білків. Бере участь в окисному фосфорилюванні у всіх клітинах організму. |
Головним чином синтезується кишковою мікрофлорою, міститься у темнозелених листкових овочах, качанній капусті, капусті броколі, цвітній капусті, у свинині і печінці. Стійкий до нагрівання, руйнується кислотами, лугами, світлом, окиснювальними агентами. Забезпечення організму вітаміном K може зменшуватись під час вживання антибіотиків. |
Порушення зсідання крові, тривалі кровотечі, швидке формування синців.
|
Невідомі. |
||
K (нафтохі нони, антигемора гічний) |
|||||