Практична робота №2 " Розв'язування елементарних вправ з реплікації , транскрипції та трансляції "

Про матеріал
Практична робота № 2 " Розв'язування елементарних вправ з реплікації , транскрипції , трансляції " , матеріали до уроків у 9 класі
Перегляд файлу

Практична робота № 2

Тема : Розв’язування елементарних вправ  з реплікації  , транскрипції та трансляції.

Мета: навчитися застосовувати теоретичні знання про структуру нуклеїнових кислот і білків для розв’язування елементарних прав з реплікації , транскрипції  та трансляції ; моделювати процес  передачі спадкової інформації ; формувати вміння порівнювати та аналізувати .

Пригадаємо !!!

1.Важлива ознака ДНК – реплікація ( здатність до самоподвоєння  , в основі якого лежить комплементарність )  .

2. Генетичний код  - система запису спадкової інформації  , відповідно до якої  послідовності нукдеотидів  у ДНК відповідає послідовність амінокислот в молекулі білка .

3.Структура будь – якої білкової білкової молекули  закодована в ДНК , але безпосередньої участі в її синтезі не бере . Вона є лише матрицею для синтезу і РНК .

4.Триплет -  це послідовність трьох нуклеотидів , що кодує амінокислоту в поліпептидному ланцюгу .

5.Кодон – одиниця генетичного коду , три послідовно розташовані нуклеотидні залишки  в ДНК або і РНК , що кодують одну амінокислоту .

6.Антикодон  -  це триплет нуклеотидів  у т РНК , який взаємодіє з кодоном  і РНК.

7. Транскрипція – це процес синтезу  і РНК на одному з ланцюгів ДНК за принципом комплементарності .

8.  Трансляція – це процес безпосереднього синтезу первинної структури білка , що відбувається на рибосомах , в ході якого послідовність нуклеотидів у молекулі і РНК  переноситься  у послідовність амінокислот  у молекулі білка .

9. Тривалість синтезу однієї білкової молекули залежить від кількості амінокислот . На приєднання однієї амінокислоти  ( один крок рибосоми ) йде 0.2 с.

 

                                                               ХІД РОБОТИ

 

                                                                    Варіант І

Задача 1.

Фрагмент першого ланцюга ДНК має таку  нуклеотидну послідовність  ТТТ – ТАЦ – ТГГ – ААА – АТЦ – ЦЦЦ  - ЦГЦ . Визначте послідовність нуклеотидів у другому ланцюгу .

 

                                                           

Задача 2.

Фрагмент першого ланцюга ДНК має таку  нуклеотидну послідовність   ТЦЦ – ТАТ – ААА  - ТТТ – ГАЦ- ГЦТ-ЦЦЦ . Визначте послідовність нуклеотидів   у і РНК  , яка синтезована на другому ланцюгу ДНК  .

 

Задача 3.

Молекула  і РНК складається з такої послідовності нуклеотидів УУУ – ГАА- УУЦ – ЦГА – УУГ – ЦЦГ- ГАУ. Якою буде будова молекули ДНК , на одному з ланцюгів якої  була синтезована  дана молекула і РНК .

Задача 4.

Якою послідовністю  нуклеотидів  молекули іРНК кодується ділянка  молекули білка  , якщо вона має таку будову : сер – глі – асп –цис – сер – ліз – вал .

 

Задача 5.

В біосинтезі поліпептиду брали участь т РНК з антикодонами  ГГЦ – УУА  - АУУ – ЦГУ – ЦГЦ . Визначте нуклеотидну послідовність ділянки ДНК , з якої синтезувався  поліпептид .

 

Задача 6.

Скільки нуклеотидів містить ген , у якому закодована первинна структура білка  , що складається із 165 амінокислот . Скільки часу тривав синтез  даної молекули .

 

 

                                                    

                                                                    Варіант ІІ

Задача 1.

Фрагмент першого ланцюга ДНК має таку  нуклеотидну послідовність  АТЦ – ЦГЦ – ЦЦЦ – АТЦ – ААТ – ГГГ - ГЦГ. Визначте послідовність нуклеотидів у другому ланцюгу .

 

Задача 2.

Фрагмент першого ланцюга ДНК має таку  нуклеотидну послідовність   ЦЦЦ – АТТ – ТГЦ – ТТТ – ГТА – ТАЦ  - ГЦЦ . Визначте послідовність нуклеотидів   у і РНК  , яка синтезована на другому ланцюгу ДНК  .

 

 

Задача 3.

Молекула  і РНК складається з такої послідовності нуклеотидів УУГ – ЦЦГ- ГАУ – ААА – УУУ – ЦГЦ - ГГГ. Якою буде будова молекули ДНК , на одному з ланцюгів якої  була синтезована  дана молекула і РНК.

 

Задача 4.

Якою послідовністю  нуклеотидів  молекули іРНК кодується ділянка  молекули білка  , якщо вона має таку будову : тир – сер – фен – лей – асн – ала – цис .

 

 

Задача 5.

В біосинтезі поліпептиду брали участь т РНК з антикодонами   УУА  - ААА – ЦГУ – ЦГЦ  - ЦУЦ . Визначте нуклеотидну послідовність ділянки ДНК , з якої синтезувався  поліпептид .

 

Задача 6.

Скільки нуклеотидів містить ген , у якому закодована первинна структура білка  , що складається із 345 амінокислот . Скільки часу тривав синтез  даної молекули .

 

 

 

 

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Марчук Игорь
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
docx
Додано
20 грудня 2020
Переглядів
5483
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку