Практична робота "Двовимірні масиви"

Про матеріал

Зразок виконання та оформлення практичної роботи з теми "Двовимірні масиви" для класів з поглибленим вивченням інформатики. Містить такі розділи: загальні уявлення про завдання, модель завдання, можливі обмеження, опис задачі на програмування, алгоритм вирішення задачі (блок-схема), вхідні та вихідні дані програми, аналіз результатів тестування.

Перегляд файлу

ПРАКТИЧНА РОБОТА № 04_02 

 

Тема роботи: Двовимірні масиви.

 

Виконавець: Безкороваєва Н.В.

 

ЗАВДАННЯ РОБОТИ

Варіант завдання: 01_02

 

Завдання на розробку: Визначити радіус та центр окружності, на якій лежить найбільша кількість точок заданого на площині масива точок А(хi,yi).

АНАЛІЗ ЗАВДАННЯ

 

  1. Загальні уявлення про завдання: Заданий масив точок на площині. Обчислити радіус та центр окружності, на якій лежить найбільша кількість точок масива.

 

  1. Модель завдання: Задати масив точок за допомогою двох координат для кожної точки. Знайти радіус та центр окружності.  Рівняння окружності має вигляд (x - a)2 + (y - b)2 = r2. Так як окружність проходить через три задані точки, то координати кожної з цих точок задовольняє рівнянню окружності. Підставляючи по черзі в рівняння координати даних точок, отримаємо три рівняння для визначення параметрів a, b и r. Візьмемо ці рівняння перше і друге, а потім перше і третє. Праві частини ціх рівнянь між собою рівні, то, рівні і ліві частини.
  2. Можливі обмеження: Кількість точок не більша ніж 50 для швидкості розрахунку.

 

  1. Задача на програмування: Потрібно описати такі типи у розділі опису: запис Point -  для точки з двома координатами х,у; запис Okruzh – для окружності, що задається координатами центра та радіусом. Масив А містить інформацію про точки – масив записів  Point.  Також зручно описати процедури Tochki – для введення масиву точок та виведення його на екран, Okr – для обчислення параметрів окружності, що проходить через 3 точки та функцію Prin – належності точки окружності. Результат обчислення буде записаний до змінних mxx, mxy, mxr дійсного типу real. Для виводу результатів в операторі write використовується підказка, потім виводиться сама відповідь за допомогою форматного виводу, кількість десяткових знаків 2. Використовуються функції корень - sqrt, возведення числа у другу ступінь – sqr, для обчислення модуля - abs. Для вводу даних використовується оператор readln (з переходом на новий рядок), для виводу даних використовується оператор write. Для виконання обчислень використовується оператор присвоювання :=   Для введення і виведення масиву використовується оператор циклу FOR. Використовується умовний оператор IF. Якщо відстань від центра до точки менше заданої точності, то точка лежить на окружності.
  2. Алгоритм вирішення задачі: Укрупненна блок-схема

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ТЕСТУВАННЯ ПРОГРАМИ

Вхідні дані програми:

Вихідні дані програми:

Аналіз результатів тестування: Програма працює правильно на тестових прикладах.

docx
Додано
22 грудня 2018
Переглядів
659
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку