Позаурочний захід "МОВОЗНАВЧА КАВ'ЯРНЯ"

Про матеріал
Матеріал для позаурочного заходу з української мови, у якому розміщено цікаві мовознавчі завдання в ігровій формі
Перегляд файлу

МОВОЗНАВЧА КАВ’ЯРНЯ

(позаурочний захід до Дня української писемності, який можна застосовувати в рамках різних лінгвістичних заходів та предметних тижнів як разовий варіант, так і систематично, варіюючи наповнення завдань).

Мета: в ігровій формі поглибити знання рідної мови; дослідити особливості місцевих діалектів, навчитися розуміти їх, а також сленгові слова; згадати фразеологізми; удосконалити на практиці знання теми “Власні й загальні назви” та “Синонімія”; розвивати навички викорінення з мови русизмів;  виховувати любов до рідного слова, прищеплювати смак до мовознавства та до гарного мовлення.

Умови заходу:

кабінет, де проходитиме захід, обладнаний під кав’ярню: столи, накриті скатертинами, на яких — “страви” на тарілках та у глиняних горщиках.

На дошці — аркуш із меню, на стінах — вислови про мову, її красу та значення.

Кожна “страва” кафе — окреме завдання, виконання якого нагороджується цукеркою.

Господиня- власниця кав’ярні — вчитель у національному одязі або з елементами його — припрошує відвідати заклад, покуштувати його страв. Робить це із жартами, з усмішкою — такий задум.

 

 

Зміст меню:

ВАС ВІТАЄ МОВОЗНАВЧА КАВ’ЯРНЯ «ЖИВОСЛОВО»!

ТІЛЬКИ ОДИН ДЕНЬ У РІК!

МЕНЮ КАВ’ЯРНІ «ЖИВОСЛОВО»

ПЕРШІ СТРАВИ:

Гарбузово-іменникова каша

ДРУГІ СТРАВИ:

Діалектичні вареники

Піца фразеологізмів (в асортименті)

РИБНІ СТРАВИ:

Тараня з росіянізмами

НАПОЇ:

Коктейль «Молодіжно-сленговий»

ДЕСЕРТИ:

Словесний десерт «Райдуга»

Насіння  жаргонне

ВИПІЧКА:

Авторський рулет «Сюрприз»

 

ПРАВИЛА НАШОГО ЗАКЛАДУ:

    1. Заклад працює увесь день.

    2. Відвідування – добровільне, кожному гостю тут надзвичайно раді.

    3. Гість обирає з меню страву до вподоби, смакує її (виконує завдання) й отримує навзамін справжні солодощі.

    4. Радимо завітати до нас і учням, і вчителям. Переконані: вам неодмінно сподобається кухня нашого закладу

 

СМАЧНОГО!

 

Господиня: Отож, шановні гості моєї кав’ярні, сьогодні, в честь її відкриття, наше меню буде дещо ширшим, аніж у звичайній кав’ярні, бо пропонуватимемо вам не лише каву та солодощі.

Зараз я вам озвучу всі страви та їх рецептуру. Впевнена, що вам неодмінно сподобається! Вам залишається лише обрати!

Отож, перші страви:

 

 ГАРБУЗОВО-ІМЕННИКОВА КАША — це перемішані, як у справжній каші, іменники — власні назви та загальні. Для справжніх гурманів! Адже усі слова написані на зернятках однаково — а вам тоді доведеться розсортувати їх і порозкладати по гарбузах — великому й маленькому — залежно від того, власна це назва чи загальна й відповідно пишеться з великої чи з малої літери. Розсортуєте правильно — значить, з’їли кашу, аж до дна вишкрібши горнятко!.

 

Переходимо тепер до других страв: які ж смачні у нас ДІАЛЕКТИЧНІ ВАРЕНИКИ! Отож, перед вами вони у горщику, гаряченькі! Обираємо навмання вареничок, повертаємо його й читаємо діалектизм: якщо вгадали його значення — відкладаємо праворуч, якщо ж ні — відкладаємо ліворуч від горщика. За начинку до своїх вареничків я обрала діалекти, котрі сама назбирала в довколишніх селах! Тож усе свіженьке, домашнє! Смакотаааа! Аж сама не можу втриматися!

 

А ще у нас є модна страва — ПІЦА ФРАЗЕОЛОГІЗМІВ! Та ще й у асортименті, по-українськи! Отож, за основу нашої піци слугує аркуш ватману, на якому посередині — фото із зображенням носа, рота(вуст), вуха та рук. Усього таких “піц” чотири. А “куштувати” їх потрібно  так: збираємося гуртом біля одної такої, розглядаємо фото й пригадуємо всі пов’язані із ним фразеологізми. От запишемо їх на цьому аркуші — це й буде означати, що піца виявилася смачною й ви її з’їли до крихти. На світлині  піцу на тему “Вуста” смакують, згадуючи фразеологізми про вуста -рот, учні групи №2. Кажуть, їм сподобалося!

 

Для охочих до рибки є у нашому меню ТАРАНЯ РОСІЯНІЗМІВ.  Риба, як відомо, з кістками. У  нашій мові такими “кістками в горлі” є русизми, яких так непросто позбуватися, однак необхідно, адже заважають нашій мові звучати ніжно, соковито й милозвучно:

Учні приймають активну участь в олімпіадах
Не приймай близько до серця.

Я відношусь до своєї справи дуже сумлінно.

У нас із родичами складні майнові відношення.

Я геть сьогодні замерзла на прогулянці.

Він користується авторитетом у колег.

Я маю гарний рецепт приготування курячої грудки.

Я вибачаюсь, що наступив тобі на ногу.

Дай мені спокій, в кінці кінців!

Це правило, однак, має й свої виключення.

Я рахую, що твоя думка вірна.

 Тож завданням такої “страви” — повишукувати “кістки” у “рибках” з написаними на них реченнями, в котрих є русизми (тут вони позначені, на “рибках” не виділені для того, аби подумати над завданням). Їх ми викреслюємо-викидаємо, а натомість вписуємо над ними українські відповідники! Нумо ж бо, скуштуйте, панове, такої тарані — вам точно це буде до смаку, і навіть пивця не потрібно!

 

Ну, що, трохи підкріпилися? Не засолоні страви?

 

Тоді переходимо до десертів!

Сьогодні наш кухар приготував вам СЛОВЕСНИЙ ДЕСЕРТ ”РАЙДУГА”. Ось маєте перед собою сім квіток-тарілочок, кожна з яких має один із кольорів веселки. А ось у цьому горщику — вперемішку слова різного кольору: наприклад, огірок, небо, сонце тощо. Смакувати такий десерт будуть двоє учасників на швидкість. Отож ви розкладаєте перед собою всі квіти у веселковій послідовності(їх по два кожного кольору, тож два ряди) й починаєте витягувати ( умова — по одному за раз) слову з горщика та розкладати їх на квіти згідно кольору, якому це слово відповідає. Смакування закінчується зі спорожнілим горщиком, а от справжнім гурманом призначимо того, хто набрав більше слів на своїх квітах і виконав це правильно.

 

А ще у нас є на десерт вподобане багатьма українцями соняшникове підсмажене насіння. Та не просте, а й, як усе сьогодні, НАСІННЯ ЖАРГОННЕ! Нумо пригадаймо, що то воно таке — жаргонізми! А з насінням що робити потрібно? Правильно, чистити від лушпин і викидати те лушпиння! Ось так і жаргони засмічують нашу мову не менше, аніж лушпиння, розкидане довкруг незугарним господарем. Тож тепер вибираємо по насінинці з горщика, проговорюючи з кожною жаргонне слівце, яке згадали, - і викидаємо його ось у цю корзинку-смітничок, і це буде символічним відкиданням із нашої мови сміття-жаргонізмів. Ну, як, виходить? Ну, раз купка “лушпиння” в корзині зменшується — отже, ваша мова чистішає. Приємно! Смачно тепер буде слухати вашу красиву вимову! Аж солодко! Аж самій закортіло!

 

Ну, яка ж то кав’ярня, коли кавою там і не пахне? У нас же все як треба: кава є. Але — СИНОНІМІЧНА, легкого обсмаження, аби не перебити у вас смаку до вивчення рідного слова. Ось вона, у стаканчиках. Смакувати її потрібно  невеличкою компанією так:  кілька синонімічних рядів розкидані по стаканчиках по одному слову з ряду на стаканчик. Учасник вибирає зі свого стаканчика слово й викладає його на стіл, а інші шукають синоніми у своїх стаканчиках і викладають на стіл до першого слова. Останній із учасників зачитує увесь ряд слів та коментує на правильність виконаної роботи. Каву випито!

 

І наостанок — комплімент від шеф-кухаря справним гостям! Це — АВТОРСЬКИЙ РУЛЕТ “СЮРПРИЗ”! Його начинка така: перед вами — аркуш паперу з надрукованим першим реченням, наприклад, ось  таким:

Головна умова написання першого й подальших речень: останнє слово має стояти ( лише останнє!) на наступному рядку. Перший, хто написав речення, загортає аркуш так, щоб останнє слово залишалося видимим. Наступний учасник Починає своє речення, орієнтуючись на попереднє слово, і так само останнє слово свого речення записує на наступному рядку й загортає написане так, аби останнє слово було незакритим. Таким чином і виходить рулетик. А де ж сюрприз, запитаєте ви. Та ось же він! Після того як останній учасник поставить крапку в написаному, рулет розгортають і зачитують “розповідь” — адже всі учасники мали завданням написати саме її). Тепер же й побачите, які “сюрпризи” ви написали колективно! Сміху буде!

 

Що ж, шановні гості, кав’ярню нашу ми спільно відкрили, усі страви скуштували, за що й дякую. Ми продовжимо наші зустрічі, якщо забажаєте. Сподіваюся, сьогоднішня стала вам приємною. Тож до зустрічі!

 Дякую за гостину!

docx
Додано
11 березня
Переглядів
70
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку