Практична робота №4 Встановлення за картами (тектонічною, геологічною, фізичною) зв’язків між тектонічними структурами, рельєфом, геологічною будовою та корисними копалинами в межа

Про матеріал
Матеріали для проведення практичної роботи №4 Встановлення за картами (тектонічною, геологічною, фізичною) зв’язків між тектонічними структурами, рельєфом, геологічною будовою та корисними копалинами в межах України»
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Практична робота №4 «Встановлення за картами (тектонічною, геологічною, фізичною) взаємозв'язків між тектонічними структурами і формами рельєфу, геологічною будовоюта корисними копалинами в межах України»8 клас. Фізична географія України

Номер слайду 2

Доцільне використання зошита для практичних робіт з друкованою основою. Озвучення теми, мети та обладнання практичної роботи.І. Організаційний момент Зошит для практичних робіт О. Г. Стадник

Номер слайду 3

НИЗОВИНА ВИСОЧИНА ГОРИ ПЛАТФОРМА ЩИТ ОБЛАСТЬ СКЛАДЧАТОСТІ ЗАПАДИНИІІ. Теоретичні відомості.

Номер слайду 4

Фізична карта України. Тектонічна карта України. Які об’єкти ми бачимо на фізичній карті?Які об’єкти ми бачимо на тектонічній карті?Низовини; Височини; Гори. ФОРМИ РЕЛЬЄФУУкраїнський щит; Западини; Плити; Масиви. ТЕКТОНІЧНІ СТРУКТУРИІІІ. Робота в парах.

Номер слайду 5

{5940675 A-B579-460 E-94 D1-54222 C63 F5 DA}Тектонічна структура Форми рельєфу (назва) Корисні копалини  Придніпровська і Приазовська височини  Волино – Подільська плита    Донецька височина і Донецький кряж   Дніпровсько – Донецька западина    Причорноморська височина  Складчаста система Карпат    Кримські гори   ІV. Заповнення таблиці – пазла (перших двох колонок таблиці)

Номер слайду 6

V. Нагадування правил роботи з контурною картою VI. Нанесення на контурну карту «Тектонічна будова України» за допомогою способу якісного фону І етап ІІ етап

Номер слайду 7

VIІ. Нанесення на контурну карту «Тектонічна будова України» форм рельєфу України (низовин, височин, гір). ІІ етап ІІІ етап

Номер слайду 8

{5940675 A-B579-460 E-94 D1-54222 C63 F5 DA}Тектонічна структура Форми рельєфу (назва) Корисні копалини  Придніпровська і Приазовська височини  Волино – Подільська плита    Донецька височина і Донецький кряж   Дніпровсько – Донецька западина    Причорноморська височина  Складчаста система Карпат    Кримські гори   VІIІ. Заповнення таблиці – пазла (останньої колонки)

Номер слайду 9

ІX. Нанесення на контурну карту «Тектонічна будова України» корисних копалин (паливних, рудних, нерудних).ІІІ етап ІV етап

Номер слайду 10

ІV етап V етап Х. Нанесення контурів Черкаської області та обговорення форм рельєфу, корисних копалин та тектонічних структур, які є на території області.

Номер слайду 11

ХІ. Розв’язання задачі та закінчення оформлення контурної карти* 1. Задача: Уявіть себе генеральним директором Носачівського апатіт-ільменітового родовища титанових руд. Крім стратегічної сировини (титан) ви плануєте видобувати інші види сировини. Завдання: визначити інші види сировини, які можна добувати, та в які великі міста вони можуть постачатися? 2. На контурній карті вкажіть стрілочками в яких напрямках та до яких міст можна постачати цю продукцію. VІ етап * - завдання для самостійного додаткового опрацювання (за бажанням)

Номер слайду 12

ХІІ. Висновок до практичної роботи Укажіть основні взаємозв'язки, як існують між тектонічними структурами, формами рельєфу, особливостями геологічної будови й корисними копалинами України

Номер слайду 13

Перегляд файлу

Фізична географія

8 клас

 

Практична робота №4 «Встановлення за картами (тектонічною, геологічною, фізичною) зв’язків між тектонічними структурами, рельєфом, геологічною будовою та корисними копалинами в межах України»

Мета:

  • Навчальна: актуалізувати знання учнів про внутрішню будову земної кори, про тектонічну будову України; вдосконалити практичні навички та уміння роботи з картами атласу у пошуках зв’язків  між тектонічними структурами та рельєфом України.
  • Розвивальна: розвивати вміння аналізувати, порівнювати, робити висновки; розвивати когнітивне мислення учнів (шляхом виділення головного), розвивати вміння працювати самостійно та в парі; розвивати картографічну грамотність, навички роботи з картами, підприємливість та фінансову грамотність;
  • Виховна: виховувати зацікавленість темою, прагнення самостійно здобувати нові  знання та застосовувати  їх практично; виховувати повагу та любов до України та навички збереження природних ресурсів.

Обладнання: атлас (Фізична географія, 8 клас), настінна карта «Фізична карта України», настінна карта «Тектонічна будова України», інтерактивні карти (за технічної можливості),  карта Черкаської області, кольорові олівці, простий олівець, чорна кулькова ручка, зошит для практичних робіт, контурна карта «Тектонічна будова України».

 

Основними завданнями практичної роботи є встановити зв’язки між  тектонічною, геологічною та фізичною картами України і зробити висновки.  та зрозуміти зв’язки між цими структурами в межах нашої держави.  

Вид практичної роботи – навчальна.

 Я проводжу цю практичну роботу поетапно: впродовж вивчення теми.

І. Організаційний момент

За методичними рекомендаціями учні цю практичну роботу виконують в зошитах з друкованою основою автора Стадник О.Г. Використання друкованих зошитів дозволяє економити навчальний час учнів.

На початку роботи озвучується мета, обладнання і згадуються всі необхідні теоретичні відомості.

 

ІІ. Теоретичні відомості. Для перевірки теоретичних відомостей та засвоєння учнями інформації попередніх уроків доцільно провести опитування.

 

ІІІ. Робота в парах. Найдоцільнішим для виконання одного із завдань є робота в парах: один учень, користуючись «Фізичною картою України», називає форму рельєфу; другий – тектонічну структуру, що відповідає цій формі рельєфу (користуючись тектонічною картою України).

 

ІV. Заповнення таблиці – пазла (перших двох колонок таблиці)

Тектонічна структура

Форми рельєфу (назва)

Корисні копалини

 

 

Придніпровська і Приазовська височини

 

Волино – Подільська плита

 

 

 

 

 

Донецька височина і Донецький кряж

 

 

 

Дніпровсько – Донецька западина

 

 

 

 

 

 

Причорноморська височина

 

 

 

 

Складчаста система Карпат

 

 

 

 

 

 

Кримські гори

 

 

 

 

 

V. Нагадування правил роботи з контурною картою

VI. Нанесення на контурну карту «Тектонічна будова України» за допомогою способу якісного фону та фіксування в умовних позначеннях назв тектонічних структур України.

VIІ. Нанесення на контурну карту «Тектонічна будова України» форм рельєфу України (низовин, височин, гір).

VIІІ. Заповнення таблиці – пазла (останньої колонки)

 

Тектонічна структура

Форми рельєфу (назва)

Корисні копалини

 

 

Придніпровська і Приазовська височини

 

Волино – Подільська плита

 

 

 

 

 

Донецька височина і Донецький кряж

 

 

 

Дніпровсько – Донецька западина

 

 

 

 

 

 

Причорноморська височина

 

 

 

 

Складчаста система Карпат

 

 

 

 

 

 

Кримські гори

 

 

 

 

 

 

IX. Нанесення на контурну карту «Тектонічна будова України» корисних копалин (паливних, рудних, нерудних).

Х. Нанесення контурів Черкаської області та обговорення форм рельєфу, корисних копалин та тектонічних структур, які є на території області.

ХІ. Розв’язання задачі та закінчення оформлення контурної карти

Х. Висновок до практичної роботи

 

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 3
Оцінки та відгуки
  1. Кокарєва Лідія Григорівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Грабовська Галина Олексіївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Власюк Тетяна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
zip
Пов’язані теми
Географія, Розробки уроків
Додано
21 березня 2019
Переглядів
46986
Оцінка розробки
5.0 (3 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку