Позакласний захід з трудового навчання та основ здоров’я "Чай - приємний, духмяний напій"

Про матеріал
Інтегрований виховний захід для учнів 5-6 класів з технологій та основ здоров’я допоможе дізнатися учням більше про чай як напій, історію та вирощування чаю, культуру споживанння чая в різних країнах.
Перегляд файлу

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Виховний захід для учнів 6-х класів

ЧАЙ ПРИЄМНИЙ, СМАЧНИЙ, ДУХМЯНИЙ НАПІЙ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Мета:

- сформувати  в учнів знання про найцінніший серед напоїв, які виготовляють люди – про чай;

- ознайомити з історією походження чаю, виникнення чаювання в Європі, зберігання чаю та правильного його приготування;

- охарактеризувати лікувальні властивості чаю;

- розвивати пізнавальний інтерес учнів.

 

«Найбільша розкіш на світі –

це розкіш людського спілкування »

Сент Екзюпері

Х І Д     З А Х О Д У.

Звучить пісня про чай.  (дитяча пісенька «Чашечка чая» із м-ма )

Вступне слово вчителя.

Людина відчуває себе добре, коли світить сонце, коли вдома все добре, коли її люблять, коли поруч є друзі, з ким можна поділитися радістю, горем, поговорити. Сент Екзюпері сказав: «Найбільша розкіш на світі – це розкіш людського спілкування». І якщо вас  запросили на чаювання, значить, вас запросили до спілкування.

Чай п’ють в любому куточку Землі. Він має лікувальні властивості, допомагає уникнути багатьох хвороб. Чай – це прекрасний корисний напій, який тамує спрагу, знімає втому, додає бадьорості, піднімає настрій. Для багатьох народів він такий необхідний і незамінний, як і хліб.

 

Довідка: з показом слайдів

 Що ж таке чай? Кущ, трава, дерево?

Чай китайський – розгалужений кущ;

Чай індійський (асамський) – розлоге дерево до 10 метрів заввишки. Вони дико ростуть у Південно-Східній Азії. Обидва введені у культуру і кожний має багато різновидностей.

 

Учень:

І солодкий, і гіркий

Чай духмяний, запашний,

Зцілить хворь, і як на те,

Навіть втому прожене.

Сил нових він додає,

Друзів всіх за стіл зове…

І з подякою весь світ

Славить чудо-еліксир!

(виходять учні і розповідають про історію походження чаю).

 

Учень 1:

Чайний кущ – це вічнозелена рослина, яка вимагає великого догляду. Основна робота – збирання чайного листа, вона триває сім місяців. Збирають листя чаю вручну щоб відчути якість листа. Збирають чай тільки жінки. Вважається, що аромат жіночих рук не псує запах чаю. У чаї є майже всі вітаміни. А збирають чай не все підряд, а тільки верхні молоді пагони.

 

Учитель: Яка країна є батьківщиною чаю?

Учень 2:

 Стародавня китайська легенда розповідає так:

Давним – давно пастухи помітили, що досить вівцям пощипати листя однієї вічнозеленої рослини, що росте в горах, як вони починають пустувати, легко піднімаються на кручі. Пастухи вирішили випробувати чудодійну силу листя на собі. Вони висушили його, заварили, як робили з іншими травами, і стали пити цей запашний напій, відчуваючи прилив свіжої сили.

Дійсно, вперше чай стали пити в Китаї.

Учень 3:

У давнину чай в Китаї цінувався дуже високо. При дворі цей  духмяний напій пили під час урочистих придворних церемоній. Імператори дарували його за особливі заслуги. До речі, для китайського імператора чай збирали тільки дівчата віком до 16 років.

Учень 4:

У Китаї подрібнене чайне листя, спресоване у брикети, коржі чи кілограмові «дошки», довго використовувалося як гроші. Чиновники стягували з населення податок – «чайові».

Учень 5:

Вирощування та виготовлення чаю в Китаї стало таким же таємним, як виробництво шовку, фарфору, паперу. Чайні плантації приховувались, суворо охоронялись від чужинців.

Учитель:

Поширення чаю.

Із Китаю чай починає свій тріумфальний похід по світу. У 8 столітті він проник до Кореї, Індії, Індонезії, Ірану, Монголії, Південно-Східного Сибіру та Середньої Азії. Чай стає улюбленим напоєм більшості країн світу, але вирощувати його довгий час ніде не могли, а завозили з Китаю.

У 1824 році голландці створили чайні плантації на острові Ява, у 1834 році чай стали вирощувати в Індії. У нашій країні кущі чаю були висаджені у 1818 році в Криму у Нікітському Ботанічному саду.

Перші чайні плантації були закладені у 1833 році  в Грузії під Батумі, в селищі Чаква.

Учитель:

 Спочатку не всі європейці уміли правильно поводитися з чаєм. Збереглася розповідь про європейського моряка, який прислав своїй матері цінний подарунок (на той час) – фунт чаю. Вона запросила гостей до вишуканого заморського блюда. Зваривши весь фунт у посудині, вона злила непотрібну, на її думку, гірку коричневу воду, розклала порціями виварене листя чаю і, заправивши сметаною, подала до столу.

 

Чай у Росії.

 У 1638 році російські посли відправились у Сибір з багатими дарунками монгольському хану. Під час званого обіду гостей напували якимсь терпким гіркуватим напоєм. Посол Старков доповідав царю: «Я не знаю, чи листя якогось дерева, чи то трави варять у воді, додаючи декілька крапель молока, а потім п'ють і називають це вариво чаєм». Проводжаючи послів, хан подарував царю хутра соболя, бобра, барса, чорний атлас, вишитий золотом  і сріблом, а також 200 пакетів з напоєм «Бах-ча». Ці слова переклали царю «Чай для заварки». У 1665 році до Росії завозять 10 пудів чаю. (1 пуд -  16 кг). Цей напій використовують як ліки від хворі та втоми. 

Для бідних чай був недоступний, вони навіть не знали як його приготувати і пили його лише за особливих обставин. Тому й виник вираз «Чайком побалуватися».

 

Жартівлива пісня: (відео- Прислал мне барин чаю)

Раз послав пан мені чаю із наказом заварить!

А я зроду і не знала

Як проклятий чай той пить.

Узяла тоді водички, висипала чай в чавун.

Додала туди цибулі та ще й перчика стручок.

Хорошенько розмішала, охолонути дала.

Та в миски порозливала, на стіл панський подала.

 Гості з паном всі плювались, сам він просто озвірів.

 І відправив на конюшню, мене висікти звелів.

 Довго думала я з дива, чим могла недогодить

 Ну а потім здогадалась, що забула посолить.

 

У 18 столітті в Росії винайшли самовар. Його виготовили на Уралі, а  потім в Тулі. У трубу, яка знаходилася всередині самовара, засипали сухі шишки, вугілля, підпалювали їх лучиною, роздмухували вогонь чоботом і вода закипала. Зверху на самоварі повинно бути гніздечко для заварного чайника. Самовари увійшли в кожну хату, стали невід’ємною характерною частиною російського побуту. 19 століття – це «Золота ера» самоварної справи в Росії. Кожна фабрика намагалась придумати свій, не схожий на інші самовар. Звідси і таке розмаїття самоварних форм: конічні, гладкі, шароподібні, та інші. Досить різними були і розміри самоварів: від одного стакана до 20 літрів.

 

 (Самовар: сідають дівчата та співають пісню).  Мультфільм  «Пих – Пих Самовар»

 

Лікарі та вчені.

 Вчені встановили, що чай містить корисні біологічно активні речовини: кофеїн, танін, мінеральні солі, майже всі вітаміни, ефірні масла. Він зміцнює судини мозку, покращує роботу серця, обмін речовин, підвищує розумову та фізичну працездатність. З чаєм легко засвоюються білки, жири та вуглеводи. Чай знімає головний біль. Настій зеленого чаю нормалізує підвищений артеріальний тиск. При  запаленнях очей їх промивають міцним охолодженим розчином чорного і зеленого чаю, взятих порівну, або кладуть чайний компрес. При сонячних опіках допомагають компреси та примочки з теплого чаю.

 

Зберігання чаю.

 Щоб отримати від чаю насолоду та користь, його необхідно правильно зберігати, готувати та пити. Якщо довго зберігати чай, він втрачає ефірні масла – вони вивітрюються  і чай втрачає аромат.  Чай легко поглинає вологу та різні запахи. Тому його треба зберігати у фарфоровому. Фаянсовому або скляному посуді зі щільною закритою кришкою.

 

Приготування чаю. (відео про заварювання чаю)

 Якість чайного напою залежить не тільки від сорту чаю, але й від способу його приготування. Необхідно кип’ятити лише відстояну холодну воду, щоб вивітрився запах хлорки. Знімати чайник з вогню необхідно в той момент, як тільки вода закипить. У передержаному кип’ятку аромат чаю зникає. Холодна кип’ячена вода теж не годиться.

Заварник сполоснути окропом, всипати суху заварку. Чайник заливають окропом на дві третини, а зверху покривають полотняною серветкою. Отвір на кришці та носик також повинні бути закритими, щоб разом з паром не вивітрився аромат. Настоюють чорний чай 5 хвилин. А зелений – 8 хвилин. З чаю не знімають пінку, бо у верхньому прошарку збираються ефірні масла, які створюють аромат. Залишати чай на кілька годин, а тим більше на другий день не можна.

П’ють чай маленькими ковтками. Не можна допускати, щоб гаряча рідина потрапляла до стравоходу і шлунку.

 

Учитель:

Ось і підходить до кінця наш захід.

 Хочу вам відкрить секрет

 І дати пораду:

 Коли хворь вам трапиться –

 Чаєм лікуватися.

 Чай у спеку освіжить,

  А в мороз зігріє,

 Сон рукою відведе,

 Втому вашу переб’є

 Крушить будь-який недуг,

 Чай - здоров’ю кращий друг!

Тому, на згадку  про наш захід ви отримуєте декілька рецептів приготування чаю та рекомендації як правильно розшифрувати абревіатуру букв, які друкують на коробках з чаєм.

Рецепти приготування. Розшифровка абревіатури.

 

Звучить пісня «Пісня про чай» Сергія Рогожина.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Додаток 1

РОЗШИФРОВУЄМО  АБРЕВІАТУРУ

Якість чаю залежить від того, які листи збирали. Для висококласного чаю збирають верхівки пагонів. Грубі листи також збирають і подрібнюють, але продають за низькою ціною. Несумлінні постачальники можуть змішувати різні сорти чаїв або заміняють один сорт іншим. На пачці із чаєм обов'язково ставиться абревіатура латинськими буквами, яка й містить усю необхідну нам інформацію про якість чаю. Спробуємо розшифрувати цю загадкову абревіатуру.

1. У чорних листових чаях букви OP означають чайний знак якості, тобто в чаї використовуються брунька й трохи, не більше трьох, верхніх листочків. Букви FP - якість чаю трохи нижче, чим в OP. Позначення PS - чай складається із грубих листів, починаючи із четвертого листочка.

2. У середніх різаних чаях: букви ВОР означають наступне: чайний лист був зламаний під час збору і його відсіяли при сортуванні. Чаї з такою абревіатурою є кращими з розламаного чаю. Звичайно вони дорогі, тому що в них досить складний процес виробництва. Букви BP означають, що чайний лист набагато менше, чим в BOP, при цьому загальна якість приблизно однакова. BPS і PD - останні із середніх різаних чаїв, які із труднощами відрізняють від дрібно-листового низькосортного чаю.

3. У дрібних чаях: буква F означає висівки, а D - пил. Ці сорти в основному продаються в пакетиках, складаються із самих дрібних часток чайного листу. До чаю такого сорту добре додавати молоко й цукор Якщо навіть стоїть абревіатура GD, тобто Golden Dastперекладі — «золотий пил»), те це однаково найнижчий чай по якості.

Додатково:

T - Tippy - чай складається із бруньки й одного листочка;
G - Golden — це золотий чай;
S - чай добірний;
F - чудовий чай по смакові й аромату;
SF — ці дві букви означають вищу якість;
Classic - ручне складання чайного листу;
CTC — це машинне складання;
Orthodox - лист чаю скручений вручну;
Blended - купаж.
Pure — чай чистий, тобто одного сорту;

Напис Garden Fresh означає, що чайні листи були впаковані там же, де й вирощені, тобто не зазнали тривалому перевезенню. Чудово якщо час упакування й час збору врожаю збігається, наприклад весна або початок осені.

Чудова якість гарантує абревіатура на початку ряду GFOP - Golden Flowery Orange Pekoe. Закінчується ряд буквами FTGFOP - Finest Tippy Golden Flowery Orange Pekoe. Такий чай складається з одних тільки верхівок. Після заварювання виходить прозорий світлий напій. Міцної заварки при цьому з листу такого типу не буде ніколи, але в кожному разі це ароматний і чудовий чай.


 

 

        Чай з корицею і прянощами                                                               Чай з корицею і прянощами

     Гарячий чай з корицею зігріває за перших ознак                                         Гарячий чай з корицею зігріває за перших ознак                          

застуди, а його аромат створює затишну атмосферу                                   застуди, а його аромат створює затишну атмосферу

в будинку.                                                                                                          в будинку.

Рецепт 1.                                                                                                           Рецепт 1.

- щіпка кориці (або 1 паличка)                                                                        - щіпка кориці (або 1 паличка)

- 2 ст.л. чорного чаю                                                                                        - 2 ст.л. чорного чаю

- цедра 1 апельсина                                                                                          - цедра 1 апельсина

- 600 мл води                                                                                                     - 600 мл води

 

 

Рецепт 2.                                                                                                            Рецепт 2.

- щіпка кориці (або 1 паличка)                                                                        - щіпка кориці (або 1 паличка)

- 4 шт. гвоздики                                                                                                 - 4 шт. гвоздики

- 2 ч..л.чорного чаю                                                                                          - 2 ч..л.чорного чаю

- 1 ч.л. натертого імбиру                                                                                  - 1 ч.л. натертого імбиру

- 0,5 л води                                                                                                         - 0,5 л води

 

 

Рецепт 3.                                                                                                            Рецепт 3.

Імбирний чай – тонізувальний і зігрівальний чай.                                        Імбирний чай – тонізувальний і зігрівальний чай. 

Він підіймає настрій, прискорює обмінні процеси.                                      Він підіймає настрій, прискорює обмінні процеси.

Це – відмінний засіб для профілактики застуди.                                           Це – відмінний засіб для профілактики застуди.

Такий чай п’ють повільно і маленькими ковтками.                                      Такий чай п’ють повільно і маленькими ковтками.

- 5 ст.л.чорного чаю                                                                                          - 5 ст.л.чорного чаю

- 1/3 ч.л.меленого імбиру                                                                                 - 1/3 ч.л.меленого імбиру

- 1 гвоздика                                                                                                        - 1 гвоздика

- 0,5 ч.л.лимонної цедри                                                                                   - 0,5 ч.л.лимонної цедри

- 1 ч.л. листя м’яти                                                                                            - 1 ч.л. листя м’яти

- 5 ягід плодів шипшини                                                                                   - 5 ягід плодів шипшини

 

doc
Додано
14 травня 2019
Переглядів
1582
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку