Практична робота №4 "Властивості оцтової кислоти"

Про матеріал
Практична робота №4 "Властивості оцтової кислоти" Мета: дослідити експериментальним шляхом фізичні та хімічні властивості оцтової кислоти, закріпити знання про карбонові кислоти на прикладі оцтової кислоти, повторити реакції йонного обміну; формувати в собі навички спостерігати і робити висновки.
Перегляд файлу

Практична робота №4    9 клас

Тема: «Властивості оцтової кислоти»

Мета: дослідити експериментальним шляхом фізичні та хімічні властивості оцтової кислоти, закріпити знання про карбонові кислоти на прикладі оцтової кислоти, повторити реакції йонного обміну; формувати в собі навички спостерігати і робити висновки.

Реактиви: розчини оцтової кислоти, натрій гідроксиду, купрум (ІІ) гідроксиду, натрій карбонату, гранула цинку та купрум (ІІ) оксиду, метиловий оранжевий.

Обладнання: штатив з пробірками, пробіркотримач, нагрівальний набір, розчин оцтової кислоти CH3COOH, індикатори (метилоранж або лакмус), гранули цинку Zn, купрум (ІІ) оксиду CuO, купрум (ІІ) сульфат CuSO4, натрій карбонат Na2SO4.

 

Хід роботи:

Правила безпеки:

- при проведенні дослідів використовуйте невеликі кількості реактивів;

  •                   Остерігайтеся потрапляння реактивів на одяг, шкіру, в очі;
  •                   Пам’ятайте, холодні й гарячі предмети виглядають однаково;
  •                   Нагрівання здійснюйте з використання спеціальних тримачів.

  1.              Дія оцтової кислоти на індикатори. До розчину оцтової кислоти об’ємом 1 мл додайте метиловий оранжевий (лакмус). Що спостерігаєте? Поясніть чому. Напишіть рівняння електролітичної дисоціації.
  2.              Взаємодія оцтової кислоти з металом. До розчину оцтової кислоти об’ємом 1 мл додайте гранулу цинку. Що спостерігаєте? Робимо висновки, записуємо відповідних реакцій у молекулярному, йонному та скороченому йонному вигляді.
  3.              Взаємодія оцтової кислоти з основними оксидами. До розчину оцтової кислоти об’ємом 1 мл додайте порошок купрум (ІІ) оксиду. Що спостерігаєте? Робимо висновки, записуємо відповідних реакцій у молекулярному, йонному та скороченому йонному вигляді.
  4.              Взаємодія оцтової кислоти з лугами. До розчину оцтової кислоти об’ємом 1 мл додайте підфарбований фенолфталеїном розчин натрій гідроксиду. Що спостерігаєте? Робимо висновки, записуємо відповідних реакцій у молекулярному, йонному та скороченому йонному вигляді.
  5.              Взаємодія оцтової кислоти з нерозчинними основами. До розчину оцтової кислоти об’ємом 1 мл додайте отриманий осад купрум (ІІ) гідроксиду. Що спостерігаєте? Робимо висновки, записуємо відповідних реакцій у молекулярному, йонному та скороченому йонному вигляді.
  6.              Взаємодія оцтової кислоти з солями. До розчину оцтової кислоти об’ємом 1 мл додайте 1 мл розчину натрій карбонату. Що спостерігаєте? Робимо висновки, записуємо відповідних реакцій у молекулярному, йонному та скороченому йонному вигляді.
  7.              Зробіть висновок про виконану роботу.
docx
Пов’язані теми
Хімія, Матеріали до уроків
Додано
18 січня 2022
Переглядів
659
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку