Позакласний захід з хімії

Про матеріал
Сценарій тематичного вечора з хімії на тему :"Вода - одна з найзагадковіших речовин"
Перегляд файлу

1

 

                                                                            

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


                                                                                           

Без води нема життя                                

                                                                                             без праці – добробуту.            

                                                                                             Де вода там і життя.                                                                      Вода – наша мати.

 

Мета заходу: показати учням, що вода – це одна з головних природніх сполук; поглибити знання учнів про властивості води, її значення у природі та житті людини; виховувати в учнів бережливе ставлення до природи та її багатств; розвивати в учнів бажання вивчати хімію як науку, активізувати їх пізнавальну діяльність, формувати у них почуття прекрасного, уміння виділяти головне, знаходити відповіді на поставлені завдання;  розвивати логічне мислення, вміння користуватися науковою літературою.

   Оформлення: глобус, плакати про воду, стіннівки присвячені значенню води для планети Земля, малюнки, виконані учнями.   

 

Хід заходу

 

Ведучий

Колись давно, коли географія була ще царицею наук, коли глобус Землі ще не нагадував хмару від вибуху, коли чиста вода ще не викликала подиву, на нашій богом забутій планеті жив поет. У Греції звичайно. У V ст.. до н.е. одного разу він писав: «Той, хто поганить джерело, - позбавляє себе пиття…». Дві з половиною тисячі років спить поет у мякому тілі матері-землі. Рід людський з тих давніх часів розплодився неймовірно. Нас так багато, що планета, яка має найбільшу кількість води з усіх у Сонячній системі, не може напоїти своїх дітей.

На Землі живе близько шести мільярдів людей. Протягом року на суходіл із хмар випадає 43 кубічні кілометри прісної води. Кількість опадів не змінюється багато тисяч років. Кількість ротів, що потребують води, неухильно зростає.

1-й учень. Найзвичайнісінькою речовиною у світі називають учені воду. За словами академіка А.П. Карпінського, «це найкоштовніша копалина». Вода – це рідина без смаку, кольору, запаху, яка входить до складу всіх живих істот. Вона присутня в грунті та повітрі.

Вода постійно підтримує життя та розвиток природи. Французький письменник Антуан де Сент-Екзюпері засвідчив, що кочові племена Сахари ставляться до води, як до божества. Він писав: “… У пустелі не один день добираєшся до найближчої криниці, якщо пощастить її знайти, ще не одну годину риєшся у піску, що її засипав… Вода! У Кан-Джубі, у Сиснеросі, у Порт-Етьєні темношкірі дітлахи прохають не монетку - з консервною бляшанкою в руках вони прохають води: “Дай попити, дай!..” Вода - дорожча за золото”.  

Про величезне значення води говорить герой повісті цього ж автора “Планета людей”, який пережив зневоднення організму та радість урятування: “Вода! Ти не маєш ні смаку, ні кольору, ні запаху тебе неможливо описати, тобою насолоджуєшся, не знаючи, що ти таке... Ти сповнюєш нас радістю, яку не пояснити… з тобою повертаються сили, з якими ми вже розпрощалися. Ти - найбільше багатство на світі ”.

Живі організми вживають лише ту їжу, яка розчинна у воді. Живі тканини в основному складаються з води.

Вода – це проста сполука двох газів: дуже легкого газу водню та більш важкого, активного газу кисню. Це сестра-тихоня найсильнішої вибухівки – гримучого газу. При згорянні водню в кисні утворюється вода. Але за своїми характеристиками вода не схожа на елементи, що є її складовими.

Вона має особливі властивості  – це єдина сполука на планеті, яка у земних умовах може одночасно знаходитися у трьох агрегатних станах: у вигляді льоду, рідини та пари. Її хімічна формула H2O. Вода замерзає, перетворюючись на лід, при 0˚С, а кипить за умов нормального атмосферного тиску при 100˚С.

Майже 200 років тому Гей-Люсак і Гумбольт довели, що два атоми Гідрогени і один атом Оксигену, об’єднуючись у молекули, народжують воду.

Вода здавна надихала творчих людей

 

Джерельце під вербою

Виблискує водою.

Прийду до нього й до ладу

  Порозчищаю, обкладу.

Все дно камінням обмощу,

В пісок ні краплі не пущу.

І задзвенить, і заспіва

  Вода джерельна, мов жива!

              Т.Коломієць

 

Ведучий. Як ви гадаєте, скільки років нашій воді?

2-й учень. Нашій воді п’ять мільярдів років. Усе та сама, що колись виникла на Землі, вода «використовується» знову й знову. Це можливе завдяки безперервному циклу кругообігу води в природі.

Енергія Сонця перетворює воду морів і океанів на водяну пару. Вітер розносить її по всій планеті та знову повертають землі воду у вигляді дощу. Дощ насичує на землі джерела, які стікають у ріки й моря… і все повертається спочатку.

Ведучий. (з глобусом ). Вода займає 70.8% поверхні нашої планети. Загальні запаси води води становлять 1386 млн. км3. З них 97,5% - солона або мінералізована вода. Прісна вода становить 2,5% від загальних запасів, з яких 71% припадає на льодовики та сніговий покрив (переважно в     Антарктиді).  Дефіцит прісної води відчувається на 60% поверхні суходолу (більше 40 країн розташовані в азійських, а також посушливих регіонах).

Величність води, її різноманітні властивості знайшли своє відображення в усій народній творчості. Давайте проведемо конкурс на знання прислів’їв, приказок, загадок і історичних довідок про воду та зясуємо, хто в нас найкмітливіший.

Загадки

  1.       Що видно, коли нічого не видно? (Туман)
  2.       Пройшов – по даху постукав, пішов – ніхто не помітив. (Дощ)
  3.       Не кінь, а біжить, не ліс, а шумить. (Річка)
  4.       Без крил летять, без ніг біжать, без вітрил пливуть. (Хмари)
  5.       Що за художник біля вікон простояв? Що за художник вікна розмалював? (Мороз)
  6.       Іде, іде, а пройти не може. (Ріка)
  7.       Санчата біжать, а голоблі стоять. (Ріка та береги)
  8.       Кругом вода, а з питтям біда. (Море)
  9.       Не море, не земля, кораблі не плавають, а ходити не можна. (Болото)
  10. Що росте догори ногами? (Бурулька)

Прислівя, приказки

  1.       Березень – з водою,

       Квітень – з травою,

       А травень – з квітами.

2. Зима – зі  снігом , літо з хлібом .

3. Без дощу і трава не росте.

4. Вода навесні мудра, а не восени.

5. Дощ – олія для землі, сніг – ковдра.

6. Сіль, хліб, вода – козацька їда.

7. Без води і ні туди, і не сюди.

Історична довідка

- Джерела води у стародавніх народів були місцем зустрічі всіх богів. Воді поклонялися як надлюдській силі, вона вважалася матірю життя і смерті.

- Основоположник грецької медицини Гіпократ, який жив у V столітті до нашої ери, під час лікування на одне з чільних місць ставив воду (як головний засіб гігієни).

- Якщо краплі води довший час падатимуть на голову людини з висоти 50 см, то вони уб’ють її. У давнину навіть існувала смертна кара «краплями води».

- Вода у далекий геологічний час, коли на планеті Земля температура була вище 100 °C, перебувала у стані пари – тоді не було ні рік, ні озер, ні морів, ні океанів.

- Заселення земної кулі рослинами і тваринами пов’язано із властивостями води.

- Без води немає життя, без води не утворюється в зеленому листку цукор, крохмаль та інші органічні речовини.

3-й учень. Щоб оцінити прозорість води, люди ось уже 100 років користуються диском Секкі. Це білий металевий круг діаметром 30 см.  Корабель виходить на точку заміру, та з боку у воду спускається диск. Єдина  умова: він має бути в горизонтальному положенні. Глибина, на які дис. Секкі видно останній раз, і є прозорістю води.

Усім відома дивовижна прозорість вод озера  Байкал. Однак, виявляється, що на Землі є більш чисті й прозорі місця. Так, за останніми даними, найпрозорішим морем планети є море Уенделла, яке омиває береги Антарктиди. Білий диск Секкі залишився видимим до глибини 79 метрів!

Як недивно, одним з найпрозоріших морів є тепле й дуже обжите людиною Середземне. 53 метри – таку глибину прозорості в його водах показав диск. На жаль, з кожним роком повторювати цей результат морю стає все складніше. Занадто сильно забруднює його людина.

У повсякденному житті ми постійно користуємося водою.ми не можемо пити її такою, якою вона буває в природі.

4-й учень. Найчистіше джерело води – це сніг, наступною за ступенем чистоти є дощова вода, але в ній уже можна виявити розчинні гази з повітря та сліди хлоридів, сульфатів, нітратів та амоніаку. Вода річок і озер у низинах зазвичай дуже сильно забруднена. Джерельна та колодязна вода фільтрується грунтом і тому вона цілком чиста, але в ній також можуть містити ся неорганічні солі. Виявляється, що будь-яка вода, яку ми п’ємо, має тією чи іншою мірою очищуватися. Для цього існує багато способів. Один з них відстоювання. Але цей метод не гарантує повного очищення. Для кращого випадання в осад шкідливих речовин у воду додають хімікати.

Питання ерудитам

  1.         Які хімічні реактиви додають у воду, що використовується на хімічних підприємствах, для її очищення? (Розчини натрій хлориду, натрій фосфату, натрій карбонату, мідного купоросу, натрій гідроксиду)
  2.         В який спосіб очищують водопровідну воду, яку ми п’ємо? (Хлорування, аерація, фільтрація через пісок).

5-й учень. Без води  не може обійтися і промисловість. У хімічній промисловості її застосування дуже різноманітне: вона охолоджує апарати, використовується як чудовий розчинник, бере участь у численних хімічних реакціях як реагент.

Ведучий. Вода несе певну інформацію, яка від­бивається в структурі води. Будь-яка речовина, у тому числі й ліки, додана у воду навіть у най­меншій концентрації, передає воді свою структу­ру, а отже, і властивості. На цьому побудований принцип подоби, що використовується, зокре­ма, у гомеопатії. Точніше сказати, вода сама ко­піює структуру внесеної речовини, набуваючи її властивостей. Також вода має різну структуру й різні властивості. Найкраща структура, не зі­псована забрудненнями, хімічним очищенням і кип'ятінням, у чистої природної води, яку добува­ють з екологічно чистих природних джерел. Така вода найбільш корисна для організму людини.

Про значення води для живих організмів можна говорити безкінечно. Вода – обов’язковий компонент кожної живої клітини. Жодна жива істота не може обійтися без води. Зневоднення організму на 12-15 % призводить до порушення обміну речовин, а втрата 25% - до загибелі організму.

Без води людина може прожити лише три дні, без їжі 30-50діб.

6-й учень.

  Академік Карпинський говорив: «Вода — найдорогоцінніша мінеральна сировина. Це не тільки засіб для розвитку промисловості й сільського господарства, вода — це жива кров, що створює життя там, де його не було».

Здавна людина мріяла про безсмертя. Ман­дрівники в заморських країнах, алхіміки в лабо­раторіях завзято шукали еліксир життя й джере­ло вічної молодості. Але вони не припускали, що таємничий еліксир — це звичайна вода.

Тисячу років може лежати в сухій землі зерно, але торкнися його крапля води — і воно оживе. За всіх часів вода перетворювала посушливі степи на родючі поля, пекучі піски — на квітучі оазиси.

Історія Землі — це насамперед історія води. Багатолика — примхлива й мудра, нещадна й сильна — вона безперервно міняла и міняє ви­гляд нашої планети.

З'явилася людина, виросли селища, міста, за­диміли труби заводів. І люди стали помічати, що води катастрофічно не вистачає.

Пам’ятайте, люди назавжди:

Неможливо жити без води.

Це життя колиска, це – дощі,

Це роса і квітка на межі,

Це тумани, ріки і моря,

Джерело  у спеку це -  життя ,

Це кришталь озер і джерело,

  Шурхіт хвиль і шторму дикий рев ,

Це струмочок у травах між дерев,

Зелень трав, веселки кольори.

Пам’ятайте, люди назавжди.

Ведучий. Ми пишаємося багатством рідного краю. Разом із тим ми свідки того, які зміни від­булися в природі в результаті діяльності людини. Неможливо зберегти красу природи, цілісність водойм, не навчаючись у самої природи.              Сьогодні вода перестає бути просто даром природи. Вона стає особливо коштовним видом продукції, однією з основ життя на нашій планеті.             

От і добіг кінця наш вечір. Дякуємо всім!

Всі учні.

(Пісня «Летів водень потайком» на мелодію української пісні «Їхав козак потайком»)

 

Летів водень потайком

Тай до кисню вечерком.

- Ой ти, ти кисню, відчини, відчини,

Своє-моє серденько звесели.

Ой не буду відчинять, ой не буду відчинять,

Бо ти будеш, серденько, бушувать.

Ой гриміло, ой гриміло до зорі,

Стало повно АШ ДВА О у відрі.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

docx
Додав(-ла)
Леся Кімакович
Пов’язані теми
Хімія, Позакласні заходи
Додано
14 лютого 2020
Переглядів
397
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку