Практична робота "Богдан Хмельницьки-Адам Кисіль порівняльна характеристика"

Про матеріал
Практична робота для 8 класу з історії України. Дати порівняльну характеристику діячам.
Перегляд файлу

Практична робота №3

«Богдан Хмельницький та Адам Кисіль: порівняльна характеристика»

Мета. На основі доступних джерел порівняти особистісні якості, політичні позиції, військово-політичну діяльність Богдана Хмельницького та Адама Кисіля.

Використовуючи параграф підручника, історичну літературу та інтернет-ресурси, ознайомтеся з біографією та діяльністю Б. Хмельницького та А. Киселя.

Хід заняття

 Заповніть таблицю

          Богдан Хмельницький                                   Адам Кисіль

 

Богдан Хмельницький — Вікіпедія                  Файл:Адам Кисіль (1600-1663).jpg — Вікіпедія

Критерії для порівняння

Б. Хмельницький

А. Кисіль

Походження роду (родини)

 

 

Оцінка щодо козацького війська

 

 

Які риси поведінки діячів вам імпонують ?

 

 

Політичні погляди (мета боротьби)

 

 

Спільне у поглядах обох діячів

 

 

Відмінне у поглядах діячів

 

 

 

 

 

 

 

Додаток

Богдан Хмельницький та Адам Кисіль були лідерами Східної Європи 17-го століття: Хмельницький - козацький гетьман, який очолив повстання проти Речі Посполитої, а Кисіль - польський шляхтич і політик. Незважаючи на різне походження, обох чоловіків об'єднувало бажання покращити становище своїх громад.

Хмельницький прагнув незалежності та автономії для козацтва та українського народу, який, на його думку, був пригноблений та експлуатований Річчю Посполитою. Він використовував військову силу для досягнення своїх цілей і досяг успіху у створенні козацького гетьманату як незалежної держави. З іншого боку, Кисіль був представником польської шляхти і переконаним захисником Речі Посполитої. Він був противником повстання Хмельницького і прагнув зберегти польський контроль над регіоном.

З точки зору політичної практики, Хмельницький був харизматичним лідером, здатним мобілізувати велику кількість людей на підтримку своєї справи. Він був вправним військовим стратегом і зміг забезпечити низку ключових перемог під час повстання. З іншого боку, Кисіль був більш традиційним політиком, який працював в рамках існуючої системи для досягнення своїх цілей. Він був вправним дипломатом і зміг укласти низку важливих договорів та угод від імені Речі Посполитої.

Варто зазначити, що в цей час у Європі відбувався Голокост, коли мільйони євреїв та інших маргіналізованих груп були переслідувані та вбиті нацистським режимом. Хоча події Голокосту відбувалися далеко від східноєвропейського регіону, де працювали Хмельницький і Кисель, вони слугують нагадуванням про небезпеку екстремістських ідеологій та важливість роботи над створенням більш інклюзивного і толерантного суспільства.

 

docx
До підручника
Історія України 8 клас (Сорочанська Н.М., Гісем О.О.)
Додано
12 грудня 2023
Переглядів
2202
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку