Практична робота 4 Визначення видів кімнатних рослин, придатних для вирощування в певних умовах

Про матеріал
Практична робота 4. Визначення видів кімнатних рослин, придатних для вирощування в певних умовах
Перегляд файлу

Практичн аробота 4

Тема: ВИЗНАЧЕННЯ ВИДІВ КІМНАТНИХ РОСЛИН,  ПРИДАТНИХ ДЛЯ ВИРОЩУВАННЯ В ПЕВНИХ УМОВАХ

Мета: навчитися визначати умови, сприятливі для утримання кімнатних рослин різних екологічних груп.

Обладнання, матеріали та об’єктинайпоширеніших кімнатних рослин та опис правил догляду за ними:

Хід роботи

  1. Ознайомтесь з описом кімнатних рослин

Вигляд та назва кімнатної рослини

Опис

Пеларгонія

Температура

У період росту і цвітіння пеларгонія задовольняється звичайною кімнатною температурою - 20-25 °С. Температура в період спокою повинна бути майже в два рази нижче: для зональної та ампельної групи - 10-15 °C, для королівської - 8-12 °С.

Зниження температури в осінньо-зимовий період дуже важливе для майбутнього цвітіння. Якщо не створити прохолодний період у річному циклі, то зональна й ампельна пеларгонії, швидше за все, будуть цвісти, але не так рясно. А от від королівської при таких же умовах можна взагалі не дочекатися цвітіння.

Освітлення

Чим яскравіше освітлення, тим рясніше буде цвітіння. При нестачі освітлення стебла витягуються і стають тонкими, листя блякне. Але необхідне не пряме сонячне проміння. Висаджувати з південного боку не рекомендують

Полив й вологість повітря

Пеларгонії з тієї категорії рослин, які легше переносять невелику посуху (вони посухостійкі), ніж залиті водою - перезволоження для них згубно.

У період активного росту і цвітіння полив помірний. У період спокою - обмежений. Особливо, якщо рослина утримується при низькій температурі - полив 2-3 рази на місяць.

Пеларгонія не вимагає підвищеної вологості повітря, тому обприскування не потрібні.

Підживлення

У вегетативний період слід підгодовувати 2 рази на місяць яким-небудь водорозчинним добривом для квітучих кімнатних рослин або «Пеларговітом». У період спокою підживлення повністю виключаються.

Один маленький секрет - щоб Пеларгонії цвіли рясніше, удобрюйте їх сірчанокислим магнієм, особливо королівські.

Не використовуйте свіжі органічні добрива - вони погано переносяться.

Після пересадки можна удобрювати тільки після закінчення місяця.

Період спокою

Зимовий відпочинок (з жовтня по лютий) потрібен всім трьом групам пеларгонії для правильного розвитку та гарного цвітіння. З жовтня потрібно поступово зменшити полив, припинити підживлення, обрізати практично всю зелену масу рослини, забезпечити прохолодну температуру.

Якщо немає можливості створити рослині повноцінний відпочинок, і взимку доводиться утримувати її в теплій кімнаті, то догляд залишається колишнім. Виключаються тільки добрива.

Обрізування

Обрізування проводять щорічно. Причому зрізується практично вся наземна частина. Залишати слід по 2-5 бруньок від приросту минулого року. Часто залишається всього лише маленький стовбур висотою 5-10 см від землі.

Пересадка

Молоді рослини пересаджують щороку в березні-квітні. Старі - за потреби, коли горщик став вже занадто тісний, але щороку їм підсипають свіжу землю.

Субстрат необхідний легкий, повітропроникний, нейтральний. Можна взяти в рівних частинах: листову і дернову землю, пісок, торф, трохи деревного вугілля.

Горщик вибирають вузький - в тісному горщику пеларгонія рясніше цвіте. Обов'язковий гарний дренаж, щоб уникнути застою води й перезволоження.

Розмноження

Розмножується пеларгонія насінням і живцюванням. Але в домашніх умовах найчастіше розмножують верхівковими живцями, тому що при розмноженні насінням рослина втрачає свої сортові ознаки.

Проводять цю процедуру ранньою весною або в кінці літа. Живці нарізають з верхівок пагонів, відраховуючи 3-5 листочків (в ампельної пеларгонії 1-2 листочки) і роблячи зріз по діагоналі трохи нижче самого нижнього вузла.

Самий нижній листок у живців видаляють і залишають їх підсохнути на пару годин. Перед посадкою зрізи умочують в порошку деревного вугілля. Висаджують в суміш з 1 частини торфу і 2 частин піску.

На час вкорінення посуд з живцями тримають у світлому місці без прямого сонця. У перші кілька днів тільки обприскують ґрунт, потім переходять до обережного поливу.

Укорінення відбувається через 2-3 тижні. Тоді живці розсаджують по одному (ампельні можна по 2) в окремі невеликі місткості. Верхівки живців прищипують, щоб утворилися пишні кущики. Весняні живці зональної та ампельної групи зацвітають вже наприкінці літа.

Королівські пеларгонії вкорінюються важче, ніж інші групи та зацвітають лише на другий-третій рік.

Секрети цвітіння

  • Своєчасно видаляти відцвілі квітки й пожовкле листя
  • Садити у вузькі горщики
  • Регулярно удобрювати сірчанокислим магнієм
  • Взимку розміщувати в прохолодному місці

Можливі шкідники

Пеларгонія рідко уражується шкідниками через наявність у неї специфічного запаху листя. Але все ж іноді можуть доставляти незручності білокрилки і попелиці. Від них можна позбутися, обробивши засобом, у складі якого є перметрин.

Забезпечте пеларгонії необхідний їй догляд, і ви доб’єтесь від неї рясного цвітіння і пишної зелені.

Сенполія

Сенполія, узамбарська фіалка (Saintpaulia) рід трав'янистих рослин із тропічних районів центральної і західної Африки з оксамитовими зеленими листками і фіолетовими квітами без запаху. На основі виду Saintpaulia ionantha штучно виведені махрові сорти і сорти з різним забарвленням квітів

Горщики і земля

'Горщики' можна використовувати будь-які(чим менший горщик, тим швидше зацвіте сенполія), але найзручнішими вважаються м'які пластикові горщики діаметром 8-12 см. Ідеальної суміші землі поки не існує, і кожен колекціонер методом проб і помилок експериментуючи знаходить свою «ідеальну суміш». Основними інгредієнтами вважається: листковий перегній, хвойний перегній, торф, дренажна земля,мох-сфагнум, вермікуліт.

Освітлення

На рослину не повинно потрапляти пряме сонячне проміння. Яскраве розсіяне світло, береже сенполію від сонячних опіків. Для вирощування найкраще підходять західні і східні вікна. Для того, щоб рослина була освітлена з усіх боків, її періодично повертають. Щоб сенполія цвіла цілий рік, можна використовувати штучне освітлення. Краще всього для цієї мети підійдуть люмінесцентні лампи. Сенполії бояться холодних протягів.

Температура

Ідеальною вважається температура +18…22 °C.

Полив

Поливати 2 рази на тиждень. Вода для поливання повинна бути кімнатної температури, або декілька градусів більше. Земля в горщику повинна бути вологою, а не мокрою. При переливанні в сенполії може загнити коренева система. Не можна залишати надлишок води на піддоні.

Підживлення

Підживлювати один раз на місяць, а взимку 2 рази на місяць. Підживлювати треба комплексними мінеральними добривами.

Вологість повітря має бути не нижче '50 %'. Обприскувати рослини небажано. Робити це можна лише під час цвітіння, при цьому воду слід розпиляти дуже дрібно. Можна поставити горщик в піддон з сирою галькою або розмістити його серед інших рослин.

Зимовий період

У зв'язку із зменшенням довготи світлового дня взимку краще скористатися додатковим штучним освітленням. Його тривалість повинна складати 12—15 годин в день. При температурі нижче 15 °C освітлення не приносить відчутних результатів — всі процеси в рослинах сповільнюються.

Розмноження

Сенполію легко розмножувати листовими черенками, частиною листка і дочірніми розетками. Найпоширеніший спосіб — листовим черенком. Для цього потрібний здоровий листок, що сформувався. Млявий листок, що поникнув, як правило, загниває. Довжина черешка має бути 3—4 см. Черенок ставлять у воду до утворення коріння або висаджують в рихлий ґрунт на глибину не більше 1,5—2 см. Саджанець поливають теплою водою і вкривають для збереження вологості поліетиленовим пакетом, температура — не нижче 20—22 °C. Утворення коріння триває до 1—2 місяців.

Сенполія вже давно використовується в кімнатному квітникарстві, і дотепер виведена безліч сортів цієї рослини.

Алое

Ало́е (Aloe) рід сукулентних рослин підродини асфоделевих (Asphodelaceae), що походить із сухих районів Африки. Представники багаторічні трав'янисті рослини з довгими гладкими м'ясистими листками, вкритими по краю шипами. Квітки червоні або жовті, зібрані у верхівкову китицю.

  Цвітіння. Алое ростять як декоративно-листяні і цілющого рослини.

  Освітленість. Потребу в більшій кількості яскравого сонячного світла. Іноді в зимовий час кущ рекомендується підсвічувати.

  Температурний режим. Протягом весняно-літнього періоду квітка добре росте при звичайній кімнатній температурі. У зимовий час в кімнаті має бути не тепліше 14 градусів.

  Полив. Протягом періоду вегетації субстрат в горщику зволожують відразу ж після його просихання верхнього шару. У зимові місяці полив проводять рідше, а точніше, через дві доби після просихання поверхні ґрунтосуміші. Під час поливу слідкуйте за тим, щоб рідина не потрапляла всередину листової розетки.

  Вологість повітря. Алое нормально росте при вологості повітря характерною для житлових приміщень.

  Добриво. Підживлення проводять з другої половини весни до перших осінніх тижнів 1 раз в 4 тижні, для цього використовують мінеральні добрива.

  Період спокою. Начло припадає на другу половину, а закінчується він в середині весни.

  Пересадка. Кущі пересаджують на початку періоду вегетації, молоді кущі піддають даній процедурі 1 раз на пару років, а більш дорослі ― 1 раз в 4 роки.

  Грунтосуміш. Листова і дернова земля, а ще пісок (1:2:1).

  Розмноження. Прикореневими пагонами і насіннєвим способом.

  Шкідливі комахи. Попелиці, щитівки, борошнисті червці і павутинні кліщі.

  Захворювання. Рослина може захворіти лише в тому випадку, якщо за ним неправильно доглядати. Найбільш часто воно страждає від гнилі, яка з'являється від надмірно рясного поливу.

  Властивості. Частина видів алое відрізняються цілющими властивостями. Вони мають протизапальну, імуностимулюючу, ранозагоювальною, антимікробною, регенеруючу та іншими властивостями.

Зигокактус

Різдвяник, Зигокактус, Шлюмбергера, Декабрист, Декабріна. Різдвяник цінується, тому що рясно цвіте взимку (на Різдво, у грудні) на відміну від свого родича - ріпсалідопсіса, цвітіння якого настає набагато пізніше - навесні. Квітки у Різдвяника: білого, рожевого, червоного або фіолетового кольору. Гарні квіти розміром приблизно 5 см неправильної форми з виступаючими тичинками. Доросла рослина сягає 60 см в довжину, причому стебла мають схилену форму, що дозволяє вирощувати його як ампельну рослину в підвісних вазонах. Ці кактуси потребують торф’яного грунту, особливого поливу, але загалом розглядаються як звичайні кімнатні рослини.

Різдвяник. Догляд, умови, полив, підживлення.

Різдвяник потребує чіткої позиції на вікні (не повертайте горщик відносно сонця), і яскравого не прямого сонячного світла взимку. Після цвітіння, приблизно на три тижні, потрібно забезпечити Різдвянику напівтінь і низьку температуру повітря (плюсові 10-15°С).

Під час цвітіння Шлюмбергера вимагає нормальної кімнатної температури (теплі 19-22°С), але намагайтеся уникати різких температурних коливань, грунт при цьому повинен бути вологим.

Важливо підживлювати рідким добривом, багатим фосфором і калієм кожні 12 днів

Чистять Різдвяник з пульверизатора, принаймні, раз на тиждень. Для забезпечення чистоти і свіжості рослини два рази на рік обробляють водою з фунгіцидом, щоб запобігти гниттю коренів та стебел , здорова рослина дає нові пагони, росте до двадцяти років і рясно цвіте протягом двох тижнів щозими. Щоб рослина не скинула бутони, намагайтеся не переміщати її під час бутонізації та цвітіння.

Полив крапельний, встановивши горщики в ємність з вологим гравієм або звичайний, зручний для Вас. Взимку поливають рослину один раз на місяць, а восени і навесні кожні два тижні. Літній полив частіше, навіть один раз на тиждень, але тільки після того, як визначите, що поверхня грунту суха.

Пересадка та розмноження

Різдвяники ростуть дуже швидко, тому їх слід пересаджувати щороку після періоду відпочинку, збільшуючи горщик на один розмір. До пересаджування слід підходити з обережністю так, щоб не пошкодити коріння. Якщо ми хочемо розмножити рослину, то через місяць після цвітіння слід розрізати ножем в основі двох або трьох вузлів стебла. Живці занурити в розчин укорінювача або в порошок укорінювача і залишити на два дні, щоб висохли. Потім покласти кінці живців в горщик з грунтом на глибину до сантиметра. Приблизно через два тижні, почати поливати саджанці.

  1. Використовуючи текст таблиці систематизуйте його письмово у такому вигляді:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Р

  1. Зробіть висновки, де зазначте: які із запропонованих рослин придатні для вирощування вдома, як їх треба доглядати. Чи вирощуєте вдома якусь із запропонованих рослин? Якщо так, проаналізуйте, чи правильно ведеться догляд за нею.
Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
4.5
Відповідність темі
5.0
Загальна:
4.9
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Гайдай Людмила Василівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Burm Nata
    Загальна:
    4.7
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
docx
Додав(-ла)
Мокрогуз Олена
Додано
8 квітня 2021
Переглядів
30985
Оцінка розробки
4.9 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку