Практична робота "Запис арифметичних виразів на мові програмування"

Про матеріал

Зразок виконання та оформлення практичної роботи з теми "Запис арифметичних виразів на мові програмування" для класів з поглибленим вивченням інформатики. Містить такі розділи: загальні уявлення про завдання, модель завдання, можливі обмеження, опис задачі на програмування, алгоритм вирішення задачі (блок-схема), вхідні та вихідні дані програми, аналіз результатів тестування.

Перегляд файлу

ПРАКТИЧНА РОБОТА № 01_02 

 

Тема роботи: Запис арифметичних виразів на мові програмування

 

Виконавець: Безкороваєва Н.В.

 

ЗАВДАННЯ РОБОТИ

Варіант завдання: 01_02

 

Завдання на розробку:

 

АНАЛІЗ ЗАВДАННЯ

 

  1. Загальні уявлення про завдання: Обчислити значення заданої функції.

 

  1. Модель завдання: Дані змінні х, а, с. Обчислити значення функції за заданою формулою. Використовуємо метод покрокової деталізації для обчислення складної формули.

 

  1. Можливі обмеження: У знаменнику число не повинно дорівнювати 0. Тому а0 та х≠0 та с≠0 одночасно. Вхідні дані не мають бути від’ємні. Діапазон вхідних даних 0..1. Арктангенс визначений для будь-якого аргумента, тобто а,х у функції арктангенс має бути будь-яке. Значення функції косинус в діапазоні [-1;1], а приймає значення від 0 до ∞, тому значення під коренем у числівнику має бути більше чи равно 0.

 

  1. Задача на програмування: Потрібно ввести такі змінні у розділі опису змінних var: для розрахунку: х, а, с – задамо їх дійсного типу real. Також потрібні додаткові змінні для полегшення обчислення функції: b,d,f – дійсного типу real. Результат обчислення буде записаний до змінної L також дійсного типу real, тому що це результат ділення чисел. Використовуються функції модуль - abs, корень - sqrt, експонента - exp, арктангенс - arctan, косинус - cos, степенна функція: для обчислення числа у другій ступені використовується sqr, інші ступені обчислюються поступово з використанням функції sqr декілька раз. Додатково введена константа е=2,71 – число Ейлера. Для вводу даних використовується оператор readln (з переходом на новий рядок), для виводу даних використовується оператор write. Для виконання обчислень використовується оператор присвоювання :=   Для виводу результата в операторі write використовується підказка, потім виводиться сама відповідь за допомогою форматного виводу, кількість десяткових знаків 2.

 

 

  1. Алгоритм вирішення задачі:

 

 

 

ТЕСТУВАННЯ ПРОГРАМИ

Вхідні дані програми: x=1, a=0,c=1 x=1, a=1,c=1  x=0, a=1,c=1  x=0.5, a=0.2,c=0.4

Вихідні дані програми: L= 0,75  L= 0,34  L= 0,51            L=1,03

 

Аналіз результатів тестування: Програма працює на тестових прикладах. При введенні значень вхідних даних, що не відповідають умові, програма видає код помилки.

docx
Додано
22 грудня 2018
Переглядів
500
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку