Доповідь до презентації на тему: "Користь і шкода сірчаного мила для шкіри"

Про матеріал

Матеріал містить цікаву та корисну інформацію про користь і шкоду сірчаного мила для шкіри, його хімічний склад, властивості та застосування.

Перегляд файлу

Слайд 1.

Користь і шкода сірчаного мила для шкіри

Слайд 2. З історії мила

Стародавні єгиптяни та греки вмивалися сумішшю рослинних компонентів (деревна зола, порошок кори дерев, рослина мильнянка) в поєднанні з тваринним жиром, що поклало початок миловарінню. Грецький лікар Клавдій Гален (II ст. до н. е.) в наукових працях описав мило, вказавши, що воно очищає від забруднення не тільки одяг, але і тіло.

Слайд 3. Встановлення складу мила

1808 року французький хімік Мішель Ежен Шеврель (1786—1889) встановив склад мила. Мила — це солі (натрієві, калійні) вищих карбонових кислот, переважно стеаринової, пальмітинової з добавками барвників, ароматизаторів, антисептиків, екстрактів рослин. Натрієві солі є твердими милами, калійні – рідкими. Процес миловаріння полягає в нагріванні жирів з лугами (омилення жирів).

Слайд 4. Сірка — важлива мінеральна  речовина

Макроелемент Сульфур утворює просту речовину сірку. Сірка неметал, жовта кристалічна речовина. В організмі людини ця речовина міститься в шкірі, м'язах, суглобах, волоссі, нігтях. Вона широко застосовується в медицині, косметології. Її дефіцит в організмі людини може призвести до захворювань шкіри, волосся, нігтів. Сірку неспроста називають “мінералом краси”. Стародавні римляни були першими, хто виявив цілющі властивості сірки, почавши приймати сірчані ванни, щоб підтримувати красу і здоров'я шкіри. Багато тисяч років тому з її допомогою ефективно лікували екзему, грибок, а також такі неприємні захворювання, як коросту і псоріаз. Існує багато ліків і препаратів, які виробляються на основі сірки. Але є й альтернативний варіант — сірчане мило, що застосовується в лікувальних цілях, в складі якого, як не важко здогадатися, є сірка. 

Слайд 5. Сірка — необхідна речовина для дівчат та хлопців із жирною шкірою, з постійними запаленнями, з підвищеною чутливістю і такою хворобою шкіри як акне (вугровий висип). Акне, вуго́р — невеликий запалений вузлик (папула) на шкірі, часто надалі нагноюється, перетворюючись на гноячок (пустула). Є хронічною хворобою із запаленням сальних залоз. При недоліках сірки шкіра перестає утримувати баланс і починає посилено виробляти жир, через що постійний блиск і запалення. В такому випадку для підліткової і проблемної шкіри може підійти сірчане мило. Розглянемо докладніше, що являє собою сірчане мило. Яку користь воно принесе вашому здоров'ю?

Слайд 6. Склад сірчаного мила

Розглянемо основні компоненти:

-  сірка — головна складова, вміст якої коливається від 3% до 10%, зебезпечує дезінфікуючий ефект;

-  бета-гідрокислоти і саліцилова кислота — допомагають очистити пори і усунути запалення;

-  пальмова або оливкова олія та алое вера — живлять, заспокоюють, пом'якшують шкіру і володіють зволожуючим ефектом.

-  звичайна мильна основа і ароматизатори, які усувають різкий запах сірки. Всі компоненти натуральні, що дозволяє користуватися сірчаним милом без шкоди для здоров'я.

Слайд 7. Властивості сірчаного мила

Сірчане мило відноситься до категорії лікувально-профілактичних миючих засобів, володіє лікувальними властивостями, а саме:

-  підсушуючими;

-  антибактеріальними та протигрибковими;

-  антисептичними;

-  протизапальними;

-  очищуючими.

Відомо, що розчини мила завдяки мийним властивостям здатні видаляти до 60-90 % мікробної флори з інфікованих поверхонь.

Слайд 8. Вмивання обличчя з сірчаним милом

1. Зволожуємо мило, щоб отримати м’яку пінку на долонях.

2. Наносимо пінку на обличчя м’якими рухами, не розтягуючи і не розтираючи надмірно шкіру, щоб не пошкодити її і уникнути передчасних мімічних зморшок. Рухатися треба по масажних лініях.

3. Для більшого ефекту можна півхвилини потримати мило на обличчі, а після змити його теплою водою з-під крана.

4. Після вмивання нанести хороший зволожуючий крем, щоб уникнути пересушування шкіри.

Слайд 9. Хвилина релаксації

Слайд 10. Користь сірчаного мила

Основні переваги сірчаного мила: відлущує шкіру, покращує кровообіг, поглинає токсичні речовини, очищає шкіру від мікробів з її поверхні і зменшує запалення шкіри, нормалізує роботу сальних залоз, стимулює синтез волокон колагену та кератину, допомагає шкірі стати більш пружною і гладенькою, клітини починають швидше оновлюватися, що робить шкіру світлішою і рівнішою, здатне боротися з різними грибковими інфекціями на шкірі. Для досягнення хорошого результату сірчане мило застосовують щодня  вранці і ввечері від 1 до 8 тижнів.

Слайд 11. Протипоказання сірчаного мила

Сірчане мило не можна використовувати:

-  якщо на шкірі є відкриті рани або подряпини;

-  відразу після прийняття сонячних ванн;

-  в період вагітності і годування груддю, підготовки до вагітності;

-  при захворюванні нирок і печінки;

-  при захворюванні на цукровий діабет;

-  при інфекціях на ділянках шкіри;

-  при порушенні кровообігу;

-  дітям у віці до 2 років.

Слайд 12. Шкода сірчаного мила

Якщо ігнорувати ці протипоказання, можна отримати несприятливі наслідки: сухість шкіри, почервоніння і печіння шкіри, більш яскраво виражену алергічну реакцію. При попаданні мила в очі і на слизові оболонки необхідно терміново промити їх протягом 15 хвилин проточною водою. Якщо почервоніння і роздратування не проходять, потрібно звернутися до дерматолога.

Слайд 13. Застосування сірчаного мила з метою профілактики

Не рекомендується застосовувати більше 4-6 тижнів поспіль. Досить мити руки два рази на день. Якщо ви зібралися в похід або на прогулянку в ліс, сірчане мило може навіть служити захистом від укусів комах, зокрема кліщів і комарів —  досить напередодні вимити з милом відкриті ділянки шкіри.

Слайд 14. Висновок

Для лікувальних цілей краще використовувати мило з високим вмістом сірки до 10%, а в якості профілактики, або для очищення шкіри підійде 3%. В наш час такий миючий засіб вважається дуже ефективним при врахуванні його низької ціни.

Дякую за увагу!

doc
Пов’язані теми
Хімія, Інші матеріали
Додано
14 лютого 2020
Переглядів
916
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку