Презентація " Запліднення у рослин і тварин"

Про матеріал
Додатковий матеріал до уроку в 9 класі про особливості запліднення у рослин різних груп і тварин.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Запліднення у рослин і тварин автор Рагуліна Н. Г. вчитель біології ЗЗСО № 33 м. Чернігова

Номер слайду 2

Перевір свої знання. Процес утворення статевих клітин - Поділ клітин, який лежить в основі утворення статевих клітин - Гаплоїдна клітина з великим запасом поживних речовин - Процес формування чоловічих статевих клітин - Перша стадія гаметогенезу - Дрібні гаплоїдні клітини, які утворюються з яйцеклітиною - Процес формування жіночих статевих клітин - Диплоїдні первинні статеві клітини - Стадія розвитку гамет, для якої є характерним мейотичний поділ - Які клітини і скільки утворюється при сперматогенезі - Клітини, які мають гранульозу і ооцит І порядку -

Номер слайду 3

Що таке запліднення? Запліднення – це процес злиття статевих клітин (гамет) самця і самки з утворенням заплідненої яйцеклітини (зиготи), з якої розвивається новий організм. Після запліднення розвиток нового організму розпочинається послідовними поділами зиготи з подальшою диференціацією клітин, тканин та органів. Запліднення у рослин буває просте у спорових рослин і голонасінних та подвійне у покритонасінних. Запліднення у тварин буває зовнішнім і внутрішнім.

Номер слайду 4

Існує багато форм запліднення, на які його поділяють залежно від того, яку з характеристик процесу було обрано. Так, запліднення, ділять на штучне (здійснюється людиною) та природнє (без участі людини). А залежно від місця, де воно відбувається, розрізняють зовнішнє (поза організмом) і внутрішнє (в організмі) запліднення.

Номер слайду 5

Процес запліднення у рослин . Просте запліднення У водоростей і спорових рослин запліднення відбувається шляхом злиття гамет тільки у водному середовищі. Розміри гамет, що беруть участь у такому заплідненні, можуть бути як однаковими, так і різними. У більшості випадків одна або обидві гамети є рухливими, і їхня зустріч відбувається без особливих проблем

Номер слайду 6

Запліднення у голонасінних рослин Запліднення у голонасінних рослин від крапельно-рідкої води не залежить , відбувається після процесу запилення за допомогою вітру. У голонасінних спермії не мають джгутиків. Після потрапляння пилка до шишки з нього виростає пилкова трубка, яка і транспортує безджгутикові спермії до місця розташування яйцеклітини. У процесі запліднення у голонасінних бере участь лише один спермій

Номер слайду 7

Запліднення у квіткових рослин Квіткові рослини, як і голонасінні, є насінними рослинами. Процес запліднення квіткових є більш досконалим і називається подвійним. У заплідненні беруть участь два спермії. Перший зливається з яйцеклітиною як і у голонасінних рослин. Другий зливається з центральною клітиною насінного зачатка, яка утворюється шляхом злиття двох гаплоїдних клітин. Таким чином, після злиття зі спермієм центральна клітина стає триплоїдною. З неї потім розвивається ендосперм, який містить поживні речовини для розвитку зародка.

Номер слайду 8

Процес запліднення у рослин

Номер слайду 9

Проблемне запитанняІз визначення випливає, що після запліднення розвиток нового організму проходить майже однаково: послідовні поділи зиготи з подальшою диференціацією клітин, тканин та органів. Яка форма запліднення має більше преваг? Чому?

Номер слайду 10

Типи запліднення у тварин:зовнішнє - процес злиття гамет поза організмом самки. Характерно для риб, земноводних, молюсків, деякі червів. Самки тварин, для яких характерне зовнішнє запліднення, одночасно виділяють в воду велику кількість яйцеклітин. Наприклад, риби метають відразу кілька тисяч ікринок. Тільки мала їх частина буде запліднена і перетвориться в мальків. Решта стануть здобиччю водних тварин.

Номер слайду 11

Типи запліднення:внутрішнє Внутрішнє запліднення тварин відбувається в статевих протоках самки. Там і розташовується нерухома яйцеклітина. Сперматозоїд наближається до неї в результаті статевого акту. Вже встановлено, що в більшості випадків в яйцеклітину проникає тільки ядерна речовина чоловічий гамети. Її цитоплазма практично не бере участі в процесі формування нового організму.

Номер слайду 12

Переваги внутрішнього запліднення над зовнішнім: Зародок відносно не залежить від несприятливих умов навколишнього середовища. Його розвиток певний час відбувається всередині материнського організму. Він і забезпечує зародок всім необхідним: теплом, вологою, киснем, поживними речовинами. При заплідненні всередині організму ймовірність злиття гамет значно підвищується, що зумовлює стабільність процесу розмноження у таких особин. З цих причин кількість жіночих гамет, здатних до запліднення, набагато менше в порівнянні з тваринами, які виділяють їх в навколишнє середовище. Поява внутрішнього запліднення в процесі еволюції пов'язано з виходом хордових тварин на сушу. Життя представників цього типу поза водою стала можлива саме завдяки цією ознакою. Внутрішнє запліднення у плазунів відбувається всередині тіла самки, де спочатку і розвивається зародок.

Номер слайду 13

Біологічне значення запліднення. Відновлення в процесі запліднення хромосомного набору, притаманного виду. Новий організм несе в собі ознаки обох батьківських організмів. Збільшення спадкової мінливості організмів

Номер слайду 14

Дякую за увагу.

pptx
Додано
8 січня 2021
Переглядів
14436
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку