Позакласний захід: "Біологічний фотоквест"

Про матеріал

Матеріали позакласного заходу з біології для учнів 6-8 класів. Позакласний захід направлений на поглиблення знань про рослинність рідного краю, розвиток пізнавальних і творчих здібностей, умінь самостійно поповнювати знання, підвищення інтересу до біології.

Перегляд файлу

Біологічний фотоквест

 

Мета: поглибити й розширити теоретичні знання з біології, екології; сформувати інтерес до природи; розвивати пізнавальний інтерес до біології, екології, потребу в самоосвіті, ініціативну і творчу активність; у розважальній формі перевірити запас знань з біології; виховувати дбайливе ставлення до природи.

 

Обладнання: мобільний телефон з камерою та доступом до мережі Інтернет; аркуш із завданнями.

 

Підготовка: ознайомитися з видовим складом рослин на території школи та обрати необхідні; заздалегідь попередити учнів про необхідність наявності гаджетів під час фотоквесту; знайти цікаву інформацію про обрані види рослин.

 

Умови фотоквесту:

  1. Учасники розподіляються на команди по 5-10 учнів.
  2. Кожна команда обирає собі назву та капітана.
  3. У кожної команди повинний бути хоча б один мобільний телефон з камерою та доступом до мережі Інтернет.
  4. Після отримання завдань кожна команда розгадує зашифровані рослини та здає фото з тими рослинами, які відповідають завданню. По одному фото на кожне завдання, яке у підписаному вигляді (номер завдання, назва рослини) відправляється вчителю.
  5. Рослини треба шукати ТІЛЬКИ на території гімназії.
  6. Кожну рослину треба сфотографувати таким чином, щоб на фоні було видно частину будівлі гімназії!
  7. Перемагає команда, що знайшла більшу кількість рослин.

 

Вступне слово:

Доброго дня. Шановні учні, територія нашої гімназії багата на різноманітну рослинність. А що ми знаємо про ці рослини? Давайте пограємо в цікаву й пізнавальну гру. Зараз вам треба створити декілька команд. Кожна команда обирає капітана та назву. Перевірте, щоб в кожній команді був учень, що має мобільний пристрій з доступом до мережі Інтернет та камерою. 

Кожна команда отримує бланк з завданнями, де вам буде надано цікаві факти про різні рослини, що ростуть на території гімназії. Встановивши відповідні рослини до кожного завдання, вам потрібно знайти їх на території гімназії. Сфотографувати таким чином, щоб було видно будівлю гімназі,ї та відправити вчителю, підписавши фото (номер завдання, назва рослини). Перемагає команда, яка швидше знайде всі рослини.

 

Інструктаж з техніки безпеки щодо недопущення вживання в їжу рослин та грибів; дотримання питного режиму та використання головних уборів.

 

Завдання:

  1. Всього в світі існує 150 видів цих дерев і чагарників, для більшості з яких батьківщина – Азія. У Демократичній Республіці Конго в 2005 році були введені в обіг монети, виготовлені з деревини цієї рослини. В Японії є своєрідна закуска, яку готують з вимочених протягом року в солі листя, які потім обсмажують в солодкому тісті. На канадському прапорі зображений листок цієї рослини. З соку деяких видів цієї рослини виготовляють солодкий сироп і навіть цукор.


 

  1. Декоративний листопадний чагарник. Має порівняно дрібні, як правило запашні воронкоподібні квітки звичайно з чотирма пелюстками, зібрані в більш-менш великі суцвіття. За однією з легенд, поява квітучого бузку відбулося в момент, коли весна прогнала з луків сніг і підняла сонце високо над землею. Володіє неповторним унікальним ароматом, здатна виступати в ролі стерилізатора (в радіусі 20 метрів аромат цієї рослини чудово очищає повітря). Своюю родову назву отримала на честь одного з персонажів давньогрецької міфології – наяди Сірінги. Листя і квітки цієї рослини зображені на гербі латвійського міста Сігулда.


 

  1. Звичне для всіх дерево. Повсюдно поширено на території України, віком до 190-200 років, виростає до 20 метрів. Дуже помітна на фоні інших дерев завдяки своїй білій корі. З давніх-давен вважали найважливішим ресурсом для людини, в хід йшло все – кора, квітки, деревина. Деякі гриби ростуть тільки поблизу від цих дерев, так як вони вступають у взаємовигідні відносини з коренями цієї рослини. Звідси ці гриби і отримали свою назву. Доросле дерево по весні за добу може дати до 4-5 літрів соку, смачного і корисного.


 

  1. Це дерево використовується в геральдиці, причому особливо широко – в Чехії. Стилізоване зображення цієї рослини можна побачити на прапорах і гербах різних чеських міст. В минулому з деревини цієї рослини отримували дьоготь. Колись з деревини цієї рослини, м’якої і податливої, підробляли печатки. Ймовірно, саме тому в народі назва цього дерева може означати брехня або підробка. Бджолярі високо цінують ці дерева, так як вони є прекрасними медоносами. Відвар з квіток з цього дерева широко застосовується в традиційній медицині. Вважається, що він допомагає від простудних захворювань.


 

  1. Ці дерева живуть по 500 років і довше. Вони існували з доісторичних часів. Поширені в середній і південній смузі європейської частини материка, в Середній Азії. Саме це дерево вважається символом міста Київ. Під час Першої і Другої Світових війн плоди дерева використовували для виготовлення ацетону, який в свою чергу застосовувався при виробництві боєприпасів.


 

  1. Дуже поширене практично по всьому світу дерево. У цього дерева є маса застосувань, і його деревина активно використовується в самих різних видах промисловості. Коренева система цих дерев досить слабо чіпляється за грунт, і ці дерева бояться ураганів, які легко можуть їх повалити. Після того як старе дерево вмирає, з його коренів можуть виростати нові пагони, які генетично є клонами. У Швеції росте така давня рослина, якій вже близько 9950 років («Старий Тикко»). Є символом одного зі свят країн Європи. Видозміни листків цієї рослини мають велику кількість вітаміну С.


 

  1. Квітка цієї рослини чарівна, вишукана. Люди захоплюються її красою вже тисячі років. Їй присвячували вірші, про неї складали пісні. Щороку 21 травня в Болгарії проходить фестиваль, присвячений цій рослині. В таких країнах, як Англія, США та Іран є національною квіткою. Масло, що добувається з пелюсток квіток, входить практично у всю жіночу парфумерію. Щорічно у світі виробляється лише близько 1700 літрів ефірної олії з квітів цієї рослини. Причому більше, ніж половина цього обсягу — у Болгарії. Місцевість, в якій розміщені болгарські плантації цієї рослини, так і названа “Долина …”


 

  1. Зростає практично у всіх географічних поясах. Трав'яниста рослина. Узбіччя доріг є місцем, де зростає. Також його можна зустріти на лугах, полях, там, де проходять люди та тварини. Насіння цієї рослини так і переносяться – на лапах тварин або на взуттєвій підошві людини. До Північної Америки цю рослину занесли європейські переселенці. За допомогою цієї рослини лікують кашель у дорослих і у дітей. Також цю рослину використовують для лікування ран.


 

  1. Батьківщина цієї деревної рослини – Середня Азія та деякі райони Кавказу. Українська назва цієї рослини пов’язана зі словом «волохи», вживаним як загальна назва середньовічного населення Придунав’я і Трансильванії. Плоди цієї рослини називають «святом для мозку» та «їжею для розуму», так і форма ядра плоду нагадує людський мозок. Незрілі плоди використовують для приготування вітамінних концентратів (вони багаті на йод), а в домашніх умовах з них варять смачне і корисне варення.


 

  1. Традиційні декоративні рослини, які «проживають» в кожному населеному пункті. Поширені вони в помірних широтах Євразії та Північної Америки, при цьому захоплюють частину субтропічних регіонів Китаю і Мексики, зустрічаються в Східній Африці. Кора цієї рослини містить дубильні речовини, глікозиди і алкалоїди. Завдяки цьому відвар з кори володіє седативним ефектом і заспокоює нервову систему. Насіння цієї рослини забезпечене летючками у вигляді пучка волосків (пух). Одне дерево за літо дає приблизно 10 мішків пуху. Цей пух не є сильним алергеном, як багато хто вважає. Проте як ідеальний абсорбент збирає і переносить на собі пилок інших квітучих рослин.

 

Додаткові завдання (ускладнені):


 

  1. Відомі людям з незапам'ятних часів. У найдавніших імперіях Ассирії і Месопотамії вони вказували на владу. Ця квітка прийшла в Україну із Голландії. Забарвлення у більшості видів насичено-синє або фіолетове, іноді — жовте, біле, блакитне і коричневе. Багато квіти мають солодкий аромат. Вони ростуть у помірному та субтропічному поясах, видове різноманіття особливо велике в середземноморських країнах, на півдні Азії і в Північній Америці. У західних слов'ян квітка називався «перуникой». Вважалося, що вона виростає там, куди потрапила блискавка бога-громовержця Перуна.  З 1954 року у Флоренції в першій половині травня проводиться Міжнародний фестиваль, присвячений цій рослині, завдяки яким місто отримало назву.


 

  1. Відноситься до багаторічних цибулинних рослин. Можна нарахувати близько 2000 сортів. Представники з білими квітками ще з давніх часів символізували непорочність, чистоту і невинність. Рослину активно використовують для виготовлення парфумів. Квіти цієї рослини були символом королівської влади на гербах королів Франції.


 

  1. Цей теплолюбний кущ родом з тропіків і субтропіків. На батьківщині рослина не тільки елемент декору, але і промислова культура. З соку квітів добувають цукор. Міцні мотузки виготовляють, використовуючи здобуті з листя волокна. Перші джинси були зроблені саме з цієї рослини, а не з бавовни. Навіть зараз найякісніші джинси роблять з ниток, що містять бодай кілька відсотків волокон з листя цих рослин.


 

  1. Вічнозелений багаторічник, що росте у формі дерева або чагарнику. У кліматичній зоні України висота кущів не перевищує 2 метрів. Якщо вірити Овідію, то давньогрецька богиня Афіна зробила собі флейту саме з цієї рослини. Деревина цієї рослини міцна, важка, щільна, найтвердіша з усіх порід, що зустрічаються в Європі. Наші предки її використовували для виготовлення різноманітних меблів і музичних інструментів, столярних виробів з дрібним різьбленням, при виготовленні дрібної посуду. Цей вічнозелений чагарник є найпоширенішим кущем в ландшафтному дизайні, його використовують для оформлення клумб, створення декорацій, першокласний матеріал для низьких і середньої висоти бордюрів тощо.


 

  1. Надзвичайно популярні квіти, їх можна побачити чи не на кожній другій дачній ділянці. Причина такої популярності проста — ці квіти досить невибагливі в догляді, і при цьому вони дуже гарні. Назву ця рослина отримала на честь героя стародавніх переказів - лікаря Пеана, що рятував богів від поранень, отриманих на полі битви. Згідно популярної американської приказці, ніщо не може так порадувати жінку, як букет цих свіжих квітів. Вважається державною квіткою в Китаї і Індії. Крім того, ця рослина -символ американського штату Індіана.












 

docx
Пов’язані теми
Біологія, Позакласні заходи
Додано
29 червня 2023
Переглядів
384
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку